СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                       "BG Север" - брой 15 (13 - 19 април 2012 г.)

ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Росен Пещенски

 

На 22 април в община Кнежа ще се проведат извънредни избори за кмет, след като вотът от есента бе касиран от Върховния административен съд. Кандидатът на БСП Росен Пещенски се впуска в надпреварата с ясна визия за бъдещето на общината и желание да върне младите хора в родното им място.

 

Кметът на Кнежа трябва да е подчинен на хората

 

Росен Пещенски е роден на 11 март 1975 г. във Враца. Учил е в спортно училище в София, специалност "Футбол". От 16 години работи в сферата на производството на безалкохолни напитки. Председател е на общинския съвет на БСП в Кнежа.

Семеен, с едно дете.

 

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Пещенски, какъв е мотивът ви да се кандидатирате за кмет на Кнежа?

- Основният ми мотив е, че искам да променя една лоша тенденция. Всички мои съученици вече напуснаха Кнежа, защото тук нямат никакво бъдеще. Преди осем години, когато Симеон Шарабански стана кмет на общината, той формулира своята основна теза като "Бъдеще за нашите деца". Това бъдеще го няма. В Кнежа са останали най-много десетина човека, които са завършили висше образование и са си дошли, за да работят в града си.

- Има ли потенциал един град като Кнежа да задържи младите си хора и доколко това зависи от местната власт?

- Много неща вече зависят от местната власт. Според мен общината и общинската администрация трябва да са абсолютно подчинени на хората, това е първото основно нещо. Засега в Кнежа основно се работи в земеделието. Имаме доста малки земеделци, които гледат по стотина - двеста декара земя и на които може да се помогне. В моята предизборна платформа съм предвидил създаването на център за подпомагане на малките арендатори. Какво имам предвид? Те нямат средства и възможности, за да си позволят да кандидатстват по програми. Аз точно с това се ангажирам - да им помогна чрез консултантски фирми, които да им изработят проекта, а те само да го съфинансират, за да си купят например един трактор или нещо друго, с което ще си подпомогнат работата. Смятам, че земеделието е един от основните плюсове на Кнежа и ако хората имат възможност и информация какво могат да направят, те ще го сторят.

- Кои са проблемите на Кнежа, освен това, че младите хора си заминават от града?

- Проблемите са много. Един от тях е свързан с болницата. В предишния мандат управляващите санираха сградата и тя придоби много добър вид. Само че в болницата се затвориха отделения, на последното заседание на общинския съвет изгониха и управителя, така че това скоро ще остане само една санирана сграда. Друг проблем е състоянието на спорта в града. Кнежа е с традиции в щангите например, оттук са излезли големи имена. В момента залата е в окаяно състояние, бурята миналото лято събори покрива и едва се събраха пари за ремонт. Вътре обаче условията са ужасяващи.

- Кои са основните ви опоненти?

- Основният ми опонент е бившият кмет Симеон Шарабански. Ние сме трима кандидати - аз, кандидатът на ГЕРБ Гълъбин Хиков и Шарабански. Мога да кажа, че ГЕРБ водят доста добра предизборна кампания засега, но пък смятам, че срещите ми с хората ми дават възможност да чуя от първо лице какво искат те.

- Как върви кампанията до момента, има ли мръсни удари?

- Ако тръгнем от касирането на изборите, съдът категорично заяви, че изборите в Кнежа са били манипулирани. И това може би ще продължи. Засега не съм видял да се води мръсна кампания, но най-вероятно ще има такива елементи.

- Какви са основните акценти във вашата предизборна кампания?

- Пак казвам - основен акцент е да се върнат младите хора в Кнежа. Тъй като сме силен земеделски район, акцентирам върху едно нещо, за което ще работя от първия миг, ако стана кмет. Това е създаването на борса за изкупуване на зеленчуци и плодове. Нашата земя е плодородна и всеки гледа зеленчуци. Когато стане човек сутрин и види, че има десет домата, да може да ги откъсне, да ги продаде на борсата и да подпомогне семейния си бюджет. Това е основното, на което ще заложа, тъй като засяга всеки един жител на общината.

Росен се ползва с пълната подкрепа на Сергей Станишев, сн. личен архив

- Кое ще е първото нещо, което ще направите, ако хората ви изберат и влезете в кметския кабинет?

- Кметският кабинет е ремонтиран, така че ремонти няма да правя. Тук искам да успокоя хората, които работят в общинската администрация. В никакъв случай няма да правя политически уволнения, защото има служители, които са добри професионалисти, и те ще запазят работата си. Общината обаче има проблем с кадрите. Преди изборите например напусна главният счетоводител, по какви причини - той си знае. Сега, преди две седмици, напуснаха още четирима души и отидоха в общината в Бяла Слатина. Това са точно хората, които работят по европроектите и които докараха европейски пари в Кнежа. Така че има какво да се прави в общината. И отново искам да успокоя тези, които си вършат работата добре. Пак се сблъскваме с проблема с младите хора - просто в момента в Кнежа няма кадрови ресурс. Ако утре се върнат част от тях, ще са добре дошли.

- Как си финансирате кампанията?

- Кампанията ми започна късно, точно в последния ден, в който имах право да се регистрирам като кандидат, по редица причини. Тъй като кандидатурата ми беше издигната в последния момент, не съм мислил за финансиране. В момента всичко е на добра воля, членове на партията помагат, както и млади хора. Основно аз си финансирам кампанията.

