СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                 "BG Север" - брой 1 (11 - 17 януари 2013 г.)

                                                                                   ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

 

Румен Петков

 

Каква беше за България миналата година, какво очаква от 2013-а, защо хората от региона трябва да гласуват на референдума, докъде стигна случаят "Коиловци" - на тези и на други въпроси специално за читателите на "BG Север" отговаря депутатът от Коалиция за България Румен Петков.

 

Бойко Борисов и неговото правителство съзнателно ликвидират Плевен и областта

 

Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Завършил е МГ “Гео Милев” в родния си град и висше образование със специалност математика в Пловдивския университет. Специализирал мениджмънт.

Бил е председател на ОбС на БСП, кмет на община Плевен (1995 - 1999 г.), народен представител в 39, 40 и 41 НС. Министър на вътрешните работи (2005 - 2008 г.).

Член е на НС на БСП.

Женен, с двама сина.

 

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Петков, каква беше според вас 2012 г. за България?

- Годината бе лоша в международен план, свързана с редица негативни оценки, от които най-тежката е поредното отлагане за Шенген. Това е политическата оценка за неспособността на българското правителство да решава конкретни проблеми, да предприеме и реализира конкретни мерки от гледна точка на сигурността на външната граница на ЕС и от гледна точка на ефективната борба с престъпността, на първо място с организираната. 2012-а бе лоша и във вътрешен план поради растящата безработица, липсата на чуждестранни инвестиции, продължаващото затваряне на индустриални мощности. Лоша и от гледна точка на доходите. Замразяването на доходите влияе убийствено на определени групи от населението, и то немалки.

Така че 2012 бе една лоша за България и за българските граждани година.

- Една от основните теми миналата година безспорно беше референдумът за АЕЦ "Белене", макар че въпросът е формулиран по друг начин. Бойко Борисов призова да се гласува с "не". Това ще се отрази ли на резултатите според вас?

- Преди три години Бойко Борисов беше много категоричен, че без АЕЦ "Белене" България не може, без Втора атомна няма енергийна сигурност, в което беше прав. Това, че му се е променило мнението, не изненадва никого. Добре е, че Бойко Борисов направи това изявление, защото разумните хора ще излязат и ще гласуват "за" изграждането на нова енергийна мощност. Добре е, че той влезе в групата на Меглена Кунева и Иван Костов. Тях двамата аз ги разбирам -Костов започна ликвидацията на българската ядрена енергетика, той даде съгласието за затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", а Кунева финализира въпроса като министър по европейските въпроси. Всички плевенчани си спомнят и шизофренната позиция на Найден Зеленогорски по отношение на АЕЦ "Белене". В София, когато беше под крилото на Иван Костов и нищо незначещия му партньор, той беше против "Белене". В Плевен беше "за", а в Белене припкаше зад премиера Станишев. Позицията на Зеленогорски към Плевен винаги е била непочтена. Градът беше окраден и ограбен, оставен в нищета. Тази нищета - политическа и морална, не трябва да продължава.

Това е национално предателство, каквото няма от предаването на Левски насам. Бойко Борисов влезе в тази група на предателите на националните интереси. Това, че той заяви три пъти "не" на АЕЦ "Белене", за всички жители на Плевенска област трябва да говори, че той съзнателно върви към ликвидацията на областта и към изселване на гражданите й оттук. Давам пример. Приносът на това правителство към Плевенска област се изразява в закриване на военновъздушното училище, в спирането на проекта за магистрала "Хемус", в рязане на лентички на изградените от нас фериботен комплекс Никопол - Турну Мъгуреле, пътната артерия Плевен - Никопол, регионалната библиотека, ж. п. гарата, която реновирахме. Т. е. те в Плевен само са се показвали по телевизиите и са дефилирали. Това е истината за ГЕРБ и отношението им към Плевен. И "не" на АЕЦ "Белене" е еманация на унищожаването на Плевен и региона от Бойко Борисов и неговото правителство. За мен е много интересно какво ще каже Цецка Цачева и какво ще каже кметът на Плевен д-р Стойков. Защото те и двамата във всичките си публични изяви и кампании са се клели в "Белене". Още повече, че Цецка Цачева при преформулирането на въпроса заяви пред средствата за масова информация, че тя държи на централата и че ще гласува "за". Интересно е какво ще направи сега. Тук има едно публично дистанциране. Така че това е услуга за разумните хора на България да направят верния и мотивиран, единствения избор. Според мен това е началото на края на Бойко Борисов.

