СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                                 Брой 14 (12 - 18 април 2013 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Детелин Далаклиев

 

Световният шампион по бокс изненадващо бе включен в кандидат-депутатската листа на Коалиция за България за Плевенския избирателен район като представител на гражданската квота. Известният плевенчанин се съгласи специално за читателите на "BG Север" да сподели аргументите, които са го мотивирали да влезе в политиката.

 

Никога не съм бил член на ГЕРБ,

избрах БСП заради възгледите си

 

Спортист №1 на Плевен за 2012 г. Детелин Далаклиев е роден на 19.02.1983 г. в Плевен. Своята боксова кариера започва в родния си град. На 17-годишна възраст преминава в ЦСКА. Световен шампион по бокс за аматьори през 2009 г. в Милано в категория до 54 кг, има бронзов медал от световното първенство в Банкок. Печели 4 медала от европейски първенства, носител е на купа "Странджа" през 2005 г., многократен републикански шампион, спортист №1 на България за 2009 г. На олимпиадата в Лондон Детелин Далаклиев се класира на пето място.

Известният боксьор бе включен в кандидат-депутатската листа на Коалиция за България в 15 Плевенски многомандатен избирателен район на 6-о място от гражданската квота.

Интервю на Николай ИВАНОВ

- Детелине, кой ти предложи да бъдеш включен в кандидат-депутатската листа на Коалиция за България?

- Лично председателят на БСП г-н Сергей Станишев ми се обади по телефона и ме покани на среща. Видяхме се в партийната централа на "Позитано" 20. Г-н Станишев ми предложи да бъда включен в тяхната листа от гражданската квота за моя роден град Плевен. Той ми обясни, че социалистите имат сериозни планове относно бъдещето на спорта и подсигуряването на спортистите, след като прекратят своята кариера. Не ми трябваше много време, за да приема това ново предизвикателство.

- Защо реши да влизаш в политиката?

- Искам да помогна с каквото мога. Повече от 15 години съм в активния професионален спорт и съм видял 2 и 200. Държавата трябва да се грижи за своите шампиони. В момента пожизнени пенсии има само за медалистите от олимпиади. Спортът ни е на такова дередже, че вече е изключително трудно да се пробие до почетната стълбичка на олимпиада. Ето например аз на четвъртфинала в Лондон играх срещу представител на домакините и бе повече от ясно, че съдиите ще му ударят едно рамо. А имаме много спортисти, които имат медали от световни и европейски първенства. Те също са влагали труд и са търпели лишения, но за тях няма предвидени пожизнени пенсии. Ето това ще се стремя да се промени. Един спортист дава цялата си младост за държавата, а тя не го поглежда след края на неговата кариера. Едни голи звания къща не хранят. Спортът е най-евтината инвестиция за реклама на страната ни пред света. България в сферата на икономиката може да не е водеща сила, но по отношение на спорта все пак сме световна сила.

- Защо избра точно БСП за влизане в политиката?

- На първо място моите възгледи са близки до тези на социалистите. Имам спомени как моите баба и дядо ходеха всяка година на море преди 10 ноември 1989 г., а родителите ми от 20 години са виждали морето само на снимка. Трябва нещо да се промени по отношение на социалната политика. От БСП ме потърсиха и се оказа, че позициите ни по доста наболели проблеми са сходни.

- Как твоето семейство и приятелите ти приеха това твое решение?

- Моето име е чисто и никога не съм се забърквал в каквито и да е скандали. Аз обичам да съм прям спрямо хората и да казвам каквото мисля директно в очите им. В днешно време е много трудно да се занимаваш с политика. Аз тепърва навлизам в нея, но вече усетих суровата действителност. Моето семейство застана твърдо зад решението ми да бъда кандидат-депутат на БСП. Това е мой личен избор. Голяма част от приятелите ми също приветстваха това мое решение. Естествено е, че имаше и такива, които не го приеха. Аз съм си аз. Искам приятелите ми да ме подкрепят заради самия мен, а не заради някаква партийна принадлежност. Приятел в нужда се познава, са казали старите хора. Именно в този момент ще разбера кои са ми истински приятели. През последните дни се изговори какво ли не за мен и за това, че съм бил член на ГЕРБ. Тук искам най-официално да обявя, че никога не съм подавал молба за членство в тази партия. Единствено през 2009 година присъствах на едно тяхно събиране в читалището. От този момент до ден днешен никой от тях не ме е търсил дори по телефона да ме покани на среща или да разговаря с мен. Не съм плащал и членски внос, като никой не ми е звънял да ме подсеща да си платя. И в един момент, когато стана ясно, че влизам в листата на БСП, се сетиха за моето мнимо "членство" и започнаха да изливат помия върху мен. И други спортисти са в депутатските листи, но за тях никой не говори. Станка Златева е в листата на ГЕРБ, но това не е проблем. Как за 4 години не бях интересен, а сега започнаха да ме очернят. Ето например миналата събота в Плевен имаше спортен празник. Той бе организиран от общината. Оттам ми счупиха телефона да ми звънят и да ме канят като официален гост на проявата. Наложи се да прекроявам цялата си програма, за да мога да присъствам. И в един момент когато се разбра, че съм в листата на БСП, се оказа, че съм ненужен. Дори не ме пуснаха на сцената да връчвам наградите. Искам да попитам кмета на Плевен - колко деца се снимаха с него и колко с мен. Аз искам да запаля децата по спорта и поради тази причина бях на площада в Плевен. Аз съм активен спортист и съм поканен като такъв. Затова България трудно ще се оправи, щом от всяка проява търсим политически дивиденти. Най-много ме заболя, когато ми дадоха наградата на Българския олимпийски комитет ей така между другото, а не на сцената. Аз съм дал 15 години от своя живот на спорта. Търпял съм лишения, контузии, печелил съм медали и титли за България и за родния Плевен. Навсякъде където отида вече знаят къде е Плевен, но явно не съм заслужил да си получа наградата пред всички, за да имат стимул децата да спортуват. Ето това ме боли и искам да променя. Политиката не трябва да пречи на спорта. Аз съм благодарен на Плевенската община за това, което е направила за мен през годините, но спортът трябва да обединява.

