СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                               Брой 41 (29 ноември - 5 декември 2013 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Гл. инспектор Йордан Каменов

 

Със заповед на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев от 13 ноември т. г. гл. инспектор Йордан Каменов бе назначен за директор на плевенската Областна дирекция “Полиция”. С него разговаряме за състоянието на престъпността в региона и за приоритетите в работата му като шеф на дирекцията.

 

Маловажни престъпления няма, за всеки отделен случай търсим доказателства

 

Йордан Каменов е роден на 15 октомври 1967 г. Завършил е средно образование в Сухиндол, Великотърновско. Редовната си военна служба е отбил в някогашното ШЗО “Хр. Ботев” в Плевен. Висшето си образование завършил през 1991 г. в Стопанската академия “Д. Ценов” - Свищов. Пет години след това е работил като ревизор в Държавен финансов контрол. В системата на МВР е от 1997 г. Работил е на различни длъжности в сектор “Икономическа полиция” до 2005 г. От май с. г. до август 2011 г. е бил началник на РУП - Гулянци, после - началник група в РУП - Пордим, а от март т. г. до назначаването му за директор е бил началник РУП - Белене.

Женен, има двама сина.

 

Интервю на Ангел АТАНАСОВ

 

- Г-н Каменов, каква е вашата оценка за криминогенната обстановка в региона през отминаващата си година?

 

- От началото на 2013 г. досега на територията на Плевенска област са регистрирани 3 659 престъпления, от които са разкрити 1 360 - 37 на сто разкриваемост. По този показател сме малко над средното ниво за страната. Нашата дирекция се нарежда веднага след пловдивската, варненската, бургаската и софийската по натовареност на служителите ни и по брой на регистрирани престъпления. Плевенската Областна дирекция на МВР обслужва 109 села в 11 общини. Структуроопределящите престъпления на територията на региона са срещу собствеността на гражданите - те са 66 на сто от всички регистрирани. На второ място са общоопасните - около 20 на сто, а престъпленията против личността са 4 на сто. През тази година извършените грабежи са с 21 по-малко, отколкото в същия период на 2012 г. С 14 по-малко са откраднатите автомобили, а регистрираните кражби на имущество са с 86 по-малко.

 

- Какви ще бъдат приоритетите в работата ви като директор?

 

- Те са съобразени с приоритетите на МВР за 2013 г. Включват активна превенция на престъпленията срещу собствеността на гражданите, противодействие на тежките престъпления срещу личността, противодействие на икономическата престъпност и на корупцията в държавната и общинската администрация. Приоритетна е и задачата ни да противодействаме на незаконното разпространение на акцизни стоки в Плевен и областта. Стремим се да осигурим засилено полицейско присъствие в малките населени места и в районите около учебните заведения. Всичко това правим и ще правим в активно взаимодействие с органите на съда, прокуратурата и следствието, с местните власти и с фирмите, осъществяващи частно-охранителна дейност в общините.

 

- Голямата болка на хората от малките населени места е битовата престъпност. Какво ще предприемете в тази насока?

 

- По разпореждане на министъра на вътрешните работи влязохме в контакт със собствениците на частно-охранителни фирми, за да организираме съвместни патрули в тъмната част на денонощието. Особено в тези населени места, в които е концентрирано ромско население и в които криминогенната обстановка през определени периоди на годината ескалира. В тях през късната есен и зимата кражбите от домовете на хората се увеличават, защото всичко от полето вече е прибрано и от там вече няма какво да се краде.

По отношение на малките населени места сме извели още няколко приоритета за нашата дейност. Търсим партньорство и с представителите на местната власт, други държавни институции, неправителствени организации. Въпреки голямата медийна разгласа, телефонните измамници продължават да намират нови и нови жертви, особено сред възрастните хора. Затова обръщаме внимание на нашите служители да работят в постоянен контакт с кметовете в селата - да се следи за появата на приходящи лица и на автомобили от други селища, да се информира населението по местните кабелни телевизии и радиомрежи за методите, по които действат тези измамници.

Акцентираме и върху екипния принцип на работа. В екипите ни включваме и представители на Агенцията по заетостта и на Агенцията за социално подпомагане. Стремим се да ангажираме максимално всички институции, които имат отношение към решаването на даден проблем, който не винаги е криминален. Всяка седмица полицейските младши инспектори в малките населени места се срещат със самотно живеещите и болните възрастни хора, за да сме им в помощ.

 

- Много често крадците се измъкват от съдебно преследване, защото задигнатото от тях е на малка стойност и влиза в графата “маловажни престъпления”...…

 

- За нас маловажни или незначителни случаи няма - стремим се да съберем колкото може по-голям доказателствен материал за всяко извършено престъпление. Проведохме среща с областния прокурор на Плевен Иво Радев и с районния - Владимир Николов, и уточнихме някои неща, свързани с този проблем. При всяко престъпление ние регистрираме заявителски материал. После докладваме тези материали в Районна прокуратура. Когато установим, че извършителят е с множество криминални прояви или е действал в условията на опасен рецидив, изготвяме допълнителна характеристична справка за него. Ако престъпникът е рецидивист, той си получава наказанието според закона. Ако му е първа подобна проява, думата вече има съдът.

