СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                                       Брой 29 (5 - 11 септември)

                                                                             ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Георги Първанов

 

Президентът на Република България (2002 - 2012 г.) миналия понеделник отново посети Плевен, този път поводът бе инициираната от него дискусия на тема "Отношенията България - Русия", която се проведе в препълнената зала "Гена Димитрова". Въпреки натоварената си програма, Георги Първанов бе любезен да отдели време специално за читателите на "BG Север".

 

 

АБВ ще има силна група със сериозно влияние в бъдещото Народно събрание

 

Георги Първанов е роден на 28 юни 1957 г. в село Сирищник, Пернишка област. През 1975 г. завършва математическата гимназия в Перник. През 1981 г. се дипломира в Историческия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски", а през 1988 г. защитава докторска дисертация по история. Президент на РБългария от 2002 до 2012 година. Като държавен глава два мандата работи активно за европейската и евроатлантическата перспектива на България, за нейното достойно място в Европа и света. Във вътрешнополитически план има амбицията да открои социалната чувствителност на институцията, да утвърди езика на политическия диалог, да обедини партиите и институциите около стратегическите цели на страната.Доктор хонорис кауза на Прешовския университет, на Бакинския университет и на Ереванския държавен университет. Носител на Големия златен медал на университета "Томаш Гарик Масарик" в Бърно. Автор на няколко монографии и книги, на десетки научни статии.

 

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Първанов, каква гаранция давате на хората, които ще гласуват за АБВ, че ще изпълните обещанията си?

 

- Гаранцията е в нашето поведение. Някои от нас в АБВ са отдавна в политиката, аз самият - повече от 20 години. Смятам, че хората знаят доколко аз държа на ангажиментите си, могат да сравнят и да направят своите изводи. Тези, които излъгаха българите, ги виждаме в други листи, по-точно се въртят от една към друга листа и смятат, че това е промяната. Ние от АБВ виждаме промяната чрез това ние, по-опитните, които имаме един доста дълъг стаж да помагаме на по-младите, на тези, които наистина има какво да покажат на хората.

 

- Кое е най-силното средство, с което АБВ влиза в кампанията?

 

- Силните ни средства са няколко. Първо - идеите. Ние първи обявихме своите идеи, своята предизборна платформа, която има няколко пакета от идеи, засягащи държавното устройство - президентска република, мажоритарен вот, пряка демокрация, борба с корупцията по високите етажи. Имаме конкретни икономически и социални ангажименти - по-високи доходи, по-справедлива данъчна система с отпадането на плоския данък и много други. Разбира се, силно средство са и нашите листи. Аз твърдя,че нашата листа е най-добра, водачите ни в регионите са убедителни. Надявам се хората да ги оценят, защото има много голямо значение кой реализира политиката, която ние сме обявили.

 

- Опасявате ли се от нещо в кампанията и какво е то?

 

- Опасявам се от това, което видяхме на евроизборите - купуването на гласове, манипулиране на вота с участието на кметове. Особено при ГЕРБ това се чувства осезателно. Апелирам към държавата, към Министерство на вътрешните работи да си влязат в ролята и да пазят чистотата на изборния процес.

 

- Защо жителите на Плевен и региона трябва да гласуват за АБВ?

 

- Защото ние, като политици, винаги сме били много ангажирани с проблемите на Плевенския регион. Аз съм идвал тук десетки пъти, отстоявал съм редица каузи. Неслучайно точно в Плевен правим дискусията за българо-руските отношения. Сещам се за последната голяма кампания, която започна от Плевен - за референдума за съдбата на АЕЦ "Белене". Ние стоим на нашата позиция, за разлика от други, които проведоха референдума, а след това скриха резултатите на най-долния рафт. При нас съдбата на Втора атомна е траен, постоянен ангажимент и това показва, че ние сме последователни и постоянни в своята позиция, не се променяме от днес за утре.

 

- Какви са вашите очаквания за резултата от предсрочните избори?

 

- Очаквам да направим една добра парламентарна група на АБВ, която наистина да има сериозно влияние в бъдещия парламент. Аз пръв използвах понятието незаобиколим фактор, но след като започнаха всички да го използват, аз го снемам от употреба и казвам, че ние започваме да се борим за победа в тези избори. Смятам, че много от водачите ни ще намерят своето място в парламента, а има места, откъдето се надявам да вкараме в парламента повече от един човек, тоест - групата ще бъде силна.

 

- Вие как ще участвате в кампанията?

