СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                     Брой 6 (14 - 20 февруари 2014 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Красимир Иванов

 

 

С кмета на село Коиловци, което е пропищяло от набезите на циганите от съседното село Мечка, разговаряме за проблемите на селата, за битовата престъпност и за отношението на държавата към българското село.

Социалистът Красимир Иванов коментира и вътрешнопартийните проблеми в БСП и изразява своето отношение към АБВ и причините за възникването на движението на Георги Първанов.

 

 

Проблемите на селата са следствие от липсата на държавна политика

 

Красимир Иванов е роден на 6 декември 1975 г. в Плевен. Средно образование завършва в техникум в град Славяново. Висше образование, специалност "Публична администрация", завършва във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". В момента следва магистратура по "Държавни и общински финанси" в Стопанската академия в Свищов. Красимир Иванов е член на БСП от 18-годишен. Работил е в общинската администрация в Плевен, бил е общински съветник, а от частичните избори през 2001 г. до днес е кмет на село Коиловци.

Женен, с един син на 11 години.

 

Интервю на Поля ТОМОВА

 

- Г-н Иванов, кой е най-болният проблем на селата в България и в частност на Коиловци?

 

- Най-болните проблеми са няколко. На първо място - обезлюдяването на селата. Следват голямата безработица и предимно застаряващото население. Причината за всичко това е липсата на каквато и да е целенасочена държавна политика към българското село. Един от огромните проблеми на селата е и циганизацията. Аз съм кмет от 13 години, знам какво беше преди време в българското село, сега какво е и не ми се мисли какво ще бъде след още 13 години. Не го крия, винаги съм го казвал ясно и гласно - ситуацията в селата ще става все по-зле. Не се ли предприемат сега някакви спешни мерки, да се усети, че има някаква държавна политика, която да е насочена към българското село, то загива. Загива в буквален смисъл - или се обезлюдява напълно, или се циганизира. Знаете, че там, където навремето е имало няколко цигански къщи, сега почти цялото населено място е завладяно от тях. Това в никакъв случай не искам да звучи дискриминационно. Просто това е реалността.

 

- Защо се случва този апокалипсис в селата, според вас?

 

- Всичко това, което по-горе казах, е следствие. Причината е липсата на политика. Преди осем - девет месеца минаха поредните парламентарни избори. Някой да е чул от някоя политическа сила, да е прочел в програма нещо, което е заложено за развитието и спасението на българското село? Изобщо да се е говорело за селата, за проблемите им? Не. Нито една партия няма в програмата си някаква целенасочена политика какви мерки ще предприеме за запазването на българското село. Ако доскоро беше нужен закон за развитие на българското село, то сега вече този закон трябва да бъде за защита и развитие на българското село. Дотам сме стигнали.

 

- Как се справяте с бюджета, има ли напрежение заради недостатъчно финансиране?

 

- Има напрежение и то не е отсега. Голяма част от българските села не разполагат със собствени средства, кметовете не са разпоредители с бюджетни средства. Там, където са второстепенни разпоредители с тези средства, там бюджетите са крайно ограничени. В интерес на истината практиката в община Плевен е да се залагат в плана малко средства. Нека ви обясня така - ако една химикалка струва пет лева, на селата се обещават три, а се дават два лева. Няма как да очакваме развитие при това положение. Още повече, че 20 процента от българските села са изолирани от европейските средства. Това са населените места, които са към големите градове, какъвто е Плевен с 24-те малки населени места в общината. Ние сме изолирани от всяка възможност за средства от европейските програми. По програма "Регионално развитие" сме в същата ситуация, тъй като община Плевен е юридическото лице, тя може да кандидатства, а не кметствата. Презумпцията на държавата, когато е писала тези неща, е, че големите градове като привлекат средства по "Регионално развитие" ще могат да освободят собствен ресурс, който да пренасочат към малките населени места. Практиката показва, че това не се случва. Административните центрове усвояват както капиталовите средства, които получават от държавата, така и ресурса от оперативните и европейски програми, без това да се отрази на селата. Истината е, че селата все повече се изолират. Мога да дам предложение - средствата за селата да бъдат заложени в държавния бюджет. В големите общински центрове, където селищата не могат да получават средства по програмата за развитие на селските райони, капиталовите средства, които им се полагат, изрично да бъдат записани в нормативните документи. Това е единственият начин държавата да принуди голямата община да предоставя и да пренасочва някакви средства и към малките селища.

 

- Битовата престъпност е бич за българските села. Какво е положението в Коиловци и има ли ефект от акцията на жандармерията?

