СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                         "BG Север" - брой 34 (5 - 11 октомври 2012 г.)

ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Румен Петков

 

На 2 октомври се навършиха 16 години от убийството на Андрей Луканов. По този повод разговаряме с един от най-близките му съратници - Румен Петков. Депутатът споделя и своите виждания за необходимостта от изграждането на АЕЦ "Белене" и кой какво ще спечели от този проект.

 

Ако Андрей Луканов беше жив,
АЕЦ “Белене” щеше да я има

 

Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Завършил е МГ "Гео Милев" в родния си град и висше образование със специалност математика в Пловдивския университет. Специализирал мениджмънт.

Бил е председател на ОбС на БСП, кмет на община Плевен (1995 - 1999 г.), народен представител в 39, 40 и 41 НС. Министър на вътрешните работи (2005 - 2008 г.).

Член е на НС на БСП.

Женен, с двама сина.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Петков, изминаха 16 години от покушението срещу Андрей Луканов, а убийците още не са разкрити. Имаше заподозрени и подсъдими, но съдът ги оправда. Защо според вас държавата не успя да се справи с този казус?

- В такива случаи първите два, три, пет дни са решаващи при набирането на уликите, на доказателствения материал за анализите. Това без съмнение е много добре организирано тежко престъпление. Най-тежкото в новата ни история, защото не може да бъде лишено от политическия нюанс. Луканов беше изключителен човек, с невероятно силна роля за реформирането на БСП, за реформите и утвърждаването на необратимия характер на демократичния процес в България, за съхраняването на гражданския мир. Той всъщност е първият политик в България, който показа, че властта не е самоцел и по този начин БСП за първи път показа, че нацията, обществото, държавата и гражданският мир стоят над всяка личност и партия. Но така или иначе това тежко убийство остава до ден днешен неразкрито и това тежи на всички ни.

- Като един от най-близките му съратници, а и като министър на вътрешните работи в един период, вие имате ли собствена версия кои биха могли да са поръчителите и изпълнителите на тази брутална екзекуция?

- Аз имам своя версия, но тя ще си остане за мен, защото ще бъде една от версиите, независимо от това на какъв пост съм бил, и само ще създаде ново напрежение около фигурата на самия Андрей, което той не заслужава, и около семейството му, което, с голяма болка трябва да кажа, мизерства днес. Въпреки всички клюки и клевети по негов адрес - за куфарчета, за човек, който управлява огромни средства. Той имаше реална власт в икономиката, но той я имаше, защото преди всичко беше силна и добре подготвена фигура и аз и ти сме свидетели, че той познаваше стопанския елит не само на Плевен, а и на България, знаеше проблемите на семействата им, знаеше имената на децата им, знаеше кое дете къде учи. Това означава стремеж да познаваш хората, да познаваш процесите и това буди много голямо уважение и доверие у хората.

- В деня на убийството му Нора Ананиева заяви от парламентарната трибуна: "България вече не е същата". Ако Андрей Луканов бе жив, страната ни щеше ли да върви по друг път и какъв би бил той?

- Първо, ако Луканов беше жив, нямаше да се стигне до драматичната 1997 г. Защото процесите в управлението на страната във времето, в което нашата партия имаше абсолютно мнозинство, щяха да бъдат съвършено различни. Хората, които сме били активно политически ангажирани през онези месеци и години, добре си спомняме писмото на 19-те с настояването за реформи, в това число за персонални промени в състава на кабинета, за рязка промяна в политиката, която да ангажира много широк кръг политически партии, общественици, политици в управлението на страната, за друг тип диалог и доверие между политическите субекти и неправителствените организации, на първо място синдикатите. Така че България днес можеше да е съвсем друга. Съвсем друга можеше да е и нашата партия. Проблемът е, че през тези години, особено през последните десетина, ние съзнателно се опитваме да забравим Андрей, съзнателно се опитваме да забравим и да изтласкаме хора като Александър Лилов. Споменавам именно двамата, защото спорът между тях винаги е бил за политика и никога не е добивал брутални, непочтени, да не кажа нечовешки похвати, на които сме свидетели през последните месеци и години.

