СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                       "BG Север" - брой 19 (11 - 17 май 2012 г.)

ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Борислав Цеков

 

За представянето на новата гражданска структура Инициатива "Модерна България" в читалище "Съгласие" се събраха представители на неправителствени организации, предприемачи и много граждани. С един от основателите на движението разговаряме за това има ли гражданско общество в България, какви са начините да се въздейства на управлението и какво трябва да се промени в политическата карта.

 

Не вярваме в лидерските партии, защото Месия няма да ни оправи

 

Борислав Цеков е роден на 19 януари 1972 г. в София. Завършва право в СУ "Св. Климент Охридски" през 1994 г. Специализира в областта на политическите науки, предизборните кампании, човешките права, европейското право и антикорупционните политики в САЩ (1998, 2004 и 2006), Белгия (1997), Япония (1999), Италия (2004) и Португалия (1993). През 2006 г. специализира в Колеж за държавно управление "Джон Кенеди", Харвардски университет, като стипендиант на Сократис Кокалис.

Работил е като старши юридически съветник в Народното събрание (1996-2001) и като консултант и ръководител на повече от 10 неправителствени проекта в областта на антикорупционните инициативи и законодателството, финансирани от САЩ, Холандия, Европейския съюз и др.

Народен представител в 39 НС от листата на НДСВ, зам.-председател на ПГ на НДСВ. През март 2004 г. става зам.-председател на отделилата се ПГ "Новото време", а по-късно е избран за неин лидер. След учредяването на политическа партия "Новото време", през юли 2004 г. е избран за неин зам.-председател. През юли 2008 г. се завръща в редиците на НДСВ, но през 2011 г. подава оставка от партийното ръководство поради несъгласие с издигането на кандидатури на сътрудници на бившата Държавна сигурност в общинските избори.

Автор и вносител на повече от 30 законопроекта в 39 Народно събрание (2001 - 2005), близо половината от които са приети.

В периода 2005 - 2010 г. е главен секретар на Омбудсмана на Република България.

Занимава се и с търговия с акции на фондовата борса и с валута на глобалния Forex пазар.

 

Интервю на Мая ПАСКОВА

 

- Г- н Цеков, какво представлява Инициатива "Модерна България"?

 

- В Плевен, по инициатива на хора от града - общественици, предприемачи, граждани, се учреди една гражданска организация "Инициатива за модерен Плевен", която да се присъедини към общонационалната Инициатива "Модерна България". Това е един нов тип непартийно гражданско движение, което е в процес на създаване и представлява конгломерат от независими граждански организации - вече над 50 от цялата страна.

 

- С каква цел?

 

- Основната цел, която си поставя движението, е да участва в обществения и в политическия живот, за да упражнява граждански контрол върху властта чрез свои представители в общинските съвети и в парламента и чрез различните форми на пряка демокрация. Това наистина е нов тип организация за България, защото ще бъде напълно хоризонтална - без политбюра, без единен лидер и някаква шапка. Очакваме през юни - юли да се проведе финална среща на гражданските организации, които искат да станат част от тази мрежа, и тогава ще се приеме платформа под наслов "За нов модел на управление, граждански контрол, доходи, нови работни места". Тя ще се изгради на база мненията и идеите, които произлизат от нашите срещи.

 

- В България проявите на гражданско общество са повече инцидентни...

 

- Това е факт и тъкмо по тази причина ние решихме да отидем една крачка по-нататък - отвъд конкретния проблем, казус или тема, която обикновено обединява едно гражданско усилие за протест, за искане или някакви предложения към властите. Нашето движение има политически, но непартиен характер (то никога няма да се регистрира като партия) и ще участва в политическия живот чрез натиск върху властите. Ние искаме граждански листи и граждански представители да влязат и в общинските съвети и в парламента, защото това е ефикасният механизъм да се осъществява контрол. Нашата цел е на базата на мобилизирането на тази гражданска енергия на хората, които искат да участват в политиката, но не и да се подчиняват на партийни лидери, устави и централи, да се превърнем в едно автентично гражданско движение от непартиен характер, каквито вече се появяват в Америка и в различни страни от Западна Европа. Такова гражданско движение у нас досега не е имало.

 

- "Новото време" тръгна обещаващо, защо не му провървя?

 

- От една страна поради допуснати грешки, от друга - не спази първоначалната си форма да не бъде лидерска партия и така през годините изтля.

 

- Ще участвате ли в изборите и как?

 

- Една от целите на Инициатива "Модерна България" е освен на местно ниво да участва и в националните избори и това ще го направим като използваме възможните според закона форми, без да се регистрираме като партия. Това означава, че ще издигаме граждански листи на база мандатодатели малки партии, които дават възможност като юридическа конструкция една гражданска листа да се яви на изборите. От друга страна е възможно да се издигат и независими кандидати, особено в местните избори. Досега има много мимикрии, които си слагат граждански етикет, за да прераснат после уж спонтанно в партия. Ние такова намерение нямаме.

 

- Били сте народен представител от НДСВ, в момента ни управлява друга лидерска партия. Факт е, че народът чака Месията и гласува за лидери, които да го "спасят"...

