Брой 50                                                   

16 - 22 декември 2005 г.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Георг Спартански

 

Председателят на общинския съвет в Плевен, известен с тънкото си чувство за хумор, дава много висока оценка за количеството свършена работа от местния парламент през 2005 година. Безпартийният шеф на общинарите обаче смята, че ако съветниците са по-малко, ще работят още по-ефективно.

 

Да направим Плевен такъв, какъвто го вижда-ме в мечтите си

 

Георг Спартански е роден на 4 юли 1963 г. в Луковит, но от детските си години живее в Плевен. Завършва право в Софийския университет, има над 15-годишна практика като адвокат. От шест години е председател на общинския съвет в Плевен.

Семеен, с три деца.

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Спартански, откъде идва вашето име Георг?

- Дядо ми се казваше Георги, в целия род са все Георгиевци и баща ми явно е решил малко да го промени. Доколкото и той се казва Леонид, моето име не е прецедент в нашата фамилия. Синовете ми пък се казват Ленард и Максим. Дъщерята е Цвета, съпругата Жасмина. Така че във фамилията има и традиционни и недотам традиционни имена. Аз съм на принципа, че не името прави човека, а човекът - името.

- Вие бяхте на учредителното събрание на съюз "Дясна алтернатива" (СДА). Какво очаквате от новата формация?

- Никога не съм крил своята дясна политическа ориентация и винаги съм имал ясно изразени позиции. Не считам, че е необходимо да бъда член на една или друга политическа партия, за да имам възможност да изразявам политическите си предпочитания. Всеки е преди всичко гражданин на България, след това членува в партия. Бях на учредителното събрание първо, защото бях поканен. Второ - там бяха мои приятели, с които работим заедно в община Плевен. Не на последно място, бях там, тъй като считам, че винаги има място за още едно мнение. България ще бъде добре тогава, когато има два стабилни крака - ляв и десен, на които здраво да стои.

- Това не е ли връщане към двуполюсния модел?

- Не казвам, че трябва да се връща двуполюсният модел, но трябва да има две ясни алтернативи - лява и дясна, които не трябва да се борят за унищожението на другия, а да предлагат алтернативи за развитието на страната. Политическите партии трябва да бъдат като двата бряга на една река - важното е да има ясна посока, а дали по левия, или по десния бряг ще бъде извървян пътят, всеки може да предпочете.

- Смятате ли, че "Дясна алтернатива" е фракция, която ще раздроби СДС отново?

- Не, убеден съм, че не е фракция. Четох внимателно устава, от юридическа гледна точка има какво да се желае по отношение на структурирането на СДА, но там ясно е записано, че съюзът е част от СДС и ще продължи да бъде такъв. Аз не съм член на СДС и считам, че симпатизантите трябва да имат възможност да влияят върху партийните решения. Виждам мястото си именно като представител на гражданското общество в политическите структури. И хора като мен трябва все повече да влияят върху партийните решения. А не да има касти, привилегировани партийци, които да налагат своя начин на мислене.

- Какви са измеренията на работата на общинския съвет в Плевен за изтичащата година?

- Като обем за 11 месеца работа имаме 350 решения, в проведени 11 редовни заседания, което означава добра ритмичност на заседанията. Най-много - 40, са решенията за продажба по Закона за общинската собственост. От по-важните решения мога да спомена годишния план за приватизация и разпределение на средствата по приватизационната програма, приемането на бюджета на Община Плевен, приемането на Наредба за опазване на околната среда. Приели сме правилник за организация на работата на консултативния съвет по въпросите на туризма, който изградихме във връзка с приоритета на общината. Считаме, че туризъм може да се развива в Плевен, тъй като имаме традиции и условия. Приет е и правилник за дейността на съвета по наркотични вещества, осигурихме допълнителни средства за спортното училище за нови паралелки. Приехме стратегия за закрила на детето, подарихме параклиса в "Сторгозия" на църквата, възродихме пленера по живопис… И нещо много важно в подкрепа на усилията на МВР, областната администрация и РДВР - проведохме заседание във връзка със сигурността, с наше решение се закупиха шест нови автомобила, ще увиличим инспекторските бройки. Не е възможно да се изброи всичко, което е свършил общинският съвет.

- Добре работеща машина ли е местният парламент?

