СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                  "BG Север" - брой 22 (8 - 15 юни 2012 г.)

ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Дарин Ангелов

 

Повече от половин година след като старейшина № 1 зае поста си, го поканихме на разговор, за да ни разкрие неща от кухнята на местния парламент в Плевен. Какви са конфигурациите в общинския съвет, с кои партии ГЕРБ ще прави мнозинство и кой остава в опозиция, са сред важните теми в политическото ежедневие на града. Защо дисциплината на старейшините не е на ниво и има ли нагласи за лобизъм, са само част от въпросите, на които отговаря Дарин Ангелов.

 

Диалогът в местния парламент трябва да измести заяждането на дребно

 

Дарин Ангелов е роден на 4 октомври 1978 г. в Плевен. Средното си образование завършва в родния си град, а висшето - във Великотърновския университет. После се завръща в Плевен, работи за кратко в банковата сфера, занимава се с бизнес. Бил е управител на складове на едро, на стоково тържище, преди да се захване с политика. През ноември м. г. представителите на управляващата партия ГЕРБ заложиха на него и той пое един от най-горещите постове в община Плевен. Дарин Ангелов е най-младият председател на общинския съвет (ОбС) в Плевен в най-новата история на града. Женен, с едно дете.

 

Интервю на
Емилия КАРАБУЛЕВА

 

- Г-н Ангелов, измина повече от половин година от мандата ви като председател на ОбС. Доволен ли сте от досегашната работа на този местен орган на самоуправление?

 

- Ако трябва да дам оценка по скалата от едно до десет, ще се спра на седем. Мисля, че не се постига максимален ефект в работата ни, защото обсъжданията често се разводняват с празнословие. Водят се спорове между представители на различни политически сили с направо измислени аргументи. Все пак, свършихме и много полезни неща за общината и нейните жители.

 

- Смятате ли, че дисциплината в ОбС е на ниво? На последната сесия за повече от 3 часа бяха обсъдени едва 5 точки. За сметка на това бяха изприказвани куп излишни, несъществени неща...

 

- Определено дисциплината в местния парламент не е на ниво. Съветниците нарушители са единици - малко са, но те пречат на работата на целия общински съвет. Вместо диалог и смислени изказвания, наблюдаваме заяждане на дребно. Явно на някои хора много им тежи, че не са на местата, които са заемали преди. Нека да бъдем конструктивни и да излезем над това. Проявих търпение досега, но ако се продължи в този дух, заявявам, че ще има изгонени от залата.

 

- Какви приоритети си поставяте във вашата дейност? Успявате ли да постигнете целите си?

 

- В работата си като председател се стремя да намеря най-точния подход, за да осигуря възможност за нормален диалог между представителите на различните политически сили в местния парламент. В нашия ОбС има осем партии, групирани са по различен начин, а съветниците от "Атака" не са включени в група. Между тези хора трябва да има разговор, общуване, диалог. Трябва да се избегне навлизането в спиралата на теснопартийните интереси - те не бива да стават основа за вземането на решения в ОбС. Групата на ГЕРБ е с 14 съветници и е най-голямата. Тя не е достатъчна за самостоятелно мнозинство и при вземането на важни решения, които касаят бъдещето на Плевен, участват повече политически сили. Това е добре, защото дава възможност около тези решения да се обединят повече и различни гледни точки. Например - когато е нужно мнозинство от две трети от съветниците.

 

- Какви конфигурации се оформят в местния парламент? С кои от другите групи се работи най-добре? Поне досега не сме забелязали ясно открояване на мнозинството и опозицията.

