Брой 25                                                    

23 - 30 юни 2005 г.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Румен Петков

 

Водачът на червената листа днес навършва 44 години. Шефът на централния предизборен щаб на БСП в края на поредната кампания, в която участва, е убеден, че неговата партия ще спечели изборите и ще управлява държавата през следващите 4 години.

Атрактивният политик казва, че вече е получил най-големия подарък за рожденния си ден - синът му Богдан се е представил отлично на изпитите и е приет в елитно училище.

 

И Милен Велчев е отговорен

за магистрала "Тракия"

 

Румен Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Завършва математическата гимназия "Гео Милев", после се дипломира в Пловдивския университет със специалност математика. По-късно завършва и икономика.

Бил е председател на общинския и регионалния съвети на БСП в Плевен. Кмет на общината през мандата 1995 - 1999 г. Депутат в 39 Народно събрание, в момента зам.-председател на висшия съвет на Социалистическата партия.

Семеен е, има двама сина.

 

Интервю на Иван ДАЧЕВ

 

- Честит рожден ден, г-н Петков! Днес навършвате 44 години - много или малко са те?

- За мен са много, защото последните 15 бяха доста натоварени - и като работа, и като емоции - не винаги положителни. Считам, че са години, в които съм постигнал нещо не толкова за себе си, колкото за Плевен и за партията, в която членувам, и съм дълбоко убеден, че тя е нужната на България.

- Предизборната кампания приключва, отличава ли се тя от предишните?

- Има, и то съществена разлика. Освен БСП нито една от останалите политически сили не прави публична кампания, не търси пряк контакт с хората, не търси дискусия по управленските проекти, по формирането на проблемите и пътищата за тяхното решаване, което създава едно впечатление за вялост на кампанията. Второ, за пръв път през тези 15 години една от политическите сили - НДСВ, допусна много груба грешка в средата на кампанията, обръщайки генерално своя стил на поведение, което съм убеден, че няма да е в тяхна полза. Трето, проявява се един стремеж да се внуши, че видите ли, ако БСП управлява страната, ще има много негативни последици от чужбина - няма да ни приемат в ЕС, ще имаме редица други проблеми. Аз бих дал два контрааргумента - първият е в самата Социалистическа партия - ние сме тези, които съумяха да защитят националния интерес, осигурявайки чрез Партията нва европейските социалисти и нейното влияние в европарламента на нашите наблюдатели да участват още от първата сесия - есенната. И вторият - на същите тези заплахи се наслушахме и по време на президентската кампания. А днес мисля, че всеки трезво мислещ български гражданин може да каже, че имаме най-силния и най-отговорния президент през последните 15 години, който не просто направи много за пълноправното членство на България в НАТО, но се явява важен фактор в предприсъединителния процес в ЕС и ключов, балансиращ фактор в неуравновесената външна политика на правителството.

- Кои основни проблеми на хората от Плевенски регион се откроиха по време на предизборните ви срещи?

- Първият, най-важен проблем, е свързан с инфраструктурата. В Плевенския регион за съжаление през последните 15 години тя е в окаяно състояние, тъй като не се инвестира в нейната поддръжка. Фактът, че Коалиция за България извежда като свой първостепенен приоритет именно инфраструктурата и енергетиката, е нещо много сериозно като знак към плевналии и към жителите на областта и означава, че имаме волята и ресурса да решаваме този проблем. Удовлетворени сме, че успяхме да осигурим преминаването на трасето на автомагистрала "Хемус" по-близо до Плевен.

Вторият много сериозен въпрос е свързан със селското стопанство. Тук имаме изключителни перспективи не само заради традициите, но и от гледна точка на това, че в нашия регион са концентрирани три научни института. С новия фуражен завод в Славяново, който открихме миналата седмица, на практика започва възраждане на птицепроизводството.

Естествено хората се вълнуват и от развитието на икономиката в региона. Аз съм дъблоко убеден, че стартът на атомната централа в Белене е изключителен ресурс не само за плевенския строителен потенциал, но и за машиностроенето. Държавническото мислене изисква да бъдат по подходящ начин натоварени "Вапцаров" и всички предхождащи го предприятия - стоманолеярният и чугонолеярният завод, "Илинден", заводът за алуминиеви отливки.

Ключови са и проблемите, свързани с образованието и здравеопазването. Нормативната уредба сега предполага закриването на училища в малките населени места. А това е стъпка към тяхното обезлюдяване, защото никой млад човек няма да живее със семейството си в населено място, в което децата му няма да имат нормален достъп до образование. Важен е и въпросът за професионалното образование - невъзможността на държавата да оформи стратегия за развитието си води до там техникумите да произвеждат безработни специалисти. Примерът с химическия техникум в Плевен и неработещата рафинерия е достатъчно драстичен.

Системата на здравеопазването в момента е деформирана и дълбоко опорочена, тя всъщност изолира населението на групи селища от формален достъп до здравни услуги и грижи.