- Мисля, че имаме добре работещ общински съвет. Винаги съм казвал, че това не е защото аз съм му председател и че партията, която ме е излъчила, е управляваща в нашата община. Общинският съвет работи добре, тъй като за 15 години демокрация хората вече се научиха да работят по-практично и по-полезно за гражданите. На местно ниво има достатъчно политическа култура и тя се проявява от всички участници в общинския съвет. Това идва и от факта, че проблемите на общините в България са еднакви, няма сто начина за тяхното решаване. Хората искат да им бъде чисто, светло, да бъде комфортно, да получават качествена услуга, инфраструктурата да е добра, икономиката да работи, децата да учат в светли и чисти училища… Общинският съвет в Плевен свършва почти на 100 процента онова, което се очаква от него като обем на работата. По отношение на качеството никога не е достатъчно това, което правим, и може да се желае още повече. Например да се даде превес на реалните дебати, а не на политическите, тъй като голямата политика е в София, на жълтите павета. Ние тук се занимаваме с по-реални проблеми, защото за това са ни избрали хората. Ако трябва да поставя оценка, за количество работа тя е 6, за качество - много добър 4,50. Мисля, че не е малко.

- Какво може да оптимизира работата на ОбС според вас?

- Тук по-скоро става дума за това, което зависи от законодателя. Личното ми мнение е, че в закона трябва да бъдат направени две промени. Първо - да се намали броят на съветниците, именно с цел да се оптимизира работата. Сега нашите са 51. А в градската Дума на Москва са 35. В Ростов на Дон например до май месец т. г. бяха 21. В Шарлотсвил има петима съветници, един от които е кмет, друг е зам.-кмет. Трябва да се разбере, че сега живеем в друго време и вече се изисква повече практичност в управлението. Второ - мисля, че съветниците трябва да се избират мажоритарно, тъй като те трябва да представляват интересите на хората и не е без значение кого изпращаш в местния парламент. Когато си избран мажоритарно, носиш по-голяма лична отговорност, всеки от хората, които са те избрали, може да ти иска сметка лично. Един мажоритарен вот ще извади голяма част от съветниците от анонимността, в която те са в момента, и ще повиши доверието в работата ни.

- Защо община Плевен няма още регионален план за развитие, кога ще бъде внесен за разглеждане в ОбС?

- Изграждането на регионалната политика трябва да върви отдолу нагоре и това го е казал в качеството си на депутат Румен Петков. Не може да правиш национална политика, без да са ти ясни регионалните приоритети. Сега имам чувството, че се правят нещата малко на юруш - понеже има национална стратегия, понеже се направиха някакви региони, за да отговорим на нуждите на евроинтеграцията, сега се изважда пред скоби, че Плевен няма регионален план. Никой не може да ни пришпорва, само за да каже, че си е свършил работата. Предстои всеки момент да се завърши работата по нашия проект. Предпочитаме да направим нещо, което на следващо заседание на ОбС да не се преправя, променя, допълва и т. н. Така че нека не се спекулира с тези неща. По-добре е да направим добър продукт, който да служи години наред.

- Известен сте с чувството си за хумор. Това начин да овладеете съветниците ли е, или да намалите напрежението?

- Чувството за хумор не съм го придобил в общинския съвет. Убеден съм, че в работата и в живота човек трябва да има чувство за хумор. Това помага във всички ситуации, сваля напрежението. То е и начин да не се вземаме прекалено насериозно. Знаете, че много политици - и на местно, и на централно ниво, в един момент започват да говорят на себе си на "Вие" и това е опасно. Чувството за хумор трябва да се проявава уместно, а също така и да не се сърдиш, когато по отношение на теб хората си позволят да се шегуват.

- Как съчетавате адвокатската работа с председателския пост?

- Единственото условие, което поставих, когато ми предложиха да се кандидатирам за председател на ОбС, бе да продължа да упражнявам професията си. Председателският пост за мен е една длъжност. Никой не се ражда политик, политик се става. Понякога политиката може да вземе голяма част от времето и да стане професия, но смятам, че бих могъл да съчетавам двете неща. Често съм давал приоритет на работата ми като председател, за сметка на лични и професионални ангажименти. С добра организация може да има време за всичко, но общественият интерес е доминиращ.

- Защо Плевен се превръща в град с неработеща икономика?

- Не споделям това мнение. Статистиката показва, че Плевен се развива добре.

- Явно сме запознати с различни статистики…

- Да, това е като въпроса дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна. Твърдя, че Плевен се развива доста успешно и постоянните инвестиции в икомиката го доказват…

- Къде по-точно са тези инвестиции, освен в областта на търговията и големите магазини, с които се изпълни градът? Това ли е развита икономика?

- Тук инвестираха и "Неви фешън", и "Сартен", говоря, разбира се, и за инвестициите в областта на услугите - "Техномаркет", "Технополис", говоря и за новите вериги, които влизат. Две са предприятията, които тотално не работят - "Плама" и мотокарният завод, но ние не можем да бъдем отговорни за това. Всички други предприятия са преструктурирани и работят.

- Как може общинският съвет да подпомогне местния бизнес?