 

- В общинския съвет няма ясно оформено мнозинство. Ние от ГЕРБ си партнираме с колегите от група "Център", подкрепят ни и колегите от "Атака". Всичко това се случва в разговорите преди сесия, обсъждаме важните въпроси и установяваме - какво е приемливо за политиките на тези партии. Така стигаме до консенсус. От страна на групата на БСП имаме конструктивна опозиция, много рядко се получава да има политическо говорене от нейни представители. Макар и по-рядко, от групата на бившия кмет Найден Зеленогорски - БНД, също успяваме да постигнем единомислие по определени въпроси. Например, на последната сесия имаше общински съветници от тях, които ни подкрепиха за някои от предложенията. Старая се, ако е възможно, важните за града решения да минават със 100% подкрепа от съветниците. Без значение дали са от ляво, дясно или център. Ние сме избрани от плевенчани и трябва да работим за тях.

 

- Най-сериозните проблеми на града, които се нуждаят от спешно решаване?

 

- Живея в този град и виждам доста проблеми в него. На първо място е безработицата. Тя е проблем на цялата страна и дори на Европейския съюз като цяло. Световната криза оказа негативно влияние и на нашата община и на бизнеса в нея. Другият проблем на Плевен е липсата на млади хора. Около 20 000 души напуснаха общината, а много малко от завършващите висше образование в други градове на страната се връщат тук. Третият проблем на града е инфраструктурата, към нея е включен и общественият транспорт, който за съжаление не обхваща целия град. Все още имаме квартали, които са без достъп до обществен транспорт. А малките улици по кварталите не са ремонтирани основно в продължение на 20 години, с малки изключения.

 

- Тези проблеми показват, че икономиката в Плевен не се развива добре. Имате ли идеи за развитието на малкия и на средния бизнес, които най-бързо могат да разкрият нови работни места?

 

- Имаме такива идеи, но проблемите за реализацията им са чисто технически. Малкият и средният бизнес поемат негативите от кризата, но ние вярваме в частната инициатива. Можем да помогнем на фирми, които искат да развиват бизнес тук - да им опростим данъците, да им предоставим терени, една подобрена инфраструктура.

 

- Какво прави ОбС за привличането на външни инвестиции? Отсъствието им е един от големите проблеми на града.

 

- Създаването на условия, с които градът ни да стане атрактивен за наши и чуждестранни инвеститори, е един от най-важните начини да раздвижим сериозно местната икономика. Вече са водени разговори с представители на китайски и руски компании, които имат намерения да си установят тук бизнеса. Интересите им се простират в широки граници - от селско стопанство и лека промишленост до машиностроенето. В Плевенска област има прекрасни условия за развитие на културен и исторически туризъм. Имаме традиции, но условията все още са лоши. Необходимо е да се обнови хотелската база, да се почисти каскадата, да се разработи като туристически обект местността в парк Кайлъка. Иска ми се и промишлената ни зона да живне като преди, да се оправи и там инфраструктурата.

 

- Намирате ли подкрепа за вашите идеи от централната власт?

 

- Имаме късмет, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева като депутат от Плевен много помага на града ни. Имаме подкрепа и съдействие от депутати от други политически сили - Румен Петков, Венцислав Върбанов, Дарин Матов и др. Радващо е, че независимо коя политическа сила представляват, повечето депутати се стараят да помагат на града и на областта да се развиват.

 

- А имате ли проблеми относно работата в постоянните комисии? Получава ли се синхрон или разногласията и търканията между участниците в тях преобладават?

 

- Разговорите в постоянните комисии са динамични и интересни, в работата участват и външни експерти. Може да се желае повече откритост от страна на общинските съветници, по-голяма продължителност на някои заседания, да се поставят въпроси.

 

- Кои са най-важните решения, взети от ОбС за последните шест месеца?

 

- Едно от най-важните е приемането на бюджета, той е финансовата рамка на всички дейности. Приватизационните сделки за продажба на имущество също са важни за града. По този начин се освобождават терени, които могат да бъдат заети от потенциални инвеститори. Приоритетно е и приемането на наредби за изменението на данъците в посока за облекчаване на финансовото бреме на гражданите. Важно за хората е и одобряването на културния календар. Изобщо, за мен няма несъществени решения, всичко е свързано с работата ни в името на плевенчани.

