СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                          Брой 41 (28 ноември - 4 декември)

                                                                             ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Д-р Калина Терзиева

 

В навечерието на 1 декември - Световния ден за борба със СПИН, разговаряме с д-р Калина Терзиева - плевенския лекар с най-дългогодишен опит в сферата на изследването и превенцията на заболяването. Пред "BG Север" тя обяснява кога е най-подходящият момент за изследване, колко са болните от СПИН в областта и колко време може да се живее с тази диагноза.

 

На запад вече гледат на СПИН като на диабета и хипертонията

 

Д-р Калина Терзиева е родена във Враца, но от 1991 година живее в Плевен. Завършила е местния Медицински университет през 1997 година. От 2003 г. работи в кабинета за безплатно и анонимно изследване на СПИН към Районна здравна инспекция (РЗИ) - Плевен, а от 2006 г. има придобита специалност "Епидемиология на инфекциозните болести". Тя е специалистът с най-дългогодишен опит сред работещите като консултанти в 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в страната.

 

Интервю на Веселина ИЛИЕВА

- Доктор Терзиева, каква е тенденцията - увеличават ли се хората, които се изследват за СПИН? Вие повече от 10 години работите в кабинета за безплатно и анонимно изследване към РЗИ - Плевен?

- В началото, през 2003 г., когато бе открит кабинета, годишно преминаваха за изследване и консултиране около 100-150 лица. С течение на времето и усилената работа кабинетът доби популярност - сега толкова хора преминават за месец, а понякога, когато работим на терен, дори и за седмица. Така че мога да кажа, че в пъти драстично се увеличиха лицата, които се изследват за ХИВ/СПИН. Хората вече знаят за кабинета и не се притесняват да ни посещават, както беше в началото. Нашата цел обаче е не само да направим изследване, но и да работим в посока за промяна на рисковото поведение - т. е. да ги научим, че трябва да ползват презервативи, особено при случайни полови контакти с непознати лица, да посещават само лицензирани студия, ако искат да си направят тату или пиърсинг, ако използват наркотици - да употребяват индивидуални комплекти за инжектиране. Защото, както всички знаем, основните пътища на предаване на ХИВ-инфекцията са три - необезопасен полов контакт (т.е. без презерватив), по кръвен път (манипулации като венозен прием на наркотици или татуировки), и от майка на дете (по време на бременност, раждане или кърмене майката може да предаде вируса на бебето си). Затова на бременните жени трябва да се предлага изследване за ХИВ/СПИН по време на бременността - колкото по-рано се открие носителството на вируса и се започне терапия, толкова шансът да се роди здраво бебе се увеличава - по последни данни до 98%.

- Какви хора се изследват?

- Повечето са млади хора. За първото деветмесечие общият брой на изследвалите се е 1 344. От тях 544 са жени, 797 мъже. Най-много ни посещават млади хора от възрастовата група между 20 и 39 г. Но най-възрастният ни пациент през годините беше на 85. Поводът за изследването при основната част от преминалите лица е сексуален контакт без презерватив. Интересен факт е, че след летните отпуски или след продължителни празнични дни се увеличава броят на лицата, пожелали изследване. За да се тестват при нас, желаещите трябва да са навършили 18 години, тъй като за изследването е необходимо да се подпише информирано съгласие с условията на работа на кабинета. Ако лицата са на възраст под 18 години, това съгласие се подписва от родител или настойник.

- Какво включва самото изследване и трябва ли някаква предварителна подготовка?

- Преди да се пристъпи към изследване при всеки клиент на кабинета се провежда така наречената пред-тестова консултация. Оценява се индивидуалната рискова експозиция на всеки посетител. Ако рисковите моменти са няколко, преценява се най-критичния от тях и по възможност се конкретизира времето му. Тъй като кабинетът е за анонимно изследване, на всяко лице се формира личен код, който е определена последователност от букви и цифри. След това, ако лицето е съгласно да се тества, подписва информирано съгласие за изследване с уникалния му код. Необходимо е да уточним, че към изследване се пристъпва само по преценка на консултанта, провеждащ пред-тестовата консултация. Случвало се е да отказваме тестуване на лица, при които рисковият контакт е бил преди по-малко от месец.

- Защо?

- По принцип ХИВ-инфекцията е с по-дълъг инкубационен период. Между един и три месеца са нужни, за да се изградят антителата, които ние търсим с теста. Така че ако лицето, посетило кабинета, е имало вчера контакт и много се притеснява, му се обяснява, че може да се извърши изследване, но резултатът няма да е окончателен. В такъв случай се препоръчват още две изследвания - след един и след три месеца от рисковата експозиция.

- За колко време стават готови резултатите?

- Ако се ползва бърз тест, а ние работим с него в повечето случаи, резултатът е готов след 15 минути. От години предлагаме и изследване за хепатити Б, С и сифилис. Ако се изследват четирите инфекции, времето за получаване на резултати се увеличава до седмица - все пак това са четири проби. Ако, не дай Боже, резултатът е положителен, се взема допълнително количество кръв, която се изпраща в НПЛ хо ХИВ/ СПИН в София.

- Каква е статистиката - колко са болните от СПИН в Плевенско?

- До момента за 2014 г. има 7 нови случая на новорегистрирани лица за област Плевен - една жена и шест мъже. Но тряба да се подчертае, че регистрацията се извършва по постоянен адрес, а не по реалното местоживеене - т.е. част от тях не живеят в областта. Всички лица са на възраст под 35 години.

- Къде се лекуват болните от СПИН и лечението им стационарно ли е?

- Лечението се провежда в пет от инфекциозните клиники в страната - София, Варна, Плевен, Стара Загора и Пловдив. При доказване на заразеност с вируса на ХИВ на лицето се провеждат допълнителни изследвания, в зависимост от резултата се започва или не анти-ретровирусна терапия.

- Каква е преживяемостта на хората със СПИН?

- Ако са на анти-ретровирусна терапия, специалистите твърдят, че могат да умрат от всичко друго, но не и от СПИН. Но действително се увеличава шансът за живот на тези пациенти. На запад вече гледат на СПИН като на всяко хронично заболяване - например диабет или хипертония.

Всяка година на 1 декември Плевен се включва в Националната АНТИСПИН кампания, сн. архив

- Кой плаща за лечението на болните от СПИН и колко струва то?

- Ретровирусната терапия се поема изцяло от Министерство на здравеопазването (МЗ). До преди няколко години сумата беше в рамките на 12 000 евро на месец. Лекарствата се осигуряват дори и за здравно неосигурените болни. Но те трябва да се приемат до живот.

- Как стои област Плевен като брой заболели на фона на страната?

- О, ние сме на много ниско ниво. Водещите градове са София, Пловдив и Варна.

- Как реагират хората, когато чуят страшната диагноза. На вас ви се е случвало да я съобщавате. Имат ли нужда от работа с психолог, например?

- Не е приятно да съобщаваш подобно диагноза - все пак се касае за млади хора. Разбира се в началото шокът за пациентите е голям. Ако е необходимо, им се осурява консултация с психолог, но досега сме се справяли сами във всички подобни ситуации.

- Кога се проявяват симптомите на СПИН-а, колко дълго можеш да живееш като носител на вируса, без да знаеш?

- Има много хора, които са носители на вируса, без да знаят. Може да минат и 10 години от заразяването с вируса на ХИВ до развиването на клиничните симптоми на СПИН. Никой не може да каже кога точно ще се отключат те, това всъщност е проблемът. Така че, колкото по-рано се открие заразеността с вируса, толкова по-добре е и за протичането на терапията на пациента.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО