СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                          Брой 26 (11 - 17 юли 2014 г.)

                                                                             ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

 

Ген. Леонид Решетников

 

Бившият руски разузнавач заедно с княз Александър Трубецкой в края на миналата седмица посети Плевен по покана на Румен Петков. Въпреки краткия престой в града, ген. Решетников отдели време специално за читателите на "BG Север". С него разговаряме за отношенията между Русия и България, за силата на православието, за новите предизвикателства пред държавите и народите на света.

 

 

България има външна политика, която отговаря на интересите на ЕС и НАТО

 

Леонид Решетников е роден на 6 февруари 1947 г. в Потсдам (ГДР), в семейството на военен. През 1970 г. завършва историческия факултет на Харковския университет, от 1971 до 1974 г. е аспирант в СУ "Св. Климент Охридски", защитава дисертация, кандидат е на историческите науки. От 1974 до 1976 г. работи в Института по икономика на световната социалистическа система към Академията на науките на СССР, от 1976 до 2009 г. - и във външното разузнаване. Последната му длъжност там е началник на Информационно-аналитичното управление, член е на колегията на Службата за външно разузнаване на Русия, генерал-лейтенант (от 2009 г. - от резерва).

Има публикации за българо-руските и българо-съветските връзки (1917 - 1945 г.), за руската емиграция (след гражданската война в Русия) в Гърция, България и Югославия и по актуалната политическа обстановка на Балканите.

На 29 април 2009 г. с Указ на руския президент е назначен за директор на Института за стратегически изследвания.

Има много държавни награди, както и отличия от Руската православна църква. Той е ръководител на настоятелството на Новоспаския мъжки монастир на Москва.

Владее български, сръбски и гръцки език.

Женен е, има две дъщери, три внучки и един внук.

 

Интервю на Поля ТОМОВА

- Генерал Решетников, кое според вас влоши отношенията България - Русия?

 

- Отношенията се влошиха заради това, че България е в НАТО и в ЕС, което означава, че тя изпълнява нарежданията на Брюксел и Вашингтон. България има външна политика, която отговаря на интересите на тези два фактора. Поради това днес имаме повече точки на разделение. Аз смея да кажа, че отношенията между България и Русия не точно се влошиха, а по-скоро станаха много ограничени, имаме по-малък терен за сътрудичество. Ако има желание от българска страна за такова сътрудничество, веднага се намесват други сили и казват, че това не е изгодно за Брюксел, не е изгодно за Вашингтон. И България като дисциплиниран член изпълнява.

 

- Виждате ли възможност отношенията между двете държави да се възстановят отново?

 

- България, както и много други държави, сега е пред избор. Нашият свят е пред избор, бих казал. Като директор на институт за анализи мога да кажа, че доминирането на САЩ е към края си. Те вече са много по-слаби, ако щете и икономически, и политически. Цялата им политика в Афганистан, Ирак, Иран, Либия, Сирия, Югославия се провали. САЩ решаваха своите задачи най-вече с оръжие. От друга страна, виждаме процеси на ускорено развитие на Китай и на възраждането на Русия. В последните 15 години ние се развиваме стабилно и предлагаме нова алтернатива - Евразийски съюз. Така че светът е пред избор. САЩ се опитват да върнат жестоката линия на доминиране, за което говори и речта на Обама във военната академия, където той казва, че мисията на САЩ е да ръководи целия свят. Ние смятаме тези думи като свидетелство на слабост, защото те започват открито да заплашват целия свят. Как ще реагира на всичко това България, все още не е известно. Когато започва някакъв проект между Русия и България - бил той икономически, културен, туристически, всеки път ще се появява трети играч - САЩ, който ще се опитва да пречи. Както стана с "Южен поток". Възможности за развитие на отношенията Русия - България има, но много зависи от българския политически елит и българския народ.

 

- Какво чувство усещате в българите към Русия?

 

- Искам да кажа това на всяка цена - ние забелязваме огромна разлика между политическия елит и българския народ. Смятаме, че 70 - 75 процента от българите биха искали много добри отношения с Русия. Българският народ всъщност обича Русия. Политическият елит - обратно - 70 процента от него, по различни причини, не иска добри отношения с Русия. Този разрив между народа и елита пречи много на нашите отношения.

 

- Какъв е вашият анализ на случилото се в Украйна и докъде ще стигнат нещата?

 

- Ще говоря и като аналитик, и като харковчанин, защото там са моите роднини, гробовете на моите родители. Битката в Украйна не е на национална основа - руснаци срещу украинци. Тук битката е за Русия, за Изтока или за Запада. Това е цивилизационна битка. Да, не мога да отрека, има национален фактор, има украински ненормални националисти, които издигат това знаме. Но всъщност това е избор с кого. С този свят, който предлага аморално бъдеще на всички народи или с Русия, която се възражда като християнска държава. Искам да подчертая, че това стана възможно след организиран от Вашингтон държавен преврат в Киев. Трябва да отбележа, че за руските власти Крим беше наистина изненада. Ние просто получихме подарък и то с минимална намеса. Хората сами решиха, че искат с Русия. Превратът в Киев доведе до това, че ние влязохме в тежка конфронтация със САЩ. И тя няма да свърши утре, може би няма да свърши тази година, не зная. И ние не можем да допуснем цялата тази територия да стане под контрола на САЩ, както стана в България.

