СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                            Брой 12 (29 март - 4 април 2013 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Стефан Данаилов

 

Популярният български актьор бе определен за водач и на плевенската листа на БСП. Той присъства на заседание на областния партиен съвет, чиято задача бе да подреди листата. Ламбо бе любезен да излезе от заседанието, за да отговори на въпросите на в-к "BG Север".

 

БСП в Плевенска област има голям шанс да бъде първа политическа сила

 

Стефан Данаилов е роден на 9.12.1942 г. в София. Завършва ВИТИЗ през 1966 г., специалност "Актьорско майсторство". Над 30 години е един от водещите актьори на Народния театър "Ив. Вазов”. Играл е на сцените и на другите големи театри в България. Досега е пресъздал над 60 централни роли, като в българското кино и телевизия е играл главни роли в над 60 филма и сериали.

Проф. Данаилов е кавалер на най-голямата награда за принос в българската култура - орден "Стара планина", а за 2002 г. получава наградата на Министерството на културата за изключителен принос в българската култура - "Паисий Хилендарски". Професор е в НАТФИЗ. Води клас по актьорско майсторство.

От 2001 г. е депутат в 39-ото НС като представител на Коалиция за България и председател на Комисията по култура.

Министър е на културата в коалиционното правителство на Сергей Станишев. През 2009 г. става депутат от ПГ на Коалиция за България в 41-вото НС.

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Данаилов, кой ви покани за водач на листата в Плевен?

- Аз вече го обясних вътре (по време на заседанието на областния съвет на БСП в сряда - б. а.) на другарите, защото разбирам, че всичко се случи много спонтанно. Истината е, че преди няколко дни ми се обади Румен Петков. Бяха заедно с Васил Антонов и Румен ми казва: Чичо Ламби (той така ме нарича), защо не оглавиш нашата листа. Казвам: Румене, аз все пак съм водач в Пловдив и не мога да избягам оттам и да дойда в Плевен. На другия ден обаче той пак ми се обади и този път разговорът ни завърши с "хайде, помисли го" от негова страна. Аз съм си заявил мотивите да бъда водач на листата на пловдивчани преди време, защото съм бил от тяхната листа в предишното Народно събрание. Истината е, че винаги съм водил две листи, но сега поради ред причини бях твърдо решен да водя една. В неделя ми се обади Сергей Станишев и ме покани на среща. Аз реших, че той може би ще се посъветва нещо с мен. На тази среща и той започна разговора за Плевен. Аз не искам тук да коментирам има или няма напрежение. Явно има такова нещо. Това обаче не е най-важното в момента.

- Има ли шанс Плевен да спечели тези избори?

- Истината е, че областта има големи шансове да бъде първа сила, като имам предвид изследвания за региона ви, както и факта, че имаме седем кмета. Така че смятам, че при една по-добра кампания можем да имаме успех. Та като се има предвид това, аз при първия разговор със Сергей отказах да водя в Плевен, защото не би имало нужда. Пак бях подложен на размисли и тук вече започна битката ми със себе си. Аз съм съвестен човек, поел съм ангажимент към Пловдив и изведнъж - и Плевен. Започнах вече да виждам как Сашо Диков ме подпитва - защо се отказа от Пловдив и избяга от Бойко Борисов, та да отидеш при Цецка Цачева в Плевен... Дълго мислих и рано сутринта преди пленума на БСП на 26 март казах своето решение - ще водя и двете листи. Съзнавам колко трудно ще ми бъде. Както е известно, имам студенти, както скоро ще стане известно - снимам главна роля в един сериал... Но това вече си е моя работа и въпрос на организация как ще си подредя нещата. От тази гледна точка искам да споделя нещо, което според мен е много важно - идеята на пленума на националния съвет беше на второ място да се сложи коалиционен партньор. Това просто не е възможно. Аз, ако нямам подкрепата на хората от региона, които в действителност ще свършат основната работа, просто няма как да стане. Идвал съм в Плевен да помагам на всички избори, но знам какво е да отидеш като водач на листа в едно място, където хората от ръководството на местната партия малко са контактували с теб. Затова беше прието хората тук да си решат второто и третото място - едното за региона, другото - за град Плевен.

- Не е ли малко жалко за БСП хора като вас непрекъснато да теглят колата или пък да я избутват...

- Аз съм предан човек. За себе си бях решил да се откажа въобще от листи, от депутатство... въобще. Дори заявих това в един от предишните пленуми. Имаше едно обръщение от ръководството към членовете на БСП, там - в последния абзац, имаше нещо много важно - какво трябва да направи партията. Това беше едно от нещата, което ми повлия, но сега не мога да говоря за него. Тогава написах писмо на Сергей Станишев , че съм готов да се оттегля, като това не значи, че аз ще спра да работя за партията, както съм работил и когато не съм бил в ръководството, и не съм бил депутат. Тогава Сергей каза - не, не, считам, че ти точно в този момент трябваш. И аз поех листата в Пловдив. Така че тегля - не тегля, важното е, че хората от средите на нашата партия, а и не само те, имат позитивно отношение към мен. Не съм политик от тези, които говорят много, но смятам, че имам още с какво да бъда полезен. Смятам, че мога да поема ангажименти и да ги изпълнявам, дори и на тази възраст, на която съм. Сметнете къде е Пловдив, къде е Плевен, какви са разстоянията, които трябва да се изминат, но в името на нещо, което искам да се случи, аз съм приел това решение.

- Какво смятате за отвода на Румен Петков?