- Само двамата с Милен Велчев участвахте в диспут и предизвикахте бурни реакции на недоволство от някои политически сили. Това означава ли, че за вас те са "слаба ракия"?

- Не, аз не бих подценил нито един кандидат за народен представител и тук нямам предвид само водачите на листи. Г-н Милен Велчев ме покани и аз приех да участвам в дебата. Нямам притеснение от диспут с когото и да е, но заканите и заклинанията, когато са ограничени само в медиите, не звучат сериозно и убедително. Когато един човек иска да отправи сериозна покана, би трябвало да го направи чрез съответните предизборни щабове, за да се обсъдят и уточнят условията. Както постъпиха щабовете на НДСВ и Коалиция за България в Плевен. А иначе приказките: мен са ме загърбили, този се е прегърнал с онзи, не са в моя стил и не мисля, че е сериозно да ги коментирам.

- Не избързахте ли и двамата с водача на жълтата листа, като на диспута категорично отрекохте възможността за следизборна коалиция - все пак не се знае каква точно ще бъде конфигурацията в следващия парламент?

- Първо трябва да уточним как се разви разговорът и поведението на НДСВ от 6 юни насам. Оттам валят постоянни декларации, че НДСВ няма да подкрепи в никой случай кабинет на БСП. Г-н Велчев малко се пообърка, като на един етап каза, че те ще поизчакат, и когато им се възложи мандат, ще поканят десноцентристи, левоцентристи - в това число БСП, след което пак се поотметна от тая работа. Аз заявих две неща - че когато той казва, че ще чакат, той не е от Плевен и не познава нашия манталитет - ще падне голямо чакане, което най-вероятно ще бъде безрезултатно; и второ - тях никой не ги е канил днес, за да бързат да обявяват ще подкрепят ли кабинет на БСП или не. Нека видим резултата от изборите и тогава можем да водим сериозен разговор. Аз споделих в началото на интервюто, че НДСВ допусна генерална грешка в кампанията и тя ще бъде наказана от българските граждани.

- Нарекохте правителството на НДСВ най-корумпираното, а преди четири години казвахте същото за кабинета на Иван Костов...

- Притеснявам се, че правителството на Симеон Сакскобургготски надмина кабинета на Иван Костов и давам веднага няколко примера. Първият пример, срещу който реагира и европейската общност като цяло, е магистрала "Тракия". Вторият е "Булгартабак" - една сделка, изтъкана от корупция, която имаше за цел да срине българското тютюнопроизводство и тютюнопреработване, да обезсмисли един ключов сектор за нашата страна, който е осигурявал много сериозни приходи в републиканския бюджет и дава хляб на около 150 - 200 хил. души. Да бъде зачеркнат само заради такива схеми е недопустимо като мислене, а както е известно, правителството се опита да го реализира като политика. На следващо място - продължават тежките съмнения върху сделката с БТК. Тя беше продадена на нищожна цена, двойно по-ниска от тази на македонския телеком, а Македония е несравнимо по-малка по територия, население и брой абонати. За щастие успяхме в "Булгартабак" и много се надявам, че в крайна сметка ще успеем и в борбата за автомагистрала "Тракия", защото тук става дума за постигане на ефекта върху българската строителна индустрия. Имаме доказани фирми и капацитет в бранша и нищо не може да ме убеди, че поканеният за главен изпълнител португалски концерн превъзхожда нашия строителен потенциал. Това е необяснимо и аз смея да твърдя, че мотивите са много различни от това, което се тиражира в публичното пространство. Г-н Велчев като член на това правителство носи своята отговорност в тази посока.

- Това, което казвате, означава ли, че корупционните процеси се задълбочават, как левицата смята да спре тази тенденция?

- Самият факт, че правителството отказа да реализира съдебната реформа и това се явява един от основните проблеми по пътя ни към ЕС, е достатъчно показателен. Ние имаме волята и ще реализираме съдебната реформа, ще наложим хигиена в държавната администрация. И тук е мястото да кажа, че всички честни, почтени и доказани служители могат да бъдат сигурни в своето бъдеще и в коректното отношение на държавата към тях. Защото за нас е много важно натрупаният административен капацитет да продължи да се развива. Една от причините да не усвояваме предприсъединителните инструменти се крие именно в нежеланието на правителството да създава такъв административен капацитет и да му дава шанс за реализация. Като говорим за корупция, не можем да не споменем и факта, че правителството запази близо 30-те лицензионни режима въпреки обещанията от 2001 г. те да бъдат сведени до минимум. Нашият категоричен ангажимент към бизнеса е, че ще го направим, а лицензите и разрешителните режими, които останат, ще бъдат предоставени на браншовите организации. Най-крещящ пример според мен е даването на концесии на двете летища във Варна и Бургас, което беше спряно от съда, и според мен с пълно право. Това могат да го направят само хора без морал и памет, защото Николай Василев и Милен Велчев през 2001 г. се обърнаха с апел към правителството на Иван Костов да спре всякакви разпоредителни сделки. И тогава Костов ги спря. Същите тези хора, които тогава искаха да не се извършват такива сделки, днес ги правят със замах, и то по един твърде подозрителен начин.

