СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                       "BG Север" - брой 41  (18 - 24 ноември 2011 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Емил Бебеновсн. авторът

 

Новият кмет на община Никопол спечели балотажа на местните избори с близо 10 процента преднина пред своя опонент от ГЕРБ. Емил Бебенов бе подкрепен масово и от етническите турци. С него разговаряме за състоянието, в което заварва общината, и за управленските му приоритети.

 

Ще управляваме община Никопол с активното участие на гражданите

 

Емил Илиев Бебенов е роден през 1961 г. в Никопол. В родния си град завършва и основното, и средното си образование. Военната си служба отбива в Школата за запасни офицери в Плевен, след което завършва висше икономическо образование в Свищов. Работи в ДАП и завода за многослоен картон в Никопол, след което е на служба в полицията, като е бил и неин началник. Професионалната му биография продължава с два мандата в общинската администрация като директор на икономическата дирекция. Работил е и във фирма "Енемона".

На тези местни избори е избран за кмет на община Никопол, като на балотажа получи 3 065 гласа срещу 2 587 за неговия опонент Валерий Желязков, досегашен градоначалник.

Емил Бебенов е семеен, има син и дъщеря.

 

Интервю на Иван ДАЧЕВ

 

- Г-н Бебенов, в какво състояние заварвате общината?

 

- Все още не сме направили нужната ревизия, за да видим какво е точното финансово състояние на общината, но това, което се вижда от пръв поглед, е, че има някои задължения, които не са изчистени и не сме наясно още как ще се случват тези плащания.

 

- Сформирахте ли вече екипа си?

 

- Ние минахме първата сесия, в момента се изготвя устройственият правилник на общинския съвет, изготвят се комисиите, след което ще започнем да оформяме и структурата на общината. Тук имаме някои виждания - дирекциите от четири да бъдат намалени на две. Нашата община е малка и не е необходимо да бъде натоварвана с 4 дирекции. Тази дейност може да се изършва и от 2 - 3 дирекции при уплътняване на времето и работата на служителите, които заемат тези длъжности.

 

- Ще има ли доста сменени служители?

 

- Никога не съм бил за такава чистка и няма и да бъда. Гледаме основно служителите, които са експерти, да могат да работят, да си изпълняват задълженията. За нас не е важно кой какъв е и какви политически предпочитания има, а дали са експерти в своята област и дали могат да извършват своята дейност. Това е основното, което ще бъде критерий за оценка на всеки един служител.

 

- Сигурно имате приоритети, които са били залегнали в предизборната ви програма и сега ще започнете да ги реализирате. Кои са първите неща, които ще направите?

 

- Тук искам да подчертая, че като кандидати за кметове не можехме да имаме програми, а обръщения към хората, защото, ако говорим за програми, ние трябваше да знаем какъв е Общинският план за развитие. В тази насока навсякъде, където съм се срещал с хората, бях подготвил едно обръщение към тях. И основни елементи на това обръщение бяха, че предлагаме един нов модел на управление. Той се състои в следното - смятаме да изградим едни обществено-консултативни съвети. Те ще бъдат в няколко направления. Първото е за развитие на икономиката, другите са в сферата на здравеопазването, образованието, културата, младежките дейности, спорт и туризъм и не на последно място - обществено-консултативен съвет за решаване проблемите на пенсионерите. По този начин ние осъществяваме една по-близка връзка със самите избиратели. За целта аз и екипът ми сме изготвили анкетни карти. Те ще се попълват именно от тези обществено-консултативни съвети. По този начин ние ще знаем конкретно проблемите на всеки един жител на населеното място - дали на улицата му е необходимо да се извършва ремонт, дали на тротоара, дали има проблем със сметосъбирането, осветлението, с водоснабдяването. Ние ще обобщим тези данни и с тях ще предложим да се допълни Общинският план за развитие, който е за периода 2007 - 2013 г.

Тук има и друг момент. Ние не можем с магическа пръчка да решим всички тези въпроси. Това, което остане от тези анкетни карти, ще бъде в основата на Общинския план за развитие за следващия период - 2014 - 2020 г. И още нещо - ние не искаме нашите избиратели да участват в местното самоуправление веднъж на четири години като пуснат бюлетината, упражнявайки правото си на глас. С тези анкетни карти те ще участват непрекъснато в местното самоуправление. Това е идеята за новия модел на управление, който смятаме да осъществим в общината.

 

- Какво е разположението на политическите сили и вие ще можете ли да разчитате на стабилно мнозинство в общинския съвет, за да прокарвате своите идеи чрез решения на местния парламент?

 

- В управлението на община Никопол сме в коалиция с ДПС. БСП имат 6 съветника, ДПС - 4, от общо 17. Смятам, че имаме мнозинство и можем да решаваме проблемите, което е в интерес на гражданите. Аз го казах още когато ме избраха за кмет - ще работя не само за тези, които са гласували за мен, но аз съм кмет и на тези, които не са.

 

- Сега е модерно да се говори много за европейски проекти и за усвояване на средства по европейски програми. Има ли такава готовност общината и лично вие мислите ли, че ще може да се справите? За това трябват доста подготвени хора...

