СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                "BG Север" - брой 25 (29 юни - 5 юли 2012 г.)

ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

 

Венцислав Конов

 

Лидерът на младите социалисти в Плевен влезе в националните новини миналата седмица, след като личният му автомобил изгоря напълно посред нощ. С Венцислав Конов разговаряме за мотивите му да членува в БСП, за проблемите на младите хора и за сектора селско стопанство, в който той работи.

 

 

В България млад човек може да успее, ако инвестира в себе си и се развива

 

Венцислав Димитров Конов е роден на 08.02.1977 година в Плевен. Средното си образование завършва в СОУ "Иван Вазов". След това учи в Стопанска академия - Свищов, има магистратура по "Счетоводство и контрол". Първата му работа е по професията, стартира собствен бизнес, като основава счетоводна кантора. През 2006 г. кандидатства и е одобрен за работа в ДФ "Земеделие", където работи и до днес, отдел "Технически инспекторат" в Плевен.

Член на БСП от 2005 г. Активно участва в кампаниите на червените от 2009 година. Член на Младежкото обединение (МО) в БСП от самото му създаване. В началото на тази година е избран за председател на МО - Плевен, а по-късно и за областен координатор на обединението.

 

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Конов, защо един млад човек като вас избра БСП?

 

- Моят първи мотив е един от традиционните - аз съм от род, който целият е свързан със социалистическата партия и няма как да съм другаде. Но не е само това причината. Моите лични възгледи са ляво ориентирани и за мен е много близка идеята за социалната държава и социалното общество. Затова аз избрах да продължа традицията на моето семейство и с името си и начина си на мислене да помогна за изграждането на по-добър имидж на БСП.

 

- Къде виждате грешките на БСП и какво трябва да се промени в партията, особено по отношение на младежката политика?

 

- Като че ли досега един от най-големите проблеми е застаряването на партията ни - и от електорална гледна точка, и от гледна точка на ръководството на БСП, поради което младите хора не обръщаха поглед към социалистическата партия.

 

- Какви са амбициите ви като председател на Младежкото обединение и накъде ще бъдат насочени усилията ви?

 

- Моето лично убеждение е, че е крайно време нашата организация - Младежкото обединие, да се отвори дори и вътрешнопартийно. Което означава да се създадат по-тесни връзки с другите организации на областно ниво, тъй като до момента дори при нас - младите, имаше дистанция, което не ни помага по никакъв начин. Искам организацията ни да е отворена към всички млади хора в града, да знаем техните проблеми и да се опитваме да ги решаваме. Това може да се случи, ако привличаме млади хора, които не са ангажирани партийно, но имат активна гражданска позиция и ги е грижа за проблемите на Плевен.

 

- Как точно може да стане това?

 

- Моята идея е да говорим с младите хора на Плевен по-малко за партии, а повече наистина за проблемите на града и начините за тяхното решаване. Тук например имахме три мандата един кмет, който доведе общината до плачевно състояние и много от проблемите, които пряко касаят младите хора, сега стоят и пред това ръководство на общината. За мен контактите с хората чрез инициативи, които са насочени към техните проблеми, са решението. В днешно време младите хора са, меко казано, отблъснати от политиката, да не казвам отвратени. Връщането на доверието може да стане само ако тези хора видят, че техните проблеми се поставят на дневен ред. Смятам, че това е правилният път.

 

- Предстоят парламентарни избори. Според вас къде трябва да насочи усилията си БСП, отчитайки новите условия и новите играчи на политическата сцена?

 

- Смятам, че проектът на Миглена Кунева ще има съдбата на всяка новоизлюпена партия. Индикациите, които тя дава напоследък, не са много добри, според мен. Аз виждам много компрометирани личности в политиката, които сега са намерили място в нейната формация. Не смятам, че това ще доведе до някакъв добър резултат за нея. Ние от БСП трябва да обърнем внимание на малките населени места, на общините, които имат много сериозни икономически и демографски проблеми. Хората в тези населени места живеят на прага на бедността. Те не се интересуват от европейско развитие на България, не се интересуват от сложни думи, просто искат да видят, че някой мисли за тях, да видят реалните резултати от политиката, които ги касаят. Това само с изказвания и заобикаляне на съществените проблеми няма как да се случи.

 

- Как БСП може да върне доверието на хората в страната?

 

- Моето мнение е, че до голяма степен проблемът на политиците от нашата партия е в тяхното говорене. Ние имаме много качествени и подготвени политици, но те не говорят на езика на народа. Хората искат нещата да се казват такива, каквито са. Сложният език, наложен от някои политици, е твърде далече от хората. Това създава голяма дистанция между политик и обикновен човек, която трябва да се скъси, според мен. Трябва да се наблегне и на директните контакти, хората да могат да се докоснат до съответните кандидати, да ги видят, да ги чуят.

 

- Полезен или вреден беше лидерският сблъсък в БСП преди конгреса на партията?

 

- Според мен това нещо само навреди на партията, като създаде едно ненужно напрежение, за което ще е нужно доста време, за да отмине. Вътрешно-партийното напрежение бе излишно.

 

- Къде се виждате вие в политиката, имате ли по-големи амбиции?

 

- Не мога да кажа, че имам някакви болни амбиции. Аз си върша работата на мястото, на което съм, и искам да се развивам дотолкова, доколкото мога да съм полезен на партията. В крайна сметка времето ще покаже докъде и как ще се развия.

