СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                     Брой 7 (21 - 27 февруари 2014 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Мирослав Михайлов

 

С новия областен председател на БСП и вицегубернатор на Плевенска област разговаряме за приоритетите на региона, за взаимодействието и отношението на централната власт, за вътрешнопартийните проблеми в столетницата.

 

 

Когато всички мислим еднакво, значи никой не мисли достатъчно

 

Мирослав Михайлов e роден на 7 ноември 1970 г. в Червен бряг. Средното си образование завършва в родния си град. Висше образование получава във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", магистър по история и география. В същия университет завършва и втора магистратура - публична администрация. Работил е като учител, а по-късно и като директор на ОУ "Христо Ботев" в с. Глава, след това като преподавател в Червен бряг. Два мандата е общински съветник. От 2008 г. е председател на общинския съвет на БСП в Червен бряг.

Миналата година областният съвет на БСП след тайно гласуване категорично го номинира за областен управител. По неясни и до днес причини обаче за губернатор бе назначен Илиян Йончев, класирал се на трето място при гласуването в областния партиен съвет. Тогава общинските председатели на БСП в региона изпратиха остро писмо до шефа на партията Сергей Станишев и председателката на контролната комисия Мая Манолова, в което изразиха недоволството си, че тяхната номинация е пренебрегната. Отговор и до днес няма.

По-късно Мирослав Михайлов прие и бе назначен на поста зам.-областен управител.

За председател на областния съвет на БСП - Плевен, бе избран единодушно на 29 януари т. г., след като Румен Петков доброволно се оттегли заради участието си в сдружението на Георги Първанов Алтернатива за българско възраждане (АБВ).

Мирослав Михайлов е баща на две деца.

 

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Михайлов, какви са основните проблеми на Плевенска област?

 

- Проблемите на нашата област не са много по-различни от проблемите в цялата страна, те са известни. За нашия регион сред основните проблеми е безработицата. Факт е, че Северозападният район е сред най-изостаналите не само в България, но и в Европа. Но аз съм оптимист и вярвам, че това ще се промени.

 

- Според вас правителството работи ли достатъчно за интересите на Плевен и региона?

 

- В момента правителството прави нещо, което е пропуснато през годините - разработва се стратегия за интегрирани териториални инвестиции. По линия на оперативните програми има възможност за т. нар. "кръстосано финансиране", обособяване на "мини оперативна програма", която ще даде възможност за използване на средства на Европейския съюз за петте области в Северозападния район. Идеята е да се създадат условия за инвестиции, които биха довели до икономически растеж и повишаване на заетостта като цяло. В тази връзка от края на ноември областните администрации разработват основите на тази стратегия с помощта на специалисти от Софийския университет. Събраната информация показва, че потенциал за областта е земеделското производство, подобряване на транспортната инфраструктура, развитие на туризма като специфична даденост за региона и реиндустриализацията. Няма как да не се спомене и сериозната сума - повече от 16 милиона лева, които Плевенска област ще получи за финансиране на важни проекти чрез Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

 

- Как ще коментирате кадровите решения за регионалните държавни служби в Плевен, сред местната общност се оформя мнението, че те са изцяло в полза на ДПС?

 

- За мен самият въпрос е подвеждащ, защото фактите не показват някакво самоцелно или приоритетно назначаване на представители на тази политическа сила на определи позиции. Очевидно на някои хора им е изгодно да говорят по този начин.

 

- Кой е основният приоритет на областната администрация в Плевен?

 

- Това е въпрос, който трябва да бъде зададен на областния управител. Като структура на държавната власт е нормално ние да прокарваме политиката на правителството в областта. За нас е важно да работим за интересите на хората от региона.

 

- Как смятате да работите с населените места, кметовете на които не са от БСП, има ли разлика в отношението на държавната власт към тях?

 

- Още от самото начало областният управител г-н Илиян Йончев няколко пъти заяви, че неговата политика и тази на екипа му ще е на "протегнатата ръка". Нееднократно това вече беше показано и чрез действия. Самият факт, че чрез Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" сумата за община Плевен е най-голяма, при условие, че местното управление е от друга политическа сила, ясно говори, че не сме привърженици на такова противопоставяне.

 

- През месец май предстоят избори за Европейски парламент, областната администрация готова ли е да гарантира нормалното протичане на вота?

