СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                           Брой 35 (18 - 24 октомври 2013 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Огнян Стефанов

Известният журналист в понеделник представи в родния си град Плевен последната своя книга "Мафията от КГБ до ДС. Книга за смъртта, насилието и възмездието". Презентацията се състоя в конферентната зала на хотел "Ростов". Водеща на срещата бе журналистката Люба Кулезич. Според нея "Мафията от КГБ до ДС" е най-доброто, което Огнян Стефанов е писал, най-откровената му книга, страстна и борбена.

У нас има политически кръгове, пред които мафията се отчита

Огнян Стефанов е роден през 1954 г. в Плевен. Завършва журналистика в бившия СССР, в гр. Лвов. Работи като журналист във в. "Българска армия", след това в сп. "Български воин", а след 1990 г. - в редица печатни издания, сред които вестниците "България", "Стандарт", "Новинар", "Континент" и "24 часа". Огнян Стефанов е създател и главен редактор на електронното издание frognews.bg, както и на в. "Торнадо". Автор е на сценарии за документални филми и съавтор на книгата с интервюта, посветени на прехода след 10 ноември 1989 г. - "Да живей България!".

На 22 септември 2008 г. Стефанов е жестоко пребит от неизвестни нападатели и дълго време е в кома. Оживява по чудо и благодарение на екипите медици от ВМА. Преживяванията си, както и събитията, които предшестват нападението над него, той разказва в документалния трилър "Кома". В "Мафията от КГБ до ДС" Стефанов изразява болката и страданието си, както и своята съпротива срещу случващото се в страната.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Стефанов, на представянето на новата ви книга "Мафията от КГБ до ДС" в Плевен дойдоха доста хора, как си обяснявате този интерес?

- Според мен писането не бива да е самоцел. Напротив. Аз се старая да пиша по теми, с които са съпричастни доста хора. Срещата с плевенчани беше изключително полезна заради самото общуване. Хората наистина понякога си дават сметка, че ако не всички, то поне част от бедите и несполуките им са дело на въпросната мафия. За съжаление ние през последните години толкова сме свикнали с нея, че я възприемаме като част от ежедневието ни, така както сме свикнали с боклуците, които се търкалят навсякъде. Не знам дали е въпрос на манталитет, или на търпение. Но така се случва и с други явления в живота ни. Свикнали сме с това, че политиците не вършат достатъчно работа или не защитават нашите интереси така, както сме очаквали. Даже сме склонни да ги оправдаем с това, че те са политици. И с мафията е подобно положението.

- С какво съдържание е изпълнена тази дума днес в нашите условия?

- Според мен изцяло е изпълнена със съдържание. Българската мафия е сравнително млада и е конструирана по образец на руската мафия. Според анализи и доклади на Интерпол, нашата и сръбската мафия са копия под индиго на руската. Това може би има своето обяснение, тъй като ние дълги години сме били свързани с тази страна. Разликите между нашата и италианската мафия, която считаме за класическа, според мен са няколко. В целите разлика няма - те са едни и същи за всяка мафия, жертвите са едни и същи, източниците на доходи също - обществени поръчки, трафик, контрабанда. В италианската мафия донът - капо ди тути капи, в йерархията стои най-високо и той преценява и решава кои политици, кои полицейски началници, кои магистрати да бъдат купени. И те ходят да се отчитат пред дона, целуват му ръка и т. н. При нас особеността е в това, че в нашата мафия не съществува централизъм. При нас има политически кръгове, които са най-отгоре, а "доновете" ни, които ръководят организираната престъпност или отделни престъпни групировки, се отчитат на политическите кръгове. Това е приносът на балканската и на руската мафия в световния процес на мафиотизиране. Дори в мексиканската, която за момента се счита за най-силна в света, йерархията е много силно определена и се знае кой кой е. Тук това се размива и може би това е причината борбата с организираната престъпност да е толкова трудна, тегава и без резултат, защото няма изявени лидери, лица, към които да се концентрира вниманието на службите.

