СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                          Брой 31 (19 - 25 септември)

                                                                             ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

 

Д-р Андриана Александрова

 

С богатия си професионален опит, ведър характер и грижа за пациентките тя се е утвърдила като една от най-уважаваните акушер-гинеколози в Плевен. С кандидата за народен представител от листата на АБВ д-р Александрова разговаряме за състоянието на здравеопазването у нас и за реформите, които е необходимо да бъдат направени в тази сфера.

 

 

АБВ предлага цялостна стратегия в системата на здравеопазването

 

Д-р Андриана Александрова е родена в Плевен на 28 април 1957 г. Основно, средно и висше образование завършва в родния си град . През 1983 година започва работа по разпределение във Второ ДКЦ - Плевен. От 1989 година е със специалност "Акушерство и гинекология". Работи като акушер-гинеколог. От 1997 до 2000 г. е била директор на Второ ДКЦ.

 

Интервю на Поля ТОМОВА

- Д-р Александрова, вие дълги години бяхте член на БСП. Защо решихте да влезете в АБВ?

- Защото за мен АБВ е новото ляво, което обаче носи и развива онези идеи, които бяха позабравени. Не може да се говори за това, че едва ли не лявото политическо пространство принадлежи на БСП, няма място за нови субекти, за силни личности и идеи. Напротив. Нещо повече, аз смятам, че АБВ може да привлича и хора, които не са обвързани с партии, не са партийно обременени, но искат положителна промяна в България. Това са хора, които не биха гласували за друга формация в лявото пространство, но заявяват готовност да ни подкрепят.

- Вие вярвате ли, че такава промяна в България би могла да се случи?

- Определено вярвам. Виждам хората, които са в АБВ, и съм много обнадеждена. Трябва да ви кажа, че това са млади, образовани, интелигентни хора, знаещи, можещи и амбициозни, с реализация и в служебния, и в обществения живот. Аз никога не съм разбирала тези, чиято реализация се крепи единствено и само на партийни назначения.

- Лесно ли се съгласихте да участвате с името и авторитета си в листата на АБВ, очаква ви нелека предизборна кампания?

- Честно казано, премислих нещата. Приех участието си в листата като предизвикателство. Живеем в доста интересно време. Искаме да настъпят положителни промени в нашата страна. Стига сме тъпкали на едно място. Това са мислите, които ми минаха през главата. Моето лично убеждение е, че трябва да стигнем до обикновените хора, до обикновените проблеми, а не да правим задкулисни сделки в политиката. Съгласих се да участвам в кампанията, защото смятам, че мога да бъда полезна. Най-лесното е да си стоиш вкъщи и да цъкаш пред телевизора. Времената са такива, че всеки трябва да се ангажира.

- Освен вас в листата има още един лекар - кардиологът д-р Марлена Цанкова, а председател на Гражданския съвет на АБВ е проф. Григор Горчев. Какъв знак е това, според вас?

- Това е добър знак, означава, че лекарите се обръщат към новото, към прогресивното. Моите колеги най-добре знаят, че промените в здравеопазването са повече от наложителни. Реформата иска реформи.

- Какво предлага АБВ в сферата на здравеопазването?

- Първо - ние предлагаме увеличаване на парите за здраве, които да достигнат 8 на сто от брутния вътрешен продукт. Освен това АБВ предлага цялостна стратегия в здравеопазването - здраве във всички политики. Какво означава това? Здраве за всички означава да се осигури основното право за достъп до здравеопазване. Основните принципи, които трябва да залегнат в политиката на сектора, са достъпност, качество и достатъчност на здравната помощ. Един от основните акценти за нас е превантивната дейност, профилактиката. Знам, че доста се говори на тази тема, но действително в България има нужда от стройна и ясна система за профилактика. Много остра е нуждата от регистри на национално ниво. Досега в България има направен един такъв регистър на онкологичните заболявания със средства от Европейския съюз. Говоря за скрининг-програмата "Спри и се прегледай". В нея са обхванати заболявания на стомашно-чревен тракт и профилактика на рака на гърдата и на маточната шийка. Очакваше се процентът на хората, попаднали в тази програма, да бъде по-голям. Независимо от това, все пак е една първа стъпка и това трябва да продължи. В тази схема трябва да бъдат обхванати основните, социално-значимите заболявания сред българите. Освен сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания, сред тях са още диабет и редките генетични заболявания. Сред нашите цели е и безплатно здравеопазване за децата, майките и бременните жени. Ние искаме също да се обсъди възможността за намаляване на ставките на ДДС за закупуваните от държавата лекарства.

