СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                              Брой 38 (7 - 13 ноември 2014 г.)

                                                                             ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Лукан Лазарски

 

На 8 ноември традиционно се отбелязва професионалният празник на българската полиция. Какви са проблемите на редовите служители в системата на МВР, доколко заслужават отношението, което има обществото към тях и има ли начин да се върне авторитетът им на пазители на сигурността на обикновените хора? Въпросите си отправихме към председателя на един от синдикатите в системата на МВР, който пряко е ангажиран с проблемите на редовите полицаи.

 

 

Полицаите са обезверени, основният

проблем е липсата на социален диалог

 

Лукан Лазарски е роден на 5 април 1968 г. в Плевен. Завършва строителен техникум със специалност "Отоплителна и климатична инсталация" в родния си град. След казармата, допълнителни курсове и квалификации, започва работа в системата на МВР. Годината е 1989-а - малко преди събитията от 10 ноември. Първата му служба е като пожарникар в Районна служба "Пожарна безопасност" (РСПБ) гр. Плевен, после в Панорама "Плевенска епопея 1877"и Регионалния исторически музей - инспектор пожарникар. През 1997 г. се прехвърля в полицията. Преминава през Второ районно управление, ведомствена служба в Петролна база, Кооперативния пазар. След съкращаването на ведомствения щат се прехвърля на държавен щат като служител в районното управление в Пирдоп. Връща се в Плевен през 2001 г. като патрулен полицай в Първо районно управление на полицията (РУП) и от 2004 г. до днес е оперативен дежурен в Първо РУП. В момента е в неплатен отпуск и се занимава само със синдикални дела. Бил е зам.-председател в синдикалната федерацията в МВР. От три години е председател на Синдикален алианс "Сигурност" в МВР ( САСМВР), в който членуват около 1 200 служители от МВР.

 

Интервю на Мая ПАСКОВА

- Г-н Лазарски, в навечерието на професионалния празник на българската полиция сме. Какво е настроението сред обикновените служители?

- Най-общо казано - хората са обезверени. Миналата седмица имаше събиране на всички 6 синдиката в сферата на МВР. Обсъдихме проблемите, които са много. Основният е, че в момента няма социален диалог в МВР. Пишем си писма, не получаваме отговори и нещата се задълбочават. С г-н Йордан Бакалов (министър на МВР в служебното правителство, б. а.) още не сме се срещали. Последната информация е, че за последните два месеца от годината няма пари за заплати. Чака се ново правителство, което да ги отпусне.

- Много или малко са полицаите в момента? Говореше се за увеличение на числеността им.

- Има такива предложения. Страшна нужда има от полиция. След последните реформи, които бяха предприети, тази година бяха пенсионирани около 2 500 човека, сред които бяха такива на 46 - 47-годишна възраст, само и само да се намали числеността на МВР. При периодични предложения (през годините) за промени в чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване, редовият служител се чувства несигурен, защото няма яснота за условията за пенсионирането му. След взетото решение на Министерския съвет от 26 септември т. г. за въвеждане на възраст в сектор "Сигурност", отново се активира масово подаване на заявления за пенсиониране от служители, които по принцип не са мислели за ранно пенсиониране, но несигурността ги подтиква към това решение. Лошото е, че "изгоряха" хора, които реално вършеха работа. Но от ръководния състав почти нямаше пенсионирани. В Добрич например 6 човека се пенсионират от едно РУП, а числеността на цялото звено е 15. Кога ще се назначат нови, кога ще минат курс на обучение 9 месеца и ще заработят?

- Вдигането на пенсионната възраст не е само за полицаите.

- В крайна сметка тези предложения са породени от липсата на средства в пенсионния фонд и ограничавайки възможността за ранно пенсиониране, осигуровките на служителите по-дълго ще запълват празнините в този фонд. От миналата година процентът за пенсионно осигуряване на държавните служители е вдигнат от 25 на 42%.

- Може би въпросът опира до оптимизация на работата в системата.

- Ние непрекъснато прокламираме да се направи анализ в системата, кои структури да се намалят, кои да се закрият изобщо, защото няма никакъв смисъл от тях. Има дирекции с по един директор и двама - трима подчинени. Те могат да бъдат прехвърлени в групи. С командировките на наши служители на границата в страната се чувства остра нужда от кадрови състав. Докато един полицай е там, работата му се поема от колегите му. И ако той е обслужвал 5 села, сега се налага един да обслужва 10. Естествено кражбите се увеличават. А ние съдействаме на абсолютно всички държавни структури. Наскоро във връзка с наводненията изпратиха наши служители да следят как се вдига водата на язовирите.