- Обещавате 20 на сто повишаване на работната заплата в държавния сектор и всички ваши опоненти ви обвиняват в популизъм с аргумента, че няма откъде да дойдат парите, освен да задействате "червената метла" във ведомствата и да съкращавате учители и лекари. Можете ли конкретно да назовете приходоизточниците, които ще осигурят необходимите средства?

- Както ни обвиняват, така опонентите ни обещават доста по-раздути увеличения на заплатите. Аз многократно съм заявявал, че начинът, по който се формира и разходва републиканският бюджет, не съответства на националния интерес. Нещо повече, МВФ остро реагира срещу формирането на бюджета с излишъци и с тях да оперира министърът на финансите зад гърба на парламента и обществото като цяло. Аз поставих въпроса - колко от тези излишъци, при цялата неконституционност и несъстоятелност на тази концепция, са дошли в Плевен? Милен Велчев няма отговор на този въпрос, защото в Плевен не е влязла една стотинка. Значи тези средства са били разходвани по съвсем други причини и с други мотиви. Очевидно част от тях са откраднати. Става дума за 1,2 млрд. годишно. Това е ресурс, с който този ангажимент може да бъде изпълнен. Второ - трябва да е ясно, че когато ние дадем стабилност като заплащане на държавните служители, ние ще спрем този теч към големите частни компании, където част от най-подготвените държавни служители отиват точно заради заплащането. И ще създадем мотиви в частния сектор възнагражденията да бъдат адекватни на тези в държавния и да се повишат и там.

На следващо място ние говорим за реализацията на няколко ключови обекта - магистрала "Тракия", но не както се прави сега, магистрала "Хемус", атомната централа в Белене, фериботния комплекс Никопол - Турну Мъгуреле. Това говори за друг тип напрежение на икономиката, друг тип натоварване на мощностите и друго състояние на брутния вътрешен продукт. Ние сме убедени, че при едно добро управление и създаване на нормален инвестиционен климат в рамките на мандата ръстът на БВП може да достигне 8 процента. И когато говорим за инвестиционен климат, за нулирането на данък печалба при реинвестиране в производството, си даваме сметка, че това ще бъде сериозен тласкател на икономиката ни като цяло. Ликвидирането на лицензионните режими означава свеждане на корупционните практики в държавната и общинските администрации до минимум, от друга страна - свобода на българския бизнес, на предприемача и производителя. Така че това са няколко приходоизточника, които ако бъдат превърнати в реална държавна политика, ще осигурят не само 20-процентното увеличаване на заплатите, но по същество ще гарантират и нормализирането на пенсиите.

- Който и да е коалиционен партньор на левицата в управлението на страната, сигурно ще има доста претенции. Кои са невъзможните компромиси?

- Невъзможните компромиси са тези с политиката. Няма да отстъпим от ангажиментите, които поемаме, защото не можем да си позволим да подведем хората. Тогава, когато намерим допирните точки в политиката, тогава сме готови да стигнем до решението, което ще бъде най-полезно и най-силно за България, а именно формиране на правителство с максимално широка парламентарна и обществена подкрепа.

- Избрахте за ваш девиз за тази кампания: "Имай смелостта да знаеш и силата да можеш!". Достатъчно смел и силен ли се чувствате, за да бъдете вицепремиер с ресор силовите министерства, както ви отрежда мълвата?

- Чувствам се достатъчно смел и силен, за да продължа да правя за Плевен всичко, което е в моите възможности.

- Какво е първото нещо, което ще направите на 25 юни вечерта, след като станат известни резултатите от вота?

- Ще въздъхна.

- Независимо от резултатите?

- Аз нямам съмнения какви ще бъдат. Въздишката ще бъде израз на удовлетворение от няколкото тежки години работа, на благодарност към всички тези хора, които подчиниха собствения си живот и интереси на каузата на Социалистическата партия и левицата.

- А после? Ще отделите ли повече внимание на семейството си, или пак няма да има време - ще започнат срещи и консултации за съставяне на кабинет, за разпределяне на министерски кресла, а вие сте водещ фактор в този тип разговори...

- Не помня вече в коя кампания, аз се опитвах да обясня на жена ми, че като свърши, ще имаме възможност със семейството да отидем на почивка. А тя ми каза: След тази кампания ще дойде следващата. Чувствам се и виновен, и длъжник на двете си деца и на съпругата си и съм им благодарен затова, че ме разбират и ме подкрепят.

- Вашата прогноза за броя на мандатите на левицата в 40 НС?

- Силата ми не е в прогнозите.