СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                                        Брой 16 (26 април 2013 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

 

Любомир Петков

 

Общинският председател на БСП в Плевен е на избираемото трето място в листата на Коалиция за България в 15 многомандатен избирателен район. С него разговаряме за хода на предизборната кампания, за целите, които си поставя социалистическата партия и за нейната визия за управлението на държавата.

 

 

Стабилност, предвидимост и компетентност в управлението са посланията на БСП

 

Любомир Ангелов Петков е роден на 6 септември 1976 г. в Плевен. Завършил е история и българска филология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Специализирал международен бизнес и мениджмънт в Стопанска академия "Димитър Ценов"- Свищов, има и завършено Училище за политика.

Работил е като водещ в общинско радио "Плевен", главен редактор на "Дарик радио" - Плевен, спортен репортер на БНТ, политически коментатор във в. "BG Север".

От есента на 2005 г. е председател на ОбС на БСП, в момента е член на изпълнителното бюро на националния партиен съвет.

Общински съветник и председател на групата на БСП в местния парламент в Плевен.

Член на управителния съвет на Българската федерация по кореспондентен шах.

Женен, с две дъщери.

 

Интервю на Поля ТОМОВА

 

- Г-н Петков, как оценявате предизборната кампания до момента?

 

- Според мен тази предизборна кампания се различава много от предходните кампании за парламентарни избори по няколко основни причини. Първата е, че основното политическо противоборство между статуквото и промяната е по-различно. Тази кампания е характерна с това, че досегашните управляващи от ГЕРБ правят това, което правиха и във властта - стараят се да властват, да доминират, с много ресурс в кампанията, без ясни послания, залагайки единствено на мнимата харизма на техния водач. Те бягат и са неспособни на смислен политически дебат, защото нямат ясно изразена политическа визия за страната и това изкривява цялата предизборна кампания. Липсата на дебат между ляво и дясно, между статукво и алтернатива, посланията - всичко това остава на заден план, а на преден излизат плакатната война, посещаемостта на концерти, прояви с масов характер, които в крайна сметка не излъчват послания към гражданите. Смятам, че това поведение на ГЕРБ за пореден път е изключително неадекватно спрямо ситуацията, в която се намира държавата. Да правиш скъпи концерти и да заливаш страната с плакати едва ли е нещото, което българските граждани очакват. Най-вече тези, които преди един месец бяха на улицата и изхвърлиха ГЕРБ от властта.

 

- Кои са основните послания, които искате хората да чуят от БСП?

 

- Послания за стабилност, предвидимост и компетентност в управлението на страната - това, което липсваше през последните четири години и което доведе България до тотална криза. БСП и Коалиция за България влизат в тази кампания с много ясна програма какво трябва да се направи с разрушената държава в първите сто дни. Стараем се да представим пред обществото максимално убедително и нашата политическа платформа за целия следващ управленски мандат. Ние не сме наясно с това какво точно е финансовото състояние на държавата и тежките ни подозрения са, че ще се окаже по-лошо и от това, което изглежда в момента. Но ние сме със съзнанието, че тази отговорност, която поемаме сега, ще трябва да я носим четири години и ще трябва да изведем държавата от дълбоката и повсеместна криза, в която ГЕРБ я натика.

 

- Каква е целта на БСП - Плевен, в тези избори?

 

- Аз не съм привърженик на залаганията. В политиката винаги съм оценявал тенденциите. В този смисъл отчитам това, което социологията представя като данни, но в никой случай не ги абсолютизирам. Смятам, че реалистичната цел е БСП и Коалиция за България да се върне на мястото на първа политическа сила и в община Плевен, и в региона. Това е съвсем постижима цел, защото срещу нас наистина няма съдържание, няма мисъл. Аз нямам ясна представа какво обещават пред избирателите нашите основни политически опоненти от ГЕРБ, при положение, че голяма част от лицата в листата им са именно хората, които лъгаха плевенчани нееднократно през последните четири години. Тази кампания е тежка и за нас от гледна точна на общата среда, от гледна точка на това, че ние не разполагаме с този огромен финансов ресурс и с инструментите на властта, които ГЕРБ прилагат.

 

- Какво смятате за средата, в която се развива кампанията тази година?

 

- Ясна отличителна черта в тази кампания е, че остър политически дебат в публичното пространство не се случва, защото ГЕРБ блести с отсъствие. Очевидно предизборната им стратегия е техните дискредитирани представители да се крият от явен дебат и на този етап успешно го правят. Като цяло моето усещане от срещите с избирателите от преди старта на същинската предизборна кампания е, че в обществото, макар и притаено, съществува дълбокото убеждение, че е необходима радикална промяна в начина, по който се управлява държавата. И аз бих потвърдил тезата, появила се в публичното пространство, че една голяма партия ще бъде неприятно изненадана от резултатите на 12 май. И това няма да е БСП.

 

- Какви са ангажиментите, които вие поемате пред плевенчани?

 

- За плевенските граждани не е изненада, че ние препотвърждаваме нашата позиция по отношение на най-големия и най-важен проект за развитието на региона - изграждането на АЕЦ "Белене". Той обхваща почти целия спектър от проблематика, който съществува в момента в региона - ниските доходи, изключително високата безработица, липсата на перспектива за хората от всички социални и професионални общности.