- Вие сте на финала на тази кампания, какви са настроенията на хората?

- Преди седмица си направих страница във фейсбук и само за една вечер имам

400 човека, които искат да ми станат приятели. Тъй като съм общински съветник, дори и да не стана кмет, съм си обещал, че има пет въпроса, които са мой приоритет и аз ще се опитам да ги реша. Имам няколко основни акцента в предизборната си програма, за които ще продължавам да работя, каквито и да са резултите от тези избори. Това са запазване на болницата и на кадрите в нея, както и създаването на здравни пунктове в селата и осигуряването на спешна помощ за населението. Друг мой приоритет е да се възстановят спортните зали и да се възроди спортът в Кнежа. Смятам, че трябва да се подобри работата и на социалните служби и домашния патронаж.

 Какво се случва сега с пенсионерските клубове? Погледнах какво се прави в съседни общини - има клубове, които са оборудвани с климатици, с хладилници. А тук моят опонент години наред ги залъгва с кебапчета и песни. Аз мисля, че възрастните хора ще са по-доволни, ако си видят внуците, които са по големите градове, отколкото ако изядат по две кебапчета три пъти в годината. Така че в моята платформа е включено създаване на общинска програма за социално подпомагане. Мисля, че е необходимо и създаване на общинска полиция, защото малките арендатори имат много сериозни проблеми с опазването на продукцията си, която е на полето. Казах вече за създаването на общински консултативен център по земеделие. Ще ви дам един пример: ето сега влязоха нови изисквания за кравефермите - по какъв начин точно млякото да отива там, където трябва да се съхрани. Тук има доста ферми, но хората цял ден са ангажирани с животните и не могат да знаят точно какви са изискванията и точно кога са приети. Този общински център ще прави точно това - ще информира и консултира стопаните навреме, за да могат да се справят с изискванията, да знаят какви права имат. Ще се върна отново на борсата за изкупуване на земеделска продукция. Тя ще е от полза както за големите производители, така и за тези, които просто имат в дворовете си зеленчуци и плодове. С идеята за борсата за плодове и зеленчуци пък е свързана друга точка от платформата ми - възстановяване на консервната промишленост в Кнежа. Така ще се разкрият работни места и ще се помогне на много хора да останат в града. Може да се помисли и за отдаване на общинска земя на тези, които искат да се занимават със земеделие. И когато всичко това се случи, ние защо да караме тази продукция някъде за преработка, когато имаме сграден фонд, който пустее. Този сграден фонд може да се използва, а средствата могат да дойдат от европроектите.

Нещо, което аз считам за особено важно и затова съм го записал и в програмата си - осигуряване на свободен достъп до кмета и общинската администрация, както и организиране на приемни на кмета в селата на общината. Много хора сега идват и ме питат - защо не мога да отида при кмета и да споделя еди какво си. Всеки си има проблеми и всеки си мисли, че неговият е най-голям и иска да го сподели с кмета. Той затова е избран - защото гражданите са му гласували доверие и искат той да решава проблемите им. Сега са сложили в сградата на общината една врата и един пазач, който те пита за какво си дошъл и понякога буквално те гони. Не смятам, че това е функцията на общината. Част от тази прозрачност, за която аз ще работя, е и пълната отчетност къде отиват общинските пари. Гражданите трябва да са наясно точно за какво са изразходени техните пари.

- Вие сте от 16 години в малкия бизнес, каква е ситуацията сега?

- Все по-трудно става, защото хората нямат пари. Ходя по магазините и виждам какво се случва. Просто все повече хора се лишават от все повече неща. Сега вдигнаха и горивата, и тока, а страшното е, че българите вече се лишават от храна. А сме в ХХI век! В малките градове има жители, които остават без ток, защото не могат да го платят, и това не са малцинствата, а хора, които работят, но не си получават заплатите навреме, например. Така че ситуацията е много тежка.

- Как гледат в семейството ви на вашето влизане в политиката?

- Имах точно половин час да питам съпругата ми и да й кажа, че се кандидатирам за кмет. Всички мои близки ме подкрепят. Имаме семейна фирма, от известно време насам близките ми са притискани. Понеже опонентите ми не могат да кажат лошо за мен, смятат, че могат да действат по този начин. Аз съм председател на общинската организация на БСП, може би са очаквали да се кандидатирам и затова имаше доста сериозен натиск върху фирмата. Моите родители и близки доста препатиха през тази година. Те ми имат обаче голямо доверие и никой не е бил против това аз да се кандидатирам за кмет.

- Защо БСП?

- Още докато бях ученик в София разбрах, че БСП е моята партия. Това бяха 1992 - 1993-та, най-трудните години. Средата ми е била такава, обкръжението... Като гледах по телевизията митингите и хулите срещу БСП разбрах, че тези, които хулят, са просто некадърните, които партията е махнала от себе си. Аз постоянно съм сред хората и мога да ви кажа, че на следващите парламентарни избори БСП ще бъде водещата партия. Това се усеща, гражданите го искат. Те вече нямат носталгия по 1989 година, носталгията сега е към Тройната коалиция. Хубавото е, че вече хората виждат и признават, че всичко добро е направено от БСП.

     

върни се в НАЧАЛО