 

- Ще участвам така, както подобава на един лидер - с ангажименти във всеки един избирателен район, с национални дебати, с всичко, което мога да дам от себе си за успеха на АБВ.

 

- С кого не би се коалирала партия АБВ?.

 

- АБВ няма да се коалира с ДПС. В момента водя най-ожесточената политическа битка с Бойко Борисов и ГЕРБ. Аз съм отворен и наляво, и надясно за коалиционни взаимоотношения в името на нещо по-голямо, но предизборната кампания е времето и мястото за разграничаване. АБВ показа много различия, десетки идеи, които са само наши и са различни. Хората трябва да изберат политики, в случая личностите имат значение, но това е на втори план. Избирателите ще подкрепят ли политиката на Цветан Цветанов в сферата на сигурността? И в листите на "Позитано" виждаме много хора, които се свързват с неуспешната политика в енергийния сектор, с антируската политика и въобще с външната политика. ДПС имаше своята позитивна роля в определени периоди - в началото на прехода и годините на Тройната коалиция. Това обаче, което видяхме в последните години, налага мисълта, че Движението за права и свободи трябва да седне на резервната скамейка.

 

- Кое налага днес отново да се води дебат за отношенията България - Русия?

 

- Има няколко повода, някои са външни, други са вътрешни. Последният повод беше тази отбранителна визия на военното министерство, в която Русия беше определена като заплаха за нашата сигурност, говореше се за информационна война. Както казах, има и външни поводи. Освен всичко друго, ние трябва наистина да проведем този дебат, който ясно и категорично да определи стратегията на отношенията между България и Русия в близките години, а защо не и за десетилетия.

 

- "Визия 2020" - вашият коментар?

 

- Категорично не приемам, че Русия е заплаха за българската и европейската сигурност. Нещо повече - аз твърдя, че в перспектива трябва да се работи за това новата архитектура на европейската сигурност да включва и Русия. Това беше наша позиция през последните 20 години и аз продължавам да смятам, че без включването на Русия, без добрите и активни отношения и НАТО, и Европейския съюз трудно биха могли да се противопоставят на международния тероризъм и на други предизвикателства.

 

- Трябва ли има оставка на министъра на отбраната?

 

- Като знам кой го назначава, не съм сигурен дали следващият ще бъде по-добър. Този министър, аз не случайно казвам министър на войната, защото той си определи такава роля, той самият като генезис има подобно поведение, но за да хвърли в пространството подобен документ, той е поощрен и от президентството, и от онези, които се виждат управляващи. Той пробива един тунел, за да може следващият да прокара по-лесно такава теза. Затова е рисково да има еднолично управление, чиято ориентация е ясна. Вече сме го видели веднъж.

 

- Как ще се отрази ембаргото, което Русия наложи, на отношенията между двете страни?

 

- Ние бяхме против санкциите, които бяха предприети от Западните страни срещу Русия. Против не сме защото тези санкции, както някои казват, не са ефективни, а защото са вредни. И са вредни не за Путин и руското държавно ръководство, а са вредни за бизнеса, търговията, туризма, като цяло вредни са за хората. Затова ние сме против санкциите на Запада срещу Русия. Тези санкции от своя страна бяха последвани от контрамерки и от руска страна. Така става обикновено и затова аз смятам, че тази позиция трябва да бъде смекчена. Нещо повече - ние от АБВ настояваме България да бъде една от страните, каквито вече има в ЕС, които са за преустановяване на тези санкции.

 

- Имат ли бъдеще руско-българските отношения?

 

- Бъдещето е такова, каквото е миналото. Нямаме алтернатива на добрите отношения между България и Русия. Естествено, ние сме част от ЕС, това ще бъде и занапред така, но това в никакъв случай не пречи на добрите ни отношения с руската страна. Приливи и отливи е имало неведнъж в нашите отношения, но аз помня много добри периоди, сам съм участник във възраждането на тези отношения. Ние успяхме да договорим добри енергийни проекти, да договорим връщането на руския дълг към България, да се постигне рязък обрат в отношенията в търговията, да има прилив на руски туристи към българските курорти. Надявам се това да продължи и затова трябва да работим много активно сега.

 

- Какви са вашите очакванията за срещата на Върха?

 

- Надявам се да има разум и това да бъде посланието. Що се отнася до българската позиция, не смея да прогнозирам, преди да съм видял и чул онова, което ще бъде изложено от българската делегация.

 

върни се в НАЧАЛО