СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                "BG Север" - брой 2 (18 - 24 януари 2013 г.)

ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


Ивелин Николов

 

Плевенският депутат от ГЕРБ публично обяви, че на предстоящия референдум за развитието на ядрената енергетика ще гласува "за". С него разговаряме за аргументите му в полза на изграждането на АЕЦ "Белене", както и за проблемите на икономиката и спорта в Плевенския регион.

 

Ще гласувам за АЕЦ “Белене”, защото
тя е нужна на региона и на България

 

Ивелин Николов е роден на 6 май 1967 г. в Плевен. Средното си образование е завършил в Спортното училище в града. Бил е състезател по лека атлетика, по-късно става треньор. Висшето си образование завършва във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Бил е началник отдел "Спортни имоти" към общинската фирма "Жилфонд" в Плевен. Избиран е за общински съветник от ГЕРБ, от 2007 до 2010 г. изпълнява функциите на областен координатор на ГЕРБ в Плевен, а в момента е народен представител от управляващата партия.

 

Интервю на Емилия КАРАБУЛЕВА

 

- Г-н Николов, не е ли твърде неискрено отношението на отделните политически партии към хората във връзка с предстоящия референдум - "за" или "против" развитието на ядрената енергетика в България? Уж даваме право на народа да си каже думата, а в същото време всеки от политиците като че ли гледа да извлече дивиденти за себе си и за партията си. Какво е вашето мнение?

- Да, може наистина някои политици да мислят по този начин. Но в случая аз ще говоря от свое име. Аз съм "за" развитието на ядрената енергетика в България, смятам, че това е важно за икономиката на Плевенския регион, както и за икономиката на страната. Убеден съм, че на този етап няма по-евтина еленергия. Като пример ще посоча решението на японските власти да възобновят дейността на ядрените си централи. Оказа се, че икономиката на Япония стана неконкурентоспособна заради високата цена на еленергията. Затова са предприели нова стратегия, въпреки аварията във Фукушима. И те на този етап са достигнали до заключението, че по-евтина еленергия от атомната няма.

- А как ще повлияе изграждането на АЕЦ "Белене" върху бъдещето на енергийната карта?

- Може сега да ни е по-скъпо да построим централата, но пък да речем след 20 години ще ни е по-изгодно сами да произвеждаме еленергия, отколкото да я внасяме от съседни държави. Аз не съм експерт, но виждам как в много европейски държави се толерира строителството на ядрени мощности.

- Полезен ли е, според вас, референдумът за България? Някои политици смятат, че подобен въпрос трябва да го решават експертите.

- Да, можеше този въпрос да се реши от експерти, но след като се събраха толкова подписи от хората в подкрепа на референдума - то нека да бъде волята на народа. Референдумът е полезен за народа, за съжаление мнозина го използват и за политически цели. Пак ще повторя, че в нашата област инвестициите са нулеви, плевенчани напускат региона, той се оголва от млади хора, от добри специалисти. Те заминават за чужбина или пък намират работа в други градове. Според мен в момента реално в Плевен живеят между 60 хил. и 80 хил. души.

- Какво губи нашият регион, ако АЕЦ "Белене" не бъде построена?

- Преди всичко, както вече казах, губи потенциал от млади, способни хора. Ако централата не бъде построена, мнозина инвеститори, които бяха готови да вложат парите си тук, ще се оттеглят. Наши съграждани също бяха направили подготовка да строят в района на Белене, да закупуват недвижими имоти. В един момент, когато това не се случи, всичко отиде нахалост. А хората останаха разочаровани.

- Какви са основанията ви да подкрепите строителството на централата в Белене и то в разрез с позицията на съпартийците ви, които са "против"?

- Мисля, че моята позиция е принципна и последователна. Още в предизборната си кампания аз съм се обявил за построяването на централата, защитил съм тезата си пред хората. И сега продължавам да отстоявам позицията си, защото съм сигурен, че АЕЦ "Белене" е нужна на Плевен и на България.

- Какви са очакванията ви от референдума, какви ще бъдат резултатите според вас?

- Очаквам гражданите да подкрепят ядрената енергетика, да гласуват "за" АЕЦ "Белене". Сигурен съм, че това ще бъде вотът на хората от Плевен и региона. Надявам се и гражданите от другите краища на страната да разсъждават разумно и прагматично и да ни осигурят производството на евтина енергия от атомни централи в бъдеще.

- Как вашите колеги от партия ГЕРБ възприемат позицията ви "за", като се вземе предвид, че общо партийната линия е в посока "против"?

- Това е моята лична позиция. Ще гласувам "за" по причините, които вече обясних. Според мен всеки трябва да изрази своята лична позиция по дадения въпрос.

- Все пак на референдума вие в ГЕРБ как ще гласувате - всеки с личната си позиция или ще имате една обща позиция, разбира се, с малки изключения?

- Не искам да влизам в излишни полемики. Аз ще защитя нашия регион, нашите съграждани със своя вот. Затова изразявам своята позиция по този начин.

- Имат ли плевенчани здраво депутатско лоби в парламента, което да защитава интересите на региона? Защото ми се струва, че не се прави достатъчно.

- Да, имаме сериозно лоби в парламента, имаме министри от региона. Но за съжаление не правим нищо за развитието на икономиката, за привличането на инвестиции. За разлика от други колеги от Русе, от В. Търново, от Варна и др., които са обединени и работят сериозно в полза на регионите си. При нас са повече приказките, надеждите, че ще направим нещо добро. Ние сме големите длъжници на нашите съграждани.

- На какво се дължи тази слабост на нашето лоби?

- Може би ние сме разделени от политически дразги, от лични интереси, които не можем за загърбим в полза на интересите на гражданите. Докато други лобита за други градове успяват да ги надмогнат и да работят за хората. Така че - признавам, че сме в дълг на нашите съграждани.

