СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                       "BG Север" - брой 14 (6 - 12 април 2012 г.)

ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Петър Дулев

 

С кмета на Белене разговаряме след решението на правителството и парламента да бъде спряно строителството на Втора атомна електроцентрала. Отказът от проекта блокира цялостното социално-икономическо развитие на общината, всички разработени програми и стратегии, твърди градоначалникът Петър Дулев.

Той е категоричен, че кабинетът на Бойко Борисов трябва да преразгледа решението си след широка дискусия.

 

Решението за АЕЦ “Белене” спира развитието на града и региона

 

Петър Дулев е роден 29 октомври 1953 година в Белене. Средно образование завършва в техникум по механотехника в Плевен. Висшето му образование е от Стопанска академия "Димитър Ценов" - Свищов, специалност "Счетоводство и контрол". Първата му работа е като главен редактор на вестник "Дунавски новини", след това е организационен работник. От 1986 до 1989 година е заместник-председател на "Потребителна кооперация" - Белене. След промените е избран за председател на общинския съвет на БСП. Издигнат е като кандидат за кмет и печели първите демократични местни избори през 1991 г., два мандата е кмет на община Белене - до 1999 година. От 1999 до 2003 г. е изпълнителен директор на Асоциацията на дунавските общини. През 2003 година отново е избран за кмет, както и на последните избори.

Семеен, с един син и двама внуци.

 

Интервю на Поля ТОМОВА

 

- Г-н Дулев, на влизане в града, под табелата Белене, е изписан знак "Стоп" за Б. Б. и ГЕРБ. Знаете ли за това?

 

- Видях го, вероятно това е инициатива на някой, който поддържа строежа на атомната централа и не възприема решението както на премиера, така и на Народното събрание за прекратяване изграждането на централата.

 

- Какъв е отзвукът на това решение, очевидно хората се вълнуват от него?

 

- Безспорно има реакция в Белене, защото ние от една седмица сме като попарени. Никой не е очаквал такова развитие на ситуацията. Настроенията са минорни. Смятам, че в продължение на 20 години почти няма човек, който да е против атомната централа в Белене. Във връзка с това решение на правителството ние имахме извънредно заседание на общинския съвет и то доказа точно това - хората са "за" централата. От първите демократични избори досега - и тук, и в Народното събрание, всички са били за продължаване на строителството.

 

- Какво означава това решение за Белене и региона?

 

- В чисто икономически аспект решението на правителството спира не само строителството на централата, но и социално-икономическото развитие на града и региона. Всички разработени програми и стратегии през последните години се стопират - общ устройствен план, общински план за развитие, всичко беше свързано с изграждането на централата. С това бяха свързани и всички допълващи начинания - развитие на бизнеса, развитие на инфраструктурата, на стоителството, на образованието, на здравеопазването, културата, спорта, туризма, във всеки един аспект. Така че стопирането на изграждането спира развитието на Белене. Младите хора вече две години и половина напускат Белене, а сега вероятно този процес ще се задълбочи. Няма възможности за реализация на тези хора, които завършват инженерни, строителни специалности, финансисти, счетоводители... Моята цел като кмет толкова години винаги е била с продължаване на строителството на централата да върна родителите при децата и децата при родителите в Белене. Явно обаче трудно ще стане, но все пак надеждата ни крепи.

 

- Това означава ли, че очаквате това решение да бъде преразгледано?

 

- Разбира се. В декларацията от извънредната сесия на общинския съвет ние настояваме правителството да ревизира това решение, защото всички предпоставки, свързани с първоначалните проучвания, от процедурите, които са свързани с избор на технология, доклада на консултантската банка, са за положително решение. Освен да се ревизира настоящото решение за спиране на изграждането, ние предлагаме също да се проведе широка дискусия, комисията по икономика и енергетика към Народното събрание да проведе заседание тук. Моето мнение е, че много от народните представители, да не кажа болшинството, не са наясно и нямат никаква представа какво е изградено на площадката. Тук има уникални съоръжения, свързани със строителството на ядрената централа. Това са бетонов завод, пристанище за насипни товари, лиман за тежки товари, което означава, че цялото дъно на Дунава от Свищов до площадката е прокопано, за да могат да акустират дори морски съдове. Има пътна и железопътна инфраструктура от и към площадката на централата.

 

- Всички депутати от Плевенски район в предизборната си кампания се обявиха "за" Белене. В пленарна зала обаче петима са гласували за спиране на изграждането - Цецка Цачева, Пламен Тачев, Христина Янчева, Дарин Матов и Цветан Костов. Как си обяснявате това?

