СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                   Брой 9 (7 - 13 март 2014 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Георги Първанов

 

Лидерът на Гражданска инициатива “Алтернатива за българско възраждане” (АБВ) бе в Плевен за откриването на регионален офис на движението. Георги Първанов, Румен Петков, Емил Кало и областният координатор на АБВ Цветан Антов посетиха една от големите шивашки фирми в града и се срещнаха с обществеността в препълнената зала "Катя Попова".

 

 

Идеологията на АБВ е свързана с родолюбието и държавността

 

Георги Първанов е роден на 28 юни 1957 г. в с. Сирищник, община Ковачевци. През 1975 г. завършва математическа гимназия в Перник.

През 1981 г. се дипломира в Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Постъпва на работа в Института по история на БКП като научен сътрудник, като през 1988 г. защитава докторска дисертация по история. От 1989 г. е старши научен сътрудник. През периода 1992 - 1996 г. е директор на Центъра за исторически и политологически изследвания към ВС на БСП.

Автор е на десетки научни статии, монографии и книги.

Член на БКП/БСП от 1981 до 2001 г. На 40-ия конгрес на БСП (декември 1991 г.) е избран за член на Изпълнителното бюро на Висшия съвет. На 41-ия конгрес на БСП (3 - 6 юни 1994 г.) е избран за заместник-председател на ВС на БСП. На 42-рия извънреден конгрес на БСП (21 - 23 декември 1996 г.) е избран за председател на ВС на БСП, преизбиран от 43-ия (1 - 2 май 1998 г.) и 44-ия конгрес (6 - 7 май 2000 г.). Напуска БСП след избирането му за президент на България през 2001 г. Възстановява членството си след приключването на втория му президентски мандат през 2012 г.

Народен представител е в 37-ото, 38-ото и 39-ото Народно събрание.

Президент на Република България два последователни мандата (2002 - 2012 г.).

 

 

Интервю на Поля ТОМОВА

 

- Г-н Първанов, защо решихте да размразите АБВ?

 

- Защото виждаме, че нещата в държавата не вървят. Оказа се, че всичко онова, което видяхме и срещу което се борихме при управлението на ГЕРБ, сега, при днешното управление, се повтаря, макар и с други играчи и в други съотношения. Политическият модел в България не работи, институциите са в една непрестанна война, задкулисието наистина определя ключови политически кадрови решения. Това са все проблеми, които изискват, банално казано, ново качество на политиката, не само нови политики, но и нови хора. Нови не във всеки случай млади, въпреки че и такива трябва да има, но и хора, които са се доказали като професионализъм, като почтеност, какъвто е един Ивайло Калфин например.

 

- Отново има среди, които ви наричат предател. Свиква ли се с това нещо?

 

- Не, не може да се свикне. Това е тежка квалификация и не може да не огорчава. Това, което все пак ми дава сила, е опитът от 1997 година. Помните, че и тогава бяхме наричани предатели, съглашатели, срещу нас имаше много тежки квалификации. Историята обаче показа, че ние сме били правите, че компромисът, който направихме тогава с връщането на мандата, ни даде шанс за подем на левицата и което е по-важно, за подем и нови успехи на лявото в следващото десетилетие. Обратното - докъде води неотстъпчивостта, виждаме сега в Украйна. Властта не може да бъде самоцел и това е мое разбиране откакто съм в политиката.

 

- Кои са основните отлики на АБВ от останалите политически сили?