 

- Смятате ли, че Стефан Данаилов като водач на листата е най-добрият вариант?

 

- Ако трябва да обобщя с едно изречение характера на нашата листа, тя в голяма степен се олицетворява от нейния водач - символ на морал, почтеност, последователност в политиката, човек, който не се нуждае от представяне никъде, най-обичаният български актьор. Не мога да кажа друго, освен че за всеки един от листата е чест и гордост да бъде в един екип с проф. Стефан Данаилов.

 

- Какво мислите за гражданската квота на Коалиция за България?

 

- От тази квота в Плевен са двама души, които са разнесли славата на плевенския спорт и в европейски, и в световен мащаб. И Детелин Далаклиев, и Светослав Топузов са почетни граждани на Плевен. Познавам ги лично и смятам, че са наистина стойностни хора с гражданска отговорност и с личен ангажимент към развитието на нашия град и региона. Детелин Далаклиев освен всичко останало е и един от най-младите хора в тази листа и за мен е един вид "сверяване на часовника" да чуя неговата представа и неговите тези за развитието на страната.

 

- Листата на Плевен бе определена като балансирана, вие какво смятате за нея?

 

- По-важно е какво смятат гражданите на Плевен и региона за това, което ние излъчваме като послания за политика и перспектива към хората, които ще ни избират. Нашата лична самооценка не е толкова важна в случая. Аз смятам, че тази листа е не просто добре балансирана като възрастов, професионален и полов състав, но и листа, която покрива с професионалните качества и социалния опит на кандидатите в нея почти целия спектър от проблематика, който съществува в региона.

 

- От срещите ви с хората - какво иска българинът от управляващите, според вас?

 

- Простички, но жизнено важни неща - сигурност, нормални доходи, и нещо, което не винаги се изразява, но винаги се чувства - усещането за посока и перспектива. Да живееш ден за ден, вгледан в сметките и недоимъка във всяко едно отношение, да трепериш за работното си място или да се чувстваш депресиран от това, че не намираш такова, да си в тежкото положение на хората от третата възраст, които не виждат перспектива не само за себе си, но и за своите деца и внуци, са наистина измеренията на тази социална деградация на обществото, за която говорих в началото. Усещането за посока и усещането за перспектива понякога се възприемат чисто интуитивно и на подсъзнателно ниво, но това е нещото, което изчезна в България с идването на ГЕРБ на власт. Съчетано с повсеместния натиск и агресия на досегашните управляващи, доведе гражданите в някои случаи наистина до пълно отчаяние. Това трябва да се промени.

 

- На каква кампания залагате и какво смятате за грандиозните концерти, които ГЕРБ прави в страната?

 

- Грандиозните концерти на ГЕРБ са ярка проява на политически цинизъм и неадекватност към ситуацията, в която се намира държавата. Такъв тип отделеност на политическия елит от проблемите на обществото в България и по времето, когато Иван Костов загуби изборите, не се е усещал. Днешните управляващи наистина се чувстват самодостатъчни и самоцелни във властта. Те искат властта не за да управляват държавата и да я водят в определена посока на развитие, както заявяват. Тяхното политическо оцеляване минава през властта. ГЕРБ не е политическа партия в традиционния смисъл на понятието, която може да функционира и да бъде полезна на обществото независимо дали е в опозиция, или управлява. ГЕРБ е политическа сила, създадена да властва агресивно. Тя ще изчезне по същия начин, по който са изчезвали и други "месии" в обществения живот на България, защото демокрацията и европейската традиция във функционирането на политическите партии е всичко друго, но не и това, което ГЕРБ представлява.

Нашата кампания както в повечето случаи не залага на бомбастични публични ефекти. Кампанията ни залага на съдържание, което има в нашата програма, което видимо е повод за сериозен публичен разговор между нас и гражданите. Нашата предизборна програма не е затворен документ. За нас е изключително важно да чуем ответната реакция на гражданите, техните препоръки, допълнения, критики. За да можем в следващия четиригодишен период на управление не просто да оставим усещането в хората, че работим в тяхна полза, а наистина да го направим. Защото през последните четири години се оказа, че дневният ред на гражданите, това, което хората на улицата и хората от отделните професионални и социални общности очакват от държавата, не се случва, защото срещу себе си имат неподготвени, некомпетентни, злонамерени властници.

 

- Какво искате да чуете на 13 май сутринта от най-близките си хора?

 

- Може би някакво предложение да прекараме малко време заедно.

 

- Депутатското място ли е вашата амбиция в личен и професионален план?

 

- В личен план никога не съм имал определени цели, които да преминават през политиката. Моите лични цели винаги са били свързани преди всичко със здравето и доброто на моето семейство. Професионална цел - да. През последните десетина години се занимавам професионално с политика и е естествено в тази наистина много сложна и много тежка професия - защото аз схващам политиката като професия, човек да има определени цели. Моите професионални цели са свързани с това работата, която съм свършил дотук с моите колеги в организацията, на която съм председател, да получи достойна оценка от гражданите. Ако човек преплита личните и професионалните цели в сфера като политиката според мен не го очаква нищо добро. За мен истинската оценка е подкрепата на избирателите. И това е всичко, от което трябва да е доволен в политиката един политик - когато получава доверие.

 

 

върни се в НАЧАЛО