- Това е хубав въпрос. Не би следвало централната власт да мисли за общините като за потенциални престъпници. Законите, които регламентират възможностите на местната власт, са такива, че все още повече говорим за децентрализация, отколкото реално има такъв процес. Общината не може да заставя местния бизнес да инвестира в една или друга насока, но може да създава условия за развитие на бизнеса. Общинското ръководство може политически да отваря врати, или да ги чупи, ако са заключени, но не може пряко да инвестира в бизнеса. Затова ролята на общинските власти е да премахват бариери. Общините обаче не могат да предложат финансови или данъчни облекчения. Ние можем да обсъдим предложенията на инвеститора и да гласуваме решение, можем да продадем терен и го правим. На практика се оказва, че ние чакаме бизнеса, а не можем да го привлечем. Би трябвало общините да бъдат поставени в конкурентни условия. Тук може някой да възрази, че част от общините нямат възможностите, които има Плевен или Варна например, но пък големите общини биха могли да привличат инвестиции и да подпомагат малките. Сега имам чувството, че целта е да бъдем еднакво бедни и контролирани. Законодателят трябва да ни приема като партньори, а не да ни държи на късо въже и да ни наказва, преди да има за какво.

- Имате ли амбиции за голямата политика - бяхте кандидат за депутат, сега се говори, че ще бъдете кандидат за кмет след две години?

- Всеки има амбиции. Моите са да бъда добър юрист, добър родител. Оттам нататък никой не знае какво ще се случи в живота му. Преди четири години се кандидатирах за депутат, но не съм имал за цел непременно да попадна в парламента. По-скоро бях помолен да помогна с това, което мога в областта на правото, юридически. И без излишна скромност - и личностно. Още тогава заявих, че ще помогна, но целта ми не е да стана депутат, тъй като имам ангажимент към гражданите на Плевен. Не е тайна, че преди няколко месеца също имах възможност да се кандидатирам за народен представител. Отказах, отново заради лоялността ми към Плевен. Що се касае за бъдещето, съвсем сериозно мога да заявя, че не са ми предлагали друго. Ако се коментира в някои среди възожността за постове, които бих могъл да заема, ще кажа един виц. Един новобранец от ромски произход отива в казармата. Баща му праща телеграма - сине, намерихме ти булка, да искаш от старшината да те пусне в неделя отпуска, да те оженим. И синът отговаря - тате, съгласен съм да ме ожените, само че ако не ме пусне старшината, не правете сватбата без мен. Така че, поласкан съм, ако има коментари относно моята скромна личност, но нека да не се прави сватбата без мен.

- Как ще коментирате слабия резултат на СДС - Плевен, на парламентарните избори? Това оценка за работата на общинската управа и лично на кмета Зеленогорски ли е?

- Ще се въздържа от коментари по този въпрос. Ако се анализират резултатите в Плевен, веднага може да се извади и друг аргумент - защо резултатът на СДС на парламентарните избори е толкова нисък, а на местните преди две години е най-висок за всички политически сили в цяла България. Не могат да бъдат сравнявани местни и парламентарни избори. Всяка партия преминава през периоди на възход и на не толкова удачно представяне. Не бива да се драматизира резултатът на парламентарните избори. Хубаво е всяка партия да анализира този резултат и да види грешките си, а не да се държи като обидена. Не можеш да се обиждаш на собствения си народ и да считаш, че хората не са те оценили. Има една източна мъдрост, която казва, че когато посочиш някого с пръст, останалите пръсти сочат към тебе. Така че нека се обърнем към себе си, а да не се правим на обидени.

- Имате три деца, остава ли ви време за тях? На какво се опитвате да ги научите и от какво - да ги предпазите?

- Да, имам три деца. Ако нещо съм сътворил в живота си, то това е факт. Като всеки родител се надявам моите деца да бъдат здрави, отговорни, честни. Защото всеки може за определено време да лъже всекиго, включително и себе си, но не можеш да лъжеш всички през цялото време. Как се справям? Денонощието има 24 часа и понякога в тях семейството ми контактува с мен само по телефона. Давам си сметка, че съм в дълг към семейството си. Правя обаче всичко възможно близките ми да се чувстват добре. Винаги, когато имам възможност, съм с тях и те го оценяват, без да ми се сърдят.

- Кажете нещо за Георг Спартански, когото не познаваме - как се забавлява, какво обича?

- Не съм човек, който крие нещо. Известен съм с чувството си за хумор, с бързата си реакция, обичам да ходя за риба, за гъби. Тогава обикновено съм сам и имам възможност да си подредя нещата в главата. Обичам красивите жени, доброто питие, хубавите, интелигетни компании, където можеш да се посмееш от сърце. Обичам града си и затова не съм му изневерил. Нормален човек съм и се надявам такъв да остана.

- Какво е пожеланието ви за празниците?

- На всички плевенчани желая здраве и успешна година, която е доста важна за България. Да има повече топлина, щастие, любов. И да вървим напред, да изградим Плевен такъв, какъвто го виждаме в мечтите си.