СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                             Брой 1 (10 - 16 януари 2014 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Румен Петков

 

Областният лидер на БСП в Плевен е един от най-активните критици на ръководството на соцпартията. Специално за читателите на "BG Север" Румен Петков анализира отминалата 2013 г. и представи своите виждания за обществено-политическото развитие на страната през настоящата година.

 

Липсата на политически диалог мотивира обществото да търси радикални промени

 

Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Завършил е МГ "Гео Милев” в родния си град и висше образование със специалност математика в Пловдивския университет. Специализирал мениджмънт.

Бил е председател на ОбС на БСП, кмет на община Плевен (1995 - 1999 г.), народен представител в 39, 40 и 41 НС. Министър на вътрешните работи (2005 - 2008 г.).

Член е на НС на БСП, а от октомври м. г. е председател но областния съвет на БСП в Плевен.

Носител е на множество отличия, сред които: норвежки кралски орден "Мерит - Велик кръст", руски орден "Петър Велики" - първа степен, диплом на Академията по проблемите на безопасността и правовия ред на Русия, орден "Звездата на Румъния" - степен "Голям кавалер", и други.

Женен, с двама сина.

 

 

Интервю на Поля ТОМОВА

 

- Г-н Петков, какъв е вашият анализ на политическата 2013 година?

 

- Това бе една много тежка за държавата година, тежка и за обществото. 2013-а беше годината на протестите, година, каквато ние никога не сме имали досега. Една част от протестите бяха мотивирани от поредица действия на политическите партии в парламента, част от протестите бяха спонтанни, хората просто искаха да защитят морала си, обществото и държавата ни. Това бе и годината, в която се проведоха предсрочни парламентарни избори и за пръв път в историята политическа партия, която е загубила изборите, реализира мандат. През изминалата година на практика нямаше никакъв политически диалог, което лично за мен е най-страшното. Липсата на този диалог мотивира обществото да търси радикални, резки промени в политическата система, както и да се разгръщат идеи, които се разминават с демокрацията. Това са в общи линии негативните неща, които се случиха през миналата година. За жалост, освен свързани със спорта и културата, позитивни неща аз не виждам.

 

- Нарекохте БСП присъдружна партия. Защо?

 

- Защото се държи като такава. Аз разбирам ДПС - те си имат политика, имат ясно заявени намерения и отстояват предварително поетите си ангажименти, реализират и кадровата си политика. Аз смятам, че ДПС е единствената партия, която е готова за евроизборите, защото те имат много сериозен агитационен апарат. В същото време БСП има много плахи назначения и за това си е виновна тя. Слушах Йордан Цонев, който от национална медия заяви относно плоския данък: председателят на моята партия Лютви Местан каза, че условие за формиране на правителството е да не се пипа плоския данък. За жалост, никой от БСП не може да каже: председателят на моята партия Сергей Станишев заяви, че условие за формиране на правителството е изграждането на АЕЦ "Белене", данък "богатство", отпадане на забраната за тютюнопушенето…- неща, които са конгресни решения и наши предизборни ангажименти. Ние не ги изпълняваме. Това е огромната разлика между политическото достойнство на двамата политически лидери.

 

- Коя е ключовата грешка на БСП през изминалата година?

 

- Организацията на изборния процес. Ние направихме два много погрешни хода, две погрешни кампании. Едната беше през 2009 година, другата през 2013-а. При положение, че ГЕРБ бяха поставени в унизителното положение да се обясняват за подслушвания, за печатницата в Костинброд и какво ли не, ние загубихме изборите - нещо, което не е добра оценка.

 

- Казвате, че БСП трябва да каже каква е цената на подкрепата на "Атака". Каква цена би могла да има тази подкрепа, според вас?

 

- Трябва да се каже каква е цената, още повече след скандалните снимки на Волен Сидеров от хотелите по света и поредния скандал с атаката срещу дипломат и полицай. Аз съм учуден, че вътрешният министър още не е поставил въпроса какво прави такъв човек начело на парламентарна комисия. Тук не коментирам въобще негативните позиции, изразени от ПЕС и Европейската народна партия. Цената за подкрепата на "Атака" БСП ще я плати на изборите, защото Волен Сидеров в качеството му на коалиционен партньор ще бъде показван сутрин, обед и вечер или как пуши пури в скъпи хотели, или как бие полицаи или безчинства. Станишев какъв ангажимент е поел, аз не знам, но това трябва да се каже на обществото и партията.

 

- Трябва ли да има смяна на ръководството на партията на конгреса през февруари месец?

 

- Не, смяна на ръководството в ситуация на практически започнала предизборна кампания би било изключително груба политическа грешка.

 

- А какъв е пътят?

 

- Пътят е усилване и освежаване на ръководството на БСП, защото е видимо, че в този си състав ръководството нито може да реализира поетите политически ангажименти, нито е в състояние да реализира и проведе печеливша кампания. Практически Станишев показа, че няма избори, които не може да загуби. Затова смятам, че трябва да се търси сериозно обновяване в ръководния състав на партията, ако искаме да се представим както трябва на предстоящите избори. По-важното е да се научат Станишев и групата около него да казват истината. Това послъгване тук и там само трупа негативи за БСП.

 

- Кое послъгване?

