СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                "BG Север" - брой 3 (25 - 31 януари 2013 г.)

ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

 

Васил Антонов

 

Областният лидер на БСП в Плевен Васил Антонов беше един от основните "двигатели" в разяснителната кампания преди референдума, който трябва да реши бъдещето на българската ядрена енергетика и на проекта АЕЦ "Белене". През последния месец той участва в десетки срещи с жителите на региона. Има преки впечатления от проблемите, които вълнуват обикновените хора в навечерието на първото народно допитване след промените у нас през 1989 г.

 

 

Строителството на АЕЦ “Белене”
ще даде тласък на развитието
на икономиката

 

Васил Миланов Антонов е роден на 1 януари 1956 г. в Монтана. Завършил е икономически техникум в родния си град, а след това висше образование в Икономическия институт във Варна. От 1981 до 1985 г. работи в общинския съвет в Михайловград. В Плевен пристига през 1985 г. и започва работа в окръжния народен съвет. След това е бил зам.-шеф на фирма "Обществено хранене", изпълнителен директор на фирма "Тибор", икономически управител на Медицинския университет.

От 1993 до 1996 г. е зам.-управител на "голямата" Ловешка област.

През 1998 г. влиза в частния бизнес.

Депутат в 40 Народно събрание от плевенската листа на Коалиция за България.

В момента е областен председател на БСП в Плевен и член на националния съвет на партията.

Баща на трима сина.

 

 

Интервю на Ангел АТАНАСОВ

 

- Г-н Антонов, денят "Х" за жителите на Плевенска област е в неделя, 27 януари. Референдумът за бъдещето на АЕЦ "Белене" може да промени коренно всички сфери на обществения живот в региона. Каква е вашата прогноза за резултата от него?

 

- Силно вярвам и призовавам жителите от областта да бъдат активни в този ден и да дадат своето "ДА", защото това е първият шанс на гражданите на България да участват пряко в решаването на толкова важен за страната ни въпрос, изразявайки своята гражданска позиция. Всеки трябва да подкрепи референдума, като по този начин ще покаже и своето несъгласие с престъпното отношение на управляващите към проекта АЕЦ "Белене". Строителството на грандиозен проект с дългогодишна експлоатация ще даде тласък на икономиката, образованието и науката. В България има сериозен кадрови потенциал с дългогодишен опит в ядрената енергетика. Университетите и БАН разполагат с капацитет за обучение и научни изследвания в тази област. Ако построим АЕЦ "Белене" ще осигурим работни места за 60 000 души. Ще се даде възможност за развитие и на съпътстващите отрасли, бизнеса, технологиите, услугите.

Мисля, че сега е важно структурите на БСП и партньорите от Коалиция за България да мобилизират своите избиратели в това народно допитване, защото то е от изключителна важност за нашия район. От резултата на референдума зависи дали ще можем да получим лост, който да изтегли икономиката на Плевенска област и на цяла Северна България. Достойно ще бъде, ако плевенската областна партийна организация съумее да постигне един резултат с 10% повече от този за страната.

 

- Противниците на изграждането на централата непрекъснато повтарят, че референдумът е партиен - на БСП. Можете ли да оборите това твърдение?

 

- Референдум ще има въпреки паниката, която всяват управляващите и някои от формиращите се нови партии. Никой не трябва да пренебрегва събраните 770 000 подписа на гражданите. Нито едно правителство, включително и това на ГЕРБ, няма правото да игнорира волята на българския избирател. А колкото до това дали този референдум е политически, мога да кажа, че до него се стигна след протестните действия на хората от Белене и региона, спонтанно възникнали след дълбоко погрешното решение на правителството и Народното събрание за спиране изграждането на АЕЦ "Белене". В този аспект отговорът ми е "да" - политически е, защото до референдум се стигна чрез политическо събиране на тези 770 000 подписа от структурите на БСП и на недоволните граждани. Ако погледнем от важността и съдържанието, произтичащо от резултата от референдума, то той е на цялото общество, на България.

 

- Вие участвахте активно в едномесечната кампания, която трябваше да поясни на обикновените гласоподаватели същността на това народно допитване. Какви са вашите впечатления от многобройните срещи? Разбраха ли хората за какво става дума?

 

- Като част от екипа, организирал информационно-разяснителната кампания за първия национален референдум, мога да кажа, че проведохме по няколко срещи в големите общински центрове в областта, както и в част от по-малките населени места. Те преминаха при голям интерес, както от страна на членовете на БСП, така и от симпатизанти, партньори и граждани, които пълнеха салоните, защото хората вече са осъзнали сами необходимостта от реализирането на проект от мащаба на АЕЦ "Белене". Разбрали са, че това е ключов момент за цялостното развитие на Плевенския регион. Хората виждат и заявяват недоволството си от тревожната тенденция, която налага управляващото ни правителство през последните три години и половина и усилията му да направи България енергийно зависима държава.

На общоградската среща в Долни Дъбник, например, младите хора излязоха с декларация в подкрепа на изграждането на АЕЦ "Белене". Те заявиха своята категорична позиция, осъзнавайки потребността от реализирането на такъв проект не само за Северна България, а и в национален мащаб. Седмица по-късно, подобна декларация бе подготвена и от областния съвет на младежкото обединение на БСП в Плевен и изпратена до председателката на НС г-жа Цецка Цачева, народните представители от 15 Плевенски многомандатен избирателен район и на областния управител на Плевен.

 

- За какво най-често ви питаха участниците в тези разяснителни срещи?