- Според вас в Плевен има ли мафия?

- За да го кажа, трябва да имам конкретни доказателства, но пък изхождайки от структурите на организираната престъпност, няма как градът да прави изключение. Зависи обаче от финансовите интереси, които тук би могла да има организираната престъпност, и ако тя не е толкова развита в Плевен, то е заради недотам изявени икономически и финансови сфери както във Варна, Бургас, София.

- Може би защото в Плевен почти няма икономика и няма какво да се разпределя и преразпределя...…

- Не е точно така. Дори най-елементарни неща, за които ние говорим всеки ден, без да се задълбочаваме, са от значение. Имам предвид тази престъпност, която е свързана с рекет, с измами. Телефонните измами да вземем. С колеги съм говорил за огромния брой хора от град Левски, които ги извършват, и те са национално известни. Освен това от този регион има много жени, които чрез трафик проституират в чужбина и т. н. Нищо не се случва самоцелно. Има си хора, които контролират този процес и някакъв паричен поток при всички случаи води насам. Има случаи в Червен бряг, в Плевен. Организираната престъпност се настройва според условията в даден регион и си действа. Така че понякога тези кражби, обири, измами, наричани битова престъпност, в много случаи са контролирани от по-големи структури. Освен грабежите по селата.

- Доколко тези структури влияят върху политиката?

- До голяма степен, тъй като интересите им са обвързани, те са в много топла прегръдка и дори законодателният орган - Народното събрание, е вътре. Имаме закони, които наричаме лобистки, но те по същество обслужват интереси на хора от организирани кръгове, чиито пък интереси не са свързани с интересите на обществото. Има закони, които са публично известни като адвокатски закони.

- Кой и как би трябвало да се пребори с тези структури?

- Ако знаех как... Мечтая си за една хубава акция "Чисти ръце" в магистратурата, в управлението на страната, в различните ведомства. Защото и там са настанени много хора на високи етажи в йерархията, които са свързани с организираната престъпност. Не бива да се заблуждаваме, че организираната престъпност не си е подсигурила "ятаци" там, където това е възможно да стане. Аз досега не съм чул да има толкова чисти и неизкушени хора от получаване на облаги. Ако не се поддадат на подкупи, могат да бъдат шантажирани, рекетирани и т. н.

- Много песимистично звучи - който и да е на власт, нищо добро да не очакваме?

- Аз не деля нещата на песимистични и оптимистични. За мен те са такива, каквито са. Такава е ситуацията в страната, в селищата. Песимистично ли е да се каже, че в Плевен икономиката не върви. Това са фактите. Друг е въпросът какво може да се направи. Искат се воля, хора, които да искат да го направят. Пресен пример в това отношение е Италия. При една голяма акция бяха арестувани около 150 човека и на следващата сутрин вече бяха повдигнати обвинения на над 120 от тях, като в болшинството си това бяха лекари, юристи, висши държавни чиновници. Не бяха арестували мафиоти, а помагачи. В Италия законът е направен така, че включително шофьорът, прислужникът също влизат под ударите на закона, защото са били свидетели и са си мълчали.

- Сега в София има протести срещу правителството, каква е вашата оценка за тях?

- Протести има, но властта продължава да функционира по начина, по който смята за правилно. И като че ли се стига до някакъв паритет - отвън някакви хора протестират, вътре някакви други правят това, което смятат за правилно. А останалите сме като кибиците, които наблюдават какво ще стане, или като на футболен мач залагаме дали нашият отбор ще бие. Моето усещане е такова.

- Кой ще бие според вас? Тези протести ще доведат ли до предсрочни избори?

- Знаете колко уредени мачове има. Тук ситуацията не е много по-различна. Ние не знаем от едната и от другата страна колко автентични, силни и искрени са намеренията да се свърши работата докрай. Аз лично нямам претенцията да знам доколко са искрени в намеренията си и двете страни. Защото ми се струва, че има някакви фалшиви нотки в хора и от двете страни.

- Може би надеждата е в тези нови формации, които се появяват сега - Реформаторският блок, Бареков...

