СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                                 Брой 15 (19 - 25 април 2013 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Цветомира Добрева

 

Младата учителка е кандидат за народен представител в листата на Коалиция за България в 15 Плевенски многомандатен избирателен район. За читателите на "BG Север" тя споделя своите виждания за развитието на държавата и обществото, за ценностната система на младите хора, за проблемите в образованието и начините за тяхното решаване.

 

Българинът има потенциал да се върне

към изконните нравствени добродетели

 

Цветомира Добрева е родена на 15 октомври 1978 година в град Никопол. Завършила е география и геоекология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Там е изучавала и финанси. Сега учи "Политически мениджмънт" в Софийския университет. Работи в Математическа гимназия "Гео Милев" в Плевен като преподавател.

Заместник-председател е на областната организация на Младежкото обединение в БСП.

Семейна е, има едно дете - момче на седем години.

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-жо Добрева, вие опровергавате твърдението, че БСП е партия на "побелелите коси". Защо тя е вашият избор?

- Наистина битува мнение, че БСП е партия на по-възрастните, но реално това не е така. Ние имаме действащо младежко обединение от няколко години и работим съвместно с млади хора от цяла България. Твърдя, че в БСП има хора от всички възрасти, което се вижда и от нашите листи, и от нашите представители в различните сфери на обществото.

- Какъв е вашият личен мотив да членувате в социалистическата партия?

- Смея да твърдя, че в БСП членуват хора, които са социално ангажирани, хора, които искат да живеят в по-справедлива и подредена държава. БСП не е лидерска партия. Напротив - това е партия, в която всички комуникират и работят съвместно в полза на хората. Всеки един от нас има възможността да даде своя принос съобразно личните и професионалните си качества. В нашата партия не се изпълняват нареждания от "вожда", което виждаме, че е факт в много други политически сили. И това, което се случва в момента в България, е именно поради тази причина - налагането на диктаторско поведение в управлението.

- Защо се съгласихте да участвате в листата, макар и на 11-о място?

- Първо, защото ме номинираха хората, с които работя в младежкото обединение и хората от други партийни организации. Това за мен е ясен знак, че ми имат доверие и ме оценяват. Личният ми мотив е, че аз и в професионален, и в обществен план винаги съм работила в полза на хората. Това ще продължавам да правя и занапред.

- Какво смятате за управлението на ГЕРБ?

- За съжаление, то беше абсолютно хаотично - управление без ясни приоритети, без ясна визия за бъдещето. Заради това състоянието на държавата е такова, каквото го виждаме всички и което изпрати гражданите на улицата в протести, които България не помни от 20 години. Има цели групи хора, които са абсолютно неудовлетворени от живота си, за жалост. Всички виждаме и знаем какви са нивата на безработицата, особено при младите, които нямат никаква надежда за утрешния си ден. Факт е, че проблемите при младите семейни двойки с деца също са огромни. Съществува голям дисбаланс между нуждите за отглеждане на дете и това, което семейството може да осигури. Да не говорим за възрастните, пенсионерите, които са докарани през последните години буквално до просешка тояга, които агонизират и които не могат физически да оцелеят, ако нямат деца, които да ги подпомагат финансово. Всичко това е резултат от управлението на ГЕРБ.

- Кои са най-големите проблеми в сферата на образованието у нас?

- Проблемите в образователната система не са малко. Те са и в съдържателен, и в организационен план. Един от основните проблеми е, че образованието у нас не отговаря на нуждите на бизнеса. Това от своя страна води до голямата безработица, до липсата на реализация на младите хора, до демографския проблем, пред който е изправена нашата държава. Бизнесът има нужда от кадри, които освен знания, трябва да имат съответните умения и компетентности. За съжаление, към днешна дата българското образование не може да даде тези кадри. Според мен българското образование се адаптира много мудно към промените в обществото. Истина е, че това е система, в която промените изискват време, но това не означава, че не трябва да се търсят начините да се подготвят такива хора, които да са необходими на фирмите и на бизнеса като цяло, за да имаме като държава качествена икономика. Това ще доведе и до нови работни места, и до реализацията на младите българи в родината ни.

- Много младежи напускат пределите на страната, какво смятате за това?

- Данните сочат, че за последните 20 години България се е стопила с близо 2 млн. души. Аз работя с млади хора и според мен причините голяма част от тях да емигрират от родината си са няколко - едни са икономически, други са социални. Първите са ясни - тук хората просто не могат да намерят работа, която да им позволи нормален и достоен живот. Младите, тези, които завършват средно образование, търсят възможности да продължат образованието си в чужбина. Контактите ми с мои бивши ученици показват, че са доволни от обучението си там, защото то е на много добро ниво. Това не означава, че те отричат нивото на българското образование, напротив. Това, което ги привлича към обучение в чужбина, е шансът по-бързо и по-лесно да си намерят работа по специалността. За много от младите българи успешното завършване на висше образование в чужбина е чудесен трамплин за бъдеща реализация.

