СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                          Брой 19 (23 - 29 май 2014 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Нина Найденова

 

В навечерието на евровота разговаряме с кандидата за евродепутат от листата на АБВ Нина Найденова. Тя разказва за мотивите на един млад човек да се занимава с политика, за важността да се гласува в неделя, за "изтичането" на цвета на нацията и за новия тип политическа култура, който налага формацията на Георги Първанов.

 

АБВ има програмата и експертния потенциал да отстоява националните ценности в Европа

 

Нина Найденова e родена на 12 декември 1979 година във Варна. По образование е магистър по международна търговия от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" , бакалавър е по финанси от Стопанската академия "Димитър Апостолов Ценов" в Свищов. Владее немски и английски език.

Търговски директор в компания с международно участие, ситуирана в Пловдив. В Германия е работила в мултинационална компания за международна търговия. Хобито є е спортна стрелба с пневматична пушка.

Съучредител е на НПО "С мама за ръчичка" - сдружение с нестопанска цел в частна полза за деца с аутизъм.

Интервю на Поля ТОМОВА

- Защо се съгласихте да станете кандидат за евродепутат от листата на АБВ?

- Приоритет за мен винаги е била младежката политика и работата ми е насочена към създаване на условия за развитие на младите хора в България. Защото много ме боли от факта, че от дълги години терминал 2 е изходът за цвета на нацията. Приех да участвам в листата на АБВ, защото това за мен е алтернативата на задкулисието в политиката, алтернатива на лобизма и подмяната на легитимните, демократични механизми при вземане на политически и управленски решения.

- С какво АБВ се отличава от останалите претенденти за европейския парламент?

- Ние сме единствените, които в хода на кампанията заложихме на позитивните, ясни и конкретни послания и категорично се противопоставихме на антиреториката. Ние категорично сме за нов тип политическа култура и не че няма какво да изартикулираме по отношение на опонентите си, но от това противопоставяне не би произлязъл продукт за европейска България. А аз лично много държа 17-те евродепутати, които страната ще излъчи, да бъдат отбор, който ще направи всичко възможно за добруването на родината.

- Срещате се с много хора по време на кампанията, какви са настроенията на българите според вас?

- Обикаляйки страната виждам, че голяма част от българите са поставени в жалкото и унизително положение на крепостни от XVII век. Хора, които изнемогват и едва успяват да се справят с елементарните си битови сметки. Срещу тях стоят много малко, но много богати хора, за които покупки като яхти и хеликоптери не са сериозен проблем. Този социален дисбаланс неминуемо ще доведе до обществен взрив, ако не се промени статуквото на сега реализирания политически модел. Ако не се стопира олигархичното задкулисие и възможността за преяждане с власт. И въпреки крайното отчаяние, до което са доведени хората, виждам, че те припознават в АБВ единствената възможна алтернатива за промяна и реална перспектива. Хората ни споделят болките си. Съветват ни, понякога дори ни критикуват. Не ме изненадва, че самите хора предлагат модели за справяне с кризата, за различните политики, за съживянане на отделните райони - неща, които властимащите само трябва да чуят и да реализират.

- Социолозите не дават големи шансове на АБВ, вие как виждате ситуацията?

- Кои социолози - тези, на които им плащат от партийните централи ли? Най-добрият социолог според мен е българският избирател и той ще се произнесе на 25 май.

- Смятате ли, че предизборната кампания върви нормално? Има ли удари под кръста?

- Всъщност кампанията е много показателна. Единствената политическа сила, която има своя програма и конкретни европейски политики, е АБВ. Очевидно е, че по-голямата част от водачите в листите на нашите опоненти въобще нямат намерение да се реализират като евродепутати. Те затова и категорично отбягват прекия дебат с водача в листата на Алтернатива за българско възраждане - Ивайло Калфин, когото цяла Европа припознава като безспорен авторитет и на когото дължи бюджета си. За сметка на това обаче черният PR и ударите под кръста са предпочитаните инструменти в хода на кампанията.