- Кои са новите лица в Реформаторския блок - Зеленогорски, Кунева? Ако приемем, че Радан Кънев е ново лице, поне аз до момента не съм чул какви са новите му идеи, намерения и т. н. Няма идеи оттам, които да ме пленят, а ми се струва и че няма да произлязат. Дясното има нужда от автентичност - такава, че хората просто да се доверят. В едно предаване с Люба Кулезич бившият образователен министър Даниел Вълчев обясняваше как не било важно кои хора участват в проекта, а какво ще направят. Ти 8 години си бил във властта и трябваше да направиш поне част от тези неща, не сега да искаш едва ли не втори шанс. Така може да ти даваме шанс колкото пъти ти се прииска да си във властта. Не мога да вярвам аз на такива хора и не мога да ги приема за ново.

- Минаха 5 години от покушението срещу вас, а сега издавате книга за мафията. Не се ли страхувате за себе си?

- Вече един път умирах, не е толкова страшно. Второ, всеки се страхува от толкова много неща в ежедневието. Един страх в повече няма кой знае колко да наруши навиците ми. Освен това всеки е заплашен по някакъв начин, не знае какво ще се случи утре, след 5 минути даже. Известна е фразата, че Господ най-много се забавлява с тези, които си кроят планове. Така че съдбата на всеки е определена. И да се страхуваш, и да не се страхуваш, ще ти се случи това, което ти е писано. Истината е, че физическото насилие е ужасно нещо и оставя отпечатък за цял живот. Няма шега с това. Отвратително е, смазващо е и затова се използва. Всъщност, престъпните структури се възползват именно от това - от страха на хората, от изначалното възпитание на по-голямата част от обществото да не приема агресията като начин на живот, кариера или възможност за постигане на някакви цели. Насилието действа много потискащо и мисля, че мафията, организираната престъпност и част от политическите кръгове разчитат именно на това.

- Виждате ли връзка между човешкия страх и свободата на словото?

- Там нещата са малко по-различни. Там има зависимост. Човек е финансово зависим независимо дали работи в медия или в дадена фирма. Просто в медиите това е видимо, защото са наяве, те са пред погледа на хората и затова е толкова дразнещо това, което понякога се случва. А иначе доста мръсници си живеят спокойно и вършат не по-малко противни неща. Просто са по-невидими, по-скрити са. Освен това има насадено мнение, че медиите са регулатор, би трябвало да бъдат като някакъв рицар, който да защитава доброто. Но и тези граници между добро и зло са толкова размити, че очакванията доста често остават излъгани.

- А има ли връзка между медиите и мафията?

- Има медии, при които връзката с мафията е не само очевидна, но и известна. С това са наясно всички в България. Мафията не е толкова глупава да не прецени, че трябва да има влияние и контрол ако не върху всички, то поне върху част от медиите, защото те й вършат работа. Те изпълняват мокри поръчки и това се случва. Има медии, които изключително лесно се съгласяват даже и на ниска цена да омаскаряват дадени хора, които са неудобни за други. Вижте само реакцията на някои медии - там са чести гости хора с доживотни присъди, толкова известни на обществото с тяхната престъпна дейност, а на тях непрекъснато им се дава думата и те дават обидни квалификации, нападат и какво ли не. Като че ли тези ръководители в медиите не си дават сметка, че тези хора естествено ще нападат и магистрати, и разследващи, тъй като благодарение на тях са се оказали в затвора. Но това охотно даване на поле за изява създава впечатлението, че те имат огромно влияние и могат да правят каквото си искат.

- Имате ли идея за следваща книга, работите ли по нещо?

- Идеи имам няколко. Може би ще продължа тази тема по някакъв начин. Много ме интересуват операциите "Чисти ръце" във времето, когато сме ги обявявали, а не са се случвали. Идеята ще изкристализира. Със сигурност ще се постарая да има и следваща книга. Дано имам физическа възможност да я направя.

 

 

върни се в НАЧАЛО