 

- Ангажиментите на областната администрация са регламентирани в законовите нормативни документи. Това, което се изисква, ще бъде направено. Вече проведохме едни избори, макар и частични, в община Белене и считам, че се справихме безпроблемно. Това ми дава основание да съм спокоен и за организацията на евроизборите.

 

- Ще има ли промени в структурата на областната администрация?

 

- Промените в структурата на областните администрации се правят по регламентиран от нормативните актове начин и не зависят от областния управител и неговите заместници. Ако правителството реши да ги прави, ние сме длъжни да изпълняваме разпорежданията.

 

- Отскоро сте областен председател на БСП, какви са основните ви приоритети в тази сфера?

 

- Моята цел е БСП да бъде първа политическа сила в областта. Ще работя за разширяване на политическите структури на партията и засилване на доверието в нея. Предстоят избори за депутати в Европейския парламент, които ще са своеобразно доказателство за нагласите в обществото. Важно е да работим за изпълнение на управленската програма на правителството.

 

- Има ли напрежение в партията във връзка с АБВ и какво смятате за тази структура?

 

- Не бих казал, че има напрежение. Мисля, че в такъв момент партията проявява инстинкт за консолидация и това го показаха местните структури на общинските конференции, провели се непосредствено преди заседанието на 48 конгрес на БСП. Хората са с нагласата, че ще работят за партията, че имат морални и политически ангажименти към нея и ще ги отстояват.

 

- Може ли да се стигне до реално разцепление в редиците на БСП и как може да се преодолее това?

 

- Аз винаги съм казвал, че когато всички мислим еднакво никой не мисли достатъчно. Нашата партия е доказала, че може да се съобразява с мнението на инакомислещите - когато някой прецени, че партията не може да му даде поле за изява на собственото мнение, сигурно е по-добре да работи в друга посока.

 

- Има ли добро сътрудничество между партийното ръководства в община Плевен и областното ръководство на партията?

 

- Аз не деля общинските партийни организации на малки и големи. Битката е обща и резултатите във всяко населено място са от значение.

 

- Имате ли притеснения относно изборния процес и как могат да се избегнат лошите практики за купуване на гласове?

 

- Всеки нормален човек би имал притеснения, като се има предвид досегашната практика. Българинът като че ли не разсъждава достатъчно, когато трябва да избира. Има хора, които се поддават на различни влияния. Едва ли би имало идеален изборен кодекс и във всяка ситуация може да се намери начин да се заобиколи законът. Надявам се хората да разберат значението на изборите и да гласуват по лично убеждение.

 

- По темата АЕЦ "Белене" - какво смятате за позицията на правителството и имате ли надежда за реализацията на проекта?

 

- Аз и на конгреса казах, че изграждането на АЕЦ "Белене" е било, е и ще бъде кауза на областната партийна организация в Плевен. Идеята за референдум тръгна от тук. Отношението си показахме чрез гласуването на националното допитване, като постигнахме и най-голяма активност, и най-добри резултати в полза на Втора атомна. Проектът е не само с регионално, а и с национално, дори бих казал и с наднационално значение и твърдо вярвам, че правителството ще вземе най-адекватното решение. Председателят на партията Сергей Станишев беше преди дни в Плевен и Белене и ясно заяви, че БСП не се е отказала от този проект.

 

- Трудно ли приехте поста заместник-областен управител и какво ви коства това?

 

- Областният съвет на БСП ме номинира за областен управител. Това е въпрос, който досега не съм коментирал, но държа да кажа, че някои среди в нашата партия използваха това, за да създадат едно противопоставяне между мен и Илиян Йончев, който понастоящем е областен управител. Не е нужно да навлизам в подробности, но съм убеден, че сме добър екип, което е важно за работата в ситуация на доверие. Вярвам, че скоро ще има видими резултати от това.

 

- Как гледа семейството ви на вашето развитие?

 

- Подкрепят ме.

 

- Как си почивате - имате ли хобита, развлечения...

 

- Имам своето хоби и то е свързано с това, което съм учил - с историята. Използвам всяка възможност от малкото си свободно време да чета, да следя новостите в тази наука.

 

- Какво не искате да чуете за себе си, след като изтече мандатът ви?

 

- Не искам да чуя: "И този като предишните". Вярвам, че ще постигнем много за хората от нашата област.

 

 

върни се в НАЧАЛО