СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                                     Брой 17 (10 - 16 май 2013 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Васил Антонов

 

Областният лидер на БСП в Плевен е на второ място в листата на Коалиция за България за 15 МИР и според всички социологически прогнози е сигурно, че ще влезе в Народното събрание. С него разговаряме за предизборната кампания, за очакваните резултати и за приоритетите на БСП за областта.

 

Надеждите на хората са свързани
със социалистическата партия

 

Васил Миланов Антонов е роден на 1 януари 1956 г. в Монтана. Завършил е икономически техникум в родния си град, а след това висше образование в Икономическия институт във Варна. От 1981 до 1985 г. работи в общинския съвет в Михайловград. В Плевен пристига през 1985 г. и започва работа в окръжния народен съвет. След това е бил зам.-шеф на фирма "Обществено хранене", изпълнителен директор на фирма "Тибор", икономически управител на Медицинския университет.

От 1993 до 1996 г. е зам.-управител на "голямата" Ловешка област.

През 1998 г. влиза в частния бизнес.

Депутат в 40 Народно събрание.

В момента е областен председател на БСП в Плевен и член на националния съвет на партията.

Баща на трима сина.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Антонов, каква е вашата оценка за предизборната кампания и кои бяха основните разлики между БСП и ГЕРБ, кой на какво заложи?

- Кампанията в Плевен и областта се проведе предимно от двете основни политически сили - БСП и ГЕРБ. При нас основното, което целяхме в този период и постигнахме, е, че успяхме към днешна дата (7 май - б.а.) да присъстваме със събития в 11-те общини на областта и в 119 от населените места в тях. В тези срещи се стремяхме да достигнем до избирателите с нашата програма за реформи в икономиката, за откриване на нови 250 000 работни места, за политика, насочена към увеличаване на доходите на хората.

В същото време кампанията на ГЕРБ бе арогантна, наситена с изразходване на много средства, в това число и финансови - огромни количества подаръци за избирателите под формата на запалки, бонбони, балони и какво ли още не. Особено фрапантен е случаят, в който в чантички с надпис ГЕРБ бяха разнасяни от служители на домашния социален патронаж в Плевен с общински автомобили козунаци по домовете на социално слаби граждани. Арогантността на тяхното поведение в голяма степен пролича и в концерта им, защото те нямаха политическо събитие, нямаха политически разговори с плевенчани. Направиха едно шоу, което по груба преценка излиза около 200 000 лв., още толкова пари струва и помпозната им сцена. Това е една от разликите, които имаме с тази партия.

Но говорейки за ГЕРБ, не можем да не се върнем 4 години назад, когато те дойдоха на власт с гръмки обещания. Първото беше за запазване и разкриване на 200 хиляди нови работни места, а вместо това в страната уволниха над 400 хиляди. Другият им ангажимент бе за европейски доходи, а те реално ги замразиха и хората обедняха с над 40%. Към тези факти трябва да прибавим и липсата на контрол и на регулация на монополите, поради което гражданите излязоха на улицата и прекратиха предсрочно мандата на ГЕРБ. Третото обещание бе за гарантиране сигурността на хората. В това направление бившите управляващи напълно се провалиха, в резултат на което рязко нарастна битовата престъпност, зачестиха обирите в домовете на хората.

- Как ще коментирате скандалите с подслушванията, според вас ще повлияят ли на изборните резултати?

- Случващото се в последните седмици по най-категоричен начин показва какви хора са ни управлявали. С излизането на разговорите от дома на премиера става ясно, че този, който трябва да упражнява контрол върху тях - софийският градски прокурор, се оказа, че е на къса каишка при тях и с него обсъждат схемите, по които да се прикриват престъпленията на министрите. Става ясно как са използвали европейските фондове през техническата помощ, за да бъдат прикривани техните престъпления, както и да се подкупват независимите медии.

Тези скандали при всички случаи ще повлияят дори и върху най-крайните привърженици на ГЕРБ, които, надявам се, макар и в края на четвъртата година, разбраха какво представлява Бойко Борисов и какви хора са ни управлявали. И тук не става въпрос само за последните СРС-та, в които чухме цинизмите на Борисов, Кокинов и Найденов, а тук трябва да оценим и предишния огромен скандал, с който се изложихме пред цяла Европа, с незаконните подслушвания по нареждане на бившия министър Цветанов. В Европейския съюз ще бъдем сочени не само като най-бедната страна, но и като страната, която бе управлявана на принципа на мафията, на мутрите.

- Проведохте много срещи в общините на Плевенска област. Кои са най-тежките проблеми, които споделят избирателите?

- Тази кампания до известна степен си прилича с всички предишни кампании от последните 24 години, но има и нещо, което е много различно. Това са безпомощните погледи на хората, които са останали без работа и без доходи. Към тях трябва да причислим и една голяма част от тези, които работят на минимални или близки до минималната заплати, които не могат да покриват разходите си за живот. За съжаление това бе един от новите моменти, с който се сблъскахме.