 

- Използвам повода, за да отхвърля внушенията, които бяха направени от председателя на БСП, че видите ли, в идейно отношение АБВ е тюрлюгювеч. Аз неслучайно призовах Станишев и Борисов на идеен дебат, защото твърдя, че аз съм един от хората, които са правили идеолигиите на прехода, аз съм правил програми може би повече от всеки друг съвременен политик. Сега е времето на конкретните, на прагматичните политики. Идеологията, която формира идентичността, облика, образа на една формация, я имаме. Тя е свързана и с родолюбието, с цялата държавност, свързана е с една по-активна държавна политика, каквато БСП в момента не провежда. Много по-важно е да има конкретни и прагматични решения. Тези пет - шест конкретни приоритета, за които ние говорим отдавна, са свързани с демографската политика, с акцент върху качеството на демографската политика, качеството на здравеопазването, на образованието, енергийната политика, където отликите с БСП са много силни. Нещо повече - ние бяхме активният фактор по ядрената политика, по другите големи енергийни проекти, политики, които сега, при новото правителство, не получават достатъчно развитие. Същото може да се каже за сферата на образованието, където има какво да покажем. Дебатът тепърва предстои и аз мисля, че идейният дебат ще бъде спечелен от АБВ, нека хората да преценят.

 

- Казахте за енергийната политика на България. Какво смятате за проекта АЕЦ "Белене"?

 

- Няма как да избягаме от тази тема, още повече, че тези дни имаше заявки, имаше развитие по темата за евентуалното строителство на реактор в Козлодуй. Някои неща започват да се изясняват, може би се приближаваме до информация, свързана със сумата, необходима за изграждането на един реактор, а тя е малко повече от сумата, необходима за изграждането на два реактора в Белене. Това първо, второ - разбираме, че ние ще трябва да мислим къде да съхраняваме отработеното гориво. Вие разбирате, че това са проблеми, а в случая правителството е заложник на външни стратегически интереси, които не съответстват на националните. Нещо, което знам за експертизите относно ядрения реактор на "Уестингхаус" на територията на Козлодуй. Това върви с тезата, че е необходима диверсификация на доставките на енергийните източници и ако това е политика, която и ние споделяме, когато става дума за природен газ, когато говорим за ядрена енергетика, мнението на специалистите е, че изискванията са точно в обратната посока - че трябва да има стандартизация, а не диверсификация, тоест изграждането на американски реактор до руските реактори в Козлодуй не е добро, не е далновидно решение. Искам да припомня, че и аз, и моите колеги в Плевен, преди още да се чуе тази новина от министъра на енергетиката, ние обявихме, че не виждаме лошо в това да се работи успоредно и по двата проекта. Нека да се работи с "Уестингхаус", нека се работи и по ускореното възобновяване на АЕЦ "Белене", но да не спираме изкуствено "Белене", да го загърбваме, защото той наистина е може би най-високотехнологичният ни отрасъл, дава възможност на българската енергетика и икономика като цяло. Второ - дава заетост на един много широк кръг от населението, няколко десетки хиляди нови работни места. Разбира се, ние настояваме за възстановяването и ускореното изграждане на "Белене", това да намери отражение в плановете за програмата за развитието на образованието и науката, защото ако ние не заложим сега съответните бройки, има много голяма опасност не просто голяма част от подготвените кадри да напуснат страната и да отидат в Турция, например, но и изобщо в България да липсват такива специалисти в бъдеще.

 

- Готов ли сте да приемете обвиненията от БСП, че евентуална загуба на социалистическата партия на евроизборите ще е заради АБВ?

 

- Аз това търсене на алиби го виждам много отдавна. Та нали това беше обяснението и през 2009 година за тежката загуба, която БСП претърпя, при положение, че имаше цялата държавна власт. БСП загуби тогава заради липсата на лидерство, заради липсата на качества на ръководството, на хората от "Позитано". След това от "Позитано" бяха загубени още два - три избора, без никой да пречи. Напротив - ние сме се раздавали на тези избори. Имате представа колко много тичахме по местните и президентски избори през 2011 година, по парламентарните избори. Резултатите отново и отново бяха поредна загуба. Ако смятат, че ние сме причината, ще поемем отговорността, но аз мисля, че мислещите в БСП, разумните, можещите, модерните хора трябва наистина да се вземат в ръце и да направят промяната в партията, защото обратното означава БСП да върви по пътя на СДС или на гръцкия ПАСОК - свободна партия, която е някъде там, на границата, на бариерата за влизане в парламента. Това не е добра перспектива.

