СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                                         Брой 16 (25  април 2014 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


Румен Петков

 

Той е основният организационен двигател на Алтернатива за българско възраждане (АБВ), заради което бе изключен от БСП. Румен Петков непрекъснато обикаля страната, провежда срещи с избиратели и създава инициативни групи в общините и населените места. Заради задкулисието при вземането на политически и кадрови решения в последните дни плевенският политик е най-острият критик на премиера Пламен Орешарски.

 

Евродепутатите от АБВ ще бранят българския национален интерес

 

Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Завършил е МГ "Гео Милев" в родния си град и висше образование със специалност математика в Пловдивския университет. Специализирал мениджмънт.

Бил е председател на ОбС на БСП, кмет на община Плевен (1995 - 1999 г.), народен представител в 39, 40 и 41 Народно събрание, министър на вътрешните работи (2005 - 2008 г.).

Носител е на множество отличия, сред които Норвежки кралски орден "Мерит - Велик кръст", руски орден "Петър Велики" - първа степен, диплом на Академията по проблемите на безопасността и правовия ред на Русия, орден "Звездата на Румъния" - степен "Голям кавалер", и други.

Женен, с двама сина.

 

 

Поля ТОМОВА

- Г-н Петков, на старта сме на предизборната кампания. Какво можем да очакваме от тези избори според вас?

 

- За съжаление, аз очаквам много репресивни действия от страна на държавната машина. Брутализмът стига до намеса на правоохранителните органи. Пред моите очи и пред очите на Ивайло Калфин се разви сцена с нашия областен координатор в Асеновград. Той получи обаждане от дежурния в районното полицейско управление, който го пита ще има ли политически фигури на концерта на Николина Чакърдъкова. Това е поведение на фашизоидно мислещи хора, политическият опонент се мачка чрез МВР. Към това проявяват абсолютно безразличие и министър-председателят Пламен Орешарски, и вътрешният министър Цветлин Йовчев. ДАНС се занимава с някои от кметовете в страната и то ако не беше смешен, щеше да е трагичен поводът. Пример - проверяват на какво основание на територията на съответната община се копае баластра от речно корито, при положение, че знаят много добре, че тази община има разрешение от "Басейнова дирекция". Бих посъветвал служителите на МВР и ДАНС да си дават сметка, че не бива да допускат да бъдат използвани за действия, които утре могат да бъдат определени като злоупотреба с власт. Последните седмици показват, че очевидно министър-председателят Пламен Орешарски е инструмент в ръцете на хора, за които демократичните ценности, демократичните принципи и устои нямат никакъв смисъл и значение. Лично аз очаквам изненади, въпреки опитите за фалшификации от страна на традиционни и нови партии и формации. Очаквам, разбира се, много силно представяне на АБВ в редица региони и като цяло в национален мащаб. АБВ предлага качество от гледна точка на кандидатите в листата, предлага и качествено нова, ясна политика, в чиято основа е българският национален интерес. Това, което мога да заявя, е, че ние водим една кампания, която е ориентирана към хората.

 

- Какви са предимствата на листата на АБВ за тези избори?

 

- Първо, листата е много добре териториално балансирана. Второ, тя предлага много сила, много професионализъм и качество. Знаете, че Ивайло Калфин е най-добрият, най-успешният български евродепутат. В листата е и един доказано почтен човек като генерал Михо Михов, който беше в основата на стартиралата преди десет и повече години реформа в Българската армия. В листата има и една група млади, но утвърдени специалисти като Коста Проданов, като Нина Найденова. Едно от най-силните качества на нашата листа е, че предлагаме хора от различни сфери - доктор Драгош Методиев, нашият Цветан Антов, професор Андреев от Шумен, предлагаме качество и разнообразие на професиите, много сериозно секторно разнообразие, което практически покрива всички нужди на българското общество.

 

- Какъв знак за българското общество и за нашите европейски партньори е второто място на Делян Пеевски в листата на ДПС?

 

- Аз лично съм потресен. Не за друго, а защото тази номинация показва на българското общество, че обществените нагласи, отхвърлянето на определен тип действия, в очите на управляващата държавата група нямат никаква стойност. Аз казах, че всъщност начинът, по който беше хвърлена кандидатурата на Делян Пеевски, беше изключително груб и циничен още когато го предложиха за председател на ДАНС. Изненадваща кандидатура, смазване на групата на БСП, решение и след два дни оттегляне. Това беше не само грубо и цинично подготвено и реализирано, но и самият Пеевски беше употребен. Защото всички тези, които с апломб отстояваха кандидатурата му от парламентарната трибуна, го загърбиха в момента, в който видяха силата на общественото недоволство. Но днес да го кандидатират за евродепутат, при положение, че видяха каква е реакцията на редица партньорски служби, на редица наши партньори, не само на българските граждани, това е изключително нагло. Мисля, че това поставя изключително много въпроси пред нашите партньори за възможността българските партии да бъдат адекватни на европейските очаквания и изисквания. Това е голям удар и върху БСП. Някои от анализаторите много ясно казаха това. Отиваме към един много опростачен вариант, в който ако гласуваш за Станишев, получаваш Пеевски.

 

- Кой е основен опонент на АБВ?

