СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                               "BG Север" - брой 13 (30 март - 5 април 2012 г.)

ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Даниел Митов

 

С неговото име са свързани огромните надежди на плевенските футболни фенове за възраждане на легендарния в не толкова далечното минало отбор на "Спартак". Преди решаващите срещи от първенството за влизане в Б група бившият футболист и сегашен председател на управителния съвет на "Спартак 1919" прие нашата покана да разкрие своите планове за бъдещето на плевенския отбор.

 

Със сегашните си футболисти “Спартак” може да е в златната среда на А група

 

Даниел Митов е роден на 17 ноември 1968 г. в Плевен. Средното си образование завършва в спортното училище в Правец - специалност "Футбол". Висшето си образование завършва в НСА - военен факултет. С футбол се занимава от 14-годишна възраст - негов първи треньор е Сашо Върбанов. Дидо Митов е републикански шампион за юноши старша възраст през 1986 г. с отбора на Правец. През същата година става балкански шампион с националния отбор на България за юноши. През 1987 г. дебютира при мъжете в професионалния футбол (Б група) с екипа на "Рилски спортист" (Самоков). От 1990 до 1992 година играе за мъжкия футболен отбор на "Сторгозия".

Даниел Митов е женен, с три деца - две момчета и едно момиче. Кръвта вода не става - големият му син Кристиян тренира една година в школата на Христо Стоичков в Барселона по програмата "Жилет", а сега е в юношите старша възраст на "Литекс". Малкият син Виктор играе при юношите на "Спартак". Дидо Митов е управител на фирма "Вектор М" ООД, която се занимава със земеделие.

 

Интервю на Николай ИВАНОВ

 

- Г-н Митов, как се стигна до идеята ви да възродите "Спартак"?

 

- Почти целият ми съзнателен живот до този момент е преминал покрай футбола. Тренирал съм и съм го играл, макар че на два пъти се разминах с мачове при мъжете на "Спартак". Името "Спартак" е футболната емблема на Плевен. Това е традиционна школа, дала доста известни имена на българския и световния футбол. Не мога да си представя, че в Плевен няма да има футбол. Така се случи, че в рамките на две последователни години фалираха и "Спартак", и "Белите орли". По това време бях член на управата на футболен клуб "Атлетик", който открихме с мои приятели през 2004 година. Пред перспективата в Плевен да няма клуб с мъжки отбор, решихме да възродим "Спартак".

 

- Защо точно "Спартак", а не някое друго име? Нямаше ли вариант вашият "Атлетик" да има мъжки отбор?

 

- Няма как в Плевен да има футбол, а да няма "Спартак". Това име е символ на града ни. Защитавали са го редица футболни величия, които са си дали здравето за успехите на този клуб. Въобще не сме си мислили за друго име на представителен мъжки отбор в града ни.

 

- Феновете на "Спартак" виждат във вас и вашия съдружник Георги Милев спасителите на плевенския футбол?

 

- Чак пък спасители, силно казано (смее се). И двамата обичаме футбола и ни беше болно да гледаме как този спорт в нашия град загива. Проведохме няколко разговора с наши познати и решихме да се захванем с тази отговорна задача.

 

- Печели ли се от футбол?

 

- Само който не е давал пари за издръжка на футболен клуб, може да си мисли, че от това се печели. Поддръжката на един клуб с представителен отбор и няколко юношески формации изисква сериозни средства. За децата трябва да се подсигури и нужната материална база, където да тренират. В наш плюс бе, че вече разполагахме с изкуственото игрище на "Балона". Комплексът е тренировъчната база на юношеската ни школа и това е основното му предназначение. Старите съблекални са ремонтирани и санирани, има топла вода, подсигурени са екипи, топки, условията са отлични. В модернизацията на клубната база вложихме доста средства. Закупихме нова екипировка за юношеските ни отбори. На базата редовно се провеждат множество турнири за деца, юноши и аматьори. Всичко, което сме направили, е за спортен Плевен.

 

- Отборът започна от областната група. Вече сте във В група. Докъде се простират амбициите ви?

 

- Когато учредихме "Спартак", искахме да започнем на чисто. Нашият клуб е с прозрачно финансиране. Искаме всеки, който си влага парите, да знае за какво са похарчени. Винаги сме си поставяли цели според финансите, с които разполагаме. Дори в УС на клуба има представител на общинската управа, който да бъде гарант за нашата прозрачност.

 

- Откликна ли местният бизнес на вашата идея?

 

- Проведохме редица срещи, написахме писма до много от плевенските фирми, но за съжаление мисля, че не успяхме да постигнем така желаната подкрепа. Футболната общественост бе доста ентусиазирана, феновете ни подкрепиха, но местният бизнес не откликна на нашата идея. Получихме подкрепа от някои фирми, но това бе доста малко, за да се преследват високи цели.

 

- Как си представяте развитието на плевенския футбол?

 

- Моята представа за силен футбол в Плевен е градът да има един представителен мъжки отбор, който да играе в А група при най-добрите. В този клуб трябва да бъдат привлечени най-добрите местни момчета. В Плевен има място и за други футболни школи, които да се занимават с деца. Но футболното лице на Плевен трябва да бъде "Спартак". Без значение кой е начело на клуба. "Спартак" е на плевенските фенове и затова ще бъде вечен. За съжаление тези мои идеи не се реализират към момента. Като че ли се връщат времената, когато 2 - 3 отбора в града се стремят да дърпат чергата към себе си. Мислите ли, че ми е добре да гледам "Литекс", където почти половината им титуляри са тръгнали за големия футбол от Плевен? Какво ни пречеше да запазим тези момчета в града ни и сега ние да се радваме на техните футболни успехи?