 

- Професионалният ви път започва от сектор “Икономическа полиция”. Защо според вас крадците “с бели якички” продължават да намират пролуки в закона и да източват държавния бюджет?

 

- Икономическите престъпления винаги са били актуални, защото носят най-голяма “доходност” на извършителите им. Нашата областна дирекция има не малко успехи в борбата с тях - разкриваемостта в региона през тази година се е увеличила с 15 на сто. От 497 регистрирани престъпления 302 са разкрити. Процентът ни е доста над средния за страната.

Едно от актуалните икономически престъпления в областта е разпространението на акцизни стоки без бандерол, особено на цигари и на тютюневи изделия. Всеки ден правим специализирани операции и залавяме нови и нови количества такива стоки. Само в началото на тази седмица, например, иззехме над 2 тона насипен тютюн.

 

- При тези акции обикновено залавяте продавачите, които са крайните звена на престъпната верига. А хората, които стоят в началото на веригата? Известно е, че центърът на незаконната търговия с тютюневи изделия в нашия регион е Буковлък...

 

- Иззетите тонове тютюн показват, че залавяме и хора, които стоят по-високо в организацията на тази престъпна верига. Ежедневните ни акции в Буковлък и на кооперативния пазар ще продължат. Много от извършителите на тези престъпления имат по няколко досъдебни производства. Налаганите глоби са доста сериозни - от 2 000 лв. нагоре, но въпреки това този род престъпления продължават. Затова акциите в тази насока ще бъдат приоритетни и през следващата година.

Престъпната схема в Буковлък е много затворена и оперативна информация към нас изтича трудно. Наистина имаме още да работим по установяването на големите доставчици и на организаторите - те са много креативни и затворени като структура.

 

-В Плевен скоро не е имало шумни акции срещу местни наркогрупи или други криминални структури. Какво означава това - че организираната престъпност е намаляла, или че вече е под сериозен контрол?

 

- Организираните престъпни групи в региона намаляха заради добрата работа на дирекцията в тази насока през последните години. Само през 2013 г. имаме 118 задържани лица във връзка с разпространение на наркотици. Противодействието на наркоразпространението продължава да стои като приоритет в нашата работа. Акцентираме и върху доставчиците и производителите на наркотични вещества - вече разбихме няколко мини лаборатории за дрога. Всяка седмица правим и акции по линия на наркотиците, но не вдигаме много шум около тях.

 

- Колко е недокомплектът в дирекцията?

 

- С последните разпореждания на министъра на вътрешните работи всички незаети свободни бройки са съкратени и на практика нямаме недокомплект. Имаме много малко незаети щатове - за т. нар. уникални длъжности като инспектор детска педагогическа стая и др. При съкращенията не сме освобождавали хора. Преструктурирахме сигнално-охранителната дейност и ще положим усилия нейните служители да бъдат преназначени на други длъжности.

 

- Техническата осигуреност на дирекцията?

 

- Автомобилите ни вече стигнаха определен технически предел и е време да бъдат подменени с нови, защото започнаха често да се повреждат. Освен опелите имаме и четири високопроходими автомобила, но те са командировани в Елхово, за да помагат в решаването на проблема с бежанската вълна у нас. Прехвърляме коли от едно районно управление в друго, защото без тях сме с вързани ръце. Трудно ни стигат и лимитите за бензин - където можем, правим икономии, за да можем да реагираме на всеки сигнал за тел. 112 или жалби на граждани. Проблемът с техническата ни осигуреност е известен на Министерството на вътрешните работи и предполагам, че в скоро време ще бъде решен.

 

- Колко продължава работният ви ден?

 

- Обикновено започва в 8,00 ч. и приключва в 20,00 ч. Ангажиментите на длъжността ми са всеобхватни и многобройни. Има работа, която трябва да се свърши точно от директора - да пипне, да прочете, да резюлира и т. н. Отделно са срещите ми със служителите и с граждани. Натоварването е голямо, но не ми е чуждо и го приемам нормално.

 

- Как близките ви приемат вашето отсъствие от дома заради служебните ангажименти?

 

- Те са свикнали. Не по-малко е било натоварването ми когато бях началник на полицейско управление. Дори като се случи да се прибера по-рано от 20 ч. винаги го отбелязват.

 

- Известно е, че сте запален ловец. Кои са най-сериозните ви ловни трофеи?

 

- Когато мога през почивните дни излизам на лов, защото той за мен е не само хоби, но и разтоварване от ежедневните проблеми. Имам трофеи от глигани, сред тях - и 24-сантиметрови зъби. От 1994 г. съм ловец - няма сезон, в който да не съм отстрелял поне две диви свине. Харесвам и лова за фазани, защото съм кинолог любител. Отглеждам ловни кучета от породата дратхаар. Чрез лова си почивам истински и релаксирам.

 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО