СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                                     Брой 18 (17 - 23 май 2013 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Румен Петков

 

Под ръководството на председателя на областния предизборен щаб на БСП в Плевен Коалиция за България в 15 МИР постигна един от най-добрите резултати в страната, побеждавайки ГЕРБ с 6 процента разлика. В същото време обаче Петков изрази разочарованието си от загубата на столетницата в национален мащаб и за пореден път поиска оставката на Сергей Станишев.

 

Ако БСП има инстинкт за самосъхранение, трябва да направи радикални промени

 

Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Завършил е МГ "Гео Милев” в родния си град и висше образование със специалност математика в Пловдивския университет. Специализирал мениджмънт.

Бил е председател на ОбС на БСП, кмет на община Плевен (1995 - 1999 г.), народен представител в 39, 40 и 41 НС. Министър на вътрешните работи (2005 - 2008 г.).

Член е на НС на БСП.

Женен, с двама сина.

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Петков, как ще коментирате резултатите от изборите за Народно събрание в Плевенския регион?

- Първо, трябва да кажа, че по традиция от 23 години насам денят за размисъл се оказва денят след изборите. Искам да изразя своята благодарност към ръководствата на общинските организации на БСП в областта, без които ние нямаше да можем през последните четири години нито да съхраним партията, нито да постигнем този резултат. Казвам го със самочувствие, защото ние направихме една кампания, която се отличаваше с коректност, с почтеност, с много воля и характер. В крайна сметка постигнахме един от най-добрите резултати в страната. Това ни дава основание да имаме самочувствието на водеща политическа сила в региона и да имаме волята да постигнем консенсус по няколко неща, които са жизнено необходими и от гледна точка на държавната политика, и от гледна точка на политиката за региона. Изборният резултат в Плевенския регион и за БСП, и като общи нагласи, отразява настроенията на обществото.

- Защо в Плевенска област БСП има този висок резултат, в сравнение със страната, и как ще коментирате минималната разлика в полза на ГЕРБ в община Плевен?

- Предстои всичко това да бъде анализирано, но аз не виждам кой от кандидатите на ГЕРБ заслужаваше да бъде подкрепен и в Плевен, и в областта. Защо да ги подкрепят - защото замразиха АЕЦ "Белене", защото нарязаха на скраб циментовия завод, защото съсипаха спорта - защо да бъде подкрепен ГЕРБ тук? Аз не виждам кой нормален гражданин, без политически пристрастия, би могъл да ги подкрепи в нашия регион. Какво се случи в Плевен през последните четири години? Нищо добро. Така че този резултит от изборите според мен бе минимумът, който можехме да очакваме тук.

- Кои са приоритетите, които БСП ще отстоява за Плевенския регион?

- На първо място - изграждането на АЕЦ "Белене", защото БСП превърна това в национална кауза. Рестартирането на проекта би следвало да бъде водещ приоритет за БСП и при диалога с другите политически сили за постигане на общи цели при формирането на един следващ кабинет. На второ място е разположението на автомагистрала "Хемус" и нейното изграждане. Трети приоритет е възстановяването на военно-въздушното училище в Долна Митрополия, защото то е елемент от националната сигурност на страната. Не на последно място в национален план е ангажиментът, който БСП формулира преди изборите - премахването на плоския данък.

- Кои са компромисите, които БСП не бива да прави в никакъв случай?

- За АЕЦ "Белене" сме заявили много ясна позиция, от която не бива да се отстъпва. Ако с този национален приоритет се направи компромис, не виждам утре кой ще ни повярва.

- Какви изводи трябва да направи БСП след тези избори?

- Ние имаме два варианта. Единият е да запазим самообладание, хладнокръвие и да продължим, както досега. В общи линии Сергей Станишев показа, че няма избори, които не може да загуби. Тази кампания, при която ГЕРБ си правеше самоубийствени атентати всеки ден, тази кампания, в която имаше институционални изригвания срещу нашия основен политически опонент, ние съумяхме да я загубим в национален мащаб. За това се иска и определена организационна "дарба", това не може да го направи случаен човек. Моето дълбоко убеждение е, че Сергей пропусна шанса да запази личното си достойнство и още на 12 май да обяви оттеглянето си от председателския пост на БСП и да даде шанс партията да търси друго развитие. Ако ние запазим ситуацията такава, каквато е, това означава, че при един катаклизъм, който аз лично не изключвам от гледна точка на общата конфигурация на парламента, ние на следващите избори ще бъдем по-зле отколкото на тези. Говоря за следващи избори, ако ги има в рамките на една година. Ние може да говорим, че големият губещ е ГЕРБ, но след като големият губещ ни напердаши, както би казал нашият "съратник" Дянков, ние сме още по-зле. Това нещо ние трябва да го осмислим като партия и ако имаме инстинкт за самосъхрание трябва да направим радикални промени - отговорността е на Станишев, отговорността е на изпълнителното бюро, отговорността е на националния предизборен център. Станишев е загубил всички избори, които е ръководел, а ние с Васил Антонов (областен лидер на БСП и втори в листата - б. а.) сме спечелили всички избори, които сме ръководели.