- Критикувате управляващите, но какво вие свършихте за Плевен за една година?

- Не за една година. Първо, за 4 години ние построихме обектите, които Бойко Борисов откри. Ние изпълнихме всичките си предизборни ангажименти. Включително сега, когато сме в опозиция, реализирахме редица проекти - в Гулянци, Белене, Никопол. Решихме конкретни въпроси. Аз мисля, че пред Гулянци, Никопол и Белене перспективите, които открихме, са изключително сериозни. В практически план специално за атомната централа тримата с кмета на Белене Петър Дулев и с областния председател на БСП Васил Антонов организирахме чрез Международната агенция за атомна енергетика конференция, която ще се проведе на 15 януари в БАН. И аз съм убеден, че ще намерим начин част от тези чуждестранни експерти да бъдат и в Плевен, и в други региони, за да обяснят плюсовете на проекта "Белене".

Като депутат през 2012 г. на Гулянци съм спасил три проекта. На Никопол съм спасил един проект и съм му решил взаимоотношенията с два ключови града в световен мащаб - единият в Израел, другият в Полша. В рамките на Дунавската стратегия срещнах кмета на Никопол Емил Бебенов с вътрешния министър на Унгария и Никопол може да се бори за свое място в тази стратегия. Лошото е, че българското правителство не се бори за мястото на България при реализацията на Дунавската стратегия.

Като опозиционен народен представител съдействах за издаването на тритомника на Найден Вълчев и книгата за Гена Димитрова на български и италиански език. С Васил Антонов продължихме традицията да даряваме книги на регионалната библиотека и на читалищата в областта и да подпомагаме спортните клубове, да даряваме екипи на училищни и селски отбори.

- Вие бяхте единственият политик, който държеше много да се получи яснота по случая в Коиловци. Докъде стигнаха нещата?

- Лошото е, че само трима, които се занимаваме с обществена и с политическа дейност - с кмета на Коиловци Красимир Иванов и с областния председател на БСП Васил Антонов, поставяме въпроса последователно и методично. И разбира се трябва да благодаря и на евродепутата Илиана Йотова. За мен това е много показателен случай за липсата на държавност и за слугинажа на наши министри и на правителството като цяло. Не разбирам ръководството на ДАНС. Те са неадекватни. Те знаят, че лъжат и го правят по един много обиден за самите тях начин. Този случай така или иначе ще излезе, защото от предстоящия отговор на министъра на здравеопазването ще стане ясно, че или е платила френската държава за престоя на французите в плевенската болница, или не е платил никой, или са си платили гражданите. В първия случай няма никакво съмнение, че това са държавни служители, и то не на Министерството на околната среда на Франция. Най-вероятно не проучват и спецификите на българския туризъм в тази част на региона. Така че мълчанието на българските власти е обидно и унизително. Ако трябва да бъда откровен до края, съм разговарял и с част от посланиците. Те са от една страна потресени от неспособността на българските власти да защитят достойнството на България, от друга страна иронизират България, от трета страна се забавляват откровено.

- Какви са очакванията ви за 2013 г. в политически аспект?

