СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                                 Брой 33 (3 - 9 октомври 2014 г.)

ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Георги Първанов

 

Лидерът на Алтернатива за българско възраждане в края на миналата седмица отново бе на срещи с избиратели в Плевенска област. Въпреки натоварената си програма, Георги Първанов отдели време специално за читателите на "BG Север". Той е категоричен, че АБВ ще внесе в парламента веднага след изборите предложение за отмяна на мораториума, спиращ изграждането на АЕЦ "Белене".

 

Аз съм в политиката,
за да влязат във властта
най-кадърните и най-почтените

 

Георги Първанов е роден на 28 юни 1957 г. в село Сирищник, Пернишка област. През 1975 г. завършва математическата гимназия в Перник. През 1981 г. се дипломира в Историческия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски", а през 1988 г. защитава докторска дисертация по история. Президент на РБългария от 2002 до 2012 година. Като държавен глава два мандата работи активно за европейската и евроатлантическата перспектива на България, за нейното достойно място в Европа и света. Във вътрешнополитически план има амбицията да открои социалната чувствителност на институцията, да утвърди езика на политическия диалог, да обедини партиите и институциите около стратегическите цели на страната. Доктор хонорис кауза на Прешовския университет, на Бакинския университет и на Ереванския държавен университет. Носител на Големия златен медал на университета "Томаш Гарик Масарик" в Бърно. Автор на няколко монографии и книги, на десетки научни статии.

 

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Първанов, на какво разчита АБВ в тази кампания?

- На първо място, ние разчитаме на срещите си с хората по места. Както знаете, нямаме ресурс за медийна кампания, а и не смятам, че тя е особено ефективна. АБВ има най-силната листа в тази кампания. Казвам това с пълната отговорност за думите си. Аз съм убеден, че ще влезем в следващия парламент по няколко причини. Първо - защото АБВ направи една относително добра първа стъпка. Ние само на два месеца съществуване и партиен живот постигнахме парламентарната бариера през май месец, а сега имаме широка мрежа. В цялата страна вече имаме структури, към нас се присъединиха много хора, ярки, силни личности, някои от които намериха място и в листите. Ние имаме двама ректори водачи на листи като проф. Борисов, проф. Станков в Стара Загора. Имаме генерали, имаме хора, които са се доказали в реалното управление. Ние реално имаме хора, годни за управлението на страната. Смятам, че парламентарната група на АБВ ще бъде силна и авторитетна.

- Оказва се, че сега почти всички партии отново ще строят АЕЦ "Белене". Каква е позицията на АБВ по въпроса?

- Аз се радвам, че повечето партии сега говорят това, което ние говорим от няколко месеца. АЕЦ "Белене" е един от тези въпроси. В следващото Народно събрание АБВ ще поиска анкетна комисия, която да разследва кой какви поражения е нанесъл в българската енергетика. За разлика от ГЕРБ, БСП и ДПС, които спряха реализацията на АЕЦ "Белене", АБВ твърдо и последователно отстоява необходимостта от ускореното строителство. Ще го направим, защото това означава милиарди свежи пари в нашия бюджет, защото означава 10 хиляди работни места, защото означава сигурност и нормални цени на тока. АЕЦ "Белене" ще бъде локомотив за българската икономика. От доста време насам виждам как злорадстват - големият шлем на Първанов рухна. Големият енергиен шлем не е на Първанов и Путин, това е проект, от който е заинтересована Европа. "Белене" е проект, нужен на Европа. Не е морално Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да взима решение за цената на тока дни преди изборите и АБВ ще внесе в Народното събрание предложение за това, да се направи анкетна комисия кой какви поразии е нанесъл на българската енергетика. Каква е вината на ГЕРБ, каква е вината на Стойнев, да изкараме кой какви обществени поръчки е получавал и как е източвал енергетиката и да видим реалната причина за увеличаването на цената на тока. Една от причините за повишението на цената на еленергията са именно партийните назначение. В следващия парламент нашата група ще внесе искане за отмяна на мораториума върху строителството на централата и ще поискаме рестарта на АЕЦ "Белене". Това е нашата позиция, която ние отстояваме категорично от началото на създаването на АБВ като партия.

- Как протича кампанията за предсрочните избори, според вас?

- Липсва идеен дебат, липсва дебат по политиките. Ние съвсем ясно сме заявили нашата позиция по ключови въпроси на България. Един от тях е например този за българската икономика. Аз твърдя, че държавата трябва да влезе в своята функция и в тази сфера. Големият проблем е, че българската икономика работи на парче, работи на ишлеме, работи единствено за износ. Ние нямаме икономика, която да даде шанс за висок и качествен икономическа растеж. Не става дума за административна намеса, но една от грешките на прехода е, че държавата се изтегли отвсякъде - от политиката, от културата, от здравеопазването, ако щете в някаква степен. Вижте примера на САЩ или на Германия на госпожа Меркел - Германия излезе от кризата, защото държавата се намеси бързо и ефективно. Инвестира в основния отрасъл - автомобилостроенето, и това издърпа като локомотив цялата икономика. Затова на нас ни е нужна не администрираща и потискаща бюрократична държава, нужна ни е държава, която е силна със своите правила, с регулациите, които предлага. Ние искаме промяна в данъчното облагане и премахване на плоския данък. Съгласете се, че не е справедливо този, който получава 300 лева, да има същия данък както онзи, който получава 3 000 лева. В нашата програма ясно е записано, че държавата е длъжна да осигури на майките, децата и бременните жени безплатни лекарства. Няма да се уморя да повтарям, че здравеопазването трябва да получава поне 8 на сто от БВП, за да имаме реформата, която е повече от необходима в тази сфера.