- Кои са основните грешки, които бяха допуснати в предизборната кампания?

- Това се неща, които съм казвал и на националния партиен съвет. Казвал съм, че това структуриране на листите ще ни доведе до загуба, че начинът, по който са определени листите - лично от председателя, е погрешен, защото ние не сме лидерска партия и е грешно БСП да се възприема като лидерска партия. БСП е масова обществена партия. Трети пореден път ние правим лидерска кампания, като е очевидно, че обществото не приема този лидер и тази кампания. С това структуриране на листи сме на път да съсипем партията в няколко окръга, защото изпратихме там външни хора, които не познават районите и районите не познават тях. Когато се праща външен човек в една листа, поне една година преди това този човек трябва да бъде наложен в региона. Не само да бъде припознат, а да бъде приет като част от общността. Да не говорим за една група хора, които по същество са чужди на левицата и попаднаха в нашите листи. Мартин Захариев е от администрацията на Иван Костов. Дали ще възстановим "Плейбой" или не - това е маловажно в случая. Но това е човек, който е говорил по адрес на БСП такива гнусотии, каквито и босът му Иван Костов не си е позволявал. Пак казвам - ние трябва да направим дълбок анализ на цялата кампания, защото тя беше дълбоко погрешна.

- Какво ще се случи, ако Сергей Станишев успее да състави правителство и вашият глас за неговата оставка остане единствен?

- Да не бъркаме жанровете - БСП съставя правителство, не Сергей. БСП - с авторитета и тежестта си, с експертния потенциал, който има, може да участва в съставянето на правителство. Относно искането за оставката - аз през 2009 година казах, че Сергей трябва да си отиде и предупредих, че загубата на избори ще стане традиция. Това, че стана традиция, не ме радва, но това е истината. Като не казваме истината, не я променяме. А аз твърдя, че казвам истината.

- Как оценявате политическата ситуация в страната, в сравнение с 2005 година?

- Много по-тежка е ситуацията в момента. През 2005 година имахме едно спокойствие, което, в една или друга степен, бе заслуга на правителството на г-н Сакскобурготски, докато сега има огромно напрежение. Сега има недоверие в институциите, агресия между различните политически субекти... Много по-драматична е ситуацията сега.

- Кой е най-добрият вариант за България сега?

- Държавническото решение е да се формира стабилно правителство, да се формира стабилно управление, защото ако ние сега оставим държавата в ситуация на хаос и дестабилизация, това означава много трайно инвеститорите - и българските, и чуждестранните, да изпитат сериозни затруднения. Което от своя страна довежда до срив.

- Очаквате ли нови протести?

- Кресльовците, които са вън от парламента, сигурно ще създават напрежение или поне ще се опитат да го направят. Аз обаче мисля, че българинът е разумен и ще разбере, че се нуждаем от стабилност. Дори едни нови избори не бива да бъдат провеждани в ситуацията, в които бяха проведени тези.

- Успя ли служебното правителство да организира нормалното провеждане на изборите?

- Правителството на Марин Райков се оказа абсолютно непригодно да организира честни и демократични избори. Дали това е въпрос на некадърност, дали е въпрос на неумение, но тази отговорност лежи на плещите на президента Росен Плевнелиев. Половината скандали, които тресоха и продължават да тресат България, са отговорност на това правителство. В това число и случаят с печатницата в Костинброд. Главният прокурор и наблюдаващият прокурор в този случай спасиха хората, които се готвеха да направят национален преврат, ако е имало такъв сценарий, а такъв сценарий без служебното правителство няма как да има. Тук искам да вметна, че прокуратурата направи няколко много силни заявки през последните два месеца и тези заявки не могат да продължават да висят във времето. Крайно време е да се излезе и да се обяви - подслушвано е със санкцията на Цветанов, подслушвано е без санкцията на Цветанов...

- Виждате ли се отново в политиката след време?

- Аз не съм вън от политиката. Аз съм член на националния партиен съвет, човек с активна гражданска позиция. Това, че не съм депутат, не значи, че не съм в политиката. Аз не правя непременна връзка между едното и другото.

- В крайна сметка загуби ли БСП тези избори и кой ги спечели?

- От резултатите е видно, че БСП ги загуби, а ГЕРБ ги спечели. Аз обаче се боя, че освен БСП и обществото ги загуби.

 

върни се в НАЧАЛО