Брой 48                                                   

2 - 8 декември 2005 г.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Румен Петков

 

След изтичането на стоте дни на коалиционния кабинет на БСП, НДСВ и ДПС министърът на вътрешните работи бе любезен да направи своя анализ на постигнатото досега и на перспективите пред управлението през следващите четири години. Специално за своите съграждани плевенчанинът коментира чрез страниците на "BG Север", че държавата има политическа воля да се справи с престъпността.

 

Правителството има всички шансове да изкара мандата си

Румен Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Завършва средно образование в МГ "Гео Милев". Приет е и се дипломира в Пловдивския университет със специалност "Математика", по-късно завършва и икономика.

30-годишен става председател на общинския съвет на БСП в Плевен. Кмет на града в периода 1995 - 1999 година. От 1999 г. работи в централата на социалистическата партия. В момента е зам.-председател на ВС на БСП. Като шеф на националния предизборен център на столетницата допринася за спечелването на президентските избори през 2001 г., на местните през 2003-та и на парламентарните т. г.

Министър на вътрешните работи в правителството на Сергей Станишев.

Женен, с двама сина.

Интервю на
Поля ТОМОВА

- Г-н Петков, какво според вас трябваше да свърши правителството за първите 100 дни и доколко успя?

- Първо, правителството прие своя програма и в нея има ясно определени приоритети както в социалната сфера, така и в сферата на икономиката и в сферата на сигурността. Второ, правителството води един много активен диалог с европейските ни партньори, с цел да постигнем пълноправно членство на България в ЕС на първи януари 2007 г., защото очевидно изборният процес, формирането на управляващото мнозинство и излъчването на правителство доведоха до забавяне на някои от действията, които трябва да бъдат направени тук, в страната, и то от самите нас. Трето, програмата на кабинета беше подложена на широка обществена и професионална дискусия и мисля, че това му прави чест. Казвам го не защото съм в него, а защото това е необходима стъпка, ако действително искаме да обясним мотивите както за цялостната политика, така и за приоритетите, които залагаме, и да търсим подкрепа за тяхната реализация.

- Опозицията критикува кабинета, че е закъснял с програмата си за управление. Как ще коментирате тези обвинения?

- Опозицията ако не критикува, няма да е опозиция.

- Това ли е отговорът ви?

- Разбира се. Ако бяхме пък я внесли на третия ден, щяха да кажат, че сме избързали.

- Вероятно част от предизборните обещания на левицата няма да се случат поради коалиционния характер на правителството и необходимостта от компромиси. От кои свои намерения се отказва БСП и кои ще успее да реализира през мандата?

- Аз мисля, че фрази от рода на "много от предизборните ангажименти на БСП няма да се случат", са твърде прибързани. Още повече, че мандатът е четири години и това не бива да се забравя. Никой не е казал, че с един замах ще се решат всички въпроси. Но да се правят генерални изводи, че няма да се изпълнят ангажиментите, според мен не е коректно.

- Бюджет 2006 достатъчно социален ли е според вас?

- Разбира се, че не. Но трябва да си даваме сметка, че това първо е бюджет, в известна степен инерционен, и въпреки това е бюджет, който ясно отразява приоритетите в работата на правителството. Не мисля, че някой сериозен човек очаква, че този бюджет е правен в рамките на последните два месеца и половина. Това е сериозен и тежък процес, който изисква сериозни усилия не само от Министерството на финансите, но и от всички звена. Така че не можем да очакваме в първия бюджет на това правителство революция.

- Освен приемането на България в ЕС през 2007 г., кои са най-краткосрочните приоритети на правителството?

- Увеличаването на пенсиите, заплатите, най-общо казано на доходите. Солидна финансова стабилност, излъчваща сигурност към бизнеса. Постигане на сигурност в обществото и сигурност на всеки отделен гражданин.

- В кадрово отношение като че ли няма промени. Мислите ли, че това правителство може да работи с хора в администрацията, особено по места, от времето на Иван Костов? И това проблем ли е?

- Това е проблем. Но този проблем не трябва да бъде решаван с един замах, а на базата на оценката на всеки конкретен случай. Аз не мисля, че всички, които са работели по времето на Иван Костов в държавната администрация, трябва да бъдат уволнявани. Напротив, голяма част от тях са честни и почтени професионалисти, те са необходими на държавната аднимистрация, в този смисъл и на държавата. Но че съществува такъв проблем, е вярно.

- Също по места пък активисти на БСП недоволстват, че не получават реализация във властта. Има ли напрежение в партията в този смисъл?

- Такъв тип напрежения има във всяка партия, която е на власт. Те просто трябва да бъдат овладявани и решавани като проблеми. И тук пак казвам, става дума за оценка на всеки конкретен случай.

Не бива да се взимат кадрови решения единствено с политическа мотивация.

- Оставихте ли малко БСП настрана, след като приехте поста министър на вътрешните работи и как успявате да съчетаете държавния пост с този на зам.-председател на висшия съвет на партията?

- Трудно, но опитвам. Точно поради огромната си натовареност и поради разбирането, че решенията трябва да се взимат и в тяхната реализация да участват по-широк кръг хора, се оттеглих като председател на националния предизборен център. Мисля, че това бе едно добро и привилно решение. Не следва вътрешният министър да ръководи предизборната кампания пряко на която и да е политическа сила. Убеден съм, че трябва да продължим и да задълбочим впечатлението у обществото и нашите европейски парньори, че работата на МВР, в това число на неговите специални служби, е лишена от всякакви политически окраски и отенъци. А БСП не може да бъде оставяна настрана. Това аз поне не мога да направя.

- Очаквахте ли това, което ви посрещна в МВР?

- Не. В една болна държава няма как да има ведомство, в което всичко да е наред, но не смея да твърдя, че в работата си всички служби са били перфектни.

- В МВР събитията се развиват доста динамично. Според вас усеща ли обществото конкретна реализация на вашите намерения?

- Надали обществото може да усети за 100 дни генерална промяна в сигурността както на отделния гражданин, така и на държавата като цяло. Но промяна има и аз съм сигурен, че хората я разбират. Тук съществуват две възможности, за съжаление негативни, две крайности: едната - да продължим както е било досега, другата - да преминем границите на закона. И двете са недопустими. Полицията трябва да гарантира масираното си присъствие на улицата и сред обществото, но в рамките на законовите си правомощия, за да имат хората усещането за сигурност и за държава.

- Ще предприемете ли решителни мерки, ако полицаи престъпят закона?

-Категорично, както съм го правил и досега.

- Обявихте война на организираната престъпност, но тя може би има срастване с властта. Не се ли страхувате, че ще засегнете икономически интереси и високопоставени хора?

- Такъв тип безпокойство звучи и в разговорите ми с професионалното ръководство на МВР. Искам да уверя всички служители на МВР, че в борбата с корупцията, престъпността, в това число организираната престъпност няма недосегаеми етажи и личности.

- Не се ли страхувате за живота си?

- Не желая да коментирам този въпрос.

- Коя престъпност е най-трудна за преборване - икономическата, организираната или битовата, от която ежедневно страдат хората?

- И трите, но третата оказва най-тежко влияние върху обществото, защото тя е въпрос на ежедневие и рефлектира върху всеки дом и населено място.

- Как ще коментирате детската престъпност?

- Изключително неприятна тема, болезнена за обществото. Трябва да е ясно, че борбата с престъпността не е и не може да бъде ангажимент само и единствено на МВР. Това е въпрос на обществото и на държавата. Аз съм убеден, че ще постигнем резултат, защото в битката са обединени всички държавни звена и институции, има обща воля.

- Ще успее ли редовият полицай да си възвърне част от уважението на обществото и какво трябва да направим ние като граждани за това?

- Ние трябва да покажем отношение към полицая, защото той е героят на деня, всеки ден. И зимата в студа, и лятото в горещините той се грижи за нашата сигурност. И ние трябва да му покажем отношение на доверие, почтителност и уважение. Трябва, разбира се, да изискваме от него, но трябва и да му помагаме - с информация, с добра дума, ако щете.

- Защо бандитите и мутрите се ползват с по-голямо уважение от полицаите?

- Защото 15 години внушаваме, че полицаят е гадният, лошият, ненужният тип, а бандитът е добрият човек, който в някои линии е нарушавал закона. Бандитът е ненаказуемият, той е този, който може навсякъде на прави това, което иска... Това се резултати от 15-годишни натрупвания. Днес обаче ние трябва като държава да имаме волята да ги преодолеем.

- Имате ли усещане, че поне един от големите престъпници ще влезе зад решетките?

- Имам волята, усещания нямам.

- Очаквате ли подкрепа?

- Аз имам подкрепа, министерството има подкрепа. Това е политика на държавата, не на едно министерство.

- Какво искате да промените по време на вашия мандат като министър на вътрешните работи?

- Искам полицаите да са част от гражданското общество, и то добрата, силната част. Тази част, която ни дава спокойствие, но и има самочувствие на отговорни държавни служители.

-Как работите с професионалното ръководство на МВР?

- Много добре. Изключително доволен съм от тях - много подготвени хора, които нямат колебания за това какво трябва да се направи. Хора, които могат да намерят ефективни начини да го направят и наистина живеят с работата си. Професионалисти в най-добрия смисъл на думата.

- Налице ли е взаимодействие между полиция, прокуратура и съд?

- Аз не мога да ангажирам съда, защото той е независима институция и върху него не бива да се влияе. Между МВР, прокуратура и следствие мисля, че има необходимото взаимодействие.

- Изтича мандатът на главния прокурор, според вас кой трябва да заеме мястото му и дали ще даде отражение на работата ви?

- Не мога да коментирам кой ще бъде, но във всички случаи има значение.

- Има ли конфликт между МВР и Министерство на финансите?

- Не мисля, че има конфликт.

- Какво става с проверката за Гранична полиция?

- Тече втора проверка и тогава, когато всички материали са при мен, ще взема решение.

- Като зам.-председател на ВС на БСП как ще коментирате смяната на доста общински лидери с млади хора - това инструкция от "Позитано" ли е, или партията е узряла за такъв тип промяна?

- Това е съзнателно водена политика, продиктувана от реалностите, от необходимостта от приемственост и обновление, от необходимостта социалистическата партия да покаже на младите хора в България, че тяхното място е тук. Те имат възможности и шанс за реализация във и чрез БСП.

- Какво очаквате от предстоящия конгрес на БСП?

- Това е конгрес, който ясно ще формулира приоритетите на БСП, конгрес, който според мен ще покаже сила и воля за управление и който няма да поднесе изненада, и същевременно нерутинен конгрес.

- С вашата служебна и партийна ангажираност не ощетявате ли семейството си?

- Да, за съжаление.

- А компенсирате ли това по някакъв начин?

- Правя опити, но не мисля, че са успешни.

- Какво искате да спестите на децата си?

- Притеснения и неприятности, искам да се чувстват нормални деца, част от класа си, част от приятелите в махалата, както съм бил и аз.

- Какво ви липсва в ежедневието?

- Спокойствие, време за най-близките ми хора, за децата, за родителите, време за приятелите - аз съм такъв тип човек, че не мога да живея сам, не мога без приятели. Но за съжаление нямам време за тях.

- Ще успее ли това правителство да изкара мандата си?

- Мисля, че има всички шансове.