СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                           "BG Север" - брой 38 (2 - 8 ноември 2012 г.)

ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Иван Мусков

Повод за това интервю е разнобоят между синдикалните организации в системата на МВР, пет от които се отказаха от протестни действия, задоволявайки се с обещаните 60 лв. горница за храна. Синдикалната федерация на служителите в МВР, чийто представител в Плевен е Иван Мусков, засега остава единствената опозиция на ръководството.

 

Протестите на полицаите ще продължат, ако не се споразумеем с министерството

 

Иван Василев Мусков е роден през 1972 година в Плевен. Има полувисше образование. Работи в Областна дирекция на МВР - Плевен, от 1995 г., като от 1998-а е в сектор "Противодействие на криминалната престъпност" - линия "Издирване на лица". Член е на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Семеен, с един син.

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Мусков, откога съществува Синдикалната федерация и каква е разликата с останалите полицейски синдикати?

- Синдикалната федерация на служителите в МВР е създадена през 2009 г., веднага след спонтанните протести през декември 2008 година. Тази организация се създаде, за да защитава социалните права на служителите в системата на МВР. Към момента на създаване на Синдикалната федерация имаше т. нар. професионални синдикални структури, които защитават определени служители в МВР. Например "Огнеборец" защитаваше правата на пожарникарите, НПС - полицейските права и т. н. Никой не защитаваше в цялост всички служители и затова се създаде тази структура, която включва всички звена в системата, затова е наречена и фередация. Към момента в Синдикалната федерация членуват над 7 хиляди души и това е безспорно доказуемо като се направи справка в министерството.

- Какви права имате за синдикална дейност и протести?

- В Закона за МВР е заложено това право, в глава 20 са уредени правата и задълженията ни. Имаме право на синдикална дейност, имаме право и на протести по този закон.

- Кои са основните искания на вашия синдикат?

- Основните ни искания са за нормална работа, създаване на нормални условия и ред за изпълнение на задълженията ни, липса на пречки и достойно възнаграждение. Когато не се уреждат нещата по правилния ред, тогава синдикалните организации са длъжни да реагират пред ръководството и да има промяна.

- Как се стигна до напрежението между вас и ръководството на министерството? Защо се прекрати споразумението?

- Сигурно знаете, че в МВР съществува така наречения ССП - Съвет за социално партньорство, в който се обсъждат социалните искания на всички синдикални организации. Когато някои искания от дадена синдикална организация не се приемат или се проточват във времето, се пристъпва към правото на протестни действия. Между Синдикалната федерация и ръководството на МВР има диалог, но без резултати от него, затова предприехме действия за протести. Не срещна разбиране искането за увеличаване на заплатите на полицейските служители. Искането за двустранни разговори между нашия синдикат и ръководството на МВР също не се реализира, не по наша вина. След като няма разговор, при който да се постигнат взаимни отстъпки, логично е да се търсят други средства. Относно споразумението - то касае изключително важни неща - какво по закон може да съдейства Министерството на вътрешните работи на дадена синдикална организация, за да може тя да съществува, и да подпомага дейността й. По принцип с тези споразумения се предоставят автомобили, офиси, офис оборудване. При положение, че такова споразумение не се подпише, ние нямаме право на тези неща. Понастоящем не ползваме материални активи на министерството. В споразумението е регламентирано и събирането на членски внос, което при нас е по ведомост. С лишаването от споразумение най-вероятно се цели премахването на централизираното плащане на този членски внос. По закон министърът е длъжен в едномесечен срок да инициира преговори за сключване на ново споразумение, като най-вероятно в тези преговори ще се иска да бъдем лишени от тези права. Получихме писмо от министерството, в което ни питат какви материални ресурси желаем, за да реализираме дейността си. Ние не желаем никакви материални ресурси.

- Това не е ли разделителна линия между вас и останалите четири синдиката в системата на МВР?

- През годините министерството е създало отношения с останалите лидерски синдикати и вие виждате, че когато са си говорили преди нас, почти не се е чувало за синдикална дейност в МВР. Това са същите хора и структури, изградени преди 1995 година. Нищо не е променено и затова останалите синдикати бяха освирквани. Всичко това предразположи създаването на нова структура, която реално да защити интересите на служителите и в същото време да не е лидерска. Когато една организация е лидерска, много по-лесно министерството може да въздейства на определени хора, а оттам и на цялата структура. В другия случай - когато организацията се ръководи от хора, които са в цялата страна, каквато е нашата структура, тогава няма как министерството да въздейства и тогава целите се преследват докрай.

- Не е ли странно предложението полицаите да работят на втора работа?

- Ако държавата гарантира достатъчно заплащане, полицаят няма и да си помисли за втора работа. Когато обаче държавата не може да си позволи това и го признава, би могло да се помисли. Нашето искане е тази втора работа да е по начин, регламентиран от министерството. Тук не говорим за всяка работа. Не говорим за охранителна дейност, но може да се разреши полицаите да участват в строителство, в земеделие... - там, където няма да има конфликт на интереси. Ако пък държавата забранява на полицаите възможността за допълнителна работа, тогава да ги компенсира така, че те да могат да са спокойни за себе си и за семействата си. Факт е, че има държави в ЕС, в които е разрешена втора работа на полицаите - например Германия, Холандия, Австрия и Малта. Тук изобщо по този въпрос не се стигна до диалог с министерството. Казаха, че е невъзможно и това не подлежи на дискусия.

