СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                                Брой 25 (5 - 11 юли 2013 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Румен Петков

 

Известният плевенски политик е един от най-активните в критиките си към ръководството на БСП и към нейния председател. В същото време Румен Петков, за разлика от много свои съпартийци, се отнася с разбиране и подкрепя моралните аргументи на протестиращите.

 

БСП трябва да се пребори за собственото си лице

 

Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Завършил е МГ “Гео Милев” в родния си град и висше образование със специалност математика в Пловдивския университет. Специализирал мениджмънт.

Бил е председател на ОбС на БСП, кмет на община Плевен (1995 - 1999 г.), народен представител в 39, 40 и 41 НС. Министър на вътрешните работи (2005 - 2008 г.).

Член е на НС на БСП.

Носител е на множество отличия, сред които: норвежки кралски орден "Мерит - Велик кръст", руски орден "Петър Велики" - първа степен, диплом на Академията по проблемите на безопасността и правовия ред на Русия, орден "Звездата на Румъния" - степен "Голям кавалер", и други.

Женен, с двама сина.

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Петков, какъв е вашият коментар за политическата ситуация в страната?

- Колкото и клиширано да звучи, смятам, че ситуацията е изключително напрегната. Политическите партии имат огромна отговорност, защото те в този момент играят важна роля за сигурността и стабилността на институциите. Партиите носят и огромна отговорност пред гражданите, говоря за съвестните граждани, които излязоха на улицата, за да се борят за собствения си морал, да се борят за днешния и утрешния си ден тук, в България. Това е невиждан в съвременната ни история акт на доблест от хора, които се почувстваха поругани и излязоха да се борят за себе си, за децата си, за родителите си. Не на последно място, казвам го с най-добро чувство, партиите имат и огромна отговорност пред медиите.

- Какво и колко губи БСП от факта, че разчита на Волен Сидеров в Народното събрание?

- Първо, БСП трябва да се пребори за собственото си лице. Този път това не може да бъде борба на ръководството, защото то няма желанието или ресурса, техниките и въображението да се пребори за лицето си пред обществото. В предизборната битка ние много категорично заявихме, че основният ни подход при формирането на политики и взимането на решения ще бъдат публичността и откритостта. Това, което се прави, е всичко друго, но не и публичност. Ние сме мандатоносител и до ден днешен националният партиен съвет, а боя се - и голяма част от парламентарната група, нямат представа как е конфигурирано правителството. Не говоря за областните управи - там кошмарът е много по-тежък. Има една поредица кадрови решения, които, бих казал, са убийствени за БСП. Те изкараха хората на улицата, възмутиха медиите и поставиха редица въпроси, на които няма смислен отговор. Аз питах на заседанието на националния партиен съвет - кой чия номинация е. Нито господинът Тихолов, нито Христозов, нито Иванов са паднали от въздуха. Да не говорим за Пеевски. Това са нечии номинации. Не получих отговор, не само аз, националният партиен съвет не получи отговор. И вторият проблем пред БСП днес е конфигурацията, в която управляваме. Виждаме, че има много тежки, директни и нетипични упреци от ПЕС за връзката ни с "Атака". Ханес Слобода много еднозначно и енергично препоръча тази връзка да бъде прекратена веднага. Ние направихме обратното - избрахме Волен Сидеров за председател на комисията по етика. Ако това е етиката в парламента, действително този парламент трябва да бъде разпуснат. Аз се боя, че връзката ни с "Атака" слага не просто разделителна линия, а ров между нас и интелигенцията на България. Ние сме имали Стефан Продев и не си представям как днес той, лека му пръст, би съжителствал с Волен Сидеров. Не си представям в една зала Джеки Вагенщайн, Валери Петров и Волен Сидеров,…тук говорим за етика. Ако ние като партия не се съобразим днес с тези неща, утре ще е късно. Интелигенцията винаги е била в корените на левицата и когато днес по много циничен и хладен начин слагаме черта между нас и интелигенцията, аз се боя, че тя - интелигенцията, ще сложи черта и ще ни бутне зад нея.

- Казвате, че националният съвет на БСП няма представа кой кого номинира. Тогава кой кадрува в държавата и в БСП?

- На този въпрос трябва да отговори Сергей Станишев. Няколко пъти г-н Местан казва, че никак не му е приятно БСП да се оправдава, че ДПС ни извиват ръцете. Когато няма отговори на тези въпроси, следват три неща. Първо - вътрешнопартийно напрежение, което очевидно го има по места. За мен е крайно неприемливо от гледна точка на морала областният управител на Плевен да е всъщност областен управител от ДПС. Ние сме водили битка и с уставни норми срещу това наши активисти да се явяват тук и там от името на други формации и сме постигнали някакъв резултат. Нищо лошо да е от ДПС и трябва да има такива хора, но когато се минава към такива фокуси като в Плевен, това е обидно за всички. Казвам го с болка, защото ние сме свидетели на серия назначения, за които никой не носи никаква отговорност. На заседание на националния съвет не чуваме какви са мотивите на номиниращия фактор. Получихме отговор единствено за плевенския областен управител, че е от квотата на ДПС.

- Отговор от кого?

- От г-н Димитър Дъбов.

- Това, че областният ни управител е от квотата на ДПС какво означава - кой носи политическата отговорност?

- Самият факт, че при представянето му в Плевен първи от народните представители се е изказал г-н Митхат Метин, е достатъчно показателен как ще се управлява областната администрация. Аз се боя, че в обществото ние ще създадем представа, че носим отговорност за решенията, които се взимат в областната управа. Поне доколкото познавам технологията на ДПС и качествата на областния управител, аз се боя, че резултатите няма да закъснеят.