- Как смяташ да убедиш твоите фенове да гласуват за теб?

- Аз съм активен спортист и моята позиция е ясна. Не съм излъгал никого и гледам хората в очите. Обичам да казвам истината, колкото и да е неприятна за някои. Нека тези, които ми вярват, да ме подкрепят на 12 май. Аз сам съм си избрал този път. Искам да съм полезен на хората и най-вече на спортистите. Редно е те да имат депутатско лоби, без значение от партийните цветове. Само така България ще има адекватен закон за спорта, който да защитава интересите на спортистите, особено след края на тяхната кариера.

- Стефан Данаилов ще бъде водач на плевенската листа. Познавате ли се?

- Стефан Данаилов е един от най-великите български артисти. Винаги с интерес съм гледал неговите филми. До този момент не се познавам с него, но вече с нетърпение очаквам момента, в който ще се запознаем.

- Участието ти в кандидат-депутатската кампания няма ли да попречи по някакъв начин на спортната ти кариера?

- По никакъв начин няма да се отрази. В края на месец май ми предстои участие в европейското първенство. Дотогава има достатъчно време, за да бъда в нужната форма. Вече съм разговарял с националния треньор Мишо Таков. Ще пропусна предстоящия лагер в Румъния, но от следващия съм на линия. Готвя се по индивидуална програма и тренирам всеки ден, без значение дали съм в Плевен или в София. В моя клуб "Мизия 80" има прекрасни условия за подготовка на елитни боксови състезатели. А и вече няма да има нужда да свалям много килограми.

- От нова година се състезаваш в категория до 60 кг. Това ли е новата ти категория?

- Явно вече това е моята категория. Вече съм на години, в които ми е изключително трудно да свалям до 56 кг. От началото на годината се пуснах до 60 кг на един кръг от държавното първенство и на международния турнир по бокс "Странджа". На турнира "Странджа" ми беше трудно, но въпреки това станах първи, и то след победи срещу силни съперници. Официално мога да обявя, че това е моята категория. Вече свикнах с особеностите, мисля, че се приспособих към новата си категория. До европейското първенство има достатъчно време, за да свикна още повече и да съм максимално подготвен.

- С какви очаквания си за това европейско първенство?

- Аз винаги съм максималист. Във всяка една среща излизам за победа. Конкуренцията е жестока, но това не ме плаши. Искам единствено да съм здрав и да се опазя от травми и настинки. Ще дам всичко от себе си, за да зарадвам българския народ.

- Видяхме те и в ново амплоа по време на танцувалното риалити "Денсинг старс"...

- Това бе едно ново предизвикателство за мен. Още когато ме поканиха за участие приех без да се замислям. Участието в това шоу ми създаде много положителни емоции, това бе едно хубаво преживяване. В началото ми бе доста трудно. Изглеждаше ми някак странно да танцувам. Аз по принцип не обичам да танцувам дори и по дискотеките. Сега вече знам доста танци и видях, че не е толкова страшно да танцуваш. Вече спокойно мога да се пусна и на дансинга в някоя дискотека.

- Какво те накара да се съгласиш на това участие?

- Имах огромно желание да превъзмогна себе си и да нямам този стрес от излизането пред толкова много публика. Исках и да се науча да танцувам поне малко.

- Не напусна ли рано това шоу?

- Като че ли ми беше време. За да бъда честен, очаквах това да се случи. Чакат ме големи спортни състезания и трябва да се съсредоточа върху тренировките на ринга.

- Намери ли нови приятели покрай участието си в шоуто?

- Разбира се, че намерих. Всичко бе доста интересно и забавно, тренировките също. Трябваше да положа доста усилия, докато науча някои танцови стъпки.

- Кой танц е по-труден - този на ринга или на "Денсинг старс"?

- На ринга ми е много по-лесно. Там танцувам повече от 15 години. Влагат се много усилия, но вече го правиш машинално и автоматизирано. А в шоуто трябваше за кратко време да науча доста нови неща, във всеки танц има различни стъпки. На големите боксови форуми се събира много публика. Тя също със своята подкрепа те кара не да танцуваш, а просто да летиш.


  

върни се в НАЧАЛО