СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                          "BG Север" - брой 8 (1 - 7 март 2013 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Румен Петков

Специално за читателите на "BG Север" плевенският народен представител се съгласи да коментира политическата ситуация в страната и да представи своите виждания какво трябва да се прави отсега нататък. Според червения депутат виновни за масовите настроения срещу системата и политическите партии са ГЕРБ и Бойко Борисов.

 

Недоволството от управлението на ГЕРБ изкара хората на улицата

 

Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Завършил е МГ “Гео Милев” в родния си град и висше образование със специалност математика в Пловдивския университет. Специализирал мениджмънт.

Бил е председател на ОбС на БСП, кмет на община Плевен (1995 - 1999 г.), народен представител в 39, 40 и 41 НС. Министър на вътрешните работи (2005 - 2008 г.).

Член е на НС на БСП.

Женен, с двама сина.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Петков, какво става в държавата в момента?

- Цари хаос, от който са заинтересовани главно управляващите, защото правителството действа безконтролно. На мен ми звънят от МВР, от Министерство на финансите хора, които твърдят, че се унищожава документация. Хаос, защото действията на различните агенции остават безконтролни. Хаос, който обслужва управляващите, защото в момента не е ясно финансовото състояние на държавата. Имитираха се облигации и ценни книжа, същевремнно ние знаем, че е поставен под съмнение финансовият резерв на държавата. В крайна сметка се нагнетява едно напрежение, от което вижаме, че постоянно излизат разнопосочни сигнали - вън политическите партии от парламента - ама ние не сме готови; веднага да се разпусне Народното събрание - не, едва ли не да се удължи неговият живот и т. н. Утре президентът и премиерът в оставка могат да обясняват своето поведение с "Ама така искат хората". От това са заинтересовани само управляващите. В действителност парламентът трябва да се разпусне час по-скоро и президентът да поеме отговорността с назначаването на служебното правителство.

- Само високите сметки ли изкараха хората на улицата?

- Не само сметките, а като цяло недоволството от управлението. И това размиване на въпросите, свързани с провала на управлението на ГЕРБ, с изключителното обедняване на хората, с провала на сектора на сигурността, с провала на икономиката ни, потъна в общото говорене срещу монополите, срещу високите сметки на тока и на парното. Ние имаме едно общо недоволство у хората и същевременно създаване на впечатлението, че видите ли, ние искаме да се вслушаме в гласа на улицата. Какво иска улицата? Какво означава формулировката на президента, че правителството ще бъде контролирано от обществен съвет, който ще се излъчи от легитимни представители на протестиращите. Кои са легитимните представители? Аз тези дни съм смаян от факта, че срещу системата излизат и говорят хора, които много активно са участвали в нея - като Михаил Неделчев, като Евгени Михайлов, като Михаил Константинов. Т. е. ние виждаме като говорители срещу системата, които ще ни дадат "ценни" напътствия как да я реформираме, хора, които са активни участници в нея. Михаил Константинов е несменяем участник в системата 23 години.

- Кой ще излъчи тези представители на улицата?

- Вие виждате, че във Варна вече има 4 - 5 инициативни комитета. Ако във всеки град е така, какво правим - този обществен съвет ще бъде от минимум 250 - 300 човека. Когато се легитимира хаосът, тогава катастрофата става неизбежна. А ние сме на път да легитимираме хаоса.

- За пръв път масово се чуват гласове за отричане на всички партии. Защо според вас е така?

- Това е естествено продължение на политиката на управляващите. ГЕРБ неглижира институциите и политическите партии. Министър-председателят не е бил на едно обсъждане на бюджета в Народното събрание, не е бил на един вот на недоверие. Диалогът между политическите партии е сведен до нулата. И когато днес чуваме тези гласове, трябва да си даваме сметка кой отговаря. За това носят отговорност лично Бойко Борисов и политическа партия ГЕРБ. Не може да отричаш демокрацията, като същевременно заявяваш, че искаш демокрация и контрол. Това е отрицание на демокрацията. В цял свят политическите партии са тези, които носят отговорност за развитието на обществото. Но неглижирането и унижаването на политическите партии води до тук. Когато ти създаваш трайно у хората убеждението, че не партиите, а една личност взима всички решения какво да се случва в България, естествено у хората вече подсъзнателно се налага убеждението, че тези партии са излишни.

- Вие казахте, че веднага трябва да се разпусне парламентът, но той няма ли какво да свърши важно преди изборите?

- Ние сега ще гледаме един Закон за енергетиката, който проектозакон аз не съм виждал и вероятно целта ще бъде бързо той да бъде приет на първо и на второ четене, за да може да бъде успокоено обществото. Кого ще успокоим? Второ, какво казваме на чуждестранните инвеститори? За всяко едно действие трябва да си даваме сметка, че търговските представителства във всички посолства готвят своите доклади и тези доклади ще бъдат представени на техните правителства, на техните търговско-промишлени палати и ще формираме като цяло отношение на чуждестранния инвеститор към България. В последните три години то е строго негативно, в резултат на това чуждестранните инвестиции у нас са практически занулени и това е най-големият провал на правителството в сферата на икономиката. Оттук нататък ние просто ще уплашим всички и те ще побягнат с бърза скорост от България. Какво правим, когато започнат да се изнасят чуждестранните инвеститори? Защото те виждат нестабилността. Днес ситуацията е такава в енергетиката. Кой гарантира, че този хаос утре няма да удари банковата система.

- Има гласове и срещу банките...

- Тази сутрин (интервюто е взето в понеделник, 25 февруари - б. а.) слушах Волен Сидеров - див популизъм. Той е решил въпроса с доходите, с пенсиите, с лихвите по кредитите и по депозитите, решил е проблемите в енергийната система. Това са потресаващи неща.

- Каква е ролята на президента в тази ситуация и какво служебно правителство трябва да назначи според вас?

- Във всички случаи трябва да е експертно и промените на часа трябва да стигнат до държавните агенции и до областните управители. Цялата технология по провеждането на изборите трябва да бъде независима. А виждаме, че в момента за управляващите оставането на власт е въпрос на физическо оцеляване. За това политическите кабинети в министерствата трябва да бъдат преосмислени на часа. Пак казвам - в МВР и Министерството на финансите се унищожава купища документация.

- Каква трябва да бъде в тази ситуация ролята на БСП?

- БСП трябва да бъде много по-активна, защото продължава да е носителят на спокойствието. БСП продължава да бъде носителят на институционализма. Но БСП трябва да бъде много по-активна. Ние отсъстваме от средствата за масова информация. А трябва да бъде обратното - ние да сме основните говорители на институционализма, на демокрацията и на политическото спокойствие. Защото ние сме показали, че за нас обществото и държавата са първостепенни интереси и са над всички други.

- Но в такъв случай ще се явите защитници на сегашната политическа система, срещу която масово се обявява улицата, и ще трупате само негативи...

- А каква е политическата система, която е нужна на България? Когато се абстрахираш от конюнктурата, когато имаш силата и характера да отстояваш ценности, тогава губиш в краткосрочен план, но печелиш в дългосрочен. За нас е важно да създадем у обществото чувството за необходимост от стабилност. В момента хаосът довежда обществото до ситуация, в която то не знае какво иска. Казват - искаме промяна, искаме неправителствените организации и протестиращите да бъдат представени на всички нива. Как? Аз самият съм убеден, че в момента на тези хора трябва да им бъде даден шанс да осмислят ситуацията, в която са. Нека те да имат право да участват в изборния процес, във формирането на новия парламент. И тогава във Варна от 5 ще станат 55 инициативни комитета.

- Според вас кога трябва да се проведат изборите?

- Във възможно най-кратки срокове, може би през май. Всичко останало е задълбочаване на хаоса. Служебното правителство има няколко ключови задачи - първо, осигуряване на провеждането на демократични избори. Второ - преглед на системите. Две системи се нуждаят от генерален преглед и контрол - финансовата и тази на сигурността. Трето, ние сме в решителна фаза на преговори с Европейския съюз за формиране на бюджетната рамка на България до 2020 г. Тази оставка е толкова безотговорен акт. Тя беше необходима преди 6 весеца, преди година. Резултатът от това правителство е случващото се на улицата. Сега в момента нямаме легитимен орган, който да преговаря с Европейската комисия. Важна задача на служебното правителство, и това президентът трябва да го вмени и ако трябва сегашното Народно събрание да го санкционира, са преговорите за бюджетната рамка.

- Готова ли е БСП за избори в такива кратки срокове?

- Нужна е много по-активна и по-систематична дейност. Буквално до дни трябва да имаме нашите участници в секционните избирателни комисии. Кой гарантира, че секционните избирателни комисии за пореден път няма да бъдат пренаписани? Ние видяхме на референдума как се прави. Трябва да имаме ясното съзнание за цялостната ни организация, за активността и функциите на областните партийни съвети, на общинските партийни съвети. Ние нямаме време от гледна точка на технологията за номинациите на нашите кандидати. Да не говорим, че целият процес трябва да бъде предшестван от оценяване на досега действащите народни представители.

- Тогава излиза, че "Позитано" ще нареди листите и ще ги спусне на местните структури...

- Ако това се случи, ще бъде фатално за изборните резултати на БСП, защото ще демотивира регионите. И аз не мисля, че това ще се случи, защото ръководството на БСП добре разбира, че партията трябва да бъде пределно мобилизирана и пределно активирана. А това със спускане на имена отгоре няма как да стане.

- Какви ще бъдат основните послания на БСП към избирателите?

- Политиката на доходите, политиката на заетостта, политиката в сферата на сигурността и, разбира се, гражданският контрол. Ние и сега имаме инструменти за контрол, но те не работят. Какво означава ДКЕВР? Сами разбирате, че всички тези процеси на ценообразуване са именно от този независим регулаторен орган. Ние отдавна говорим, че не може министърът на икономиката да е и персонално отговарящият за ДКЕВР, защото е собственик на НЕК, а същевременно държи в ръцете си контролиращия регулаторен орган. Как да стане? Ето го резултатът. Още повече, че този министър е крайно неграмотен.

- Ако БСП постигне резултат, който да й позволи да влезе в управлението, евентуално с кого би се коалирала?

- Нека да видим каква ще е конфигурацията на следващия парламент.

- А с кого никога не би се коалирала?

- Никога не би трябвало да се влиза в коалиция с ГЕРБ, с "Атака" - това са партии, които са вредни за българското общество. Но първият въпрос е с кого се явяваме на изборите. Вторият - с кого ще влезем в коалиция след тях.

- И с кого трябва да се яви БСП?

- БСП трябва да центрира цялото ляво и лявоцентристко мислене, идеи и енергия в и около себе си.

  

върни се в НАЧАЛО