- Действително той бе основен фактор в БСП и пръв след 1989 г. постави идейните основи за нейната социалдемократизация. Считате ли, че неговите идеи днес са реализирани в БСП, защо настоящите партийни лидери и ръководители не споменават името му и не отдават значение на заслугите му в тази посока?

- Един от принципите, който и той, и Лилов се опитваха да наложат, беше диалогът, системната връзка на депутатите с партията и с обществото. През последните няколко години за съжаление няма никакъв контрол от страна на контролните органи на партията върху ефективността на действията на народното представителство. Трябва да кажа, че през последните години партията като че ли стана по-мудна. В една тежка предизборна обстановка, в каквато сме, това не е никак здравословно. На нас ни е нужна този тип активност, на която бяхме свидетели тогава, на нас ни е нужен вътрешнопратиен диалог, който да привлече общественото внимание, както се случи в самото начало на 90-те години. Тогава без нашата партия не можеше да бъдат взети никакви решения. Днес без нашата партия могат да бъдат взети почти всякакви решения, някои от тях безотговорни и престъпни към нацията. И което е по-лошото - огромната част от обществото пуска БСП покрай ушите си.

- А какво става със съратниците на Луканов от Обединението за социална демокрация? Много от тях днес са на високи постове, но като че ли и те не се сещат много-много за него...

- Една от недобрите черти на нас българите е да забравяме твърде бързо и абсолютно незаслужено хора, които са жертвали себе си. Защото Луканов в голяма степен направи политическа саможертва, не говоря за физическия смисъл на думата. Най-ярката демонстрация за отношението към него беше погребението му, за съжаление. Аз не си спомням оттогава насам друга такава огромна колона от хора, които бяха блокирали централния площад в столицата и предвидените 6 часа за поклонението не стигнаха. Това е реалният показател за тежестта и за авторитета, а това, че някои го забравят, е въпрос на личен морал и на почтеност.

- В началото на прехода правителството на Луканов под силния обществен натиск в онези размирни времена не продължи проекта АЕЦ "Белене". Знаете ли какво беше неговото отношение по въпроса за централата и ако той беше жив можеше ли да допринесе за нейното дострояване?

- Категорично. Той беше един от отявлените привърженици на енергийната независимост на България, на изграждането на мощности, които ще я гарантират.

- Понеже навлизаме в темата АЕЦ "Белене" - доста политици и журналисти изразяват съмнение по отношение на сериозността на инвеститора "Глобъл пауър консорциум". Вие имате ли повече информация, какво мислите по този въпрос?

- Този инвеститор е на вниманието на правителството от февруари насам. Т. е. през този период правителството е имало целия ресурс - времеви, властови, информационен, да разполага с целия обем от необходимата предварителна информация. Този ресурс би трябвало досега да е реализиран и би трябвало да може да се каже каква е тази компания, какъв е нейният ресурс, кои са лицата, които я представляват, кой ги е оторизирал, каква е позицията на американското правителство, водени ли са разговори с Държавния департамент на САЩ. Тези въпроси според мен имат своите отговори и днес тези отговори трябва да бъдат казани ясно, почтено и честно пред обществото.

- Според вас какви са тези отговори?

- Не искам да се занимавам с гадателства, но за мен главната цел е проектът да бъде реализиран.

- Бойко Борисов и мнозинството на ГЕРБ поставят ултимативно доста тежки условия пред инвеститора...

- Нито едно от тези условия не е тежко. Аз съм с усещането, че на тези 8 условия правителството има отговорите отпреди месец.

- Т. е. американците приемат тези условия?

- Казвам какво е моето усещане.

- Не е ли малко странно американци и руснаци да са заедно в такъв не само мащабен, но същевременно геополитечски и геостратегически проект?