 

- На провелите се срещи бяха поставени редица въпроси относно провеждането на референдума - каква ще е истинската цена за изграждането на обекта, ще се запази ли участието на държавата като регулатор при реализацията на проекта, как ще рефлектира всичко това върху региона и цялостното развитие на енергийната система на България, сеизмично активен ли е районът около площадката, непоследователността на ГЕРБ и Бойко Борисов в политическата позиция по отношение участието им в референдума. На едно от събранията някой от присъстващите бе изброил, че от февруари миналата година, след като Бойко Борисов ни убеждаваше, че "Не построим ли "Белене", токът скача 18 пъти; икономиката банкрутира" (25 февруари 2012 г.), след това позицията му е променяна 19 пъти пред медиите. Както и позицията на председателката на НС г-жа Цецка Цачева, и народните представители от ГЕРБ, които заявяват по места своето "да" за реализиране на електроцентралата в Белене, а в София това "да" се променя на "не". Тук е моментът да напомня още веднъж, че всички народни представители от нашия избирателен район бяха избрани преди 3,5 години, след като заявиха положителното си становище за изграждането на АЕЦ "Белене".

 

- След 23 г. демокрация от български тип доста избиратели станаха скептици и вече не вярват, че нещо наистина зависи от тях. Как ще ги убедите в обратното, за да отидат в неделя до урните?

 

- Недоволството от политиците и скептицизмът в мисленето на българите отдавна са придобили опасна инерция. Инерция, която пречи за осъществяването дори на малкото положителни политически предложения, решения и изяви. За това ще изложа малко факти. Площадката в Белене има одобрението за експлоатация на Евроатом и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). През 2011 г. ЕС, Евроатом и МААЕ проведоха най-задълбочен преглед на всички изисквания за безопасност на действащите централи в Европа, като се взеха предвид евентуални неочаквани явления от мащабите на наводнения и цунами - т. нар. стрес-тестове. Тези допълнителни изисквания, които са глобални, доказаха, че проектът АЕЦ "Белене" е перфектен и покрива най-високи и невероятни критерии за безопасност. Предвид инцидента с японската ядрена централа "Фукушима" през 2011 г. МААЕ и европейските институции въведоха допълнителни по-строги критерии за безопасност на работата на атомните електроцентрали. Международната агенция прецени, че тези допълнителни изследвания са важни и необходими за осигуряване на безопасното бъдещо развитие на проекта. Докладът на Worley Parsons от октомври 2011 г. относно проведена допълнителна оценка - стрес-тестове на АЕЦ "Белене", заключва, че проектът отговаря на завишените изисквания за безопасност и няма необходимост от коригиращи мерки. Беленската атомна централа притежава четири независими канала на активните системи за безопасност, разширен капацитет и брой на пасивните системи за безопасност. Като основен пример може да послужи фактът, че е предвидено централата да издържи дори директно падане върху нея на пътнически самолет.

 

- Какво е вашето обяснение на нежеланието на управляващите от ГЕРБ да продължат изграждането на АЕЦ "Белене"?

 

- Ядрената енергетика се развива от икономически силни държави, в света те са 30, като относителният дял на произведената електроенергия в най-развитите страни е следният: Франция - 80%; Швеция - 40%; Южна Корея - 35%; Швейцария - 41%; Словакия - 54%; Словения - 42%, а в България - едва 32%.

През последните десетилетия се нагледахме на много противоречия и конфликти за енергийните ресурси на Земята, на много опити за натиск на "голямата политика", било то явен или таен, на силните над слабите. Всичко това говори за определени "настоявания" от страна на външни сили, които вече затвориха четирите блока на АЕЦ "Козлодуй", спряха строителството на АЕЦ "Белене" и прекратиха уранодобива у нас. Истината е, че АЕЦ "Белене" ще има, но при цялото ни уважение към доминиращите сили в Европа и света, тя трябва да е български проект.

 

- Ако референдумът се окаже успешен "наполовина" и решението за окончателно спиране на проекта за беленската АЕЦ бъде върнато за ново обсъждане в парламента, може ли да се очаква нова промяна в позицията на ГЕРБ за бъдещето на централата?

 

- Хората трябва да знаят, че ако излязат да гласуват над 20% от българите, това вече ще даде възможност темата отново да бъде отворена в българските държавни институции. Тя ще се върне в парламента, който ще има възможност отново да се произнася по нея. И не вярвам, че има сила, която ще се противопостави на над 20% от обществото. За пример мога да посоча, че при последните евроизбори гласуваха около 20% от имащите право на глас и с тези гласове бяха изпратени българските евродепутати в Европейския парламент. В подкрепа на тази теза, при местния референдум в Бургас относно енергийния проект за нефтопровода "Бургас - Александруполис" гласуващите бяха малко над 20% и това бе достатъчно ГЕРБ да преразгледа решението за изпълнение на проекта. Ето защо след 27 януари ще имаме категорично становище, заявено от суверена за изграждането на АЕЦ "Белене".

А по отношение на това, дали ще има промяна в позицията на ГЕРБ, не смятам, че някой, който и да е той, може да се ангажира с прогнози - виждате, че тя е различна във всеки един момент на деня. Не съм сигурен, че позицията им, за която говорят днес, е тази за 27 януари. Но ако у ръководството на тази партия има останало чувство за лично достойнство и морална отговорност, то те категорично трябва да уважат вота на българите, подкрепили с гласа си референдума.

 

- До каква степен това народно допитване за централата ще е показателно за съотношението на силите преди предстоящите парламентарни избори през лятото?

 

- Чрез участието си в референдума българите имат възможност да докажат, че за тях е важно България да бъде страна, работеща за по-силна и модерно развиваща се икономика. Страна, която би могла и за в бъдеще да се утвърждава като енергиен център на Балканите.

Гласувайки с "ДА" на 27 януари, всеки един от нас има възможност да покаже на управляващите, че за в бъдеще ще даде мандат на едно следващо управление, което би се ангажирало с доизграждането на ядрената централа в Белене.

върни се в НАЧАЛО