СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                             "BG Север" - брой 1  (6 - 12 януари 2012 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Румен Петков

В началото на 2012-а, когато е време за анализи и прогнози, плевенският депутат специално за читателите на "BG Север" се съгласи да изрази своето мнение за състоянието на страната, областта и общината и да сподели своите очаквания. Според Румен Петков 2011-а не е била добра година и за БСП.

 

Отиде си една лоша година,
тази едва ли ще е по-добра

 

Румен Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Завършил е МГ "Гео Милев" в родния си град и висше образование със специалност математика в Пловдивския университет. Специализирал мениджмънт.

Бил е кмет на Плевен 1995 - 1999 г., депутат в 39, 40 и 41 НС. Министър на вътрешните работи 2005 - 2008 г.

Женен, с двама сина.

 

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Петков, каква беше според вас изминалата 2011-а за България?

- Изминалата година не беше добра за страната. На първо място това е заради провалянето на ключови за страната енергийни проекти - Бургас - Алексадруполис, продължава провалянето, и то съзнателно, на проекта "Белене". Провален бе един от ключовите газови проекти. Ще добавя тук и натиска върху "Лукойл", който не е провокиран от нищо, отчитайки репортажите по националните медии за мащабната контрабанда по река Дунав. Това са невероятни удари върху България. Като добавим и ужасяващите нива на контрабандата на цигари и алкохол, смятам, че агенция "Митници" може спокойно да се прекръсти на агенция "Контрабанда". В социален план 2011 г. също беше много лоша за страната. Това бе година, в която най-тежко пострадалите от прехода слоеве на обществото бяха ударени, година, в която не беше направено нищо за най-бедните прослойки, в която на практика не се случи нищо добро за българската икономика, а вследствие на това - и за българските граждани. Чуждестранните инвестиции са нищожни, политиката на доходите и на заетостта е убийствена. Така че това бе една много лоша година във всички сфери.

- Да, но в същото време премиерът и финансовият министър се хвалят, че България е страна отличник, със сигурна финансова и банкова система, страна за пример в ЕС...

- Стабилността към този момент е малко спорна, защото ако погледнем банковата система и видим какъв процент са лошите кредити като дял, нещата не са толкова в розово, както се представят. Да, България е финансово стабилна страна, но на пръв поглед. В същото време бюджет 2012 е лош бюджет от гледна точка на финансиране, от гледна точка на управление на инвестициите, лош e и за общините. Предвидените капиталови разходи ги поставят в невъзможност да поддържат дори детските си заведения, да не говорим за пътна мрежа и инфраструктура... Една държава не се управлява по този начин. За жалост много лош е бюджетът за националната сигурност, тъй като унищожава две ключови служби - Националната разузнавателна служба и Държавната агенция за национална сигурност. Аз съм работил с тях, знам техния потенциал, но бюджетирането не само за тази, а и за последните три години, ги унищожава.

- За БСП каква беше 2011 година? Партията постигна успех - лидерът й Сергей Станишев бе избран за председател на ПЕС...

- Без съмнение това е личен успех на Сергей Станишев и невероятно признание за него в личен план, както и изключително признание за България. Аз обаче не мисля, че това беше добрата, хубавата за БСП година. Ние можеше да имаме доста по-различен резултат на президентските избори, ако ги бяхме организирали както трябва, можеше да имаме и по-добър резултат на изборите за местни органи на самоуправление. Тук веднага трябва да подчертая, че в област Плевен сме първенци - ние тук бихме ГЕРБ със 7:2 по брой общински кметове. БСП в региона има изключителен резултат и невероятен ръст. Областното ръководство на партията трябва да бъде поздравено, но веднага трябва да кажа, че имам три горещи препоръки. Първо - трябва да видим реалната бройка на членската маса на БСП. Трябва да видим колко клубове по интереси имаме, дали ги имаме въобще. Би следвало да видим защо за пръв път в историята на партията има много висок процент населени места, в които нямаме кандидат за кмет. Това е катастрофа, защото означава липса на партийна адекватност и по-лошото - липса на структури, който факт е бил крит от партията като цяло в продължение на години. Вероятно имаме етикет, но на много места нямаме партийни структури, а оттук и хора, на които да разчитаме. Това е национален проблем на БСП, който има и своите измерения по места. Така че това бе една трудна, тежка за БСП година и в никакъв случай не бих я нарекъл успешна. Избирането на Сергей Станишев за председател на ПЕС обаче е наистина грандиозен успех за него. И оттук нататък аз нямам съмнение, че неговото бъдеще е европейско.