 

- Да се върнем към професията ви. Занимавате се с контрол върху земеделските производители. Стриктни ли са те?

 

- Нашият отдел проследява целият процес - от етап преди да се вземат парите, подготовката за получаване на субсидията, до изпълнението на проектите и имаме последващ контрол. Аз вече шест години съм в тази сфера, пет успешни кампании имаме от съществуването на разплащателната агенция и като цяло смятам, че българските земеделски производители имат желание да се развиват и са коректни. Има някъде нарушения, но те в голямата си част не са по вина на земеделските производители. Има проблеми с различните системи - било то с кадастъра, с очертаването на земята, която е много раздробена, но това са неща, които не зависят от самите хора. Като цяло производителите са съвестни и имат желание да отговарят на изискванията, за да могат да се ползват от субсидиите.

 

- Има ли такива, на които са спрени парите?

 

- Има, това са големи проекти, но са по-скоро изключение, а не правило.

 

- Има ли бъдеще селското стопанство в България?

 

- България е била аграрна страна. Смятам, че може успешно да се развива в тази посока. Просто в момента сме много назад, тъй като в годините на прехода селското ни стопанство беше унищожено тотално. Сега има процес на възраждане на селското стопанство, което ще продължи. Вероятно ще възникват нови стопанства, нови ферми... Най-голямата грешка, според мен, беше раздробяването на селскостопанския сектор на отделни единици. Това се оказа лош вариант и затова сега самите земеделци търсят начини да се окрупняват, да развиват дейността си.

 

- Има ли достатъчно европейско финансиране?

 

- Не съм съвсем запознат с това, но смятам, че като цяло проблемът не е само в средствата от ЕС. Европейските средства са една част от субсидиите, другата част са доплащанията от националния бюджет. Точно те при правителството на ГЕРБ не само че не се увеличават, но и въобще не се изплащат. Това води до недоволство сред земеделските производители и те имат основание, защото тези пари са обещани, но по незнайни причини не се изплащат. Може би е вярно, че държавата няма пари, но това са ангажименти към земеделците, които в момента крепят до голяма степен гръбнака на държавата и БРП.

 

- Кои са според вас основните грешки на правителството на ГЕРБ?

 

- Приоритетите при това правителството не идват от интересите на хората, а от някакви кабинети. Един от основните приоритети например е строителството на магистрали и пътища. Това обаче по никакъв начин не може да компенсира тригодишното замразяване на доходите. Хората живеят все по-бедно. Когато се говори, че имало някакво бъдеще, правителството не мисли, че надали ще оцелеят толкова много фирми, които да се възползват от тези нови пътища и магистрали. Хората, които са на бюджетни заплати, не са получавали не само увеличение, а дори и индексации спрямо инфлацията повече от три години. Това е намаляване на доходите всеки един ден. Обикновеният човек се интересува от неговите си проблеми, които са далече от приоритетите на правителството. Така че това е основната грешка на това управление.

 

- Защо останахте в България?

 

- Личен избор. Приятелите ми са тук, тук съм завършил образованието си, инвестирал съм пет години в него. В момента, в който завърших, знаех, че да си икономист не е най-платената работа, но държах да си работя по специалността. След това намерих по-добра работа и така... В интерес на истината, в България млад човек може да успее, ако инвестира в себе си и се развива. Вярно, не е лесно, но пък не може винаги да се търси по-лесния път.

 

- Не мога да не попитам докъде стигна разследването за опожарения ви автомобил?

 

- Към момента все още тече следствие. Според първоначалната оценка на полицаите и пожарникарите, няма следи за умишлен палеж. Но предстои да се назначи пожаро-техническа експертиза, която точно да установи причините. Моето усещане е, че автомобилът ми беше в доста добро техническо състояние. Все пак е кола на 14 години, но съм се стремял да го поддържам в идеален вид с оглед на лична безопасност, тъй като всеки ден съм пътувал с него. В крайна сметка всичко може да се случи.

 

- Какво искаш да се случи в България?

 

- Искам да се промени това управление, което вече три години ни тормози и то в буквалния смисъл. Премиерът Борисов като че ли на инат управлява държавата, защото вече много гафове станаха, много неприятни моменти, много неща, които не са хубави. Смятам, че този човек вече не може да донесе нищо добро за България. Доскоро се оправдаваше с управлението на всички правителства преди неговото, вече минаха три години и няма никакви добри резултати от настоящето правителство. Той има мнозинство в Народното събрание, всичко минава, всичко се прави на парче и хаотично и това не е никаква политика. Управлението на страната е на принципа проба-грешка, като грешките са всекидневни.

 

- В личен план какво искате да се случи?

 

- Аз имам хубава работа, харесвам я и ще продължа да работя в тази сфера.

 

- За семейство не се ли замисляте?

 

- Те тези работи стават, когато им дойде времето, не могат точно да се планират. Вече съм на достатъчно години и съм готов да създам семейство. Според мен, преди да направи тази крачка, един мъж трябва първо да е зрял, второ - да е постигнал някои от целите в живота си, за да може да е самостоятелен, за да може да издържа едно семейство, което никак не е лесно. Така че - живот и здраве, и това ще се случи.

 

 

върни се в НАЧАЛО