СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                              "BG Север" - брой 24 (22 - 28 юни 2012 г.)

ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Илия Петров

 

Методът "Ново смятане", създаден от плевенчанина Илия Петров, да бъде качен на страницата на ЮНЕСКО, за да могат всички деца по света да се запознаят с него. Това предложи преди дни плевенският клон на Съюза на учените в България (СУБ) в писмо до Ирина Бокова, генерален директор на световната организация. Към писмото е приложено кратко резюме, в което са описани откритата от Петров бройна система 1-9 и принципите на неговия метод за смятане при умножението на двуцифрени и трицифрени числа.

77-годишният Илия Петров е известен у нас и по света като "живия компютър". Той работи от три десетилетия върху своя метод, с който въведе нови принципи в аритметичните действия умножение и делене на числата. Автор е на няколко книги, част от които са издания на СУБ. Получавал е награди от световните изложения на иновациите в България, Испания, Белгия, Швейцария, САЩ и Румъния. В колекцията си вече има 4 златни медала, един сребърен и един бронзов, две позлатени купи и една статуетка.

През май т. г. Илия Петров беше в Лондон по покана на директорите на българските училища там. В продължение на две седмици той изнесе поредица от лекции за своя метод пред българчетата в английската столица.

 

 

Методът “Ново смятане” може да промени живота на хората

 

Интервю на Ангел АТАНАСОВ

- Г-н Петров, новият метод за бързо смятане ви донесе цяла витрина с международни награди. От кога е тази ваша страст към цифрите, числата и математиката?

 

- Докато бях студент в свищовската Стопанска академия, една от дисциплините, които изучавахме, беше "Финансови и стопански изчисления". Още тогава се замислих дали е възможно да има общо правило за двуцифрените числа, общо правило за трицифрените числа и т. н. Стигнах до извода, че е възможно. Ако умножиш, например, по класическия метод 11 111 по 11 111, ще получиш 123 454 321, ако умножиш 1 111 по 1 111, ще получиш 1 234 321, ако умножиш 111 по 111, се получава 12 321...С годините ми ставаше все по интересно. Постепенно минах на още по-големи числа. Замислих се - вместо на ползвам дългото и тромаво класическо умножение, не мога ли по някакъв начин да получа резултата по-бързо, с по-малко действия и да го изписвам направо в един ред. Установих, че това е напълно възможно, и по-късно създадох програма, с която да прилагам моя метод. Стигнах до извода, че не е необходимо да работя с двуцифрени числа, след като мога да постигна същото само с едноцифрени числа. Така създадох нова бройна система, която нарекох "1-9". Таблицата за умножение е открита 1 800 години пр. н. е. От тогава досега никой не я е променял и не е постигнал нещо подобно на това, което предлагам. Аз програмирам таблицата за умножение като превръщам числата в едноцифрени и работата с тях става много по-лесна.

 

- Кога и как реално започнахте да работите върху вашето откритие?

 

- Бях ревизор в управление "Държавно обществено осигуряване" (ДОО). Тогава - 1978 - 1979 г., изготвих една книга, която беше отпечатана от Профиздат - "Таблици по държавно обществено осигуряване". Беше около 300 страници - само изчисления. Тя на практика беше книжен "компютър" по ДОО. Когато книгата излезе, разговаряхме с нашия зам.-началник на управлението Людмил Цонков - той също насочи вниманието ми към зависимостта между числата при някои аритметични действия. Оттогава започнах реално да работя върху метода, който по-късно нарекох "Ново смятане". Постепенно откривах нови и нови зависимости между числата. Установих, че както малките числа, така и големите и дробните дават едни и същи резултати при делене и умножение. Получават се едни и същи цифри, но при големите числа резултатът са измерва в милиони, милиарди и т. н., а при дробните той ще бъде със съответния брой нули след запетаята.

 

- Какво място заема математиката в живота ви?

 

- Огромно, защото осъзнах, че моят метод може да промени много неща в живота на хората. Ако не беше така, отдавна да съм се отказал. За първи път цифрите са създадени в Индия, а арабите ги възприемат и преработват и те остават като тяхна заслуга към човечеството. Намерих един японски учебник за историята на цифрите. В него има описани индийски и японски методи за смятане. Никъде в учебника не открих нещо подобно на това, което създадох. Аз чета цифрите като книга. При действията ми се получава една върволица от едноцифрени числа, които превръщам пак в цифри от 1 до 9 за единиците в резултата, после правя същото за десетиците и т. н.

 

- Освен финансов ревизор какво друго сте работили?

 

- Почти целият ми трудов стаж мина в Държавно обществено осигуряване. На младини обаче съм бил и редактор на в. "Дунавска искра" в Гиген. Това беше в периода 1960 - 1962 г. После станах ревизор и се пенсионирах на тази работа.

 

- Как близките ви се отнасят към тези ваши занимания с цифрите?

 

- Имам 10-годишен племенник, който живее в Англия. Той е най-запален по моите занимания и вече може да умножава като мен бързо шестцифрени по шестцифрени числа. Много е упорит. Играе шах доста добре. Баща му е българин, а майка му е японка. В неговото училище също изнасях лекции през май. Момчето усвои принципите на моя метод само за един час. Сега прави демонстрации и е "произведен" от съучениците си в чин "професор в смятането".