- Това означава ли, че трябва да отстъпи поста на председател в БСП?

- Този въпрос ще бъде решен на конгреса на партията по най-добрия за нея начин.

- Защо при тази изключително тежка социално-икономическа ситуация БСП не се държи като опозиция така, както се очаква от нея? Липса на потенциал, на организация ли е...

- Мисля, че това е крайна оценка, но не мога напълно да я опровергая. Нужна ни е много по-висока степен на организираност, много по-висока степен на мобилизация. През последните три месеца ние пропуснахме шанса да смачкаме поне шест от министрите в този кабинет. Ако имахме концентрация, ако имахме организация, нещата щяха да стоят много по-различно.

- Каква е вашата оценка за президентските мандати на Георги Първанов и къде е неговото място сега?

- Първо трябва да кажа, че това е най-успешният български политик за тези 21 години. Георги Първанов е нужен на българския обществено-политически живот, защото е доказан общественик, човек, който ще излезе от президентството в същото материално състояние, в което влезе. Това е човек с изключителни заслуги за България. Ако това правителство беше взело поне мъничко от неговите идеи за енергийната сигурност на България, днес нещата щяха да стоят по-различно. Първанов е човек с изключителен политически и обществен ресурс, с подкрепа във и вън от страната. Сигурен съм, че той ще намери начин да участва в българската политика и да бъде полезен на социалистическата идея.

- Каква е оценката ви за БСП в община Плевен след последните избори?

- Във всяка една от 10-те общини в областта (без Плевенска) печелим президентските избори, като сумарно разликата е около 6 200 гласа в полза на Ивайло Калфин. Но Плевенска община ни дърпа назад с разлика от над 9 000 гласа в полза на Плевнелиев и така като цяло в региона кандидатът на ГЕРБ получи около 3 000 гласа повече. Това показва, че в Плевен допуснахме всички да играят срещу нас, въпреки ясните ангажименти на ръководството на партията към СДС. Очевидно е, че в община Плевен СДС игра тотално срещу нас, което за мен не е изненада, тъй като познавам Плевен и начина на мислене на ръководителите на различните структури. За мен, а най-вероятно и за мнозина от членовете на БСП, Плевен е болка, тежест за областта. Това трябва да бъде променено, и то в три аспекта. Първо - като организация, защото въпросът за клубовете по интереси важи преди всичко за Плевен. Нека да видим имаме ли или нямаме клубове по интереси. Второ - ние имаме един млад председател и нека видим какво ни е влиянието в различните поколения, в това число и сред младите хора. Трето - ние трябва да имаме яснота какви перспективи имаме като партия, как ги търсим и как ги реализираме. Мен ме боли от резултата на местните избори тук. Аз лично не очаквах, че след толкова години тежък провал в управлението на общината, ние ще имаме такъв недобър резултат. Мисля, че ако голяма част от актива беше хвърлил преди балотажа същата енергия, която хвърли между първия и втория тур, днес щяхме да имаме кмет. И още нещо - аз така и не получих график за моите ангажименти в кампанията. Мисля, че можех да бъда полезен, и то не от гледна точка на моята разпознаваемост, а от гледна точка на пропагандата. И ако ние не започнем много ясна и категорична пропаганда за стойностите и ценностите на БСП, ще продължим да вървим надолу. Като пример мога да кажа какво съм направил за кметската кампания вън от публичните изяви, но не това е най-важното. Като гледам броя гласове, смятам, че при една по-висока степен на организация можеше да се постигне повече.

