СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                    Брой 8 (28 февруари - 6 март 2014 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


Венцислав Конов

 

Областният лидер на младите социалисти в Плевенско реши да се оттегли от заеманите ръководни длъжности и да подкрепи движението на Георги Първанов Алтернатива за българско възраждане (АБВ). С Венцислав Конов разговаряме за проблемите и перспективите пред младите хора в Плевен и за тяхното отношение към обществения живот и политиката.

 

Липсата на диалог в БСП е основен аргумент за доста млади социалисти да подкрепят АБВ

 

Венцислав Димитров Конов е роден на 8 февруари 1977 година в Плевен. Средното си образование завършва в СОУ "Иван Вазов", а висшето - в Стопанска академия "Димитър Ценов" - Свищов. В момента е старши експерт в регионалната структура на Държавен фонд "Земеделие" в Плевен. Областен председател на Младежкото обединение (МО) в БСП. Досегашен член на общинския партиен съвет и на неговото изпълнително бюро, които той напуска по свое желание, оставайки редови член на столетницата.

Все още ерген, но със сериозна приятелка.

 

Интервю на Ани ПАВЛОВА

- Г-н Конов, защо и кога влязохте в БСП?

 

- Влязох в БСП в началото на 2005 година, по традиция, защото целият ми род от четири поколения назад е свързан с тази партия. Моят съзнателен живот винаги е бил свързан с БСП - и като лични убеждения, и като лични мотиви. Трябва да призная, че в момента, в който реших да стана член на партията, един много изтъкнат наш кадър се опита да ме разубеди. Предупреди ме, че нещата не са такива, каквито изглеждат отвън и е твърде възможно да се разочаровам. Това отложи влизането ми в партията за около една - две години. В крайна сметка реших, че така и така съм с леви убеждения, споделям идеологията на БСП и станах член на плевенската организация.

 

- Бил ли сте подлаган някога на натиск заради партийната ви принадлежност?

 

- Не мога да кажа такова нещо. При мандата на предишните управляващи от ГЕРБ лично аз и моите колеги не можем да кажем, че е имало някакъв натиск върху нас, дори напротив - обстановката в службата е нормална. Колегите ми са с различни политически пристрастия, имали сме спорове, но всичко е било в рамките на добрия тон и добрите отношения.

 

- Защо излизате от ръководните органи на партията?

 

- Аз мислих много върху събитията, които се случиха от Нова година до момента. Всъщност това е процес, който тече от десетилетия в нашата партия, но напоследък напрежението ескалира и отношенията се изостриха. Съгласно решението на Националния съвет на БСП на всеки, който заяви съпричастност към проекта АБВ, се отнема правото да заема ръководни постове в БСП в срок от една година. Това беше предприето срещу хора от националния партиен съвет, които излязоха публично в медиите, но разбирам, че в момента тече такава процедура по места, във всяка една общинска партийна организация. Освен това решение и преди него дори, аз смятам, че е въпрос на коректност, след като съм заявил подкрепата си за АБВ, да напусна ръководните органи, на които съм бил член.

 

- Вие сте председател на Младежкото обединение, как работите с общинското и областното ръководство на БСП? От какви постове излизате?

 

- В момента напускам всички ръководни постове, а те са - областен председател на Младежко обединение - Плевен, член на изпълнителното бюро на общинския партиен съвет, член на общинския партиен съвет, член на областния партиен съвет, член на националния съвет на МО и член на Бюрото на МО. Излизам от тези постове с ясното съзнание, че наистина е редно това да стане. Както казах, изисква го коректността.

 

- Има ли други членове на Младежкото обединение, които подкрепят АБВ, с какви аргументи го правят?

 

- Има и те не са малко. Основният аргумент е липсата на диалог. Искам да кажа, че причината за това не е само в националното ръководство. Има една линия на разделение и аз това съм го заявявал от трибуната на най-висшия общински партиен форум - конференцията. Преди време много ясно казах, че всъщност има едно впечатление сред редовите членове, че разделението на лагери сякаш е жизнено важно за нашата партия. За съжаление, нещата се свеждат до две силни личности, които са като проводник на лидерството - сегашният председател Сергей Станишев и бившият председател Георги Първанов.

 

- Какво смятате за ситуацията сега, свързана с появата на АБВ? Кое наложи създаването на това движение според вас?

 

- Според мен има конфликт на принципи и идеи, а не междуличностен, както се опитват някои медии да го изкарат. Дори не бих го нарекъл конфликт, а по-скоро липса на диалог, липса на възможност да се дебатира, да се обсъждат различните идеи. Наскоро един наш партиен другар, член на националния съвет, каза: Силата на БСП винаги е била в различията, в диалога, в дискусията и оттам - до взимането на най-доброто решение. Това нещо липсва в нашата партия от доста време насам и не ни помага по никакъв начин да взимаме правилните и най-удачни решения.

 

- Защо подкрепяте движението на Георги Първанов?

