СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                          Брой 21 (6 - 12 юни 2014 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Комисар Емил Маринов

 

С шефа на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" (ОУПБЗН) - Плевен, комисар Емил Маринов разговаряме за това долколко сме подготвени за все по-често връхлитащите ни природни бедствия, за намаления бюджет на силовите министерства, за "разваления" телефон 112 и за привлекателността на професията пожарникар.

 

Много от реките в областта са опасно затлачени, превърнати са в сметища

 

Комисар Емил Маринов е роден на 23.10.1967 г. в с. Брест, община Гулянци.

Средното си образование получава в техникума по механоелектротехника в Плевен, специалност Ядрена електроника. После завършва факултета по пожарна и аварийна безопасност към академията на МВР. Назначен е в системата през 1992 г.

От 1999 г. до 2006 г. е началник на РЗ "ПАБ” - Плевен, след това директор на ОД "ПБЗН”, а сега е началник на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" - Плевен.

Семеен, с едно дете.

 

Интервю на Веселина ИЛИЕВА

- Комисар Маринов, вие сте в системата от доста време. Ръководената от вас служба най-често сменя абревиатурата си през годините. В крайна сметка защо се получава така и кои са най-големите проблеми, които срещате по време на работата си?

 

- Така е, от 2006 година насам много промени се направиха с дирекцията. Сериозен проблем е липсата на заинтересованост както на собствениците и ползвателите на различни обекти, така и на населението като цяло от собствената им безопасност. Това личи от масовото незастраховане на имотите срещу природни бедствия. А то коства минимални финансови средства.

Друг важен проблем е забавената комуникация между телефон 112 и нашите служби. Районният център, който обслужва област Плевен, се намира в Монтана. Сигналите постъпват първо там, съответният дежурен предава сигналите на нас. А ние от своя страна препредаваме до съответните районни служби. По принцип служителят на 112 е длъжен да направи бърза конферентна връзка между подаващия сигнала и наши служители. Колкото и да е бърз човек обаче, има едно технологично време, за да стане всичко това и понякога има забавяне и объркване. В Монтана не познават нашия район - много пъти е имало препредаване на грешна информация. Пожарът е в Староселци, те ни пращат в Ставерци. Или става дума не за ул. "Хаджи Димитър" в Плевен, а в Пордим. Но ние сме в края на веригата и винаги обираме негативите от забавянето.

 

- Последните години доста бе намален бюджетът на силовите министерства. Това не е ли проблем?

 

- Ето това е сериозен проблем - значително намалелите финансови средства в МВР, както за текуща издръжка, така и за ремонт и поддръжка на техниката.

 

- Миналата седмица получихте нови автомобили, достатъчни ли са, за да обслужвате областта?

 

- ОУПБЗН - Плевен, разполага с 46 пожарни аварийно-спасителни и осигуряващи автомобили. 42 са на дежурство в група "Спасителна дейност" и районните служби ПБЗН в Плевенска област. Освен това разполагаме с 93 моторни агрегата - мотопомпи, компресори, моторни триони, ел. генератори, хидравлични инструменти и др. Може да се каже, че са достатъчни за изпълнение на служебните задачи и гарантиране защитата на населението. Проблеми при поддръжката са недостигът на гуми, акумулатори и резервни части и липсата на средства за извършване на ремонти. Повечето коли в областта са зилове, които са мои набори, но поддръжката им не изисква много средства. Докато новата техника има специфични изисквания и малко да се отклониш от тях, може да доведе до значителни аварии.

 

- Вие съвместявате и дейностите на бившата "Гражданска защита". До колко сме подготвени да реагираме адекватно на природните бедствия, които ни връхлитат напоследък, но все ни се разминават - Дунав не преля, земетресение бе усетено доста силно в Южна България, гръмотевици покосиха две деца наскоро...

 

- Въпросът за адекватната реакция при природни бедствия и катастрофи е актуален, защото такива събития се случват постоянно, всеки ден загиват и страдат хора. Една от главните ни задачи е да намалим до минимум последствията от природните бедствия. Затова е нужна подготовка на населението, информираност, познаването на опасността, адекватната реакция и правилното поведение и действия преди, по време и след природно бедствие, което е отговорност не само на пожарната, като институция, но и на всички нас като граждани.

Поради падналите валежи тази пролет възникнаха извънредни ситуации с опасност от преливане през тялото на стените на 3 язовира в предаварийно състояние - язовир "Тотлебенов вал" в парк Кайлъка", язовир "Николаево-1" и язовир "Рупци".