- БСП в Плевен прие участие в ръководството на общинския съвет. Смятате ли, че това поведение среща адекватна реакция от страна на новото управление на община Плевен?

- Това е практика в цивилизацията. БСП участва, защото е ключов фактор в общинския съвет, тя трябва да докаже, че е ключов фактор. БСП има определен брой общински съветници, затова има и заместник-председател на общинския съвет и председатели на комисии.

- А как оценявате първите действия на новия кмет Димитър Стойков?

- Първият въпрос, който стои и пред плевенските граждани, и пред хората, които са ангажирани в управлението, е състоянието, в което новото ръководство пое общината. То може да бъде определено с една дума - катастрофално - и от финансова гледна точка, но и от гледна точка на структурата. Няма друга община в България, която за десет години да е удвоила персонала си. Аз оставих общината със 130 служители, сега са 250. Това е много ясен показател за брутално разхищаване на държавни пари, заради което от бившия кмет трябва да се търси отговорност. В държавата за тези десет години три пъти са извършвани съкращения - и в държавните, и в общинските администрации. Плевен е ярък пример на разточителство и на злоупотреба с данъците, които плащат плевенските граждани, както и с ресурсите, които заделя държавата. Вторият въпрос, който също трябва да бъде подложен на широко публично обсъждане, е необходимата на Плевен структура на общината. Ако кметът счита за нормално в общинската администрация да работят хора, които са били ангажирани през последните години с престъпната към Плевен политика, това ще постави много сериозни въпроси не само пред журналистическата гилдия, а и пред тези плевенски граждани, които са подкрепили настоящия кмет. Трябва да има яснота по такива въпроси. Аз съм убеден, че настоящият кмет може да излезе с ясна и категорична позиция, защото ако той няма такива позиции по такива ключови въпроси, това ще бъде знак за гражданите на Плевен.

- Какви са очакванията ви за следващата година?

- Следващата година ще бъде по-лоша от настоящата, по мое мнение. Ние трябва да направим през 2012-а една много стройна организация за участието на общините от Плевенска област в европейските проекти. Това е много трудна и амбициозна задача, но мисля, че хората, които избрахме, са готови да я реализират. Трябва да покажем управленски и административен потенциал и интелектуален ресурс, за да реализираме европейските инструменти.

- Мислите ли, че кметовете от БСП имат такъв потенциал и вие ангажирате ли се да им съдействате по някакъв начин?

- Категорично. Това са интелигентни и подготвени хора - както тези, които имат зад гърба си кметски мандати, така и тези, които са избрани за пръв път. Още в първите месеци на 2012 г. трябва да се тръгне към реализация на европейски проекти, а аз ще ги подкрепям с всички възможности, които имам. Ще работя населението на тези общини, в които БСП спечели местните избори, да знае, че има кметове. Ще съдействам и на някои от останалите кметове на общини, както е било и досега. През последните 20 години най-много за община Червен бряг, например, направи нашето правителство - инвестиции в болницата, в инфраструктурата... Тук трябва да вметна, че не ме учуди фактът, че министър Трайчо (Трайков - б. р.), вместо да си трае, взе, че преоткри нещо, което аз открих преди седем години - газовото находище край Девенци. Не казвам, че е неграмотен по принцип, но когато един министър чете само сламките, които му се подават, рискува да бъде подведен. За това находище нашето правителство направи чудеса, за да се ускори процесът. Две години проектът беше мотан от същия Трайчо. Това е изключителен проект за България и ето - след толкова години той го преоткри. Това е човек, който е безбъдник, той не знае какво е било вчера, така че няма и утре. И когато такива хора са начело на държавата, не мога да дам розова прогноза за България.


върни се в НАЧАЛО