 

- През последните години като общество видяхме всичко - и силни, и слаби управления; и леви, и десни; и еднопартийни, и коалиционни; и лидерски партии и традиционни като БСП. Виждаме, че като цяло напредъкът, особено в икономическо отношение, не е съществен. Това е, защото е сгрешен самият модел на управление - няма достатъчно граждански контрол, няма достатъчно прозрачност на бюджетните разходи, няма достатъчно възможности за гражданско участие и допитване до хората. Давам пример с това, което напоследък е актуално - с разместването на различните администрации и ведомства. По принцип идеята е хубава, но кой обсъди това с хората в съответните региони, с администрацията, с неправителствения сектор, за да се видят колко са плюсовете и минусите и как е най-подходящо да се случи това, ако въобще е подходящо. Този тип диалог липсва в България, всичко се налага отгоре надолу, няма реална децентрализация на властта, не се прехвърлят правомощия нито на общините, нито на селските кметове, всичко е свръх централизирано, много бюрократизирано и виждаме как в условията на икономическа криза това все повече пречи. Моделът на управление е сгрешен, но в цялата тази ситуация ние не отричаме партиите. Лидерските партии са възможна форма на участие в политиката, има хора, които вярват в тях. Но ние не вярваме в лидерските партии, защото Месия няма да ни оправи, видяхме го много пъти. Искаме да покажем друг модел - с палитра от личности, която генерира енергията, идеите и инициативата на много хора, без да са на подчинение на командир, цар или генерал.

 

- Меглена Кунева ще ви бъде опонент в изборите?

 

- Тя прави една партия от лидерски тип, това е нейното намерение. Аз не очаквам тя да бъде сериозен участник в следващите избори. Ние сме равно отдалечени от всички партии. Това не означава, че не може да се взаимодейства на тематична основа с една или друга партия, стига тя да възприеме идеите, които "Модерна България" предлага, но в никакъв случай няма да бъдем някакъв сателит. Гражданският контрол по принцип представлява опозиция на властта. Ние сме опозиция на модела на управление.

 

- В проекто-платформата си говорите за свобода на словото, а хората са все по-малко свободни като цяло...

 

- В последните години има много остра ерозия на гражданските права. Свободата на словото и изразяването, през ръста на полицейското насилие, на който бяхме свидетели и заради което България продължава да се сочи като лош пример в Съвета на Европа, до проблемите, свързани със социалните права на гражданите, особено на хората с увреждания. Има нужда от цяла серия от мерки, така че България да се върне на територията на държавите, които спазват като цяло човешките права в най-буквалния смисъл на тази дума.

 

- По-конкретни стъпки?

 

- Трябва да се създаде най-после една система за оценка на съответствие на всички приемани закони и административни актове със стандартите, които установява съдът в Страсбург. Защото в момента сме на едно от първите места на осъждане, но реакцията на българската държава е абсолютно недостатъчна - плащат се финансовите санкции, но не се предприемат нито административните, нито законодателните мерки, които са предписани от съда, за да не се повтарят подобни нарушения. Затова миналата година Парламентарната асамблея на Съвета на Европа изрично препоръча на България да приеме подобен механизъм за съответствие и ние от името на Института за модерна политика внесохме предложение в различните парламентарни групи, вече има и такъв законопроект. Това ще даде възможност както за парламентарен, така и за граждански контрол.

 

- АЕЦ е особено чувствителна тема в региона, която стана повод и за граждански протести. Как ще коментирате този случай?

 

- "Белене" стана жертва в последните години на едно колективно безхаберие. Това непрекъснато размразяване, замразяване на проекта, хвърлянето на огромни средства, създаването на едни оправдани обществени очаквания, че проектът ще дръпне не само страната, но и конкретно Плевенския регион, и след това отмяната и спирането му - това е лоша политика. Една от причините е, че още в самото начало, когато беше размразен проектът през 2002 - 2004 г. от тогавашното правителство на НДСВ и ДПС, оглавявано от Симеон Сакскобургготски, не беше проведено системно, широко обществено обсъждане с всички плюсове и минуси, за да се подпечата с обществен печат. За съжаление днешното правителство допусна изключително много грешки в тази посока, като просто остави проекта да "гангреняса". Спирането му в този момент е изключително погрешна стъпка от гледна точка на огромните разходи, които бяха направени. В крайна сметка това са народни пари, които ще останат погребани. Понеже спирането пак стана без широко обществено обсъждане, допускам, че при едно следващо управление с променена конфигурация проектът отново ще бъде размразен. И влизаме в един омагьосан кръг, от който може да се излезе само тогава, когато управляващите от всички цветове си дадат сметка, че без гражданите и без обществено обсъждане на ключовите решения добра политика не се прави.

 

- Мислите ли, че гражданите са достатъчно компетентни по такива сложни проекти?

 

- Аз не говоря за референдуми, а за обществени обсъждания, за задължението на управляващите да обясняват на обществото стъпките си предварително, да дават плюсове и минуси, точни разчети, какви социални промени ще има едно или друго решение. И тогава, когато обществото е информирано достатъчно, от една страна може да се очаква подкрепа или съпротива, от друга - когато стартира една политика, тя има своята обществена база. Това е политика, която вече отговаря на интересите на гражданите и не може с лека ръка всеки следващ, който идва, да я променя.

       

върни се в НАЧАЛО