В очакване на новата стихосбирка на плевенския поет Люлин Занов

iliuzia-korica copyНова стихосбирка ще представи в началото на февруари познатият на плевенските читатели поет Люлин Занов. „Илюзията Живот“ е името на книгата, събрала лирични произведения – нови, избрани и преводи.

Люлин Занов е автор на две стихосбирки, член е на плевенското Дружество на писателите. Ето какво пише за себе си поетът:

l-zanovРоден съм на 21.02.1946 г. в с. Гиген, Плевенско, с висше образование и завършена житейска академия… След “Дни бели и черни” и “Между земята и небето”, пред Вас е третата ми книга “Илюзията Живот”. Времето – стар мелничар, с брашно посипа косата ми, но с обич и настървение омеси от мен желаното тесто и го превърна в духовна храна. То ме мачкаше безмилостно, удряше ме с плесници, милваше ме гальовно понякога и ме оформяше по свое желание. Какво ли не преживях, какво ли не загубих през подарените ми от Бога седемдесет години! Всичко това ще намерите в тази книга, написана за Вас, ще разберете защо я озаглавих така. Та нима не е илюзия цялата суматоха и олелия, химерата за щастие, след като алчността, завистта и омразата унищожават човешкото в нас и човечеството? Живях със своето лице, разбрах някои истини и ви водих съзнателно към тях. Човек трябва да обича и пази Родината си, рода, семейството си и да съхрани построеното за потомците, защото, въпреки големите превратности, България ще пребъде!

А аз…
Ще се връщам понякога с утрото
в песента на една чучулига.
Ще направя дори най-трудното –
моят глас до Вас да достига!…
Люлин Занов


Поезията на Люлин Занов – изповед, послание и още нещо…

Има талантливи стихоплетци или майстори на фразата, които без да се замислят, без да почувстват и без да има защо да пишат, могат набързо да създадат внушителна бродерия от думи, да те просълзят, да усетиш, че забиват кама в сърцето ти и да накарат кожата ти да настръхне. Но дали това е поезия? Може би. Но при всички случаи е преди всичко майсторска илюзия. Фокус…
Но има и други поети. Тяхната поезия е част от тях, неделима част от същността им. Те изповядват себе си с поезията. Те каляват духа си с поезията си. Тя е тяхното утешение. Техният Велик инквизитор. Люлин Занов е такъв поет…

Из предговора на „Илюзията Живот“, от Стефан Кръстев (Cefules)

 

Leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.