- Оказват ли управляващите натиск върху хората, заявили своята принадлежност към АБВ?

- Натиск е меко казано. Има невиждана агресия и показен натиск на управляващите срещу активисти на АБВ. Уволняват от работа държавни служители, които са показали симпатии към нас. Има открита репресия, но ние няма да се уплашим, въпреки че държавният апарат се използва, за да се атакуват симпатизанти на коалицията. АБВ е готова да защити правата на всеки засегнат, както у нас, така и в Европа.

- Кои са предимствата на листата на АБВ пред останалите?

- Безспорният фаворит Ивайло Калфин е човекът, без който Европа нямаше да има бюджет. Той е човекът, който издейства България да получи 600 милиона евро компенсации за АЕЦ "Козлодуй". Познавате добре генерал Михо Михов. Най-вече като човек на честта. Въобще при нас са лекари, професори, икономисти, преподаватели, успели хора.

- Какви са вашите лични мотиви да участвате в политиката?

- Категоричното ми несъгласие със сегашния политически модел. Защото в България липсва не само приемственост между поколенията, но и приемственост в правенето на политика. Защото като млад човек ми пука какво се случва с моето поколение и тези след нас. Българската държава се превърна в мащеха за собствените си деца. Зловещата статистика сочи, че вече около 50 процента от младите хора в страната са трайно и хронично безработни. Защото реална перспектива има и тя е свързана с реализирането точно на европейски политики, които обаче не са осакатени от балканско-криминалния подход за усвояване на средствата. И ако дадем шанс на младите хора, убедена съм, те ще покажат доброто, човешкото лице на Европа.

- Защо българите трябва да гласуват на 25 май?

- Разбирам евроскептицизма на по-голяма част от хората, защото битува митът, че изпращаме в Европа 17 чиновници, които са високо платени и национално безполезни. Това обаче не е така, защото Европейският съюз навлиза в много важна фаза на своето развитие. Предстоят големите дебати за бъдещето на еврозоната, за изграждането на банковия съюз, за икономическата политика, която ще елиминира модела "Европа на две скорости" и ще гарантира социално адекватна общност. Ето защо е много важно да си дадем сметка, че трябва да излъчим в европарламента тези представители на България, които действително биха могли да влязат в диалог с представителите на другите нации и реализирайки общата европейска политика, да отстояват националните ни интереси, а не да бъдат лоялни към едно или друго политическо семейство. И за да не се определя нашето настояще и бъдеще от купения и корпоративен вот, то трябва да излезем да гласуваме.

- С какво млад човек като вас може да бъде полезен в европарламента?

- Със знанията и опита, с ентусиазма и енергията, с контактите, които вече съм натрупала при реализацията си в страни от Европейския съюз. С опита ми в международната търговия, който показва, че редица търговски споразумения са сключени в ущърб на България. Ще работя за тяхното преразглеждане. И за развиване на нови пазари.

- Кои са основните национални приоритети, от които АБВ няма да отстъпи?

- Преструктурирането на икономиката, образованието и здравеопазването.

- Вие сте учили в чужбина, но се върнахте в България, защо?

- Защото камъкът си тежи на мястото, защото човек може да се чувства истински удовлетворен, когато прави нещо за родината си.

- Какъв е шансът на младите българи у нас?

- Сега - не голям, но те трябва да отстояват правото си на достоен живот, какъвто имат техните връстници от останалите страни членки.

- Имате ли хоби, нещо, с което се разтоварвате и си почивате?

- Да, стрелбата с пневматично оръжие, но обикновено нямам време за него.

- Какво не искате да чуете за себе си?

- Че не изпълнявам поетите към хората ангажименти.

- Какви са мечтите ви?

- Приятелят ми казва, че съм прекалено голям оптимист, но аз се надявам, че един ден внуците ми ще живеят в една благоденстваща България.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

върни се в НАЧАЛО