СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                    "BG Север" - брой 20 (18 май 2012 г.)

ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Румен Петков

 

Плевенският депутат от Коалиция за България е един от най-активните участници в лидерската битка в БСП в навечерието на конгреса й, категорично заставайки зад кандидатурата на Георги Първанов.

Ръководството на партията пропусна шанса да предизвика дебат за политиките, които трябва да води БСП, смята Румен Петков.

 

Ще се върнем ли на територията на морала? Това е въпросът сега

 

Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Завършил е математическата гимназия "Гео Милев" в родния си град и висше образование със специалност математика в Пловдивския университет. Специализирал мениджмънт.

Бил е председател на общинския съвет на БСП, кмет на Плевен (1995 - 1999 г.), депутат в 39, 40 и 41 Народно събрание. Министър на вътрешните работи (2005 - 2008 г.).

Член е на националния съвет на БСП.

Женен, с двама сина.

 

Интервю на Ангел АТАНАСОВ

- Г-н Петков, начинът, по който протича предконгресната лидерска битка в БСП, не обслужва ли интересите на вашите политически конкуренти?

- Не смятам, че политическите ни конкуренти извличат някакви дивиденти от тази ситуация. Проблемът е в това, че тази битка не обслужва интересите на БСП. Ръководството на партията пропусна шанса да предизвика дебат за политиките, които трябва да водим. По този начин можехме да покажем, че БСП е единствената партия, която като общност прави политика и има претенциите да я реализира. А ръководството сведе подготовката за конгреса до въпроса "Защо има повече от един кандидат за председателския пост?" Всъщност, кандидатите са 15-ина, но въпросът, който задава ръководството, е защо има двама кандидати. Атаката и агресията, която то създаде срещу Георги Първанов, е необяснима за нормално мислещия член на БСП. Не знам защо е този страх и защо се насажда тази омраза. В тази връзка се сещам за една фраза от началото на 90-те години на миналия век на проф. Нора Ананиева, че нашата партия е голям майстор в това да убива, да изяжда собствените си хора. И то - най-ярките си представители.

В последните дни преди конгреса Георги Първанов предложи да намерим стъпка, с която да покажем обща воля, общо съзнание, обща отговорност и категорични намерения за общи действия. Ако тази негова идея бъде чута от всички, това може да даде много силен старт на нашия форум. Аз обаче съм песимист, че подобно нещо може да се случи.

- Георги Първанов твърди, че за оклеветяването му в някои медии у нас са платени общо 1 млн. лв...

- Той сигурно има основания да твърди подобно нещо, защото наистина срещу него се води една много методична черна кампания - и в жълтите вестници, и в някои от централните ежедневници. За съжаление през последните години като партия възприехме една техника на провеждане на избори с ангажименти на чуждестранни PR-структури. Това според мен е грешка и резултатите от последните парламентарни избори са достатъчно показателни.

- В една от медийните си изяви през последните дни Сергей Станишев призова хората от екипа на Георги Първанов да излязат на светло. Предложи още вие с Кирил Добрев да се явите на избори с тайно гласуване в партията...

- Сергей Станишев да не ме учи на изборна технология, защото е единственият партиен лидер у нас, който на последните парламентарни избори не се яви като мажоритарен кандидат. Не казвам, че го е направил от страх и от малодушие, но да бягаш от избори не е поведение на лидер, който води партията си напред. Бойко Борисов също не участва в тези избори. Той обаче не беше включен дори в пропорционална листа.

А аз два пъти съм се явявал на мажоритарни избори за кмет на Плевен - печелил съм ги и съм ги губил. Бил съм шеф на предизборния щаб на Георги Първанов, когато хората, които вярваха, че той ще спечели президентските избори, бяха двуцифрено число. Явявал съм се на мажоритарни избори за народен представител и съм събрал с близо 6 000 гласа повече, отколкото листата на БСП в Плевенски регион.

Какво значи призивът на Станишев хората от екипа на Георги Първанов да излязат на светло? През 10-те години като президент Първанов е работил с много известни юристи и икономисти. Сред тях има хора, които биха били чест за научните среди. Изредиха се много имена, които никога не са крили съпричастността си към начина на формиране на политиката на Георги Първанов. Гордея се, че съм в неговия екип. За мен той е най-успешният български политик от 1990 г. досега. А ако Евгени Узунов е екипът на Сергей Станишев, това означава катастрофа за БСП - на първо място в организационен план. Такава организационна несъстоятелност на социалистическата партия, като сегашната, няма дори РЗС.

- Кого ще подкрепят на конгреса делегатите от Плевенски регион?

- Не мога да се ангажирам с такава прогноза. Част от общинските конференции на БСП в региона са номинирали само Георги Първанов, друга част са номинирали по двама, че и по трима кандидати. Не съм водил разговори в посока да си правя някакви сметки. Винаги съм бил противник на дребните сметки и не мисля, че на 51 години трябва да се променям.

- Къде е границата между вождизма и лидерството?

- Партии от вождистки тип у нас има и те са известни - ДСБ, ГЕРБ, РЗС, "Атака" и др. Досегашните им резултати на политическата сцена са налице, предстои да ги видим какви ще бъдат те и за ГЕРБ. Лидерът е човек, който в тежки моменти може да поеме отговорността, за да постигне обрат и за своята партия, и за обществото. А вождът в такива ситуации се крие зад всички. Лидер е този, който може да каже "След мен, напред!", а вождът - "Напред, аз съм зад вас!"

