Брой 21                                                    

27 май - 2 юни 2005 г.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Милен Велчев

 

За мнозина от плевенчани определянето на финансовия министър за водач на листата на НДСВ бе изненада, той се надява да е приятна за избирателите. Неговото участие в кампанията в Плевенско наред с другите известни фигури от основните политически сили я прави една от най-атрактивните в страната.

Въпреки голямата си заетост, Милен Велчев отдели половин час специално за читателите на “BG Север”.

 

Известни и уважавани

личности са ми конкуренти

 

Милен Велчев е най-младият финансов министър на България, роден е преди 39 години в София. Първото си висше образование завършва в Университета за национално и световно стопанство, специалност “Международни отношения”. Две години работи в Министерството на външните работи като аташе, но желанието му да продължи обучението си надделява. В следващите 5 години завършва последователно американския университет Рочестър и Масачузетски технологичен институт, Кембридж. Професионалната му кариера на инвестиционен банкер стартира от Кемикъл банк. Впоследствие преминава на работа в Мерил Линч - Великобритания, където се издига до ниво вицепрезидент “Развиващи се пазари”. На тази позиция го заварва и поканата да се включи в листите на Национално движение Симеон Втори. От юли 2001 г. е министър на финансите.

Той е първият българин, получил международното признание “Финансов министър на годината” за света през 2002 г. и два пъти избиран за “Глобален лидер на утрешния ден” от Световния икономически форум в Давос. През 2004 г. беше номиниран за поста управляващ директор на Международния валутен фонд, но сам оттегли номинацията си.

Печелил е редица български конкурси.

В неговия мандат беше сложен край на банковата приватизация у нас. Две от сделките - за банка Биохим и банка ДСК, според специалистите ще останат като най-добрите приватизационни сделки в България.

За 4 години нееднократно “скърца със зъби” на МВФ, най-сериозното от което беше отказът му да отстъпи от заявеното намерение за увеличаване на работните заплати.

Семеен, с едно дете.

 

Част от постиженията и наградите:

2002 г. - “Финансов министър на година”, сп. ”Юромъни”;

2002 г. “Министър на годината” на електронното издание “Бизнесуърлд”;

2003 г. - “Глобален лидер на утрешния ден” - един от 100-те млади лидери на света, Давос;

2004 г. - “Мистър Икономика” за особен принос в българската икономика през 2003 г.

2004 г. - Доктор хонорис кауза на Университета за национално и световно стопанство.

2004 г. - “Глобален лидер на утрешния ден”, един от 100-те млади лидери на утрешния ден, Давос.

 

Интервю на Иван ДАЧЕВ

 

- Г-н Велчев, защо политическото ръководство на НДСВ реши да изпрати точно вас за водач на кандидат-депутатската листа в Плевен?

- Може би защото с Плевен е свързана част от живота ми - тук съм отбил военната си служба. Честно казано, не съм търсил всички причини, поради които бях определен за водач на листата тук, но предполагам, че роля е изиграло предизвикателството - известни и уважавани фигури като Румен Петков и Найден Зеленогорски са конкуренти. Вероятно значение има и фактът, че в Плевен е една от най-дългите листи като брой депутатски мандати в страната. Сега със сигурност ще отида да се опитам да намеря стаята си, леглото и офицерите. В този регион ще бъдат едни от най-големите инвестиции на България и аз като представител на НДСВ ще бъда гарант за тяхното осъществяване.

- Вашите опоненти - Румен Петков и Венцислав Върбанов, са бивши кметове, съответно на Плевен и Долни Дъбник, Найден Зеленогорски е настоящ градоначалник на областния град, т. е. и тримата добре познават региона, неговите проблеми и приоритети. Това не ви ли притеснява, смятате ли, че имате достатъчно информация за социално-икономическото състояние на избирателния район?

- Това може и да е така, със сигурност има какво още да науча от гледна точка на местните проблеми. Но е вярно и това, че бързо навлизам в материала, така да се каже. А имам и своите предимства от гледна точка на националния поглед върху икономиката - все пак гласуваме за национален парламент.