 

- Смятате ли, че новият комплекс "Спартак" и модерните условия са предпоставка за успехите на малките футболисти? Добрата среда мотивира ли ги да станат професионалисти или разчитаме на вярването, че е нужно само талант, а не е важно къде тренираш?

 

- Това разбиране отдавна трябва да е в историята. Мястото, където работиш, спортуваш, релаксираш, трябва да ти носи чувство за комфорт. Всички сме минали през мръсните и мизерни съблекални без топла вода, място за екипа, за футболните обувки и т. н. Спортните бази в страната не са на ниво, особено тук в Плевен, но сега се опитваме да променим ситуацията именно с модернизацията на комплекса. Надявам се нашите деца от школата да се чувстват отлично, тренирайки в тези условия. От своя страна смятам, че това ще ги мотивира да станат и добри професионалисти. Възнамеряваме да направим вече отбор и от юноши младша възраст, който да се състезава в елитната юношеска група до 17 години. Другата ми мечта е Плевен отново да се върне в мъжкия футболен елит, където му е мястото, именно като подготвяме добри играчи още от ранна възраст. Трябва да е ясно, че няма да имаме качествено първенство, ако не се инвестира в младите таланти, в юношеските школи и в условията за тяхната подготовка.

 

- От полза ли е участието на юношите старша възраст в елитната група?

 

- Още преди да започнем участието си бях сигурен, че това ще е само от полза. Нашите юноши по този начин получиха възможност да премерят сили с най-добрите в своята възраст. Само в мачове срещу силните ще имат възможност да израснат нашите таланти. Има някои неща, които могат да се променят към по-добро в тези първенства. Имаме намерение през следващата година да търсим участие в елитната група и при юношите до 17 години. Поради тази причина гоним първото място в нашата зона. Имаме талантливи момчета и само това е начинът футболна България да ги забележи.

 

- При мъжете залагате изцяло на плевенски кадри?

 

- Още в началото казахме, че ще преследваме нашите цели с местни момчета. В професионалните отбори има доста играчи, тръгнали за големия футбол от Плевен. Те са наши юноши и знаят какво е да носиш фланелката с емблемата на "Спартак". Те винаги са готови да се раздадат на терена за каузата на плевенския отбор. Един футболист, дошъл от друго място, много трудно ще разбере магията "Спартак". И през зимната пауза селекцията ни бе насочена към привличане на наши бивши юноши.

 

- Ще успеете ли да се преборите с конкуренцията на "Локомотив" (Мездра) за влизане в Б група?

 

- Нашата цел е да влезем в Б група още това лято. Като качество на отбора съм сигурен, че дори можем да сме в златната среда на А група. Достигането ни до осминафинал за купата на България е показателно за нашата класа. Разликата до съперника ни е само 4 точки. През пролетния полусезон имаме пряк двубой в Плевен. Както те през есента записаха 15 поредни победи, защо и ние да не го направим през пролетта. Убеден съм, че разполагаме с нужния потенциал.

 

- Осигурен ли е финансово отборът за постигане на тази цел?

 

- С финансовата подкрепа на "Интерфинанс холдинг" имаме нужния бюджет до края на това първенство за постигане на нашата цел. През 2011 г. направихме акционерно дружество, което да осигури издръжката на клуба. Собственикът на холдинга Иван Динов е твърдо решен да приведе стадиона във вид, който да получи лиценз за професионален футбол. Готови сме да предоставим на общината дялово участие по тяхно усмотрение в това АД. Нека самата община прецени по какъв начин ще помага. Аз съм за пълна прозрачност. Вече съм изпратил две писма до общинската управа. Едното е за предоставяне на стадиона за безвъзмездно ползване, а другото е за подпомагане на детско-юношеската школа на клуба. Искането ни е за 80 хил. лева, които да отидат изцяло за школата.

 

- През 2011 г. с мача срещу ЦСКА за купата на България "Спартак" показа, че футболът в Плевен е жив. Какво изпитахте по време на тази среща?

 

- Ако искате ми вярвайте, но организацията около този мач ми струваше поне 5 години от моя живот. Изхабих толкова много нерви, колкото сигурно не хабя за години наред. Това бе спортно събитие, което плевенската футболна общественост чакаше с години. И няколко дни преди самата среща от полицията отказаха неговата охрана. Може би те са си прави за тях, но питате ли ме мен какво ми е било пред заплахата тази среща да се играе на друго място или въобще да не се играе. В крайна сметка успяхме да уредим охраната и да направим един футболен празник за Плевен. По официални данни този футболен двубой е най-посетеният за цялата минала година по всички български терени. Може би тук трябва да благодаря и на феновете ни, които с културното си поведение също допринесоха за този празник.

 

- Празник стана, но гледката с порутения стадион не бе най-добрата реклама за плевенския футбол...

 

- Това е една от болките ни. Веднага след мача г-н Динов обеща да приведе съоръжението във вид, който да привлича все повече зрители. Нашите фенове показаха, че милеят за плевенския футбол. Сега ние трябва да им предоставим условия, за да се почувстват и те като на футболен празник.

 

- Наясно ли сте каква сума ще бъде нужна за издръжката на отбора в Б група?

 

- Направили сме нужните разчети. Сумата, която ще ни е нужна за важна роля в Б група, е сериозна и вече сме започнали да търсим начини за нейното осигуряване. Когато поехме "Спартак", си поставихме за цел възможно най-бързото връщане на отбора в А група. Дано през лятото вече бъдем в Б група, за да преследваме през следващото първенство и А група. Всеки, който иска да помага на плевенския футбол, е добре дошъл. "Спартак" не е на Дидо и Жоро или на Иван Динов. "Спартак" е на футболен Плевен.

     

върни се в НАЧАЛО