 

- Послъгване или премълчаване. Ние продължаваме да не знаем кой и с какви аргументи е назначил една част от министрите, които са - грубо казано, от квотата на БСП. Днес бивша ключова фигура от администрацията на Бойко Борисов ръководи министерство на регионалното развитие (Десислава Терзиева - б. р.). Тя продължава да държи по места всички директори на ГЕРБ. Не казвам, че те задължително крадат или събират пари за изборите, но тя ги държи, защото е част от ГЕРБ. Станишев трябва да бъде любезен да каже - да, предложи ми я еди-кой си и националното изпълнително бюро на партията трябва да каже с какви аргументи тази жена ръководи регионалното министерство. То си се управлява и до днес от ГЕРБ. Кой предложи министъра на културата? Това е един човек, който се отнесе по безпардонен начин с Вапцаров, да не говорим как се отнася с лявата интелигенция. Този човек не стъпи на 100-годишнината на Съюза на българските писатели. Тези въпроси имат своя отговор и той трябва да бъде даден. Сред тях е и въпросът с кадруването в съдебната система по места.…Необходимо е да стане ясно кой поименно е носител на тези идеи, кой кого с какво мотивира.

 

- Критиката ви срещу част от ръководството на БСП не се ли дължи на факта, че не сте депутат?

 

- Същите тези критики прозвучаха от немалко от нашите народни представители - Страхил Ангелов, Георги Кадиев и други. Те са народни представители, техният мотив какъв е? Аз съм отправял остри критики към Станишев и съм искал оставката му когато съм бил и народен представител, и член на националното ръководство на партията. Така че подобно тълкуване не е коректно. Кое от това, което казвам, не е истина? Това, че аз казвам тези неща, не ги прави по-малко истина. Ние трябва да се научим като общество, че когато премълчаваме, когато послъгваме, когато сме склонни да загърбим истината, не печелим. Част от мотивите на хората, които излязоха да протестират, е точно това премълчаване.

 

- Кое е основното предизвикателство пред БСП?

 

- На първо място - политическият диалог, успокояването на обстановката в страната, създаване на условия за работа на правителството. Мисля, че трябва да се поеме персонална отговорност за някои нелепи действия в кабинета. В този си състав и с тази си структура според мен той не бива да продължава и трябва да се направят промени в изпълнителната власт.

Голямото предизвикателство пред БСП е, пак казвам - да възстанови политическия диалог и да покаже на обществото, че може да бъде честна.

 

- Очаквате ли предсрочни избори?

 

- Първо трябва да сме наясно какво се цели с евроизборите. Дали целта е Станишев да бие Борисов, което очевидно му е цел в живота, или целта е левицата да се представи максимално убедително и да спечели изборите през май.

 

- Това не е ли едно и също нещо?

 

- Аз не мисля, че в тази ситуация двете неща са едно и също, защото е видимо, че в Коалиция за България коалиционните партньори през последните години са тотално обезличени. Те не получават възможност за медийна изява, което пък води до свиване на техните електорати, вместо да им се даде възможност да се увеличат. Днес и комунистическата партия има своето звучене, и земеделският съюз, но задушаването на партньорите в Коалиция за България е грешка. Когато си непоследователен, не може да искаш да носиш доверие. И тогава хората, които са недоволни, ще търсят начин да идентифицират себе си в лявото пространство, от което ще загуби БСП.

 

- Отразява ли се напрежението в ръководството на партията по места?

 

- В Плевенска област с голяма болка се приема неизпълнението на ангажимента за АЕЦ "Белене". Действията на министър Драгомир Стойнев се приемат с огорчение, хората това не могат да го разберат. Фактът, че рано или късно министър Стойнев ще отговаря за действията си, не вълнува дядо Иван от Белене. Това е нещото, което тревожи хората - неизпълнените ангажименти. Какво да обясним - че нашият председател няма силата и характера да тропне по масата и да каже - АЕЦ "Белене" за нас е ключов приоритет, ще я строим.…Относно различията в партийното ръководство, тях ги е имало винаги от 1990 година.

 

- Кого представлява БСП в момента?

 

- Този въпрос все повече хора си го задават. Очевидно не браним бедните, работническата класа, студентите -…това е тежък въпрос. Не само левицата, а и десницата в цяла Европа са в криза на идентичността, но това не е повод ние да водим механичен организационен живот.

 

- Има ли почва за нов ляв проект?

 

- Станишев много упорито я създава, за съжаление. Практически с излизането на Татяна Дончева и учредяването на нейна партия, нещо ново ляво се появява на сцената.

 

- Накъде отиват дискусионните клубове на Георги Първанов?

 

- Аз съм притеснен от това, че изпълнителната власт не проявява интерес към тези дискусии и че в една или друга степен депутатите са възпрепятствани да участват в тях. Според мен те са изключително полезни. Дискусията за енергетиката в Плевен беше с такова професионално и експертно участие, каквото за жалост нито едно правителство не е осигурило от 1990 година насам. Дискусията за образованието в Русе - също. Анализите от тези дискусии са впечатляващи и потенциалът в тях е огромен. Аз съм сигурен, че ще се намери начин този потенциал да бъде от полза за обществото.

 

- Смятате ли, че ако правителството подаде оставка, това ще спре напрежението в обществото?

 

- Днес не. Ще бъде груба грешка, ако правителството подаде оставка. Пак казвам - необходими са структурни и персонални промени в кабинета.

 

- В личен план каква беше 2013-а за вас?

 

- Като председател на Гран при за България съм щастлив, че нашата страна отново е номер 1 в света и има своите шампиони. Като председател на Международния институт за сигурност и сътрудничество също съм удовлетворен, защото проведохме поредица важни дискусии. Като председател на областния предизборен щаб съм доволен от представянето на Плевенска област на изборите. Трудна година беше 2013-а, но пък резултатите носят надежда за утрешния ден. Има и голямо разочарование от това, че аз участвах в лъжата, че ще се строи АЕЦ "Белене", че ще се махне плоският данък.…Крайно ми е неприятно, когато хората ме питат - защо ни излъгахте. Аз лично съм човек, който е свикнал да изпълнява ангажиментите си.

 

 

върни се в НАЧАЛО