- Макар и да не сте запознат в детайли с проблемите на областта, предполагам, че познавате основните трудности и приоритети. Какви ангажименти смятате да поемете пред избирателите?

- Важните структурни проекти в областта трябва да напреднат в процеса на изграждането им. Това са фериботът Никопол - Турну Мъгуреле, АЕЦ “Белене”, рехабилитацията на пътя Плевен - Никопол. Определено здравеопазването има нужда от подобрение. Проблемът с комарите в крайдунавските общини ми е също известен и търся начини за решаването му.

- Какви ще бъдат според вас плюсовете ви пред конкурентите?

- НДСВ има намерение да води позитивна кампания, като наблегне на постигнатото през тези 4 години в икономиката и, разбира се, в международните отношения и интеграцията на страната към НАТО и Европейския съюз. Признаваме си, че не всички ангажименти от 2001 г. успяхме да изпълним. Голямата част от тях постигнахме и ще разчитаме на един позитивен сравнителен анализ между това, което е постигнало нашето правителство, и това, което са постигнали при своето управление двата предишни кабинета.

- В тази връзка каква е вашата самооценка за мандата ви като министър на финансите - какво успяхте и какво не успяхте да свършите?

- По-редно е на 25 юни избирателят да даде своята оценка за свършеното. Аз мога да кажа, че особено съм горд с постигнатото в областта на събираемостта на приходите, в частност на митническите приходи в резултат на реформата в митническата администрация, рязкото намаление на задлъжнялостта на държавата - с намалението на държавния дълг с близо 6,5 млрд. лева, приключи приватизацията на банковия сектор, водихме разумна фискална политика, която еднозначно се оценява положително от хората.

Ако щете и това, че успяхме с разумни аргументи пред МФВ да отстоим повишението на минималната работна заплата през т. г. За 4 години тя нарасна с 25 процента. Мога да посоча също и почти двойното намаляване на данъците. Може би това, че не успяхме по обясними причини да изпълним ангажиментите за нулева ставка на данък печалба, донякъде тежи на съвестта ни. Едва ли обаче можехме да разчитаме на нещо повече от това, което успяхме да направим.

- В тежката за страната и за широки слоеве от населението икономическа обстановка един финансов министър, от когото всички искат пари, не трупа ли повече негативи, отколкото позитиви?

- Парите никога не стигат, така че не може да се очаква всички да са доволни. Мисля, че все повече и повече нашето общество и хората разбират, че парите не падат от небето, че не можем да си позволим в условията на валутен борд да печатаме банкноти, както това се правеше до средата на 90-те години. Мисля, че хората одобряват като цяло разумния подход при управлението на държавните финанси.

- Ако от вас зависеше и имахте по-голям финансов ресурс, на кого първо бихте дали повече средства?

- Не сме спрели да отделяме сериозни бюджетни средства всяка година. Благодарение на икономическия растеж имаме възможност да изразходваме все повече и повече пари. Приоритет, както знаете, са образованието, инвестициите в инфраструктурата и за други подобни цели, които сме си поставили.

- Казвате, че стабилният валутен борд е предпоставка за безболезнено въвеждане на еврото в България, но хората се притесняват, че с влизането на европейската валута цените рязко ще се повишат, а заплатите и пенсиите ще останат същите. Как ще успокоите населението?

- България от няколко години живее в пазарна икономика, където цените се определят от търсенето и предлагането. Затова няма основание за безпокойство. Цените може да станат в евро, но това не значи, че нещо, което е струвало 5 лева, ще струва 5 евро, най-вероятно е на следващия ден да струва 2,5 евро, а не 5. А заплатите също ще бъдат в евро по курса на деня. Не очаквам извънредна инфлация нито с влизането ни в ЕС, нито с въвеждането на еврото като платежно средство.

- А реални ли са опасенията, че поради строгите изисквания на ЕС след 2007 г. ще последват масови фалити на малки и средни предприятия?

