СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                                Брой 28 (26 юли 2013 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Момчил Спасов

 

С кандидата на БСП за кмет на Белене разговаряме за неговата визия за развитието на крайдунавската община, за приоритетите, които трябва да бъдат реализирани, за важността на рестартирането на строителството на Втора атомна. Момчил Спасов е категоричен, че въпреки различната си религиозна и етническа принадлежност, хората в общината са единни и работят заедно за превръщането й в по-добро място за живеене.

 

Целта е Белене да се развива и младите хора да останат тук

 

Момчил Спасов е роден на 19 август 1974 г. в гр. Белене. Основно и средно образование завършва в родния си град в СОУ "Димчо Дебелянов”. Магистър е по икономика на търговията от Стопанска академия "Д. Ценов” - Свищов, има следдипломна квалификация по вътрешен финансов контрол. Преминал е през многобройни курсове и обучения в областта на разработване и управление на проекти, стратегическо планиране, участие в местното развитие, включително и обменни програми в чужбина.

През 2000 г. започва работа в община Белене като главен инспектор "Защита на потребителите, лицензи, търговия и транспорт”. Работи и като експерт в "Обществени поръчки", началник отдел "Образование”, секретар на община Белене, заместник-кмет от 2003 г. Ръководител е на звеното за разработване и управление на проекти в общината.

Не е семеен.

 

Интервю на Поля ТОМОВА

 

- Г-н Спасов, вие не сте член на БСП, защо се съгласихте да станете кандидат за кмет на социалистическата партия?

 

- Да, наистина не съм член на БСП, но съм част от екипа на г-н Петър Дулев. Това, което знам, в голяма част съм го научил от него, защото той беше първият човек, който ме подкрепи и ми предложи да се кандидатирам от БСП. Аз съм имал винаги по-лява политическа ориентация. Не само съм подкрепял, но и съм работил по програмата на Петър Дулев по време на неговото управление. БСП има силни позиции в града и в общината, както се видя и от резултата от парламентарните избори, а преди това и от резултата от референдума за централата. Идеите на социалистическата партия са от полза за общината, а това е нещото, което е важно за хората. Мисля, че с помощта на БСП, а и на цялата местна общност, на всички структури на бизнеса и неправителствените организации, ще успеем на изборите. Смея да кажа, че предложението на БСП не дойде изненадващо за мен и аз с удоволствие го приех.

 

- Опасявате ли се от предизборната кампания и от вашите опоненти?

 

- Силно казано е, че се опасявам. Засега аз съм единственият официално издигнат кандидат за кмет на Белене, всичко останало са слухове. Както знаете, предизборната борба започва 30 дни преди датата на изборите, която е 29 септември. Вероятно едва след регистрацията ще се знае кои и колко са опонентите ми.

 

- Кои са основните проблеми на Белене, които трябва да бъдат решени от един бъдещ градоначалник?

 

- Проблемите на Белене са сходни с проблемите на други подобни населени места, а и на цяла Северна България, за жалост. На първо място това е безработицата, следват ниските доходи, слабото развитие на бизнеса. Проблем е и това, че много млади хора напускат града и отиват да търсят прехраната си на друго място. Обезлюдяването е страшно в такива малки населени места. Селата на практика замират с всеки изминал ден. В общи линии, това са основните проблеми. Как считам, че могат да бъдат решени? Основен приоритет за Белене е и трябва да остане рестартирането и изграждането на атомната централа.

 

- Все още няма яснота от страна на правителството за Втора атомна, вие имате ли надежда за рестартирането на проекта?

 

- Вярно е, че в момента няма яснота какво точно ще се случва с АЕЦ "Белене", но аз смятам, че ние сме длъжни да се опитаме да възобновим дебата по този въпрос. Още повече, че на референдума резултатът беше положителен за бъдещето на централата. Аз лично смятам, че този проект, ако се изчисти от политическата част, ако се спре с черния пиар и се гледа икономическата основа, има бъдеще. Да не забравяме, че анализът на експертите също е положителен. Ако се ползва структурата, която сега се предлага за "Южен поток", а именно - проектно финансиране без финансов ангажимент от страна на държавата, може да бъде намерен инвеститор за АЕЦ "Белене". Мисля, че шансовете никак не са малки и тази централа ще бъде изградена.

 

- А ако все пак строителството не започне, какви са шансовете на Белене?

 

- Община Белене има сключени договори и са започнати проекти на голяма стойност. В момента проектите, по които общината работи, са общо за над 110 милиона лева, а половината от стойността на тези проекти ще бъде реализирана като инвестиция на територията на община Белене. Ние трябва през следващите две години да довършим всичките тези проекти. Те са в най-различни области. Приоритет е инфраструктурата, изграждане на пречиствателна станция, на регионално депо за отпадъци, над 14 километра общинска пътна мрежа, ремонт на училищата по селата, енергоефективни дейности в читалищата, сградите на болницата и медицинските центрове. Имаме проекти, свързани с изграждането на улици, с реставрация и консервация на единствения паметник на културата - римската крепост Димум, който стартира в момента и се надяваме, че следващата година ще бъде готов. Много са проектите, свързани с осигуряване на временна заетост, младежка заетост, обществени трапезарии, осигуряване на други социални услуги - личен асистент, домашен помощник, социален асистент... Така че това е друг наш основен приоритет - работата по проектите. Това са доста усилия, които общинската администрация трябва да направи. Усилие е и осигуряването на директни средства от различни финансови източници. Освен работата по настоящите проекти, ние се подготвяме и за следващия програмен период. Общините в момента са изправени пред много финансови трудности и именно европейските фондове са източникът, който може да осигури средства за финансиране на инфраструктурни и други социални мерки и дейности за развитие на местната общност. Разбира се, това трябва да стане с участието и помощта на всички структури - на бизнеса, на неправителствения сектор, чрез публично-частни партньорства и гражданско участие.