Доста хора ме разбират, но и доста хора не ме разбират. Бих се отказал отдавна от опитите си да доусъвършенствам това, което създадох, но не мога, защото това нещо трябва да влезе в историята на математиката. Това е постижение от българин, и то от Плевен, което вече е признато в цял свят. То може да има пряко приложение в живота на хората, ако бъде популяризирано. Съюзът на учените в България предложи да бъда вписан във втори том на "Бележити българи на съвременна България", а кандидатурата ми е одобрена от комисия. Това е още едно признание за мен и за моя метод "Ново смятане".

 

- Кое беше първото изложение, в което участвахте с вашето откритие?

 

- За първи път на международно ниво представих новото смятане на Световното изложение на изобретенията, рационализациите и иновациите в Брюксел през 1994 г. Отидохме там заедно със Симеон Цонев, доцент по икономика, който беше рецензент на първото издание на моята книга "Жив компютър". Дадох на международното жури книгата и своята визитна картичка, на която бях написал на английски алгоритъма за умножение и деление на двуцифрени числа. И вследствие на това, че журито явно веднага е разбрало този алгоритъм, бях награден с позлатената купа на изложението. Беше голяма изненада за мен. Предложих на доц. Цонев да не ходим на церемонията по награждаването на участниците - мислех си, кой ще ни обърне внимание на нас, та България още беше далече от Европейския съюз. Той обаче ме убеди да отидем. И когато обявяваха отличените, чувам: "Илия Петров, Бюлгерия - позлатена купа!" Питам Цонев: "Какво става?", а той ме побутна - "Излизай!".

Тогава все още гледах на това, което съм създал, повече като интересна игра за деца, която им помага да развиват мисленето си. По-късно се свързах с Жилбер Делиеж, който беше представител на ЮНЕСКО и зам.-директор на изложението в Брюксел. Той предложи да издадем "Жив компютър" на английски. Преведохме книгата в България, но после не успяхме да осъществим идеята. Въпреки това продължих да работя по усъвършенстването на метода и в последната ми книга "Ново смятане" вече е представен в пълния си вариант.

 

- В кои други международни изложения сте участвали?

 

- След пътуването до Брюксел издадох втората част на "Жив компютър". Към нея направих и едно цветно кубче, което улеснява използването на метода ми и го превръща в занимателна игра. Чрез Сия Медникарова, която работеше във фирма за представяне на български изобретения и рационализации в чужбина, изпратих книгата и кубчето на изложение в Питсбърг, Пенсилвания, през 1995 г. Не можах да замина за САЩ, участвах задочно, но получих златен медал от изложението там.

След това участвах във форум на иновациите и изобретенията в Яш, Румъния, от който също се върнах със златен медал. Тогава президент на Румъния беше Йон Илиеску. Случи се така, че при обиколката му по щандовете на изложението той се спря при мен. Знам малко румънски и имах възможност да разговарям с него. Той беше видимо доволен и прояви голям интерес към това, което предлагам - остана при мен десетина минути. А вечерта в репортажа на националната румънска телевизия показаха всички мои разработки.

После участвах в изложение и в Женева, Швейцария. Там пак отидохме с доц. Симеон Цонев и бях отличен със сребърен медал. Не останахме за церемонията накрая, защото нямахме финансова възможност да я изчакаме - беше много скъпо.

 

- При демонстрациите си често се състезавате по бързина със съвременните калкулатори и винаги ги побеждавате. В медиите се появиха публикации, че дори оспорвате точността на японските елки...

 

- Докато работех върху моя метод установих, че при деленето на числата в някои случаи калкулаторите дават погрешни резултати. Написах един материал по проблема, който представих за публикуване в списанието на свищовската Стопанска академия. Правих проверките си с японски "Касийо". Написах всичко, което съм установил, и го дадох на ректора на академията. Той ми отговори: "Ще проверим твоите твърдения и ако са верни, ще ги публикуваме!" Направиха проверки и после публикуваха материала. Изчаках известно време, за да получа отзиви, но нямаше. Сложих списанието с публикацията в един плик, добавих и писмо от мен и ги изпратих на фирма "Касийо". Отговор така и не получих. Мисля си, че ако не съм прав, те щяха да предявят претенции към мен за нарушен имидж - все пак, това е световно известна фирма.

 

- Кога ви приеха в Съюза на учените в България?

 

- През 1994 г. - след като получих златния медал от изложението в САЩ. Близо 40 години в училищата се изучаваше таблицата на Брадис. Аз направих много по-малка таблица от неговата, която се състои от цифрите от 1 до 9 по 1 до 9 - нещо като судоку, само че с произведения от умноженията. Представих тази таблица в Института за изобретения и рационализации в София и я регистрираха като търговска марка - промишлен образец. След това направих математическо табло - как се извършват действията на новото смятане, също го регистрирах в института.

 

- Пред колко ученици досега сте правили презентации на вашите открития?

 

- Изнесъл съм над 5 000 лекции. Бил съм във всички областни градове на страната. Навсякъде ме изпращаха с аплодисменти. Хората се впечатляват от това, че човешкият мозък може да прави такива чудеса с цифрите. А всичко е просто една игра с бройната система от 1 до 9.

 

 

върни се в НАЧАЛО