- Какви са вижданията на АБВ за финансиране на здравеопазването?

- Вече ви споделих, че ние сме за увеличаване на парите за здраве. Освен това АБВ е за по-строг контрол, който да спре възможността за източване на здравната каса. Затова сме за ускорено въвеждане на електронна здравна карта, която дава възможност за контрол върху медицинските услуги. Не трябва да се наливат непрекъснато пари в НЗОК, тъй като сега се очертава в края на годината един дефицит от 250 - 300 млн. лева. Именно заради това трябва да има ефективен контрол. Ще се върна на нашите цели за подобряване нивото на здравеопазване. Смятаме, че във всеки от шестте региона за планиране трябва има високотехнологични болници, във всеки областен център - многопрофилна болница, а в по-малките населени места - центрове за доболнична помощ. Определено трябва да има промяна в спешната помощ. Абсолютно наложително е въвеждането на нови технологии, включително и оборудване за спешна помощ по въздуха, техническо оборудване, обучение на парамедици. Не на последно място - възнаграждението на колегите в спешната помощ трябва да бъде достойно. Освен това трябва да се помисли и за следдипломната им квалификация, което означава промяна в закона за следдипломна квалификация. Колегите не трябва да бъдат откъсвани дълго врeме от преките си служебни задължения.

- Има ли реална опасност България да остане без лекари и как да се спре тази тенденция?

- Ще си позволя да цитирам професор Радослав Гайдарски. Той беше казвал, че както продават футболистите на големите отбори, така трябва да се продават и лекарите. Да стане трансфер - болницата в град Х на ЕС да си плати за лекаря, който искат да работи там, да плати на нашата държава. Пак се връщам на това, че е нужно да се промени нормативната уредба за следдипломна квалификация у нас. На колегите трябва да се плаща адекватно, те да бъдат мотивирани, а не да търсят своя живот и работа в чужбина.

- Вие защо останахте в България, в Плевен?

- Аз съм българка и ми харесва да живея тук. Обичам града си. Доволна и щастлива съм, че работя това, което искам, че дарявам живот. Лекарите са полубогове, в ръцете си държат юздите на живота и на смъртта.

- Какви са основните проблеми във вашата специалност?

- Доста са. Основно - липса на профилактика. Няма стройно изградена система за профилактика на рака на маточната шийка. Това заболяване е на първо място в структурата на заболяваемостта в нашата страна. Има разминаване в стандартите в различните специалности и приложенията на Националния рамков договор. Казвам ви го като акушер-гинеколог. Едни са стандартите при нас, друго е приложението по Национален рамков договор. Има разминаване в брой прегледи, в честота на изследванията. Напоследък зачестяват много заболявания - например синдром на Даун. Това е включено като изследване, но само при жени над 35 години и се заплаща от пациентите. А не толкова възрастта определя синдрома на Даун, просто това е генетично заболяване. То обаче вече става социален проблем, защото семейство с такова дете е обречено на много грижи. На всяка една бременна жена аз предлагам да си направи консултация, но дали ще го направи, зависи най-вече от социалния й статус. По-заможните го правят, другите отказват, защото нямат пари, за да си направят това изследване. А ние в крайна сметка се стремим да направим така, че да имаме едно здраво поколение.

- Има ли българката здравната култура, за да се грижи за себе си?

- Определено има. Идват вече жените и за профилактични прегледи, и за необходимите изследвания. Мисля, че нещата се промениха през последните години.

- Имат ли жените по-голямо доверие към вас, отколкото към вашите колеги мъже?

- Пак ще цитирам колега, този път доктор Аспарух Георгиев, който е и мой учител. Та той е казал, че докато в миналото само жени са упражнявали професията, това било бабуване. След като се намесили мъжете, станало наука. Но все пак мисля, че една жена се чувства по-спокойна именно при жена акушер-гинеколог.

- Как ще привлечете ваши колеги да гласуват за вас?

- С това, което съм. Смятам, че съм честен човек, не съм търговец в храма, достойно работя професията си. В по-личен план - не съм обидила никого. Аз работя в екип и разчитам на екип.

- Имате ли хоби?

- Чета книги.

 

 

 

върни се в НАЧАЛО