- Задавате ми всички въпроси, които вълнуват хората. Аз също така вярвам, че българите сме любопитна нация и следим какво се случва и в другите държави, които се присъединиха преди нас. Всички тези черни пророчества не се състояха и няма основание да очакваме, че точно на нас ще се случат. Няма да има масови фалити. Все пак хората на бизнеса трябва да осъзнаят необходимостта от спазване на изискванията на ЕС и въобще необходимостта от трансформация на своя бизнес модел, ако това се налага в условията на общия пазар. Предприемачите и производителите не трябва да отлагат необходимите промени, а да използват оставащото време до 2007 г., за да се подготвят.

- Плевенски хлебопроизводители твърдят, че по същите причини ще бъдат закрити 80% от фурните, а цената на хляба след две години ще стане едно евро. Има ли такава опасност?

- Явно производителите тук са с една стъпка преди нас, тъй като ние планираме въвеждането на еврото през 2009 - 2010 г. Пак подчертавам - в страните, които сега се присъединиха към еврозоната, хлябът също е основна потребителска стока и техните хлебопроизводители не са били в по-изгодно положение от нашите. Въпреки това не се е стигнало до такива масови фалити.

- Според вас трябва ли да се засили ролята на държавата при усвояването на предприсъединителните фондове, за субсидиране на отделни сфери и производства в икономиката, при разпределението и контрола на социалните плащания?

- Държавата трябва максимално да се изтегли от икономиката и да не изкривява пазара чрез своите намеси, освен когато пазарът не може да се справи чрез пазарните механизми и е необходима регулаторна намеса на държавата. А по отношение на планирането и усвояването на европейските помощи държавата има основна роля и смятам, че с всеки изминал месец тя е все по-добре подготвена да изпълнява качествено тази своя функция.

- Тютюнопроизводителите, животновъдите, другите предприемачи в сферата на селското стопанство продължават да настояват за по-големи субсидии, като дават за пример страните от ЕС. На какво равнище е у нас субсидирането на този вид дейности?

- През следващата година държавата ще предоставя субсидии на земеделските производители в рамките на възможностите на националния бюджет, който, разбира се, е по-малък от европейските. От 2007 г. субсидиите ще бъдат предоставяни на българските земеделски производители директно от Европейския съюз, но по ясно определени критерии, които са еднакви за България и за другите страни от ЕС. Така че както в новите страни членки (в частност Полша), така и у нас земеделските производители ще са едни от най-проспериращите.

- Бихте ли приели да останете финансов министър в едно следващо правителство, ако то не се оглавява от Симеон Сакскобургготски, ако да - при каква конфигурация на кабинета и на парламентарното мнозинство и при какви условия?

- Решението дали ще остана министър не е мое, първо трябва да получа предложение в рамките на коалиционно правителство с участието на НДСВ. Аз вярвам, че е много голяма вероятността Симеон Сакскобургготски да повтори мандата си като министър-председател и се надявам и аз да му бъда в помощ.

- Какво ще прави след 25 юни Милен Велчев, ако не е министър - ще остане депутат или ще се завърне в Лондон?

- Не, няма да напускам България ако политическите процеси не се развият според нашите очаквания през следващите месеци. Не виждам нищо лошо в това един политик да бъде в опозиция, това е част от политическия живот.

- След като пожертвахте личната си кариера на финансист в чужбина за четири години, съжалявате ли за нещо?

- Не съм съжалил нито веднъж за това. Мисля, че натрупаният опит през тези 4 години е безценен и възможността, която ми се разкри през 2001 г., не би се повторила отново.

- Имате ли девиз, от който се ръководите в живота?

- За да ви отговоря ще започна малко необичайно. Обичам спорта и играя от дете баскетбол. Спортът развива много качества, а едно от най-ценните сред от тях е уважението към противника.

- С вашата служебна заетост, не мислите ли, че семейството ви е ощетено?

- Може да се каже, че бих искал да прекарам много повече време със семейството си, на което съм благодарен за разбирането. Какво да се прави, политическата кариера изисква жертви.

- Има ли нещо нестандартно, което бихте искали да направите, но не ви позволява общественото положение, което заемате в момента?

- Знам една максима от казармата: когато човек е прекалено зает, не мисли за глупости.