- Какви са ходовете на БСП, след като националният съвет одобри действията на лидера Станишев и конгресът се отлага за неопределено време?

- Националният съвет не е одобрил действията на лидера, а всъщност възложи и гласува доверие на изпълнителното бюро в рамките на един месец да проведе определени стъпки и действия. Това са две съвършено различни неща.

- Какви стъпки и действия?

- Те са свързани с действия в парламентарната група, целящи подкрепа на правителството, и действия в организационен план. Какво трябва да направим като партия. Първата стъпка е публичност в действията. Ако ние не кажем на обществото какво продиктува всяко решение - кадрово, организационно, няма как да искаме доверие. С влизането в Народното събрание ние се захванахме със Закона за ДАНС. Сигурно е важно, но никой не разбра къде този закон е бил осмислен, къде са анализирани обективните реалности, къде са взети решенията. Ние, имам предвид БСП, създадохме убеждението в обществото за задкулисие. Това е много страшно за една лява партия. Така че задача номер едно е публичност, легитимация на решенията, обяснение пред партията и пред обществото. Второ - трябва да знаем какво държи на власт досега директорите на Гранична полиция и на митниците (интервюто е взето преди да бъде обявено освобождаването на Ваньо Танов - б. р.). Ние обявихме, че една от нашите цели е борбата с контрабандата. Това са двете звена в държавата, които имат огромната отговорност в борбата с контрабандата. Ако нямаме хора, а аз знам, че имаме и познавам такива хора, да излезе нашият лидер и да каже - нямаме кадри. Може би партията има, но той няма. Аз обвинявам Станишев, че всъщност чрез него ГЕРБ управлява. Второ - какво правим с АЕЦ "Белене". Минаха два месеца от изборите, а от страна на партийното ръководство и правителството за "Белене" или въобще не се говори, или се говори толкова пестеливо и окръглено, че човек не може да разбере всъщност искаме ли да строим централа, не искаме ли. Затова срещу нас гледаме ухилени граждани от ГЕРБ, които обясняват на обществото как сме го излъгали. Ако въпросът с АЕЦ "Белене" не намери решение сега, това означава, че ние - БСП, наистина на изборите сме се държали като група лъжци.

- Трябва ли правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка?

- Не. Това ще бъде пагубен за страната ход. За няколко дни правителството предприе много важни стъпки и действия. Това са решенията, свързани с майчинските и законопроектите в енергетиката, които дават възможност за намаляване на цената на тока. Общата дискусия по стремежа за промяна на инвестиционния климат също е в тази категория. Аз уважавам протеста на хората, защото те се борят за морала си, защото се чувстват употребени. Могат да се правят всякакви предложения - за представителност на институциите, за сваляне на бариерата за влизане в НС, за въвеждане на мажоритарен елемент, но трябва да се помнят някои неща. Ние въведохме мажоритарен елемент - кой го махна? ГЕРБ. Сега ГЕРБ внася това, което отмени. Хората казват - дайте ни нов избирателен закон. Какъв обаче? Животът не е почнал днес, но понеже ние като партия се чувстваме гузни, има някакъв стремеж каквото може през парламента да прекараме бързичко и без дискусия, без да разбираме, че губим от това. Трябваше да направим мащабна дискусия по двата закона за енергетиката, в която да се обясни кой вкара огромните преносни такси - ГЕРБ ги вкара, какво се постигна с това, как се срина износът на еленергия.…Ние не направихме това и загубихме.

- Ще изкара ли този парламент целия си мандат?

- Ако има отговорност в политическите партии - да. Предишните дни показаха потенциал и в правителството, и в НС. Но ако продължи нагнетяването на напрежение в народното представителство чрез постоянното противостоене, чрез агресията, чийто представител е народният избраник Сидеров, аз съм скептичен за перспективите. Виждате, че все повече анализатори говорят с хоризонта март - май и съчетаване с европейските избори. Това не е подход. Мисля, че трябва да има отговорност в НС, но като гледам председателя на нашата партия, не мисля, че той е готов да направи стъпка. Ние от него слушаме постоянно, че имал кауза. Аз друга кауза освен да е във властта у него не съм видял. В крайна сметка съдбата на НС е в самото НС.

- Има ли опасност БСП да се разцепи или да се сформира нов проект в лявото пространство?

- Тезата - другари, дайте да бъдем единни, крепейки ръководството, бута партията надолу. За Станишев и компания очевидно властта е самоцел. Но те не разбират, че като запушват по този начин отварянето на партията към обществото, губим всички. За обществото Станишев и компания са хората, които взимат нелегални, непрозрачни решения. И тук проблемът е, че никой не знае състава на компанията. Докато това съмнение за задкулисие не се изчисти от лицето на БСП, партията ще върви надолу. Аз не мисля, че БСП ще се разцепи. Но ако се намерят хора, които са достатъчно ангажирани с лявата, със социалната идея, с идеята на истинския патриотизъм, а не арогантното патриотарство, тогава аз се притеснявам, че действително БСП може да бъде свита много натясно и то не в левия ъгъл, а под него.

- А вие виждате ли се в такава нова формация?

- Не. Пак казвам - аз не мисля, че въпросът за разцепление в партията е актуален. Въпросът е за бъдещето на БСП и той е ключов въпрос днес. Утре ще е късно.

 

 

 

върни се в НАЧАЛО