 

- Ясно е, че сегашният ОбС наследи изчерпан лимит на доверие от страна на гражданите към стария общински парламент. Мислите ли, че за изминалото време успяхте да спечелите плевенчани с идеите си?

 

- Виждате, че в ОбС сега има много нови лица. Част от тези хора не са се занимавали с администрация, идват от други сфери, имат свежи идеи. Знаете, че когато човек дълго време е във властта, той се изчерпва. Самият факт, че плевенчани избраха нови хора, е показателен за това, че те очакваха промяна. Мисля, че за тези шест месеца успяхме да се приближим до жителите на общината, да напипаме проблемите им и да започнем да ги решаваме. Аз имам приемен ден в петък, всяка седмица изслушвам от 30 до 50 човека по различен повод. Скоро ще правя изнесени приемни дни и по селата. Важно за мен е проблемите да се видят и да се решават на място. Общинският съветник е човекът, който трябва да напипва пулса на хората от мястото, откъдето е избран - в квартала, на улицата. А после проблемите да бъдат поставени в ОбС и да намерят решение. Както вече казах - разчитаме на диалога с хората. Властта трябва да е достъпна за тях. Понякога е необходимо съвсем малко, за да се задвижи тежката бюрократична система.

 

- Има ли опити за лобиране, натиск и корупция от страна на някои общински съветници? До каква степен успявате да се преборите с такива явления?

 

- Засега нямам информация някой от колегите да проявява подобни наклонности. Ако определени бизнесмени биха искали дадено решение да мине или да не мине, е възможно да се проявява лобизъм. Но като гледам решенията, които минават засега, не се забелязва някакъв осезаем външен интерес. Давам ви конкретен пример - за инвеститорите в с. Ясен имаше настояване от страна на общински съветници да им се даде по-голям терен, който да отговаря на плановете им. Но това не го считам за лобиране, по-скоро е застъпничество за интересите на града.

 

- През последните шест месеца забелязваме небивала активност в местния парламент от страна на групата на БНД, по-скоро от бившия кмет Найден Зеленогорски и от бившия председател на ОбС Георг Спартански. Виждате ли разумни аргументи в техните изказвания и предложения или те са просто опит да бламират работата на ОбС?

 

- Съжалявам, че както представителите на медиите, така и гражданите забелязват от тяхна страна опити за политическо говорене и дeструктивна работа в ОбС. Ето, на последното заседание пак се говореше за правописни грешки в материалите, които се раздават поне седмица преди сесията. Обръщам се към колегите от всички политически сили в ОбС - обадете се, сигнализирайте навреме, ако откриете някакви грешки. Не смятам, че такива неща трябва да се обсъждат на сесията и да изяждат част от времето ни за работа. Нека споровете по отношение на някое предложение или изразяване на несъгласие с опонент да бъдат рационални. Разбирам, че някои от колегите обичат да чуват гласа си, да им се обръща внимание, но...

 

- Какво ви вълнува извън служебните ангажименти, какви интереси имате?

 

- Интересувам се предимно от семейството си, но ми остава твърде малко време за него. Дори за Деня на детето четох книжка на другите деца по повод на една празнична изява, а за моето дете отделих едва 45 минути.…Ето, това е негативното в прекалената служебна заетост. Дори когато тръгна на разходка със семейството си, все ме спират хората, за да си кажат проблемите. Разбирам ги, разговарям с тях, не се сърдя. Винаги съм знаел, че когато поемам такъв огромен служебен ангажимент, неминуемо ще ощетявам семейството си.

 

- Вие сте най-младият председател на ОбС в новата история на града. Чувствате ли се успял човек на тази възраст?

 

- Технически погледнато - да, чувствам се успял човек. За своите години смятам, че съм постигнал много, без да гоня някакви прекомерни амбиции, просто така се стекоха нещата и обстоятелствата - да бъда на точното място в точното време. Искам да покажа на младите хора, че когато човек работи, има желание и е упорит, той рано или късно успява. И че това може да стане и в Плевен.

 

 

върни се в НАЧАЛО