 

- Аз съм водил разговори с тях и в случая смятам, че те са гласували против своите разбирания. Политиката е надделяла над разума, според мен, както и над интересите на региона.

 

- Какви са най-големите проблеми на Белене и дали ще се задълбочат след това решение?

 

- От две години и половина бизнесът се изнесе от Белене. Няма инвестиционен интерес, безработицата се увеличи повече от три и половина пъти - от 5 процента през 2009 година, сега е над 17 процента. Проблем е и невъзможността на общинското ръководство да привлече повече приходи в хазната, а оттам да реализира и целите, които си поставя. Проблем е невъзможността да осъществим съфинансиране на европейските проекти. Ние само за тази година имахме спечелени проекти за около 10 милиона лева по оперативните програми. По програма за развитие на селските райони имаме спечелен проект за над пет милиона и половина, в който е включен ремонт на четвъртокласната пътна мрежа и ремонт на читалищата в четирите кметства. По ОП "Регионално развитие" в края на миналата година бяха подписани договори за два милиона. В тези проекти се предвиждаше реконструкция на крепостната стена на крепостта "Димум", както и укрепването на две улици към природен парк "Персина" и крепостта "Димум".

 

- Вие сте един от кметовете с най-дълъг стаж в страната. Какво ви мотивира да се занимавате с тази работа?

 

- Един от моите мотиви отново е свързан с централата. Аз искам да създам условия и да съдействам за взимането на правилното решение за Втора атомна, да се продължи строителството на централата, което пък гарантира осигуряването на поминък за нашето население. Мотив също е да не се допусне младите хора съвсем да напуснат Белене.

 

- Как се промени градът, когато беше даден ход на строителството на централата?

 

- Голям ентусиазъм имаше. Бизнесът дойде в Белене, общината осъществи редица сделки, с които осигури приходи в местния бюджет. Изпълнявахме успешно програмата си по отношение на инфраструктура, по отношение на социалните дейности. Хората имаха по-високи доходи, започнаха да се изграждат нови жилища, старите да се санират. Обогати се културният живот на Белене, започнахме да ремонтираме спортната база. Осезаемо беше почувствано рестартирането на дейностите по централата.

 

- Какво ще се случи с жилищата, които бяха изградени за руските специалисти?

 

- Това се предимно частни инвестиции, които отново са свързани с очаквания за изграждането на централата. Има и закупени терени за изграждане на хотелски комплекс, офис сгради. Но повече от две години няма никакъв бизнес интерес. Тези жилища, които пък са закупени, просто стоят празни.

 

-Докъде са готови да стигнат жителите на Белене в битката за бъдещето си?

 

- Мисля, че хората в Белене и общината са показали коректност в продължение на тези години. Винаги сме се стремили към партньорство и очакваме същото от властта. Ние не сме привърженици на някакви крайни действия. Надявам се нашият глас да бъде чут. Това, което призоваваме наистина - нека отговорните фактори се запознаят с това, което е изградено в Белене.

 

- Бойко Борисов нарече площадката "гьол"...

 

- Ние не сме съгласни с тези определения за площадката, защото там са изградени обекти.

 

- Ако правителството не преразгледа решението си за централата, какви са вашите приоритети в оставащите години на този мандат?

 

- Надявам се с общи усилия да се справим. Ще търсим развитие на паралелния бизнес, защото общината е богата на свободни терени, вероятно ще внеса в общинския съвет предложение за някои преференции за бизнесмените, които ще влязат тук. Ще търсим и се надявам да намерим добри партньори.

 

- Какво не искате да чуете за себе си, след като свърши този мандат, и какво искате да остане в съзнанието на хората?

 

- Аз не искам хвалебствия. Смятам, че усилията, които полагам, са насочени към развитието на града, подобряване живота на беленчаните. Най-важното е Белене да се развива, да не замре. Това е моята цел. Ако я постигна в определена степен, ще се радвам.

 

- Не сте ли уморен след толкова години кметуване?

 

- Не, не съм уморен. Всеки нов успех ме мотивира за следващ, така че винаги имам хъс и съм амбициран да постигна нещо повече.

 

- Какво правите в свободното си време?

 

- Малко е свободното ми време, затова гледам да бъда с внуците си, да се разтоварвам. Преди време спортувах доста, сега по-малко. Старая се да се разтоварвам.

 

- Как виждате Белене в близките десетина години?

 

- Винаги съм казвал, че Белене трябва да продължи да се развива, градът и общината имат своя потенциал и своето бъдеще. То е свързано най-вече с изграждането на атомната централа и именно заради това ние сме длъжни да покажем нашето становище и да отстояваме нашата позиция.

     

върни се в НАЧАЛО