 

- Това означава ли, че има шанс за развитието на региона и без АЕЦ-а?

 

- Аз съм уверен, че регионът няма да се обезлюди напълно. Наистина, АЕЦ "Белене" е проектът, който може да реши най-бързо проблемите с доходите, със заетостта, с икономиката и инфраструктурата. Но ние имаме и други положителни страни и възможности за развитие. Едната от тях е свързана с туризма. Споменах вече за културно-историческия туризъм, свързан с читалищата, с римската крепост Димум. Искам да обърна внимание, че Белене е и седалище на природен парк "Персина", това е единственият природен български парк на река Дунав и един от 11-те в България с уникално биоразнообразие. Той има възможност за развитие и ние изпълняваме проекти и в тази връзка, съвместно с природен парк "Персина".

 

- На какво ще заложите в предизборната кампания?

 

- Аз съм познат на хората от община Белене, тъй като работя в общинската администрация от 2000 година. Ще заложа на продължаването на добрите практики на г-н Петър Дулев. Участвал съм в разработването на неговата управленска програма и не ми е трудно да продължа с хубавите неща от досегашното управление. Ще заложа, разбира се, на диалога, на използването на възможностите на цялата местна общност, на използване на капацитета и възможностите на общинския съвет, на депутатите от област Плевен. Ще заложа и на всички възможности, които ни дават европейските фондове. Това все пак е моят ресор и считам, че тук мога да бъда много полезен.

 

- А каква е вашата оценка за събитията в страната?

 

- Считам, че наистина трябва да се проведе диалог по отношение на основните искания на протестиращите, аз подкрепям някои от тях. От друга гледна точка, като представител на местната власт, и на мен би ми се искало да има диалог и да има възможност да се разговаря по проблемите, да се обсъждат конкретни предложения, а не само всичко да се отрича и да се обявява за лоша практика. Смея да кажа, че има добри практики и в местната власт, и на национално ниво. За мен е от значение да се седне и да се говори какво не могат хората да приемат, но и това, което е добро, също трябва да се сподели. Разбирам, че голяма част от протестиращите имат конкретни искания, както и че хората се възмутиха от поведението на политиците и затова излязоха на улицата. Надявам се да се стигне до обсъждането на идеите.

 

- Не прогнозирате политическа криза...

 

- Предпочитам да говоря за местните проблеми, въпреки че това, което се случва на национално ниво, дава отражение и в страната. Напрежението се чувства. Когато има политическа криза, много по-трудно се работи и на местно ниво, защото ние трябва да изпълним нашите проекти, за което е нужна работеща администрация на национално ниво, подкрепа от депутатите, от правителството. Когато те са притиснати в ситуация, в която им е трудно или се страхуват да вземат решения, и на нас ни е трудно да работим и да реализираме нашите приоритети.

 

- Първите три неща, които ще направите, ако сте новият кмет на Белене?

 

- Може би очаквате да ви кажа няколко приоритетни задачи, но при нас, в общинските администрации, работата не спира и не опира само до три неща. Решават се няколко десетки въпроса всеки ден. Затова обикновено първото нещо, което се прави, е да се погледнат кои са належащите въпроси на дневен ред в този ден и да се решават. Ако ме питате за по-големите неща, мога да ви кажа, че един от проектите е свързан с функционален анализ на работата на администрацията. Знаете, че доста негативи носи по принцип администрацията, това е част от исканията и на протестиращите - ефективно действаща администрация. Един такъв анализ за структурата и функциите на отделните звена в администрацията е необходим, за да се прецизира работата и тя да се направи по-ефективна и по-отворена към хората. На второ място бих направил анализ още един път на състоянието на проектите, които се изпълняват, на финансовите потоци. Би трябвало да се направи план по-краткосрочен, затова как ще се финансират преди всичко тези инициативи и проекти, които има общината, защото това е един от основните проблеми. На следващо място би трябвало да завършим новия общински план за развитие, който е за периода 2014 - 2020 г. Това е много важно, защото определя какво ще се случва в общината през тези бъдещи седем години и дава визия за 10 години напред. Затова сега е необходимо ние да поставим основите така, както трябва, за да не ни бъде трудно след това. Нужен е дебат, в който да изкристализират най-ползотворните идеи за община Белене, да бъде приет този план от всички в срока, който е определен от закона.

 

- Имате ли вече предизборно мото?

 

- Не, нямам още, тепърва ще се обсъжда въпросът, тъй като все пак предизборната кампания стартира в края на този месец.

 

- В Белене има православни християни, католици, малко мюсюлмани, има ли разделение по този признак?

 

- Смея да кажа, че това е голям плюс за Белене. Тук има хора от различна религия, но няма никакви проблеми на религиозна, верска или етническа основа, не е имало и няма и да има. В момента религията не е определяща за това с кого човек ще контактува или ще води определен начин на живот. Има бракове между тези хора, което е доказателство за това, че нямаме проблеми от такава гледна точка. Ние сме обединени и се надявам това да остане така. Надявам се също хората да се обединят и пред целта, която стои пред нас - Белене да се развива, да става по-хубаво място за живеене, младите хора да намерят своята работа и да останат в родния си град.

 

 

върни се в НАЧАЛО