 

- Опасявате ли се, че може да се върне ерата на Студената война, има ли такива отправки?

 

- Всъщност тя вече е започнала. Разбира се, в нова форма, по-мека, защото сега има Европейски съюз, който не иска да се конфронтира с Русия. По-точно казано, много държави от ЕС не искат. Затова сега Студената война се отличава от предишната, но на линията САЩ - Русия тя се води.

 

- Православието е това, което ни прави братски народи, освен писмеността. В България обаче като че ли има криза на вярата. На какво отдавате това и какво се прави в Русия, за да се крепи вярата?

 

- Много точен въпрос! Много се радвам, че го поставяте, защото толкова голямо отдалечаване от църквата, не от вярата, като в България, аз не съм видял в нито една славянска държава. Преди 20-ина дни бях в Сърбия, на съвместен църковен събор. Беше препълнено и много млади хора идваха, за да получат причастие. Преди три дни на Шипка имахме съвместна литургия и почти всички българи, около 300, бяха извън храма. Това е ужасно! В Русия тече процес на възраждане на църковния живот. Всички храмове са препълнени, хората се изповядват, постят, причестяват се.…Това означава едно - Русия живее с истинския руски живот, православния живот. Аз сега бях в храм-паметника в Плевен, Мавзолея. Това там е ужасно! Хората са загинали с кръст в душата. Кой направи тези езически, погански стенописи вътре? Защо? Това трябва да е памет за нашите православни братя, които дойдоха да помогнат на православен народ, изпаднал в беда.…Ако в България не се възроди православният живот, то България ще изчезне като държава, ще остане като територия. Сега сте 6 милиона, къде са останалите хора, защо трябва да слугуват по чуждите страни? Преди, от всички социалистически страни, вие бяхте най-образованите, най-културни. Сега какво е?

 

- Каква точно е дейността на ръководения от вас институт?

 

- Русийският институт за стратегически изследвания има 207 души -аналитици, които подготвят документи за администрацията на нашия президент, с анализи на всички процеси, които протичат в света. Спектърът е широк - от НАТО до екологията. Всичко, което е важно за нашата политика, за подготовката на различни акции, ние го подготвяме. Всеки ден аз подписвам документи за анализ на различни региони в света.

- Чуват се гласове, които обвиняват Путин в авторитарност и дори в тоталитаризъм. Какво смятате вие за това?

- Всъщност, Русия не е държава, а цивилизация. Ние сме алтернативна цивилизация на целия свят, това предлагаме. Това е огромна държава, не можем да не бъдем малко авторитарни. Ние се опитвахме да не бъдем авторитарни през 90-те години на миналия век и беше един кошмар просто. Кисинджър казва на един мой познат, бивш френски министър: "Ние трябва да престанем да се опитваме да направим от руснаците европейци. Няма да стане, те имат свой манталитет". В нашето управление може би има някакви авторитарни елементи, но това е необходимост. За тоталитаризъм - това са глупости, няма такова нещо. Има позиции, има силни радиа, телевизии, вестници, хората приказват каквото искат, псуват в интернет, Путин е критикуван. Но той е доста решителен и отговорен ръководител. Той може да носи отговорност за действията си. На Запад казват, че това е авторитарност, не - това е голяма отговорност.

 

- Какво смятате за политическата криза в България и за това, че ние влизаме в период на коалиционни правителства?

 

- Мога да кажа, че България вече е в стабилна криза. Това е така, защото нито една политическа сила няма национална идея, която може да обедини целия български народ. Само обещания и приказки. Вие станахте членове на ЕС и на НАТО - и какво от това. Това не може да бъде цел на целия народ вече. Нито една политическа сила не издига някакво знаме, което може да събере повечето хора. Затова кризата ще продължи.

 

- Къде се корени любовта ви към България?

 

- Не знам, трябва да е генетически заложено. Аз обичам България още преди да дойда тук. Моята съпруга пък научи български език, защото искаше да разбере какво се пее във вашите песни. Аз много обичам България. Тук защитих дисертация, тук се ожених, тук се роди голямата ми дъщеря, тук се кръстих в църквата. Харесват ми българите, българските песни, културата, хората, които по душа, по сърце много приличат на нас - руснаците.

 

- Имате ли хоби?

 

- Може би историята. Макар че съм работил 33 години в разузнаването, никога съм спирал да се занимавам с исторически изследвания.

 

- Шпионин ли сте?

- Бил съм шеф на "анализи" в руското разузнаване, така че можете да кажете шпионин, но може и аналитик.

 

- А може ли Джеймс Бонд?

 

- Не, със сигурност.

 

върни се в НАЧАЛО