- АБВ се обяви за повече правомощия на президента. Как според вас се оценява тази идея?

- Ние направихме допитване до хората, както знаете, с анкетни карти и 11 точки в тях. Това е точка първа - идеята за промяна на държавното устройство със засилване на президентските правомощия по няколко причини. Ние наистина видяхме, че много се изхаби българският парламент и се изчерпа, дори ако щете, самата идея за ефективния парламентаризъм. Но имаме и конкретни поводи. Няма обяснение това, че един президент, който и да е той, абстрахирам се от личността на сегашния държавен глава, предлага референдум, а това е президентът, избран с над 2 милиона гласове от избирателите, и едно мнозинство, мнозинство може би в кавички, защото това са няколко партии обединени и те не надхвърлят 1 милион, спира инициативата на държавния глава. Няма управленска, няма политическа, няма морална логика в това. Не е нормално президентът да връща един закон, а ветото да се преодолява със същия брой гласове, необходими за утвърждаването на един законопроект. Това са неща, които могат и трябва да се променят, за да има баланс на властите.Защото ако няма този баланс, тогава някои започват в парламента и в правителството да си правят каквото искат. И последно ще кажа, понеже има съмнения за това, че ако еди кой си стане президент какво ще се случи, дали няма да има авторитаризъм, авторитаризмът го има и при така наречената премиерска република. Тя конституционно не съществува, но де факто я видяхме по времето на Борисов. Тогава той си правеше каквото иска или не правеше, но нямаше отговорност нито за едното, нито за другото.

- С кого бихте влезли в коалиция, ако се стигне до такава ситуация в новия парламент?

- Влизайки в парламента, може би ще се наложи ние да участваме в управляваща коалиция. На България й трябва голяма коалиция, а не еднолично управление. Видяхме едноличното управление на ГЕРБ какво донесе. Но ние имаме две условия, от които няма да отстъпим. Едното е, че правим коалиция, ако се приемат нашите идеи. Ако пък трябва да правим компромис, тогава ще се обърнем към хората да попитаме - съгласни ли сте вие да направим компромис в тази и тази сфера. Така направиха германските социалдемократи. Второто условие - в тази коалиция да не участва ДПС. АБВ няма да участва в коалиция, в която е ДСП или се подкрепя от ДПС. Това е принципна позиция, смятам, че ДПС трябва да постои на резервната скамейка, защото преяде с власт. За съжаление върви един сговор, който не знам какво чудовище ще роди. Ако това се случи, тогава АБВ ще бъде радикална, но конструктивна опозиция.

- Какъв е този сговор?

- Аз виждам как се оформя една четворна коалиция в две части - тайна и явна. Явната са ГЕРБ плюс Реформаторския блок, тайната са те плюс Бареков и ДПС.

- Вие сте политик, който винаги е имал ясни отношения с Русия. Как ще коментирате отношенията между България и Русия днес?

- Ние от АБВ първи, преди всички, обявихме, че сме против икономически санкции срещу Русия. Тези санкции са вредни не за Путин, те са вредни за бизнеса, за търговията, за духовното ни общуване. Нашите представители в НС ще излязат с една декларация за развитието на българо-руските отношения. Би трябвало да постигнем висока степен на съгласие. Не може на Трети март президентът на не спомене кой ни е освободил и от какво. Оттам тръгнаха поредица действия, които създават впечатление, че България се нарежда сред "ястребите" по отношение на Русия. Проблемът е, че тук се наредиха министри, принадлежащи към левицата. Извинете, но нашите пазари са на изток, нашите източници на суровини са на изток. Ние с г-н Румен Петков сме договаряли така наречения "зелен коридор" - възможността бързо разваляща се продукция да се изнася на московския пазар без никакви митнически проблеми. Но за съжаление правителството с мандата на БСП не си мръдна пръста в тази посока. Ето един стимул за нашата икономика, да не говорим за туризма. Има близо 400 хиляди руснаци, които са закупили имоти в България. Защо някои от тях отиват да почиват на други места - Турция, Гърция.…Ние чисто прагматично имаме полза руснаците да идват тук, да купуват имоти.…Освен това ние имаме и чисто емоционална връзка с руснаците, което не е за пренебрегване.

- Защо не оглавихте листа на АБВ?

- Е дин президент не трябва да бъде в парламента, няма място там.…Това първо. Второ - искам по този начин да покажа, че моето участие в политиката не е заради властта, защото сигурно има и такива реплики - на този не му ли стигна властта. Стига ми, край с моето участие във властта. Но аз съм в политиката, за да влязат във властта най-кадърните и най-почтените.

 


 Купуването и продаването на гласове е престъпление!


 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО