СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                            Брой 31 (20 - 26 септември 2013 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


Димитър Кочков

Миналата седмица той положи клетва като народен представител от Коалиция за България, заменяйки Любомир Петков, който отиде консул в германския град Франкфурт. С Димитър Кочков разговаряме за първите му впечатления от парламентарния живот, за работата на правителството и за неговата визия за развитието на общинската организация на БСП в Плевен.

 

На БСП в Плевенска община й е нужен диалогичен и консенсусен председател

 

Димитър Кочков е роден на 13 ноември 1966 г. в София. Родителите му обаче се връщат в Плевен и той израства тук. Средното си образование завършва в Математическата гимназия "Гео Милев". След това учи и завършва ВИАС. По професия е строителен инженер, със специалност "ВиК прочистване на води". После учи психология, има и следдипломна квалификация по управление на бизнеса. Стипендиант е на ВиК и след завършване на висшето си образование започва работа в дружеството, клон Плевен, по договора на стипендията. Във ВиК - Плевен, работи от 22 години. Член на БСП от 2008 година, заместник-председател на местната организация, а отскоро и депутат.

Семеен, с голяма дъщеря, която учи в Холандия медийна специалност.

 

Интервю на Поля ТОМОВА

 

- Г-н Кочков, как се чувствате в Народното събрание?

 

- Аз самият още не знам точно как да определя какво чувствам. Попадам в изцяло нова среда. Това, което мога да кажа сега, е, че ми липсват много приятелската среда и колегите, които съм имал до момента във ВиК. Надявам се на новото си поприще също да имам подобни отношения с колегите ми депутати, да открия достатъчно добра среда и да се чувствам добре.

 

- Очаквахте ли това развитие на нещата? Знаехте ли, че влизате в парламента и затова ли отказахте да бъдете областен управител?

 

- Аз не се съгласих да бъда кандидатиран за областен управител, а не да бъда назначаван за този пост. Това е по други причини, които аз съм изтъкнал, когато отказах тази номинация. Имах очаквания, не мога да го крия, че ще стигна до парламента.

 

- Член сте на БСП от 2008 година, сравнително отскоро. Добре ли се развивате партийно, според вас?

 

- Според мен се развивам прекалено добре, може би. Доста бързо.

 

- Не мога да не ви питам - как оценявате действията на досегашния председател на БСП и вече бивш депутат Любомир Петков?

 

- Мисля, че няма нищо лошо в това плевенската партийна организация да реализира един свой кадър до тази длъжност. Доколкото знам, той в момента е в консулството в Германия и на дипломатическа длъжност. В крайна сметка, неговото решение е лично, така че не бих могъл да го коментирам повече от това.

 

- Каква е атмосферата в Народното събрание според първите ви впечатления от работата в зала?

 

- Според мен, въпреки паритета между политическите сили и неблагоприятната конфигурация за работата на правителството, парламентът работи. Атмосфера за работа има, вероятно не е толкова добра, колкото в предишните събрания, но аз нямам база за сравнение. Смятам, че това е един работещ парламент.

 

- Какво смятате за ситуацията извън парламента, ситуация на протести и контрапротести?

 

- Честно казано, за трите дни, през които съм бил в Народното събрание, не съм видял нито един протестиращ, нито пък съм чул.

 

- Какво смятате по принцип за протестите?

 

- Смятам, че в началото имаше добър смисъл в протестите, но след това те продължиха в една лоша насока. Определено мисля, че протестите бяха и продължават да са манипулирани от групи хора, които имат интерес за нестабилността на страната. Това е лично мое мнение, разбира се.

 

- АЕЦ "Белене" отново е на тезгяха, така да се каже. Каква е вашата лична позиция и каква смятате, че трябва да е позицията на депутатите от Коалиция за България?

 

- Категорично съм "за" АЕЦ "Белене" и смятам, че това е важен приоритет в момента не само за нашия регион, но и за цяла България. Не вярвам ние - българите, да искаме в най-скоро време да станем клиенти на турските атомни централи, затова отново казвам - АЕЦ "Белене" е от основно значение за държавата и трябва да се строи.

 

- С какво като депутат можете да бъдете полезен на Плевен, който отново води класацията за град с най-бързо намаляващо население?