 

- Концентрацията на престъпления в Коиловци е през късната есен и пролетта, тоест, когато няма сняг по пътищата, тъй като крадците са от съседното село Мечка. През останалото време няма толкова престъпления. Не че няма кражби, има, няма как да сме изолирани от общата картина в селата, но са по-малко. Причината е, че снегът пречи на крадците и те не могат да дойдат до нашето село. Така че полицията би трябвало да се ангажира именно през тези месеци, които са опасни. Надявам се акцията, която започна сега с жандармерията, да не бъде временна, а да продължи. Виждате, че снегът почти се стопи и набезите ще започнат отново. В интерес на истината, от 20 януари, когато дадохме гласност на проблема чрез националните медии, принудихме главния секретар на МВР да даде в ефир обещания за опазването на домовете в Коиловци, има и конкретен резултат. Аз винаги съм твърдял, че не е редно само да критикуваме полицията. Действията на полицията са в следствие, но причините за престъпленията не са в органите на реда. Причината е в липсата на държавна политика към селото, голямата безработица, неграмотността, циганизацията, липсата на социализация. Това са много фактори, които трудно могат да се преодолеят без намесата на държавата. Ако искаме ефективно да се работи, трябва всички власти в България да решат, че искат да се справят с проблема, а не да се действа на парче. Ние от Сдружението на кметове на кметства на 20 февруари от 10 часа каним всички държавни и регионални структури, които имат пряко или косвено отношение към престъпността, на една работна среща в сградата на общината. Очакваме представители на съд, прокуратура, полиция, КАТ, социални служби, Агенцията за закрила на детето, инспектората по образование, РУСО. Тук искам да кажа нещо много важно - как е възможно във всяко ромско семейство да има поне един инвалид и да получават пенсия по инвалидност?…Това не е нормално и смятам, че има някаква измама.

 

- Има ли сега жандармерия в Коиловци?

 

- Още след 20 януари, когато обърнахме внимание в национален ефир, моето предложение до министъра на вътрешните работи е изпълнено на 80 процента. Най-важното е засиленото полицейско присъствие в селото. Жандармерията в Коиловци е вече от месец, имаме втори квартален полицай, имаме две коли, които са на разположение на нашия полицейски участък. Със заповед на министъра се възстановяват оперативните служители. Тоест една грешка на предходното ръководство на МВР е поправена, тъй като министър Цветанов съкрати тази длъжност .

 

- Вие сте член на БСП от 20 години, кмет на БСП, как гледате на това, което се случва с партията и защо се наложи човек като Георги Първанов да направи такава крачка с АБВ?

 

- За съжаление има реална опасност от разцепление на БСП. Аз искрено се надявам разумът да надделее и след европейските избори левицата отново да се обедини. Защо се стигна дотук? Аз през последните 15 години, откакто Георги Първанов съхрани с покойния Николай Добрев гражданския мир в България, смятам, че левицата не е имала такъв политик. Той не само беше лидер, за мен Георги Първанов е на високо ниво държавник. Спомнете си, че през 1997 г. той застана на страната на държавата, а не на страната на собствената си партия. Заради което беше много хулен, обиждан и то без основание. Няма друг политик с такова високо признание. Не е случайно, че и в последните социологически проучвания той е политикът с най-висок рейтинг, въпреки че от две години вече не е президент. Стигна се до АБВ не заради лични проблеми между Първанов и Станишев, а на базата на принципни различия, според мен. Сегашното ръководство на БСП има отстъпления от принципи, може би залита вдясно, усеща се това и сред редовите членове, че има едно предателство към идеята и партията с тази безпринципна коалиция, която управлява страната. Хората по места са раздвоени в тази ситуация. От една страна, те винаги са припознавали БСП като своя партия, от друга обаче за тях БСП това е Георги Първанов, в нашия край и Румен Петков. Наистина са раздвоени хората. Затова аз смятам, че с компромиси може да се реши проблемът.

 

- Смятате ли, че БСП защитава интересите на своите кметове и ако - да, как?

 

- Това правителство е шесто или седмо, откакто аз съм кмет. Не съм усетил някаква разлика, не съм я разбрал. Внимание към населеното място е имало от страна на конкретни хора на управленски позиции в БСП, но не и на самата БСП като партия. В последната година по никакъв начин не съм усетил някаква подкрепа. И пак питам - някой да е чул някого от това правителство да говори за българското село? Като изключим проблема за битовата престъпност, за който ние алармирахме, няма друго.

 

- Вие се прочухте в международен план заради френските парашутисти. Разбрахте ли нещо за тази история и имате ли амбиции да я превърнете в атракция?

 

- Нямаме никаква амбиция да я превръщаме в атракция. Това, което аз разбрах, е на ниво държава и нека държавните служби да си преценят до каква степен могат да изнесат реална информация за случая, а не измишльотините на Цветан Цветанов, че това били любители на екстремни спортове.

 

- За какво най-често ви търсят хората като кмет?

 

- За всичко - за ток, за вода, междусъседски конфликт, семеен конфликт, за всичко. В крайна сметка кметът на кметство се ползва с най-висок процент доверие сред населението на страната. Това е точно поради тази причина - ние сме 24 часа сред хората и техните проблеми.

 

- Не се ли уморихте да кметувате?

 

- Не. Това е до желание за работа. Аз имам сърце и си върша работата от сърце. Изпитвам удоволствие да бъда търсен от хората и да им помагам. По този начин се чувствам полезен, това за мен е животът и така се чувствам жив.

 

- Как си почивате?

- Предимно с детето, лятно време разпускам в двора с приятели. Все по-рядко намирам време да отида на риболов, а там си почивам най-добре.

 

- Как искате хората от Коиловци за запомнят вашето кметуване?

 

- Искам да ме запомнят с моята човечност и разбиране към тях. Да кажат - той беше кмет, който може и да не ни е помогнал, но винаги ни е изслушвал и разбирал, той беше добър кмет към хората си. Човечността, това е.

 

върни се в НАЧАЛО