 

- Вече девет години съм член на БСП и трябва да кажа, че ми е трудно да направя избор. Отново ще цитирам човек от нашата партия, председател на основна партийна организация. Тази жена стана и каза: За мен партията е майка, Сергей Станишев и Георги Първанов са нейните деца, не може една майка да избира между двете си деца, тя си ги обича еднакво. Аз също разсъждавам по този начин. Добре е, че сме в ератата на технологиите - имаме снимки и архив. Така хората могат да се върнат назад във времето, да разгледат и да видят. Не може Георги Първанов, който допреди година и половина за нас беше най-успешният политик на БСП, единственият, който е повторил мандата си като президент, политик, с който ние се закичвахме и се гордеехме, сега да го наричат предател. Аз съм работил за него, за неговите кампании, на мен този човек ми е симпатичен, а най-главното е, че той печели симпатиите на млади хора, които не са членове на БСП. Според мен това е истинската идея и аз ще работя за това - АБВ да добави смисъл към лявата идея в България.

 

- Смятате ли, че ще се стигне до реално разцепление в БСП?

 

- Искрено се надявам да не се стигне. Аз съм работил и за кампаниите на настоящия председател на БСП, с пълни сили, заедно с младежите в партията. По същия начин и сега искам да допринесем за по-доброто представяне на българската левица като цяло. БСП не може да твърди, че изразява мнението на всички лявомислещи хора в страната.

 

- Какво смятате за реакцията на ръководството на БСП относно хората, които подкрепят АБВ?

 

- Според мен е излишно агресивна. Пак казвам, не може някога да си наричал някого другар и след това да има толкова агресия. Това говори за неискреност в отношенията. Сега е времето, в което можем да преброим истинските си приятели, които могат да те подкрепят, могат да не са съгласни с теб, но във всички случаи ще подкрепят правото ти да имаш собствено мнение. В крайна сметка ние сме хора преди всичко. Има и нещо друго - вижте в момента как БСП комуникира с ДПС, с "Атака" - те са по-приемливи за ръководството, по-приятелски е настроено то към тях, отколкото към собствените си хора, които имат друга гледна точка. Това за мен е нелогично.

 

- Имате ли амбиции в политиката, искате ли да се занимавате с политика?

 

- Не, нямам такива амбиции. В момента си давам ясна сметка, че избирам по-трудния път. От друга страна съм искрено убеден, че трябва да има млади хора, които да дават друг смисъл на политиката, защото не е редно човек да е в една партия само за да израства - било то в политически план, било то в професионален. Редно е партиите да отстъпят място на качествените хора, а не само на партийните кандидатури.

 

- Кое според вас отдалечава ръководството на БСП от нейните членове по места?

 

- Процесът на взимане на решенията се обърна, според мен това е най-големият проблем. Вместо да се върви от най-малката единица - основната партийна организация, която взима решение, по възходящ ред да се върви нагоре, през последните години решенията се спускат от национално ниво надолу по структурите. Прави ми впечатление, че много хора, на които целият живот е свързан с партията и са имали винаги добра партийна дисциплина и партийност, вече са на ръба и се възмущават откровено от този начин на ръководене на партията. В момента мнението на редовия социалист няма никакво значение и тежест.

 

- Твърди се, че който управлява актива, той ръководи партията. Така ли е според вас?

 

- За съжаление да. Активът се ръководи чрез спускане на решения. Много от хората в БСП са с мисълта, че щом ръководството казва, това е най-добрият вариант и ние трябва да го приемем. Това обаче води до много сериозни различия с други хора, които искат да са активните, да участват във взимането на решения.

 

- Как един млад човек вижда себе си в България, по-конкретно в Плевен? Защо останахте тук?

 

- Аз моето решение съм го взел отдавна. Няма какво да крия - голяма част от приятелите ми са извън страната, в по-големите градове. Аз винаги съм искал да живея в Плевен, така съм си подредил живота. Осъзнавам възможностите, които предлагат по-големите градове, но в крайна сметка някой трябва да остане и тук и да работи за нашия град.

 

- Кои са проблемите на младите хора, които могат да бъдат решени при добро желание от страна на управляващите?

 

- Един от основните проблеми е безработицата. Липсата на работа за един млад човек може да съсипе целия му живот. Няма нищо лошо в това един младеж да е амбициозен и да иска реализация. Когато човек е спокоен за работата и доходите си, той може да мисли и да прави планове за бъдещето. Няма ли го това нещо, младите хора живеят ден за ден. Висенето по кафенетата, запоите не са решение на проблема.

 

- Какво очаквате от политиците и от управляващите в страната?

 

- Очаквам наистина да се вслушат в реалните проблеми на обществото, да се задават приоритети, които са близки до хората. В България основен проблем е бедността. Липсата на перспектива също. Това води до липсата на възможност хората да си направят някакъв план на живота, води ги до отчаяние.

 

- Какви са вашите средства за разтоварване и развлечение?

 

- С моите колеги имаме традиция и много често излизаме заедно, играем боулинг, билярд. С приятели, които са ми такива от 15 години, се занимаваме с автомобили. Понякога пътувам, с моята приятелка обикаляме през почивните дни страната, предимно планините. В общи линии - това е.

 

 

върни се в НАЧАЛО