 

- Естествено ГЕРБ и ние от самото начало водим битка с тях в политически план. Друг е въпросът, че като че ли за БСП основен опонент е АБВ. Като се връщам назад във времето, всъщност Станишев никога не е водил реална политически битка с ГЕРБ. Закачките му с генерал Борисов нямат отчетлив политически характер, нямат характер на политически сблъсък и противопоставяне, напротив. Ако гледаме кадровата политика, има пълна приемственост между правителството на ГЕРБ и кабинета на Орешарски. Другият инструмент, който БСП ползва, е да мотивира по един изключително нехигиеничен начин хора от актива и от някои структури да работят за БСП. Пример - общинският председател на БСП - Плевен, Цветко Цветков е председател на борда на Националната компания стратегически инфраструктурни проекти. Не че тези пет хиляди лева заплата оттам са му толкова необходими, той сигурно има свой бизнес, но по този начин първо се заобикаля областният партиен съвет и второ - показва се, че БСП приема някакви правила за участие в кадровата политика, които после сама загърбва, за да може да сложи на топли, високоплатени местенца хора, удобни на ръководството. Това демотивира нормалния, редовия избирател на БСП. Другото, което е много по-грозно, е, че ние сме водили битка в продължение на четири - пет години с едно изключително неадекватно управление на "Пътно управление" - Плевен - от неспособността да се поддържат пътищата при зимни условия до изобщо невъзможността да се поддържат пътните артерии на региона. И какво разбирам? Шефът на "Пътно управление" не само не е уволнен, въпреки че обслужваше ГЕРБ във всеки смисъл на тази дума, но днес той става член на БСП в Червенобрежката община, което сигурно някога ще тежи на съвестта на зам.-областния управител Мирослав Михайлов. Нещо повече, преди броени седмици на "Пътно управление" - Плевен, се дават 700 хиляди лева, за да почисти от храсти пътната инфраструктура. Аз пътувам много в региона и някакси не виждам тези 700 хиляди лева, които са похарчени. Много се надявам народните представители от Плевен да поставят този въпрос в пленарна зала на министърката, която пък от своя страна би трябвало да си е близка с този шеф на "Пътно управление", защото и двамата са кадри на ГЕРБ.

 

- Това ли са примерите за "калинките" на Орешарски?

 

- Това е грозен пример за калинковщина. За съжаление това е пример и как един човек с много здрава слугинажна захватка на характера може да обслужва различни политически сили. Много се надявам да не се допусне той да слугува на БСП така, както слугуваше на ГЕРБ, защото там взаимоотношенията имаха строго нечистоплътен характер.

 

- Доскоро бяхте един от закрилниците на Орешарски, сега обаче го атакувате всеки ден. Какво преобърна вашата нагласа към него?

 

- Личното ми разочарование от Пламен е много дълбоко. Въпреки всичките ни разговори с него за неадекватността в кадровата политика, той демонстрираше своите различия с политическите партии и имаше стремеж да се противопостави на такава политика. Нещо повече, в разговор с мен той много категорично пое ангажимент, че ако има хора от държавната администрация, които открито заявят подкрепа за АБВ, но си гледат работата и са добри професионалисти, той няма да допусне разправа с тях, още по-малко тяхното уволнение. За съжаление, още първата седмица имахме два брутални случая, на които биха завидели и Бойко Борисов, и Иван Костов. Първо - това е случаят с областния управител на Монтана, който беше уволнен по много циничен начин, независимо от това, че самият Орешарски е казвал, че е добър областен управител. Второ - бащата на една от активистките ни - Нина Найденова, беше уволнен само заради това, че й е баща. За Орешарски явно морал, почтеност и професионализъм нямат никаква стойност. Той се е превърнал в химикалка на Делян Пеевски и на Сергей Станишев. Според мен това в личен план ще го доведе до катастрофа в очите на почтения българин. Лошото е, че след себе си повлича и правителството, и държавата.

 

- Последните социологически проучвания изравняват шансовете на БСП и ГЕРБ, но не дават шанс за АБВ. Ще съумеете ли да се мобилизирате и да стигнете 6-те процента до изборите?

 

- Аз съм обиколил почти всички области в страната, проведох и няколко национални съвещания с нашите областни координатори. Моето впечатление е по-различно от това, което чете социологията. Аз всъщност не бих сложил социологията под един знаменател, без да искам да влизам в сблъсък с която и да е от агенциите. Няколко от тях обаче много ясно дават 6 процента със сериозен заряд на скрит вот за АБВ. Други агенции, по причини, които няма да коментирам, говорят за три, три и половина. Аз лично съм оптимист, аз съм сигурен в един убедителен резултат за АБВ, който ще ни направи ключов фактор в подкрепата за Мартин Щулц и левицата в европарламента, както и ще ни направи ключов фактор за политиката в България.

 

- Защо българинът трябва да гласува на тези избори?

 

- Първо - защото българинът трябва вече със сърцето и разума си да разбира, че е част от Европа, че може да влияе върху политическите решения. Че може да влияе върху формирането на бюджета, върху формирането на приоритетите, да участва в защита на националния интерес на България. Какво се получава сега - европарламентът взима решение против строителството на "Южен поток". За съжаление тук си замълчаха и Станишев, и Орешарски. За съжаление на българина проговори Драгомир Стойнев, който каза, че щял да иска компенсации. Той е абсолютно неадекватен като присъствие в това министерство - не може да не се бориш да запазиш ключов, стратегически за държавата си проект. Това може да го направи човек с много къс управленски потенциал. Трябва да се гласува за европарламент, трябва да се гласува за АБВ, защото евродепутатите от АБВ ще бранят българския национален интерес. Иначе се превръщаме в един придатък на ЕС, който се занимава главно с членски внос.

 

 

върни се в НАЧАЛО