- Общополитически това е годината, в която ГЕРБ ще търси оцеляване. БСП трябва да търси победа на разума, на стабилността и на способността да бъде управлявана държавата в интерес на обществото. Мисля, че голяма част от гражданите ще направят разумния избор, почтения избор към тях и към децата им. Трябва да изразя подозрението си, че ГЕРБ ще направи всичко възможно да манипулира изборния резултат в своя полза. Цялата дискусия досега по изборния проектозакон много категорично го доказва. Защото става въпрос и за политическо, а за някои и за личностно оцеляване.

В конкретен план за нас в Плевен на първо място е вотът на референдума. Ние трябва да докажем, че отстояваме своите интереси. Трябва да е ясно за жителите на Плевенска област, че Бойко Борисов се обръща към тях с апел да гласуват срещу себе си. Всеки български гражданин трябва да знае, че гласувайки или негласувайки на 27 януари, юни - юли той трябва отново да гласува за или против себе си. Гласуването за Борисов е гласуване против интереса на Плевен и на неговите жители независимо каква политическа закваска имат. Така че първата стъпка е референдумът, втората - изборите. След това лично аз очаквам много тежки преговори, които трябва да имат публичен характер, за формирането на следващото българско правителство. То трябва да бъде коренно различно от настоящето, чийто етикет е корупцията. Случаят в Несебър е повече от доказателство, такъв грабеж в България не си е позволявал никой. И този грабеж е на премиера Борисов. Опитите му да прехвърля отговорността на заместник-началника на дирекцията Х, който подписвал, че това не са дюни, а строителна територия, е толкова нелеп, че няма накъде. Значи той тогава не е министър-председател, а ръководи плод-зеленчук.

Това са трите ключови за държавата събития. Аз за съжаление не очаквам промяна в нагласите и отношението на европейската общност към нас. Това означава "не" на Шенген, по същество едно дискретно затваряне на вратата за България.

- Говорите за следващо национално отговорно правителство. Как го виждате вие?

- БСП участва в едно национално отговорно правителство, което постигна много за България - сведе безработицата на 4 - 4,5%, увеличи доходите четири пъти, показа, че има обществен и национален интерес, който е над партийния. И това го е правила от 1990 г. насам - и с оставката на Андрей Луканов показахме, че гражданският мир е по-важен от политическия комфорт на БСП, и с връщането на мандата от Георги Първанов и Николай Добрев показахме, че има стойности, които са над личните и над партийните интереси. БСП е единствената в България партия, която е показала, че за нея властта не е самоцел. Сигурен съм, че при съответните обстоятелства БСП ще съумее да формира един политически диалог, който да излъчи национално отговорно правителство.

- Предстои конгрес на БСП. Какво очаквате да се случи там?

- Този конгрес трябва да има единствено предизборна насоченост. Всичко останало би било самоубийство. Аз много се надявам да не затънем в досегашната практика - да пишем много странични материали, които освен авторите им никой друг не чете, а да излъчим десет ясни послания, както направихме в първата кампания на Георги Първанов. И да направим така, че да бъдат чути и разбрани. Това означава самите послания да са разбираеми и говорителите на тези послания да са чуваеми.

- Носят се различни слухове вече за подредби на листи. На какъв етап е БСП? Има ли вече яснота за основните фигури в листите, в частност за Плевенския регион?

- Сигурно такива слухове се носят из цялата страна, има очаквания, има амбиции, всяка една и личностна, и политическа амбиция има своята мотивация. Не мисля, че в момента БСП, в това число и в Плевенския регион, има определена конкретика в подредбата на листите.

- Кой ще има по-тежката дума - "Позитано" 20 или местните структури?

- Аз не мисля, че въпросът е кое от двете, а и двете в рамките на диалога да намерят решението, което ще бъде чуто, разбрано и подкрепено на територията на съответната област. Решения, които удовлетворяват едни или други интереси, са вредни за БСП и за която и да е партия. Силното решение е общностното решение, което ще удовлетвори очакванията на хората, ще удовлетвори претенциите ни за утре.

 

върни се в НАЧАЛО