 

- Надявам се да бъда един добър посредник между местната власт и изпълнителната власт на централно ниво в София. Разчитам на добра работа и съдействие и от двете страни, така че да могат да се постигнат конкретни неща, които да развият бизнеса и да върнат промишлеността в региона.

 

- Възможно ли е да сте по-конкретен?

 

- Тъй като още не съм се откъснал от предишното си амплоа на човек от ВиК, мога да ви кажа, че преди 20 години, когато започнах работа, имаше 72 големи замърсителя в Плевен, а в момента те са само два. Това значи, че в което и направление да има възможност и да бъде оказана помощ, това е добре дошло за региона и ще подпомогне развитието на Плевенска област. Да уточня, че тези 72 големи замърсителя бяха всъщност големи промишлени предприятия. Виждате, за малко повече години как те просто са изчезнали от картата на региона. Това е и причината Плевен да обезлюдява. Не можем да се сърдим на никого, който е принуден да си търси препитанието извън родното място, а и извън България.

 

- Какво е мнението ви за кабинета на Пламен Орешарски и дали той трябва да продължи мандата си докрай?

 

- Мисля, че на този кабинет трябва да бъде дадена възможност да работи, а такава възможност в момента няма. Когато правителството бъде оставено да работи, то ще покаже наистина резултати. Смятам, че кабинетът не е представен добре медийно.

 

- Не е представен, или не се представя добре медийно?

 

- Представен е не в положителна светлина, а се търсят само негативните неща.

 

- Кои според вас са резултатите от работата на кабинета до момента?

 

- Има няколко конкретни мерки, които са отчетени от кабинета. Една от тях е намаляването на цената на електроенергията, което за съжаление в медиите беше представено като някакво много лошо нещо и вид популизъм. Естествено, че е направено за хората и не следва да се нарича популизъм. Знаете, че имаше и помощи за първолаците, и увеличаване на бюджета по отношение на социално слабите слоеве на обществото. Смятам, че в социалната сфера правителството има добър старт, но не е добре представен и не е достатъчна подкрепата сред хората.

 

- Смятате ли, че ще се стигне до предсрочни избори?

 

- Не мога да преценя към момента, но по-скоро смятам, че няма да се стигне.

 

- Вие сте заместник-председател на плевенската партийна организация, в какво състояние е тя, според вас?

 

- Плевенската партийна организация има достатъчно способности да събере своите сили и да работи като една наистина силна организация на ниво много голям град. Не бих си позволил да давам оценка, но смятам, че нашата организация ще извади наяве това, което трябва на конференцията в средата на октомври.

 

- Ще извади наяве какво?…

 

- Каквото преценят партийните членове, аз нямам право по никакъв начин да ги манипулирам.

 

- На тази конференция плевенските социалисти ще избират председател, който да завърши мандата на Любомир Петков. Какъв тип председател е нужен на БСП - Плевен?

 

- Според мен е нужен председател, който е обединител, такъв, който е достатъчно диалогичен и консенсусен, за да води разговори с областната структура на БСП и с централата в София, а и с партийните структури тук, в Плевен.

 

- Има ли някакво напрежение сред плевенските социалисти, според вас?

 

- Откакто съм член на БСП има напрежение в партийните структури. Това не се дължи на конкретни личности, според мен, а може би е едно здравословно напрежение. Все пак това напрежение не би следвало да прехвърля някакви определени нива, не е лошо да го има, но все пак ние трябва да бъдем градивни и да правим това, което трябва.

 

- Има ли вариант БСП да се разпадне, според вас?

 

- Няма такъв вариант. Една партия, която е минала през толкова трудности и е на близо 130 години има свои вътрешни връзки и каквото и да се случи, тази партия успява да оцелее. Това е нашата партия. Като се замислим, 130 години са една достатъчно дълга традиция на съществуване на една партия в която и да е държава.

 

- Как гледате на това, че Георги Първанов стартира мрежа от дискусионни клубове?

 

- Нямам коментар на тези събития.

 

- Как ще се отрази вашето депутатстване на семейството ви? Как то прие тази новост в живота ви?

 

- Аз съм само от три дни в София, все още не съм устроил битовата част на пребиваването ми там. Не знам как това ще се отрази на семейството ми, но се надявам да бъда подкрепян, както е било винаги досега. Съпругата ми към момента остава в Плевен, детето ми е в чужбина, сам съм в София.

 

върни се в НАЧАЛО