- Би било много добре, ако тяхното разбирателство получи добър финал първо на българска територия. Защото аз мисля, че това разбирателство няма алтернатива не само в енергетиката, но и в редица други сектори, в това число сигурността, борбата за недопускане на космическото пространство за терористични актове. И двете държави разсъждават в тези сфери много упорито, много последователно. От такъв вид сътрудничество могат да бъдат изненадани само политически късогледи хора. Така че аз не се изненадвам, още по-малко се притеснявам от такава симбиоза. Мисля, че тя е полезна за света, а за България би било чест и много голяма крачка напред, ако е първият домакин на една такава симбиоза.

- Какво печелят американците и какво печелят руснаците от този проект?

- В геополитически план американците се връщат на територията на ядрената енергетика. Те 30 години са вън от нея. Европа няма намерение в близко бъдеще да регистрира техни ядрени реактори. Русия е в много по-различна позиция - тя има всички сертификати от ЕС. Очевидно е, че Русия има влияние върху една част от света, както няма никакво съмнение, че САЩ влияят върху развитието на процесите в много по-голяма част от света. Има една феноменална книга "Стратегическата визия" на Збигнев Бжежински, в която се очертават определени проблеми пред бъдещето на Америка и с намирането на тази симбиоза всъщност това е решение, което удовлетворява техния интерес и политически, и икономически, особено в условията на финансова криза.

- А какво ще спечелим ние, българите? Според президента Росен Плевнелиев от АЕЦ "Белене" ще спечелят само малка група търговци на ток, а всички българи ще спечелят от един проект за енергийна ефективност.

- Двете са съвсем различни неща. Президентът направи няколко много груби грешки, които в стратегически план ще навредят не само на него. На 3 март, деня на Освобождението на България от турско робство, той спомена всички фактори, изключая Русия, която е дала само в Плевен 22 хиляди жертви. По повод 22 септември във Велико Търново отново пропусна да спомене Русия. В немалко свои публични изяви той обявява, че е президент на Запада и не гледа на Изток. А един държавен глава би трябвало да може да вижда целия свят, от Аляска до Камчатка. Аз мисля, че тази грешка в стратегически план за него е фатална. За България се надявам, че може да бъде преодоляна. Не е нужно да си голям специалист, за да си дадеш сметка, че токът от възобновяемите енергийни източници е на убийствена цена, а токът от Козлодуй е в пъти по-евтин. Очевидно е, че България е поела абсолютно неразумни ангажименти при приватизацията на двете ТЕЦ "Марица изток", които аз продължавам да мисля, че не е късно да бъдат детайлно разследвани за корупционни практики и подвеждания, независимо кой е приватизаторът - от Изток или от Запад, за да се разбере всъщност каква е щетата. Днес с АЕЦ "Белене" ни се предлага едно решение, което гарантира ефективна енергийна сигурност и поносима цена на еленергията и за бита, и за икономиката. Така че такива твърдения не подхождат на един държавен глава, който държи на авторитета на институцията.

- По отношение на АЕЦ "Белене" президентът каза още, че първо трябва да се проведе референдумът, а после парламентът да взема решение за преговори. Премиерът Бойко Борисов потвърди тези думи. Какво е вашето мнение?

- Мисля, че това е много сериозна стъпка по посока изгонването на инвеститора. Непоследователността на това правителство веднъж изгони RWE, сега е на път да изгони и “Глобъл пауър”. Ако се оттегли този инвеститор, което аз никак не изключвам при разгърналата се мащабна агресия срещу него, единствено социалистическо правителство може да реанимира проекта АЕЦ "Белене".

- Какво е вашето лично предчувствие - ще я има ли Втора атомна и кога евентуално?

- Аз не говоря в случая с предчувствия, говоря в аспекта на необходимостта на българския гражданин и българската държава. Ако ние искаме да бъдем енергийно независими, ако искаме икономиката ни след 2017 година да се развива нагоре, Втора атомна е задължителна. 

 

върни се в НАЧАЛО