Проведохме срещи със Стефан Данаилов, с бъдещия премиер Пламен Орешарски, с председателя на БСП Сергей Станишев, в четири от общините взе участие и президентът (2002 - 2012 г.) Георги Първанов. Надеждите и упованията на присъстващите на тези срещи са свързани със Социалистическата партия, с бъдещото управление на Пламен Орешарски и с националните приоритети, които прие нашето ръководство. А именно - за реформи в икономиката, за освобождаване на бизнеса от непрекъснатото напрежение и необоснован контрол, който може да бъде наречен с една дума - рекет. И оттук нататък да се отиде към нова икономическа среда, за да може тя да доведе до разкриване на нови работни места и формиране на доходи.

- Въпреки грандиозните скандали в ГЕРБ, доверието към БСП не се покачва значително. Защо е така според вас?

- Според мен основният проблем на управлението на ГЕРБ бе отричането на държавността и на политическата система като цяло. И това бе целенасочено, за да може да прикрие липсата на морал и на държавност в управлението на ГЕРБ. Всичко това в един момент се струпа върху тях, но подозренията наистина са отправени и към цялата политическа класа.

- В плевенската листа на Коалиция за България има доста млади хора и нови лица за политиката, те успяха ли да се включат пълноценно в кампанията?

- Да, в листата ни има много млади хора, като Любомир Петков, Цветомира Добрева, Венцислав Конов, световния шампион по бокс Детелин Далаклиев, но тук е и човекът, който като треньор даде път на олимпийската ни шампионка Тереза Маринова - Светослав Топузов. В листата ни са намерили място и трима лекари, учители, юристи, икономисти, инженери, което говори за кадровия потенциал на левицата в региона. Всеки от тях участва активно в кампанията и аз съм убеден, че това ще се отрази на резултата на 12 май.

- Отсъствието на Румен Петков от кандидатската листа отрази ли се по някакъв начин на кампанията на БСП?

- Нашата листа има най-добрия водач за страната - Стефан Данаилов, а председател на областния предизборен щаб е Румен Петков - една от най-авторитетните личности в БСП. Смятам, че тези два фактора ще допринесат за оптимизиране на резултата, но конкретно на този въпрос ще мога да отговоря след 12 май, когато БСП ще се утвърди като водеща политическа сила в Плевенска област.

- Като втори в листата вие със сигурност ще влезете в 42 Народно събрание. Кои са регионалните приоритети, по които ще работите?

- Аз вярвам, че и четвъртият от нашата листа ще бъде народен представител и това би било достойно за нас, защото е ясно, че приоритетите и програмата на конкретната партия се изпълняват когато тя е управляваща. Ние приехме няколко конкретни основни приоритета за 15 МИР - изключително важни въпроси, които бяха спрени за изпълнение от ГЕРБ. На първо място това е рестартирането и изграждането на атомната централа в Белене. Вторият ни приоритет е реалното стартиране на магистрала "Хемус", възстановяване на настилката на третокласната и четвъртокласната пътна мрежа в областта. Третият приоритет е укрепване и развитие на Медицинския университет в Плевен и подпомагане откриването на нов факултет по фармация. Друг много отговорен и труден приоритет е възстановяването на статута на ВВВУ "Георги Бенковски" в Долна Митрополия като самостоятелен ВУЗ. От изключителна важност е да съхраним здравната и училищната мрежа. С участието на водача на нашата листа Стефан Данаилов ще възстановим и забравения от няколко години конкурс за млади оперни певци на името на Гена Димитрова.

Тези приоритети са жизнено важни за развитието на Плевен и от сега инициирам среща след изборите с всички новоизбрани народни представители за отстояването и реализирането им.

- Като областен лидер на БСП какъв резултат в избирателния район би ви удовлетворил?

- Прогнозите за резултата в областта са за убедителна победа в полза на БСП срещу ГЕРБ и той е възможен, реален и очакван резултат.

- Не е ли прекалено оптимистично?

- Не си правя илюзии, че тези избори ще бъдат леки. Още повече, че за първи път имаме опонент, който ползва всички ресурси - от финансовите, притискането и икономическия рекет, до интригата и шантажа и нищо не може да го спре. Но това е целта, която сме си поставили, и такъв резултат би ни удовлетворил. Той ни е необходим, за да може хората да затворят страницата ГЕРБ, да забравят бързо проваленото им управление и да върнем България на хората.

- Каква е вашата визия за управлението на страната - широко коалиционен, програмен или експертен кабинет?

- При всички случаи ни е необходимо в един период от време управление, което да преодолее всички щети в икономиката и в другите сфери в страната. Такова управление не е по силите на една партия. По отношение предложението на Сергей Станишев министър-председател да бъде Пламен Орешарски не чух нито едно възражение от всички останали партии. Напротив, кандидатурата му се приема положително не само от БСП, но и от бизнеса, и от десните среди. Едно правителство с премиер Пламен Орешарски и министри, предложени от него, ще бъде успешно и бързо ще успее да изправи на крака страната. Вярвам, че от следващата година ще започнем да постигаме обещаните ръстове на БВП, разкриването на работни места, а оттам и растеж на доходите и по-добър живот на хората.

- С кого би се коалирала БСП и с кого - в никакъв случай?

- Смятам, че няма да има формални коалиции с прости сборове. Всички ще заложат основно на личностите. Каквато безспорно е Пламен Орешарски. Персонално всеки министър ще бъде избиран по професионални качества и, предполагам, повечето от тях няма да имат политическа окраска.

- Вашият призив към избирателите за 12 май?

- Подкрепете Българската социалистическа партия, за да възродим Плевен и България!

 

върни се в НАЧАЛО