СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                          Брой 20 (30 май - 5 юни 2014 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Румен Петков

 

С известния политик от Плевен, който е основният двигател на Алтернатива за българско възраждане (АБВ), разговаряме след изборите за евродепутати за постигнатия резултат от движението, за оценката на този резултат и за предстоящите организационно-политически ходове. Румен Петков бе категоричен, че започват изискуемите по закон процедури за учредяването и регистрирането на политическа партия АБВ.

 

АБВ е перспективата в левия сектор след необратимото загниване на БСП

 

Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Завършил е МГ "Гео Милев" в родния си град и висше образование със специалност математика в Пловдивския университет. Специализирал мениджмънт.

Бил е председател на ОбС на БСП, кмет на община Плевен (1995 - 1999 г.), народен представител в 39, 40 и 41 НС. Министър на вътрешните работи (2005 - 2008 г.).

Носител е на множество отличия, сред които: норвежки кралски орден "Мерит - Велик кръст", руски орден "Петър Велики" - първа степен, диплом на Академията по проблемите на безопасността и правовия ред на Русия, орден "Звездата на Румъния" - степен "Голям кавалер", и други.

Женен, с двама сина.

 

Интервю на Поля ТОМОВА

 

- Г-н Петков, провал или постижение са изборните резултати на АБВ?

 

- За АБВ определено този резултат е загуба. Очакванията ни бяха по-големи, предварителната нагласа в обществото също беше за по-добър резултат на АБВ. Трябва обаче да се направи анализ на цялата кампания. Няма друг случай в последните 25 години, в който да е съсредоточаван такъв инструментариум върху която и да е политическа формация, както това беше сега с АБВ. Има случай на уволнения на родители, защото децата им са ангажирани с АВБ, уволняват деца, защото родителите им са ангажирани с нас. Уволняват се хора, заплашват се, мачкат се. Репресират се кметове, че ще им се спират проектите, ще им се реже бюджет... - това е нещо, което е изключително грозно в политиката и за съжаление го виждаха и посланиците у нас. Това създава един трайно негативен образ на България навън. Целият този натиск го правеха хора от БСП, което за мен е най-потресаващото, защото БСП в момента е с много разклатени позиции в международен план. Това ще проличи и в отношението към Станишев. Ние в края на 90-те години водихме много тежка битка за легитимиране на БСП в социалистическия интернационал и успяхме под председателството на Георги Първанов. Днес нашите приятели от семейството на европейските социалисти видяха използването на едни инструменти в изборите, които много отдалечават БСП от Европа. Тази агресивна кампания, която се проведе в медиите - боксьори, шпаги, удари... - това се неща, които отвращават интелигентните хора. Според мен, ако се направи едно тестване в обществото за най-лош клип, без съмнение БСП ще държи и трите първи места. Всъщност една от причините за ниската избирателна активност беше тази грозна и отвращаваща кампания, която се проведе. Въпреки това за три месеца аз считам, че постигнатите от АБВ малко над 4 процента не са лоши като резултат. Пак казвам - очакванията бяха по-големи, потенциалът също. Тук искам да поздравя хората от офиса в Плевен, както и тези, които работеха по общините. Не мога да не откроя тези, където имаме над 5,7 процента. В град Плевен имаме много добър резултат, в Белене, в Пордим, в Искър. Аз слушах декларации, че едва ли не в Пордим няма да има нито един глас за АБВ, а там имаме над осем процента. От грозната кампания на БСП загуби левицата. Такъв провал левицата не е претърпяла никъде в Европа.

 

- Трябва ли Сергей Станишев и ръководството на БСП да подадат оставка?

 

- Аз мисля, че през последните пет години в БСП започнаха едни процеси на гниене, които правят трудна реализацията й на политическата сцена. През 2009 година имаше катастрофална загуба на изборите, но нямаше никакъв анализ защо след един успешен мандат ги загубихме. През 2013 година загубихме избори и отново няма анализ. Сега, като слушам представители на ръководството на БСП - анализ, преценка... - отново няма да се направи анализ. Сега ще се заглавичкват с вот на недоверие, после ще се намерят други причини, ще се излезе в лятната отпуска... Процесите на загниване в БСП, според мен, са трудно обратими и честните, почтените хора трябва да го разберат. Трябва да разберат, че ръководството са тези, които предадоха членовете и симпатизантите си. Предадоха ги, като излъгаха за АЕЦ "Белене", като излъгаха за плоския данък, за 250-те хиляди работни места. Това предателство трябва да бъде осмислено. АБВ е бъдещето на левицата. В момента има сериозни процеси на укрепване на десницата, има един удивителен резултат на ГЕРБ. Твърдя, че съм човекът, водил най-тежките битки с Бойко Борисов и Цветан Цветанов и от парламентарната трибуна, и в медиите, и пред обществото. Никак не ми е приятно да кажа това, че ГЕРБ спечели категорично, но то е факт. Има реанимация на Реформаторския блок, не знам докъде ще стигне този процес и дали няма да има отново разпад. За хората обаче трябва да е ясно, че здравото, солидното, перспективното в левия сектор е АБВ.

 

- Оттук накъде?