- Колко е средната заплата на полицаите?

- В министерство на вътрешните работи има и много високи заплати, зависи от длъжността. Един главен комисар получава добра заплата, но пък има хора, които взимат под 300 лева, като чистачките например. Когато се тегли чертата, се получава средната работна заплата в системата. В случая хумористично може да се каже, че ако един яде свинско, а десет ядат зеле, средно всички ядат свинско със зеле. Това е ситуацията.

- Смятате ли, че ще постигнете успех и исканията ви ще бъдат удовлетворени по някакъв начин?

- Ако сега не успеем да постигнем исканията си, ще ги поставяме непрекъснато и през следващите месеци, и при следващо ръководство на министерството, и при следващи политически ръководства. Смятам, че ще постигнем поне част от целите си.

- Има ли отлив от системата на МВР?

- Знаете ли, поискахме официална справка от МВР колко полицейски служители са се самоубили през последните пет години. Цифрата е отчайваща - 60 човека са сложили край на живота си през последните пет години, а само за последната - 12. Това показва какво е състоянието на системата в момента. А относно отлива - вижте, напускат хора, които са работили достатъчно дълго, които са виждали каква защита са имали преди, която сега не съществува, за сметка на по-голямото натоварване. Министърът на вътрешните работи казва, че за едно място сега се борят над 100 човека. Така е, защото има много безработни млади хора с висше образование, които нямат алтернатива и предпочитат държавната работа и сигурността, която тя дава.

- Как си обяснявате големия брой самоубийства?

- Ние направихме едно социологическо изследване, на което обаче министерството не даде голяма гласност. От него става ясно, че всички служители в МВР са крайно демотивирани, притиснати от социални и други фактори, на предела на т. нар. прегаряне.

- Коя е държавата, чийто модел вие - полицаите, смятате за най-удачен във вашата сфера?

- Най-стабилните и сигурни в това отношение държави са Германия, Холандия и Финландия. С Холандия могат да се дават много примери, най-вече за това как са уредени взаимоотношенията между работодател и служител. Преди месец изпратихме двама наши членове на синдиката, за да се запознаят с тяхната синдикална култура и начин на работа. След като се върнаха, колегите ни казаха, че ако така се работи в България, тук няма да има никакви конфликти и недоразумения.

- Едно от исканията е за нормална работна среда, какво значи това?

- Казва се, че 90 процента от бюджета на министерство на вътрешните работи отивали за плащане на заплати, а с останалите десет процента трябва да се покриват другите разходи. Когато тези пари не стигат за най-елементарни неща - за гориво, отопление, консумативи, тогава работната среда не е нормална. Това го усещат и гражданите. Тук нямаме и нормални отношения ръководител - служител. Понякога дори това е по-важно от липсата на ток или вода, да речем. Има ръководители, които не умеят да общуват със своите подчинени. Може би трябва да се помисли тези ръководители да преминават през някакви обучения как се работи с хора, както се прави в други европейски държави.

- Вие мислил ли сте някога да напуснете работата си?

- Понякога съм се изкушавал, напоследък - все по-често, да си призная.

- Чувствате ли подкрепа от страна на колегите си във връзка със синдикалната ви дейност?

- Към момента в областната дирекция в Плевен срещам разбиране, дори от ръководството за някои неща. Относно подкрепата на колегите, смея да твърдя, че има такава. Синдикалните структури имат много съществена функция например при осигуряването на юридическа помощ на колеги, както и за финансово подпомагане на пострадали или на деца на загинали полицаи. Това са неща, които не срещат пълната подкрепа от страна на държавата, тогава идва ред и за нашата помощ. Когато някъде няма възможност за подкрепа, ние се опитваме да покрием тези дупки в системата.

- Кога българският полицай ще има добро самочувствие?

- Ако трябва да бъда точен, ще кажа, че българският полицай ще има самочувствие тогава, когато и обществото има такова. Няма ли гражданското общество самочувствие и полицаят като част от него също няма да има.

- Да, но за разлика от много хора, вие се борите с престъпността и трябва да имате някаква сигурност от страна на държавата.

- Понякога държавата изоставя своите деца, не се грижи достатъчно за тях. Няма как човек в този произвол да се чувства силен, защото всяка една единица е по-слаба от цялото. Когато имаш срещу себе си организирана престъпност, а я няма в пълна степен подкрепата на държавата, няма как да се чувстваш добре. Един пример - кварталният инспектор е сам полицай на три или четири села, той трябва да се организира така, че да бъде по-силен от организирани престъпни структури. Няма как да се получи това.

- Ще има ли нови протести?

- На 10 и 11 ноември ще имаме Федеративен съвет, който включва председателите на всички синдикални организации във федерацията - 130 синдикални дружества. Ако се стигне до решение за протести, ще се протестира.

- Какво ви носи тази работа?

- Работата е интересна, нямаш празно пространство и време, в което да не си ангажиран. Работата е много, защото престъпленията са много, хората, които се издирват, са много. Това не са само престъпници, но и жертви на престъпления, възрастни хора и деца, които са се загубили... Най-хубавото е, когато се стигне до положителен резултат.

- Имало ли е случаи хората да ви казват "Благодаря"?

- Да, много такива случаи имам.

- Как се разтоварвате от работата?

- Обикновено излизам сред природата със семейството си. За жалост, това не се случва често, защото телефоните продължават да звънят...

 

върни се в НАЧАЛО