СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                             Брой 3 (24 - 30 януари 2014 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Цветан Антов

 

Легендата на плевенския баскетбол е един от двамата плевенчани, които са сред 15-те членове на инициативния комитет на Алтернатива за българско възраждане (АБВ) на президента (2002 - 2012) Георги Първанов. Специално за читателите на "BG Север" Цветан Антов споделя какво го е мотивирало да се включи в инициативата и какви са неговите очаквания за бъдещото развитие на проекта.

 

 

Включването ми в АБВ е израз на моята гражданска позиция

 

Цветан Антов е бивш баскетболист, основен състезател на "Спартак" (Плевен), националния отбор на България и френските тимове "Лориен" и "Лил". Mногократно е обявяван за най-добър баскетболист на България, както и за най-добър реализатор на наказателни удари. Антов има бронзов медал от европейското първенство с младежкия национален отбор, балкански шампион e с националния отбор на България през 1984 г. Има две шампионски титли и една Купа на България със "Спартак" (тогава "Плама"). Като капитан на плевенския тим баскетболистът е със съществена заслуга за най-големите европейски успехи на клуба. С Цветан Антов в редиците си плевенският отбор побеждава най-титулованите тимове на Стария континент - "Реал" (Мадрид), "Партизан" (Белград), "Бенфика" (Лисабон) и др. в турнирите на ФИБА през 1995 и 1996 г.

След прекратяване на състезателната си кариера Цветан Антов става старши треньор на плевенския "Спартак", а по-късно и президент на клуба. Под негово ръководство плевенският тим се завръща на европейската сцена след 11-годишно прекъсване.

Антов и проф. Григор Горчев са сред инициаторите на проекта АБВ на Георги Първанов.

Цветан Антов е женен, има две дъщери.

 

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Антов, кой ви покани за инициативата на Георги Първанов, на която бе обявено участието на АБВ със собствена листа на евроизборите?

 

- Обадиха ми се от името на Георги Първанов, тъй като аз бях в инициативния комитет, който го подкрепи на президентските избори за втория му мандат. Попитаха ме дали ще се съглася да участвам и в тази инициатива и аз приех. Затова и бях там.

 

- Какви са мотивите ви да участвате в тази инициатива?

 

- Позициите и на Първанов, и на Ивайло Калфин ми допадат като разсъждение за това какво трябва да се случи в държавата ни. Познавам Георги Първанов от години и съм убеден, че това е пътят, по който трябва да се върви, ако искаме да има промяна и да бъде добре за държавата, най-вече за хората. Аз напълно подкрепям казаното от Първанов на пресконференцията, особено в частта, че няма диалог в момента в държавата и това трябва да се промени. Какво се случва от 24 години насам? Всеки, дошъл на власт, обвинява предходните. Тази война се отразява негативно най-вече на населението, на обикновените хора в България, които носят прехода на гърба си. Смятам, че е крайно време политиците и в ляво, и в дясно, и в центъра да работят най-сетне за благото на народа си и на държавата.

 

- Вие нееднократно сте давал подкрепата си за Георги Първанов, на какво се дължи този факт? Смятате ли, че Първанов и Калфин са част от хората, които биха променили нещата към по-добро?

 

- Да, мисля, че те са в състояние да променят ситуацията в по-добра насока. Относно Георги Първанов - все пак той се е доказал като политик. Той измъкна БСП от кризата, в която беше изпаднала през 1996 - 97 г., два мандата бе президент на България, най-успешният президент при това. Калфин го познавам по-малко, но смятам, че той също е човек с качества и политик с визия за бъдещето.

 

- За себе си как оценявате вашето появяване на тази пресконференция и факта, че влизате в медийното пространство? Опасявате ли се от нещо?

 

- Не, аз ако се опасявам от някакви негативи, не бих отишъл. След като съм там, значи съм приел това. Досега не съм членувал в нито една партия и не смятам да членувам. Нито има от какво да се страхувам, нито от какво да се срамувам, аз изразявам личното си становище и мнение, гражданската си позиция като всеки нормален гражданин на държавата. Мисля, че няма от какво да се страхувам.

 

- Вие винаги сте казвал, че гласувате за личности, не за партии. Смятате ли, че в България трябва да има мажоритарен вот?

 

- Това е въпрос на преценка, личното ми мнение е, че няма да е грешка, ако има мажоритарен вот. Все пак има хора, които гласуват за една партия заради някакви личности. След това обаче тези личности стават зависими от тази партия, затова може би е по-добре да се гласува и мажоритарно, като се поемат лични ангажименти от страна на този, за когото си даваш гласа.

 

- Как приемате реакцията на ръководството на БСП срещу АБВ?

 

- Не мога да коментирам реакциите на БСП, защото не съм член на тази или онази партия. На първо четене обаче това са реакции на хора, които се страхуват от нова формация в лявото пространство. Изглеждат ми доста притеснени и уплашени, изпадат в истерия, че едва ли не ще стане нещо много лошо. Животът продължава и аз не виждам нищо страшно в ситуацията.

 

- Смятате ли, че това ще разцепи БСП?