 

- Ние събираме нашите координатори, за да благодарим на тези, които се отличиха и сред които е и Цветан Антов. Хората направиха много. Те бяха свидетели на мачкането, на купуването на гласове, такова брутално купуване на гласове не е имало. Така или иначе, те са тези хора, върху които има отговорност за създаването на политическа партия АБВ. До края на тази седмица ще финализираме процеса с инициативната група от 70 души, ще насрочим дата за учредителна конференция и ще започнем подписката, необходима за внасяне на документите в съда.

 

- Чувствате ли се виновни за загубата на БСП?

 

- По никакъв начин. Когато през 2009 година загубихме изборите, поисках анализ. Такъв нямаше, защото Станишев си даваше сметка, че ние проведохме една дълбоко погрешна кампания. През 2013 година загубихме спечелени избори и аз казах, че няма избори, които Станишев не може да загуби. Някои хора ми се разсърдиха. Какво се случи после - имаме правителство с мандат на БСП, а БСП стана заложник на Делян Пеевски. Когато предупреждавах, че БСП няма да изпълни ангажиментите си, се чуваха гласове - ама как, напротив. Нищо от това не се случи и хората се почувстваха излъгани. Хората, гласували за АБВ, няма как да гласуват за БСП, защото не искат да бъдат лъгани, не искат да подкрепят лъжата. Тези хора, мнозинство за съжаление, които не излязоха да гласуват, не го направиха заради отвращението - от лъжата, от зависимостите, от задкулисието, от това, че ръководството на партията направи БСП заложник на Пеевски. От всичко това са омерзени десетки честни социалисти и моето обръщение е към тях - да запазим лявото, да съхраним и развием левицата.

 

- Мнозина наблюдатели считат, че това са най-зловещите откъм купуване на гласове избори. Така ли е, според вас?

 

- Нямам никакво съмнение относно това. Нещо повече, имам преки наблюдения, че това наистина бяха най-зловещите от гледна точка на купуване на гласове и натиск избори. Затова отговорност носят мандатоносителят Станишев, министър-председателят, министърът на вътрешните работи и главният прокурор. В Девня идваха хора при мен, които ми казваха името на човека, номера на колата, с която ходи да купува гласове. Аз им казвам - подайте сигнал в полицията. Те отказаха, защото ги е страх и имаха аргумент - по национална телевизия показват как в цяла мина се купуват гласове и прокуратурата не предприе нищо, ти искаш от нас да отидем, за да смачкат после нас и децата ни. Хората бяха прави и не бива да им се сърдим.

 

- Има ли крачка назад към БСП?

 

- По никакъв начин. Аз пак казвам - процесите на загниване в БСП са трудно преодолими. Това е видимо за всеки. Разбирам всички честни и почтени социалисти, които си гласуват за партията. Аз се извиних, защото бях част от лъжата - за АЕЦ "Белене", за 250-те хиляди работни места, аз не искам повече да участвам в лъжа. Апелирам към тези честни и почтени социалисти наистина да се спаси левицата, защото тя е над всички ни.

 

- Това ли е потенциалът, който ще търсите при едни следващи избори?

 

- Огромната част от хората, които не гласуваха, трябва да си дадат сметка, че ако искаме да извадим България и държавността от лапите на Пеевски и пеевщината, трябва да излязат и да гласуват. Тези, които си продават гласовете, трябва да знаят, че стават заложници, защото този, който дава пари за купуване на гласове, после трябва да си "избие" парите. Това може да стане само чрез контрабанда и наркотици.

 

- АБВ получи подкрепа в градовете, но в малките населени места резултатите не са никак добри. Защо не успяхте да стигнете до тези хора?

 

- Нашата кампания беше най-евтината, тя буквално беше бедна. Всъщност ние нямахме ресурса да използваме националните телевизии, освен БНТ. Това бяха средствата, които можехме да си позволим, и това ни лиши от възможността да покажем сила в малките населени места. Сигурно проблемът е и организационен, но мисля, че за три месеца - толкова.

 

- Не преувеличихте ли ролята на Георги Първанов и Ивайло Калфин?

 

- Не. Никой не може да вземе авторитета и на двамата. Пак казвам - работихме в изключително агресивна среда. Във вестниците за АБВ - или лошо, или нищо. Тук обаче искам да благодаря на хората, които проведоха изключително активна кампания в социалните мрежи. Смятам, че това е голям успех на АБВ, тъй като по този начин стигнахме до много хора. Част от тях гласуваха, част от тях ни подкрепиха, други - не.

 

- Смятате ли, че ще има предсрочни парламентарни избори?

 

- Какво смятам аз, не е толкова важно. Те са нужни на държавата. Този парламент очевидно е неспособен, в него има два въпроса - дали ще събере кворум да започне работа, и второ - ако започне работа, какъв ще бъде скандалът. Това правителство е дълбоко вредно за страната. То е вкарало за една година в Народното събрание 10 законопроекта. Това е унищожителна оценка за административния капацитет на правителството. Оставането на това Народно събрание и това правителство е вредно за България.

 

- Вие имате ли лични политически амбиции?

 

- Аз имам амбицията да върнем авторитета и доверието към левицата. Авторитетът на левицата е нужен на България. България без силна левица, без хората да видят политически субект, който да материализира лява и социална политика, няма да върви на добре.

 

- Готови ли сте за предсрочни избори?

 

- Аз не бих могъл да кажа - готови сме, защото тепърва влизаме в изграждането на структури по населените места. Това е много тежък процес. Разчитаме на честните, почтени хора, които искат да гласуват за себе си, за собственото си бъдеще.

 

върни се в НАЧАЛО