 

- Говорите за увеличаване на правомощията на президента, това означава ли, че сте за президентска република?

 

- Аз много пъти съм защитавал парламентарната република, преди всичко като президент. Така не съм искал да се допуска внушението, че аз искам повече власт за себе си. Но сега виждам, че наистина има изхабяване, не само в сегашния състав на Народното събрание. Предишният парламент също беше компрометиран, дискредитира се самата идея за парламентаризма и затова аз ще отстоявам идеята за все повече правомощия на президента. В какво съотношение обаче е тема, която трябва да бъде разработена от експерти и да бъде предмет на обществено-политически дебат, защото по този въпрос е необходимо да има широк консенсус.

 

- Какви са впечатленията ви от срещите с хората по места?

 

- Трябва да ви кажа, че вече е много трудно да се водят политически срещи. Аз не съм преставал да се срещам с хората през всичките години на участието си в политиката. Виждам, че българите вече са настроени негативно към политиката като цяло, това е печалният извод, който трябва да направя. На нашите срещи, на АБВ, има и нещо, което е по-оптимистично - това е, че идват хора в активна възраст, хора от 25 до 55 години, хората, които всъщност правят производството, правят икономиката, произвеждат брутния вътрешен продукт. Това е фактът, който ми дава малко повече увереност.

 

- Очаквате ли удари под кръста , компромати, тиражиране на слухове?…

 

- Не само очаквам, но те се случват непрекъснато. И в рамките на днешния ден (28 февруари - б. а.) е факт поредният компромат. С нищо не ме изненадват моите опоненти, те просто преписват старите компромати. Могат поне да измислят нещо ново, оригинално. Вие знаете, че започнаха дела срещу някои от тези, ако мога да ги нарека автори, и медии, които бяха доста гнусни в своите писания. Няма да са редки случаите, в които аз ще търся защита на името и достойнството си по съдебен път. Разбира се, съзнавам, че тази жълта вълна не може да бъде преодоляна, така ще бъде до изборите. Единственото, което се надявам е, че хората обръгнаха вече, дойде им до гуша от подобни компромати и не вярват на тези неща.

 

- Какви хора ще има в листата на АБВ?

 

- Листата ни ще бъде балансирана възрастово, професионално. Аз винаги съм бил за това листите да се формират по модел - да има силни юристи, икономисти, но най-важното е да има хора - авторитети, които да създават доверие.

 

- Очаквате ли политически репресии срещу хора от БСП, които се обявяват в подкрепа на АБВ?

 

- Такива репресии вече има. Бяха репресирани кметове, които заявиха подкрепа за АБВ, като им дадоха по-малки или никакви средства от 500-те милиона лева, разпределени от правителството. Има вече уволнен областен управител, отстранени са други хора от администрацията. Хора от бизнеса, които заявяват симпатии, също са мачкани, заплашвани. Това са фактите, които, уви, не се случват за пръв път, но може сега да са в по-тежка форма.

 

- Как приема семейството ви факта, че отново сте в битка? Вероятно близките ви са имали други очаквания след края на втория ви президентски мандат...

 

- Да, в интерес на истината в моето семейство се бяхме пренастроили за друг живот - да се посветим на себе си, на нашите родители, на синовете, на внука.…Истината е, че подкрепата за това, което предприех, е безусловна. Съпричастността на семейството ми е много категорична, тъй като те виждат какво става, могат да сравнят, защото сме хора, които имат отношение към политиката. В семейството ми няма никакво колебание, че трябва да се направи необходимото, за да се променят нещата в държавата.

 

- Кой житейски урок не научихте след толкова години в политиката?

 

- Мисля, че горе-долу съм усвоил житейските уроци, взел съм си изпитите. Оказва се обаче, че в политиката няма урок, който да е валиден за всеки следващ период. Толкова много се променят нещата, променят се хората, променят се принципите, или направо се отива към безпринципност.…С това не мога да свикна. И не искам да свиквам.

 

 

върни се в НАЧАЛО