- Какви са отношенията вътре в ГЕРБ, какви противоречия имате и кои са положителните страни? Просто да открехнем вратата към кухнята на управляващите.

- ГЕРБ е демократична партия, затова в нея водим спорове по съществените проблеми от ежедневието. Всеки има право да изрази своето мнение и да защити своята позиция. Между нас има разговор, диалог - кое, как трябва да се случи, и това е нормално. Но между нас има спорове за защита на тезите, които всеки отстоява, а не безсмислени, празни, безпринципни словесни боричкания. И това е добре, все пак накрая се стига до вземането на добре аргументирани решения.

- А какви са отношенията между местната структура на ГЕРБ в Плевен и централното ръководство? Има ли разногласия и кои са допирните точки?

- В случая мога да говоря за себе си. Винаги, когато е имало проблеми в община Плевен, съм реагирал и съм помагал на кмета и на общинския съвет в решаването на важни въпроси. Смятам, че съм бил адекватен към ситуациите. Според мен това е начинът на работа. Когато съм имал въпроси, съм ги отправял към общинската администрация или към общински съветници.

- Инфраструктурата на държавата се подобрява, но ще има ли пари за подобряване на инфраструктурата в Плевенско? Знаете, че тук на места пътищата са в окаяно състояние.

- Има няколко проекта, по които се работи, и ние депутатите оказваме помощ на общината. Става въпрос за проекта за водния цикъл, за пътните проекти. Но както вече казах, ние депутатите още сме в дълг към плевенските граждани по отношение на добрата защита на техните интереси и за привличането на инвестиции. В тази връзка искам да обърна внимание и на общинските екипи за разработването на европейските проекти, на общинската администрация - да бъдат по-активни. Не само да се чака, но да се предприемат инициативи на местно ниво.

- Но нали ви е ясно, че първо общината трябва да има пари, за да участва по европейските програми. Кой да осигури тези средства?

- Един от големите проблеми на община Плевен е, че предишното общинско ръководство на кмета Найден Зеленогорски изчерпа възможностите да се теглят кредити. Сега тези заеми можеха да бъдат полезни за участие в европейските проекти. Оттук нататък ще е по-трудно да се търсят и да се намират пари, но не е невъзможно. Аз лично ще повярвам, че се работи, само когато видя реализирани проекти в общината.

- А как върви подготовката на изборите за парламент през настоящата година? Какво се прави в момента? Какво да очакваме?

- В момента сме на етап срещи с хората, разговаряме, разясняват се нещата, които са направени през последните три - четири години. За да може всеки да направи своя компетентен избор.

- Кога ще бъдат изборите?

- По последна информация - в началото на месец юли.

- Опозицията ви обвини, че скроявате Изборния кодекс по своя мярка с единствената цел - да спечелите изборите. Как ще отговорите на тези нападки?

- При всяка една промяна, опозицията реагира по този начин. Намира няколко пункта в закона, които са в полза на управляващите, според тях. И ги атакува. Но нещата не стоят така, ГЕРБ спазва изискванията при промяната на закона, забележките също. Така че нещата се развиват по един прозрачен начин, за да могат наистина да се проведат едни нормални, демократични избори.

- Напоследък в парламента имаше сериозни търкания между ГЕРБ и БСП по отношение на референдума, за изборите, за приоритетите на управляващите. Това спор на принципна основа ли е или е дежурната война между управляващи и опозиция? Ако трябва да сте искрен - виждате ли основания в нападките на опозицията в парламента?

- В повечето случай става въпрос за сблъсък на идеи, на тези. БСП са лява партия, те мислят, че по определен начин ще защитят интересите на гражданите. А пък ГЕРБ е дясна партия, с други приоритети, нормално е да имаме различни визии за управлението на страната. Но понякога наистина се изпада в дребнотемие. Мисля, че резултатите от работата на управляващите от ГЕРБ вече се виждат. Страната е финансово стабилна, подобрява се инфраструктурата.

- Какви са очакванията ви от изборите? Задава ли се нов управленски мандат на ГЕРБ - оптимист или песимист сте по отношение на резултатите от вота?

- Надявам се, че ГЕРБ ще получи нов управленски мандат. През тези 4 години ние показахме, че мислим за инфраструктурата на страната, за привличането на инвестиции, налице е стабилизация. Дано гражданите да оценят постиженията ни. Но хората ще дойдат пред урните, те ще решат.

- Каква е визията ви за развитието на икономиката в Плевен? Какво е нужно да се направи, за да успее градът в привличането на инвестиции?

- Ние трябва да търсим инвестиции в нови технологии, в екологични производства, да се открият повече работни места. А заплатите на хората да са адекватни на един по-висок стандарт на живот. Защото безработицата в нашия регион е много сериозен проблем.

- Вие дълги години сте работили в полза на плевенския спорт и са ви ясни проблемите му. Не е ли твърде болезнено за вас това, което се случва напоследък със спортните бази в общината?

- Да, болезнено е. Винаги съм готов да помогна, тъй като много години от живота си съм дарил на спорта. Но не се върви в правилната посока. Например - напоследък има неадекватни решения на общинския съвет по отношение на спорта. По отношение на ползването на базите, на спортните клубове. Ние трябва да създадем възможност, по-добри условия на спортните клубове да работят. Това е превенция за здраве - по-добре да отделим пари за спорт, отколкото после да се дават за здраве. Пък и спортът възпитава децата във воля, в дисциплина, създава характер, помага в развитието на младите хора. Затова трябва да се акцентира върху проблемите на спорта в региона. А в момента в Плевен се дават смешни пари за развитие на спорта.

върни се в НАЧАЛО