- От редиците на водачите на листи излязоха едни от най-изявените имена на БСП, с които съм работил 12 години и които познавам и отпреди да се включа и аз активно в политиката. Някак си това, че тези хора излязоха, едновременно ме притесни и ме възторгна, защото те преодоляха себе си, направиха крачка назад в името на нещо по-добро, което всички очакваме. Аз съм сигурен, че много от тях боледуват заради това и сигурно са прави. Това, което им казвам, е - момчета, вие сте много млади, излезте малко сред хората, освободете се от политизирането и след време ще ви потърсят, няма друг начин. В този смисъл това, което Румен Петков и Румен Овчаров направиха, е изключително силно. Между другото, опитаха се да вкарат някаква интрига в пресата - Ламбо сменя двамата Руменовци... пълна интрига. Моята основна теза беше - да, трябва да се променят някои неща, но ние не можем да оголим парламентарната група, защото там трябват бойци. Аз не знам какъв ще е следващият парламент и това ми бяха думите пред Сергей - може би има нужда от друг тип личности, не такива като мен в един следващ парламент, който може би ще е по-буен, по-агресивен от миналия . С Румен съм приятел и моето условие да приема неговия отвод беше той да работи като председател на предизборния щаб, защото знам какви качества има, колко и как може да поема ангажименти и да ги изпълнява.

- Беше ли направена чистка от Сергей Станишев, след като се коментира, че той лично е решил водачите на листи? И дали има двоен стандарт, след като хора с по над пет мандата остават?

- Представете си и тези, които останаха, да се бяха оттеглили... Тогава кой щеше да остане да се бори? За двойния стандарт, аз не го тълкувам точно така, въпреки че бях изненадан от някои, които останаха като водачи на листите и които, действително, имат по повечко мандати в парламента. Не искам да ги коментирам като имена. Парламентарната група на БСП трябва да има своите биячи, това е, извинявам се за фразата. От друга страна трябва да дойдат нови лица, нови хора, които да ги видим колко могат. Освен това трябват експерти, едно Народно събрание има нужда от това, защото се работи по комисии, решават се важни неща. Има съмнения за двоен стандарт в някои от другарите, които по начало си имат съмнение и си имат опозиционно мислене. Тук е мястото да кажа, че аз също съм от хората, които се наричат опозиционери, но все пак се съобразявам с това, което трябва са случи и което е най-важното, защото ме е грижа за нашата партия.

- Ще има ли разлика в кампанията в Пловдив и Плевен?

- Разбира се, че ще е различна, защото тук е съвсем друга територия, аз все пак съм водач в Пловдив - град и Плевен - област. То няма време за големи кампании, въпросът е да решим кое и как да разпределим във времето.

- Защо хората от улицата като че ли се обърнаха срещу БСП?

- Нямам такова впечатление. По-скоро хората вкараха в кюпа всички. Ясно е, че нещо се случи, тръгнаха за едно, после отидоха в друга посока, сега се разфасоваха на групи... Младите хора, които виждам на улицата, имат повече порив и желание, отколкото идея как да се реализират те. Едната част от хората излязоха от глад на улицата и аз бях сигурен, че това ще се случи, докато правих президентската кампания. Минах през много региони, в голяма част от страната и просто видях в очите на хората, усетих по разговорите, че такова нещо предстои да се случи. Само че тогава хората бяха уплашени, пресирани, а днес аз се радвам, че всеки може да каже това, което мисли. Всеки днес има свободата да говори, без да се интересува дали гербаджиите ще уволнят сестра му, брат му... Честно казано, когато сме имали провали ние от БСП, като през 1997-а, бях много потиснат, защото имах чувството, че и аз нося някаква вина. Ходех като замаян... Така беше и през 2009 г. Тогава, при предаването на кабинета, има нещо, което ме впечатли. Идват хората от ГЕРБ, някои от тях познати, и изведнъж усещам така някаква хладина, резервираност... Не подозирах, че такъв ужас ще се стовари върху нашата партия. Именно част от тези хора, които са без вина виновни, които поеха този удар, днес се оттеглят от нашите листи.

- Какво трябва да направи БСП, ако спечели изборите?

- Е, сега не мога да кажа всичко, което трябва. Първо - трябва да даде възможност на хората да работят и да имат пари да си платят масрафите. И аз съм щастлив, че водя листа и в Плевен, защото - ето къде е Белене, това е решението за голяма част от проблемите тук. Хората искат работа, искат реализация, това е важното. А най-важното е да възвърнем вярата на хората, защото безверието убива.

- Очаквате ли някакви удари под кръста?

- Всичко очаквам, те вече толкова удари ми нанесоха, че няма какво повече да ми направят. Каквото и щат да вадят.

- Вярвате ли, че БСП ще спечели тези избори?

- Ако наистина успеем да убедим голяма част от хората, имаме шанс. Аз поне трябва да се мотивирам за такова нещо, за успех.

- Кое ви държи толкова години боец на БСП?

- Удържам, защото най-лесно е да кажа - не мога. Фактът е, че вместо да си налегна парцалите и да си гледам това, което имам като професия, аз отново се втурвам в битка, която знам какво ще ми коства. Моята съпруга ми каза отначало: сега недей, мойто момче, стига вече, недей, постой си малко вкъщи. И в следващия момент, като ме видя, каза - тръгвай, тръгвай!

- Подкрепи ви за пореден път...

- Абсолютно, и то и за двете места - Пловдив и Плевен, защото аз наистина бях раздвоен.

- Днес е 27 март (тогава е взето интервюто - б. а.), Ден на театъра, вашето пожелание към колегите ви...

- Нека всичките ми колеги са ми живи и здрави. И - кураж!


  

върни се в НАЧАЛО