Убеден съм, че Георги Първанов е точно този доказал се вече лидер, който е необходим на БСП днес.

- Възможно ли е на конгреса да се стигне до изненада и най-много гласове да събере трети кандидат за председателския пост?

- Много се надявам конгресът да не бъде предрешаван с апаратни хватки. Ако оставим конгресната зала да реши по своя воля кой да бъде председател на БСП (какъвто пример ни даде на своя форум младежката организация на БСП), мисля, че от това ще спечели и партията, и левицата, и обществото ни. В един момент трети вариант за председател може да се окаже необходим и полезен.

- Кой има интерес от промяната в устава, която забрани на депутатите от БСП да бъдат и местни партийни лидери?

- Бях против тази промяна, която беше направена в устава на предния конгрес на БСП, защото тя беше насочена срещу няколко души - Румен Овчаров, Кирил Добрев, областни председатели с по-самостоятелно мислене в рамките на общата политика на социалистическата партия и на левицата. Смятам, че забраната за депутатите от БСП да бъдат лидери на местни структури ще обезкръви партията. Съзнателно или несъзнателно, в перспектива това може да доведе до сблъсък от рода на областен председател срещу депутати или в обратната посока. Това ще доведе до изхабяване на много енергия, която няма да е продуктивна. Затова съм убеден, че трябва да има промени в устава, които да доведат до спокойствие в партията и в кадрите й.

- Вече обявихте, че вторият приоритет в работата на конгреса трябва да е организационното състояние на БСП. Какви са мотивите ви?

- Организационното ни състояние е въпрос на вчерашния ден, а не на утрешния. Веднага давам примери:

На последните избори в 800 села и 16 общини в страната БСП не е издигнала свой кандидат за кмет под никаква форма. Това е катастрофа. Смятам, че част от общинските структури няма да си проведат отчетно-изборните конференции и ще останат без представителство на конгреса.

Някои от организациите на партията в страната имат самостоен живот и не са фактор, който формира общественото мнение и на който хората разчитат за решаването на техни конкретни проблеми. Обикновено тези структури са от няколко човека, обвързани в приятелски или семеен кръг.

Формирахме три обединения в рамките на БСП - на младежите, на жените и на ветераните. Нямам усещането, че националният съвет иска да работи с тези звена достатъчно целенасочено и ефективно.

И не на последно място като потвърждение за лошото организационно състояние - за първи път от 1990 г. досега имаме поредица от заседания на националния партиен съвет, които бяха провалени поради липса на кворум.

Не проумявам как може да съществува такава организационна немощ и никой да не носи отговорност за нея. Това е недопустимо за БСП. За съжаление обаче то стана част от нашето ежедневие.

- Защо се забави толкова много подписката за провеждане на референдум за съдбата на проекта АЕЦ "Белене"?

- Първата причина е точно в организационната немощ на партията. Очевидно съдбата на АЕЦ "Белене" не е въпрос, който стои сериозно на вниманието на ръководството на БСП - за него по-важни са конгресът и подредбите. Но конгресът ще мине и още на другия ден животът ще ни заблъска с цялата си сила по главите.

- От месеци БСП се занимава повече със себе си, отколкото с реалните проблеми на обществото. Какви ще са последиците?

- Това е най-лошият знак, който даваме на обществото през последните 20 години - знакът на самотата и на готовността ни да се самоизяждаме. Знак на неспособността ни да проведем с обществото диалог на каквато и да е тема, включително и за АЕЦ "Белене".

- Къде са най-уязвими управляващите? Успява ли БСП да извлече дивиденти от слабостите на ГЕРБ?

- Управляващите са уязвими всеки ден за всичко. Няма ден без някакъв скандал, без провал, без напрежение, без протести на недоволни хора. Но никой от протестиращите не ни търси за съвместни действия. И там, където ние сами се опитваме да предложим нашата помощ, очевидно или го правим по неподходящия начин, или го правят неподходящите хора, защото явно не се получава. Ситуацията не е добра за БСП и за левицата. В самотата си стигнахме до там, че ръководството на парламентарната ни група не беше представено на конгреса на КНСБ, на който имаше представители и от Синята коалиция, и от ДПС и др.

- Как ще коментирате състава на новия общински съвет на БСП в Плевен?

- Надявам се мандатът на новия общински съвет на БСП в Плевен да бъде наситен с действия. За съжаление и в нашия град пропуснахме да стартираме по убедителен начин подписката за АЕЦ "Белене". Очаквах много по-друга енергия от общинското ръководство на социалистическата партия в Плевен в тази насока. Мисля, че общинският партиен съвет можеше да бъде малко по-богат от гледна точка на неговата интелектуална мощ. Извън него останаха имена, които биха били чест за всяка партийна организация. Разбира се, не може да се иска да бъде постигнат идеалният състав. Пожелавам успех на общинския партиен съвет и се надявам той да бъде динамичен и действащ.

- Нарисувахте доста мрачна картина за БСП, която напомня за края на 1996 г. и тогавашното състояние на социалистическата партия...

- В много голяма степен ситуацията наистина напомня оня период, с тази разлика, че тогава БСП беше управляваща, а сега сме в опозиция. И една година преди изборите постоянно правим някакви заклинания как ще свалим ГЕРБ от властта. Пред нас стои големият въпрос: Как печелим изборите? И мисля, че първата битка, която ни предстои, е завръщането на територията на морала. Това е въпросът, на който конгресът ни трябва да даде отговор.

върни се в НАЧАЛО