- Командировките за охрана на границата продължават. Какво се случва там?

- В момента по наше искане министерството състави комисия, която да направи оглед на условията. Махнаха палатките, защото бяха спонсорски, и сега нашите хора стоят на дъжда. Направили са си заслони с найлони. Караха ги с камиони без брезенти в дъжда. Стоят 15 часа мокри, забити като колче там. Навремето аз съм бил граничар в казармата. Най-дългият ми пост на границата беше 2 часа. Имаше наряди по 6, но те бяха обходи. Сравняват ни със Средновековието. Същевременно от три години за нас няма работно облекло. Назначават нови служители, а за тях няма униформи. Тези, които имат и ходят по границата, им се късат дрехите и няма с какво да ги сменят. Миналата година имаше възможност на границата да се ходи с камуфлажни облекла. Но като излезе информация, че чужденци са бити от хора с неясни униформи, се разпореди да се ходи само с въведеното със заповед униформено облекло. А реално служителите ни имат по една зимна униформа.

- Какво е средното заплащане на полицаите?

- Един новоназначен човек без стаж взима около 500 лв. Заплатите от години не са актуализирани към минималната работна заплата в страната. Но пък затова непрекъснато режат от средствата ни. След приемането и обнародването на новия закон за МВР на 27.06.2014 г. по предложения на синдикатите се въведоха редица регламенти за отчитане и компенсиране на положен нощен труд, време на разположение и труд, положен през празнични дни. С влизането на закона трябваше да започне отчитане и плащане, но това се бавеше. Едва предната седмица има издадена заповед от министъра, която определя сумата. През март т. г. при договаряне на колективния трудов договор бе договорено за всеки работен час между 22 и 6 часа да се заплаща допълнително възнаграждение за нощен труд в размер на 0,50 лв. В заповедта за държавния служител е заложена сума от 25 ст. Това е дискриминационно отношение спрямо държавните служители в МВР. Веднага от нашия синдикат (САСМВР) пуснахме сигнал до комисията по дискриминация. Какво се получава на практика. На тел. 112 работят заедно държавен служител и лице, работещо на трудово правоотношение по един и същи график и извършват една и съща дейност. Обаче единият ще получи 4 лв. на нощно дежурство, а другият - 2 лв. Лицата, които досега са работели по трудово правоотношение, са получавали по 27% за работа в МВР. Сега парите им ще бъдат намалени драстично на 5%. Ваучерите за предпазна храна на служителите, които работят с нерегламентирано работно време, също отпаднаха.

- Това ще засили ли корупцията в системата?

- Европа ни даваше антикорупционни средства. Само когато Румен Петков беше министър, се раздаваха такива средства. А държавата принуждава служителите да се корумпират. Това са предимно млади хора, като взимат около 500 лв., как да издържат семействата си? Разбира се, има и такива, които съзнателно постъпват на работа с мисълта, че трябва да взимат каквото им попадне. Но такива хора самата система ги изхвърля.

- Но обществото като цяло е негативно настроено към полицаите.

- Това е най-лошото. Политиците, за да запазят паритет между нас и обществото, винаги вадят негатива от действията на някои служители. Реално като се погледне, нещата не са така. Умишлено се нагнетява напрежение в МВР и рано или късно ще се спука този балон.

- Най-пресен е случаят със студентката и ваша колежка. Според вас има ли инсценировка и преувеличение на фактите?

- Нещата почти са изяснени, колежката се е явила сама на детектора на лъжата и се е установило, че казва истината. Но това се използва за компрометиране на облика на полицията като цяло. А и медиите много вредят на имиджа на МВР като институция. Нещата много се политизираха. В последните години дори началници на районни управления започнаха да се сменят на политически принцип. Преди бяха само директорите, сега се стигна до много по-ниско ниво да се поставят политически фигури. В крайна сметка не са виновни служителите, които пряко изпълняват задълженията си, а ръководителите им, които изпълняват политически поръчки.

- Защо се заехте със синдикална дейност?

- Синдикатът, който ръководя, го учредихме синдикални дружества от федерацията. Отделихме се от нея, защото не ни харесваше начина им на работа. А за нас е важно да решаваме проблемите на отделния член на синдиката, да се застъпваме за него и да му показваме нормите, които го защитават. Преди няколко дни имахме такъв случай на колега в Силистра.

- Има ли реални реформи в МВР?

- Направиха се формални реформи, които на практика не решават проблемите на МВР. За да се направи работеща реформа трябва да се направи пълен анализ на дейностите, които изпълнява министерството, и чак тогава да се пристъпи към реформи.

 

върни се в НАЧАЛО