За „Земята под прицел“ на Ангел Брайт

Издател: „Монт“

zemq-pod-pricel

 

Книгата е една свръхтехнологична интерпретация на библейската история на сътворението. Това е сюжетният й фундамент. Творецът – Бог, е всъщност интелект, сходен с човешкия, но несравнимо по-развит. И както и в библейския сюжет, ангелите му са консерватори и дисиденти, които в борбата си за влияние разпокъсват мирозданието на свои територии, които влизат една с друга в разрушителни битки.

Младеж със здравословни проблеми и странни качества, които не познава и не владее силата им добре, изпада в критични ситуации. Преследван е, не знае защо; когато силите му не разрешават да се справи сам, някой му помага; докато се разбере, че онова, с което се сблъсква, е далеч над обикновените човешки представи. Той е Спасителят; способностите и волята му могат да избавят света. Но тук вече не става въпрос за онзи спасител, който с проповедите може да накара човек да се осъзнае и да спаси душата си, а за воин, който в името на мира в слънчевата система, трябва да поведе човечеството към война.

Книгата преминава в космическа алегория за политическото устройство на земята. Защо са необходими войните и страданията? Понякога и разрушенията, масовото изтребление, колосалните сблъсъци.

Изводи, които читателят може да си направи и сам; сюжетът иначе е напрегнат екшън, военна стратегия; и при цялата тази технологичност, достойно внимание е отделено на магията като оръжие в един подобен свят.

Какво отличава „Земята под прицел” от други космически саги и глобални войни? Преди всичко, голям плюс на романа е непосредственият младежки дух: и като структура, и като стилистика. Това не може да се имитира или да се заучи; самобитно и естествено е; шлифова ли се, и обогати ли се – губи от очарованието си. Авторът говори на езика на читателите, които ще харесат книгата; в тон с представите им е; не ги омайва с литературни качества, а заедно с тях вихри въображение; поставя актуални въпроси за мирозданието, в което живеят, в което търсят място и осмислят.

Останалото са приключения, които започват и се надявам да продължат.

Comments

comments

Leave a comment