- Има ли криза на ценностите у нас?

- Определено има и тя се състои в подмяната на духовните и нравствените с чисто материалните ценности. Смятам обаче, че този процес е обратим, той е свързан и със семейството, и с училището. Според мен българинът има потенциал да се върне към своите изконни нравствени добродетели.

- Достоен ли се чувства българският учител днес?

- Чувства се морално удовлетворен, когато вижда резултатите от своя труд - реализацията на учениците си във висшите учебни заведения. Моите ученици имат 100 процента прием във ВУЗ-ове и това е моята гордост, удовлетвореността ми от всеки ден в училище. В същото време обаче от гледна точка на заплащането смея да кажа, че българският учител не е достойно заплатен. Тук държавата трябва да направи необходимото и учителската професия да се превърне в желана. Сега има дефицит на преподаватели например в сферата на езиковото обучение и на информационните технологии. Истина е също така, че учителската професия все повече застарява. За да се промени това, е необходима ясна държавна политика в сферата на образованието и наистина достойно заплащане на труда на българския учител.

- Как БСП може да промени това?

- БСП предлага нова система на оценяване на работата на учителите, откъдето да се повиши тяхната мотивация. Тук става дума за въвеждането на иновативни методи, използване на интерактивните методи на обучение, които развиват мисленето на учениците.

- Мислите ли, че БСП дава път на младите хора в редиците си?

- Определено да. Аз съм на 11-о място в листата и смятам, че и с тази позиция мога да бъда полезна, за да постигнем едно по-добро бъдеще.

- Как смятате, че трябва да проведе БСП кампанията си, за да стигне до повече хора?

- Хората ще ни чуят лично. Аз винаги съм държала на лични срещи, тъй като смятам, че личният контакт е най-полезен. Няма нищо по-ценно от това да чуеш болките, проблемите, защо не и радостите на хората, и да видиш как можеш да помогнеш. Когато успееш да помогнеш на един човек дори, ти помагаш на цялото му семейство, на група хора, които са около него, и по този начин си най-полезен, достигаш до много по-широк кръг от хора.

- Какво остава у вас след срещите ви с хората, натоварват ли ви те?

- Не мога да кажа, че срещите с хората ме натоварват в отрицателен смисъл. Усещам нуждата на хората да вярват, че има някой, който може да им помогне. Доколкото имам възможност, правя това. Това не е само по време на кампанията, но и след това. Проблемите на хората и независимо от това - на кое място в листата си, дали си там, или не, ако можеш да работиш за решаването им, трябва да го правиш.

- Имате ли притеснения относно работата си заради участието в листата на БСП и в кампанията?

- Аз участвам вече в трета кампания и никога не съм чувствала притеснения заради това. По закон съм в отпуск, докато трае кампанията. Имам разбирането на моите колеги, на семейството ми, на приятелите ми, така че нямам притеснения.

- Какво смятате за водача на листата Стефан Данаилов?

- Смятам, че това е едно много добро решение. Аз съм почитателка на Стефан Данаилов отдавна и мисля, че БСП ще има успех в Плевен с него. Стефан Данаилов е личност от голяма величина, човек, който се е доказал и който е позитивен. Каквото и да кажа за него, ще е малко.

- Каква промяна искате да настъпи в България?

- Искам моето дете да вижда ясното си бъдеще в България. Искам предсказуемост на държавната политика. Сигурна съм, че такава предсказуемост и сигурност може да даде само БСП. Тази подготовка, която нашата партия прави на своите кадри, всичките обучения, през които преминаваме, говорят за една приемственост между различните поколения, за работа в полза на държавата и хората.

- Как приема семейството ви вашето участие в кампанията? Няма ли да липвате на детето си?

- Опитвам се да балансирам, наистина следобедите и вечерите ми са по-заети, тъй като това е времето за срещи с хората. Компенсирам, като използвам всеки един момент да бъда с детето си, да се разхождаме, да играем заедно. Вероятно ще му липсвам един месец, но всичко това си струва, защото аз го правя за неговото бъдеще и за това на връстниците му.

- Имате ли хоби?

- Обичам да се занимавам с ръкоделие - бродирам гоблени и плета на една кука.

- В каква държава искате да се събудите на 13 май?

- Много силно се надявам БСП да има успех, абсолютно съм убедена, че тогава нещата ще вървят към по-добро, защото БСП има ясната визия за бъдещето на България и разполага с подготвени хора, с които може да я постигне.


  

върни се в НАЧАЛО