Проводимостта на реките, барите и деретата в най-висока степен на територията на населените места е критично намалена. Причините са не само наличието на наносни отложения, храстовидна и дървесна растителност в речните корита, но и нерегламентираното им използване за сметища. С висок риск са реките Вит при Дисевица и при Комарево, Съзлийка при Никопол, Осъм при Козар белене, Чернялка на територията на 6-те села, през които преминава, Пелишатска бара в с. Одърне и с. Каменец, Тученица в Плевен, Златна Панега в Червен бряг, Беглежка бара в с. Беглеж, барата в с.Тотлебен.

С нарастващ риск от наводнение са и крайдунавските низини в област Плевен. Короните на дунавските диги са с изровени дълбоки коловози от преминаване на техника, в отделни участъци са непроходими поради силно залесяване. Експлоатационни пътища за достъп до дигите не съществуват. При високи води в Дунав ще бъде невъзможно да се осъществява наблюдение на състоянието на дигите, на движението на водното ниво, както и извършване на аварийни дейности. Необходимо е спешно почистване на короните на дунавските диги в областта.

 

- Реши ли се проблемът с помпената станция край Гулянци и какво щеше да се случи, ако бяха придошли водите на Дунав и тя не работи?

 

- Въпросната помпена станция е основна, има и още две, разположени в близост, които са помощни. Тяхната роля е да отводняват тези по-ниски части и да обират подпочвените води, които се получават вследствие на интензивни валежи. Ако не работят тези станции, а Дунав се покачва, се повишава нивото на водата в каналите и избива в обработваемите земи. По-фрапиращото в случая е незаинтересоваността на собствениците на тези земи от проблема.

На въпроса доколко сме подготвени за адекватни реакции при непредвидени бедствия, смея да отговоря така - това, което зависи от нас, може би не на 100 процента, но сме го направили.

 

- Идва сезонът на пожарите? Зачестиха ли вече или дъждовете помагат в случая?

 

- За периода от началото на април до края на май са ликвидирани 189 пожара на територията на областта срещу 198 за същия период на 2013 г. По-малко са, и може би е заради валежите.

 

- В последно време се увеличиха случаите на палежи на кафе машини. Ясни ли са извършителите и мотивите им?

 

- Да, през последните 10 дни в Плевен има 5 палежа на кафе машини, и все през малките часове на денонощието. Всички те са собственост на една фирма. По случаите са образувани досъдебни производства, но дали са хванати извършителите и какви са техните мотиви, могат да кажат колегите от ОД на МВР - Плевен.

 

- Как стои въпросът с кадрите - има ли недостиг? Привлекателна ли е професията на пожарникаря в днешно време? Колко е наличният състав?

 

- Щатът на областното управление е 250 служители. Вакантните бройки към момента са 14 - не са много, не са и малко. Чакаме обявяване на конкурси за тях. А дали е привлекателна ще ви отговоря само с пример - на последния конкурс за пожарникари при нас за 8 бройки се бориха над 200 кандидати. Наистина голяма част от тях идват заради сигурността, която дава държавната работа, но и защото искат да работят като пожарникари.

 

- Какви качества трябва да притежава един пожарникар предвид ситуациите, пред които го поставя професията?

 

- На първо място поставям психическата устойчивост. Но е необходимо и пожарникарят да има достатъчно вътрешна мотивация, да харесва и да цени професията си, да има добра физическа подготовка, висок личен морал и себеотрицание. Качествата, които притежава отделният човек, изиграват важна роля при подготовката и справянето със служебните задачи, но не по-малко важна е способността да се работи в екип.

 

 

- Намаляват ли или се увеличават през годините катастрофите, при които помагате?

 

- Статистическите данни показват, че през последните години са се увеличили произшествията с автомобили, при които се е налагало да се намесваме ние. През 2010 г. са 11, 2011 г. - 36, 2012 г. - 21, 2013 г. - 28. От началото на годината до края на май са 6. Повечето от тежките ПТП-та възникват по първокласен път София - Русе, където трафикът е най-интензивен.

 

- Предвид многото ви ангажименти, остава ли ви време за почивка и как обичате да прекарвате свободното си време?

 

- Не ми остава време за почивка, но голяма част от служителите на МВР са с ненормиран работен ден. Още когато започнах работа в пожарната, а и особено като станах ръководен служител, съм знаел, че време за почивка ще имам много рядко.

Колкото и малко да е свободното ми време, обичам да го прекарвам със семейството и приятелите ми. С нетърпение чакам почивните дни и когато има възможност, си ходя на село. Там най-добре си почивам. Много обичам да ходя за риба, но от есента на миналата година не ми е останало време за това ми хоби.


 

 

върни се в НАЧАЛО