 

- Смятам, че листата на АБВ ще играе за лявото и в лявото пространство. Дали ще разцепи БСП - проблемът си е техен. Ако гледаме резултатите от последните избори, ще видим, че БСП постигна такъв резултат, защото хора, които никога не са гласували за БСП, гласуваха за тях и това беше наказателен вот срещу ГЕРБ. Аз лично познавам такива хора. Все си мисля, че БСП няма да постигне такъв резултат, независимо от това съществува ли АБВ или не съществува.

 

- Как гледате на информацията за евентуалните записи на разговори между Бойко Борисов, Георги Първанов и Румен Петков?

 

- За мен това не е редно, имам предвид подобни компромати. Всеки един човек има личен живот и право да се среща с когото си иска. Преди време излезе информацията, че Меркел била подслушвана, но никъде не се коментира с кого е говорила, какво си е казала... Една нормална държава не би трябвало да се занимава с такива глупости. Това са пълни простотии. Пак казвам, всеки има право на личен живот и на личен избор.

 

- Вие и професор Григор Горчев участвате в тази инициатива - вие сте хора, които имат много зад гърба си, известни имена сте. Според вас бъдещето на такива хора ли е?

 

- Всеки човек има право на избор дали да се присъедини към дадена идея, или не. Дали е преуспял, или не е, след като начина на разсъждение и платформата на дадена организация се харесва, всеки може да се присъедини към нея.

 

- Какво ще последва - АБВ ще има ли структури в регионите?

 

- На този етап нямам идея какво ще последва. Времето ще покаже.

 

- Вие готов ли сте да се посветите на тази кауза?

 

- Абсолютно. След като съм в инициативния комитет, значи съм готов.

 

- А ако се провали идеята, какво следва?

 

- Всичко е възможно. Човек, като тръгне на една битка, винаги трябва да тръгва със съзнанието и самочувствието за победа. Има обаче и риск да загуби. Аз съм спортист и съм участвал в много битки. Нещо, което смятам за много важно, е, че независимо какъв резултат ще се постигне, след това трябва да се направят определени анализи. Дори когато победиш, пак трябва да си направиш анализ. По мое мнение политиците в България правят една основна грешка - дори когато победят на едни избори, не си правят анализ, не се отчитат грешките и след това неминуемо се стига до загуба. Аз не знам освен Георги Първанов, който има два спечелени мандата, кой друг е победил два пъти поред. Срокът до евроизборите е много кратък. Дори и да се загуби, според мен няма да е много фатално. Въпросът е да се направят изводите и да се върви напред. Ако не се правят изводи, това не е мислене в перспектива.

 

- Вие лично имате ли някакви амбиции в политиката?

 

- Не, нямам лични амбиции. Амбицията ми е да помогна с каквото мога.

 

- Какви хора би могла да привлече структурата АБВ?

 

- Мисля, че това са хора и извън БСП, и в БСП, най-различни. Ако поддържат обявените намерения - че ще има диалог за доброто на България, могат да се привлекат хора от различни цветове, мислещи реално и трезво.

 

- Да поговорим за спорт. Как оцелява баскетболният "Спартак"?

 

- Оцеляваме много трудно, защото всичко е свързано с пари. Оцеляваме благодарение на Румен Петков, честно казано, който ни съдейства за това. Тази година ни помогна и депутатът Пламен Тачев, който прояви разбиране. Така успяхме да изградим един по-боеспособен отбор в сравнение с последните няколко години. На фона на останалите шест отбора в лигата нашият бюджет е доста по-нисък. Искам да отбележа, че има три отбора, които се ползват изключително от помощта на общините си.

 

- Държавата и общината съдействат ли ви по някакъв начин?

 

- Държавата не ни съдейства почти с нищо. Дори мога да кажа, че държавата през последните 24 години тотално е игнорирала спорта и това се вижда и по резултатите. Не може България, която беше четвърта по медали в Сеул, на последната олимпиада да има два медала - сребърен и бронзов, а на следващата олимпиада най-вероятно няма и толкова да има. Базите са в окаяно състояние... През последните две години общината се опитва нещо да помага, но то е много малко, за да може да съществува професионален спорт или нещо на добро ниво. Хората са казали - здрав дух в здраво тяло. Виждате какви са резултатите от липсата на възможности и условия за спорт. Има училища, които нямат дори физкултурни салони, а искаме да се сравняваме с държави, които влагат доста ресурси за развитието на спорта.

 

- Какви ще бъдат плодовете от липсата на държавна политика в областта на спорта?

 

- Статистиката сочи, че в България има огромен процент деца с наднормено тегло. Това е първото. Плевен, например, колко години няма плувен басейн, базите са в окаяно състояние. В цялата държава 24 години само се руши, а не се гради и при това положение краят е ясен и е въпрос на време.

 

- Вие сте председател на консултативен съвет по спорт към община Плевен. Реално какви са функциите на този съвет?

 

- Обсъждаме проблемите, всеки клуб има различни проблеми. Това, което държавата прави, е много малко, да не кажа - нищо. Не може 120 хиляди лева да се дават за спорт в Плевен, защото с тези пари клубовете не могат да си подсигурят дори календара. При предния кмет пък направиха нещо безумно - прехвърлиха всички зали на клубовете, да ги издържат те, нищо, че са общинска собственост. Това го няма никъде в България. След като залата е общинска, би следвало да се издържа от самата община. Клубовете се стремят да оцелеят, изобщо не може да се говори за развитие.

 

 

върни се в НАЧАЛО