 

- В тази връзка искам да кажа, че в момента имаме такъв проект по линия на трансграничното сътрудничество за ремонт на четвъртокласна пътна мережа - 5 млн. лв. за пътя Въбел - Муселиево, Муселиево - Евлогиево. Но досега в общината няма изградено експертно звено, което да работи по тези проекти. Една от първите задачи, които сме си поставили, е с приемането на новата структура да изградим такова експертно звено, което да работи в тези направления. Преди дни излезе в сайта на Министерството на околната среда и водите, че сме поканени във връзка с изграждане на пречиствателна станция и първи етап на канализационна система за град Никопол.

 

- Това означава, че ще кандидатствате по този проект?

 

- Абсолютно, получили сме покана да изготвим нужната документация. Проектът е на стойност около 12 млн. лв.

 

- Други идеи, с които могат да се търсят европейски пари?

 

- Основно ще се насочим към кандидатстване по оперативните програми. Затова казвам, че имаме идеи и всичко зависи от самите програми кога ще бъдат отворени. Така че идейни проекти имаме в някои направления, трябва да видим само как те ще бъдат реализирани.

 

- Притеснявате ли се, че след като вие сте избран с подкрепата на БСП, а правителството е на ГЕРБ, може да има пречки пред червените кметове?

 

- Аз съм избран не с подкрепата, а като член на БСП, но смятам, че при добре свършена работа винаги ще намерим начин да осъществим нашите идеи. А те са основно в решаване проблемите на хората. Смятам, че разлика между хората не бива да се прави, и то на никаква основа - верска, етническа и т. н. Важното е сами да си свършим работата, а не да се оправдаваме, че ние сме от една политическа сила, а управляващите - от друга. Всичко зависи от нашия административен ресурс - да можем да си подготвим така нещата, че да бъдат изрядни за кандидатстване по отделните програми.

 

- Известно е, че в общината голяма част от населението е от турския етнос. Има ли някакво етническо напрежение?

 

- Аз съм родом от Никопол, израснал съм с всички тях, познаваме се добре и мога да заявя, че никога не е имало такова напрежение и няма и да има. Дори и когато съм работил като началник на полицията, никога не съм допускал да има такава разлика в населението. В тази насока съм работил и преди това, работя и в момента. Никога няма да го допуснем. Затова сме и в коалиция с тях, работим заедно, защото проблемите са едни и същи за хората.

 

- В сферата на здравеопазването как стоят нещата, обикновено в малките общини има доста трудности?

 

- В град Никопол има и болница, и медицински център. Тук искам твърдо да заявя позицията си, че ние ще се борим градът да не остане без болница. Друг е въпросът, че трябва да мислим за оптимизиране на тези две медицински заведения по начин, който да бъде функционален и финансово ефективен.

 

- Има ли опасност болницата да бъде затворена?

 

- Мисля, че това няма да го допуснем. Нашето население е застаряващо, ние трябва да можем да решаваме здравните проблеми на тези хора и един от начините е да имаме болница.

 

- Какво е състоянието на училищната мрежа, за образованието какво може да се направи?

 

- В град Никопол има гимназия и основно училище в с. Новачене - това са двете училищни заведения на територията на общината. Тук трябва да отстояваме тяхното съществуване. Те са на делегиран бюджет, така че да могат спокойно да осъществяват своите дейности. Има извършен ремонт на гимназията, има някои неща, които трябва да бъдат направени в училището в Новачене, така че на образованието ще обърнем специално внимание.

 

- Спортът?

 

- Имаме футболен отбор, който е във "В" републиканска футболна група, две детско-юношески формации, които също участват в спортния календар. Имаме клуб по гребане. Тук можем да мислим за някои нови спортове, които по-рано са се развивали в общината. На този етап общината основно финансира спортните клубове. Имаме в сферата някои идеи, които, ако се осъществят, ще се подобри спортно-техническото качество на тези спортни клубове, това предстои.

 

- Какво е сега състоянието на икономиката в общината?

 

- Заводът за картон е купен в момента и той пренасочи своята дейност за санитарна хартия - кърпи за ръце, салфетки и т. н. В Никопол бяха структуроопределящи предприятия с национално и международно значение заводът за електромери, заводът за батерии. В процеса на прехода бяха затворени, приватизирани и на практика почти е прекратена тяхната дейност. Ние трябва да насочим нашето внимание за създаване на условия за привличане на чужди инвеститори. Имаме вече един такъв - в село Драгаш войвода, за компостиране на селскостопански отпадъци. Имаме една голяма даденост като река Дунав, която трябва да бъде използвана. Можем да правим проекти във връзка с трансграничното сътрудничество. И най-важното - трябва да се увеличи капацитетът на фериботния комплекс Никопол - Турну Мъгуреле. Каквото е необходимо, ще бъде направено. Пристанището е основно общинско и там извършваме най-вече дейност с кораби, които идват с туристи. От там осъществяваме приходи за общината. Искам да подчертая, че по време на правителството на БСП освен ферибота бе извършена и основна реконструкция на пътя Плевен - Никопол. Тези два обекта са с огромно значение за жителите на община Никопол.

 

- Има ли безработица в общината?

 

- Има. По време на кампанията, когато известявахме хората какво е състоянието на пазара на труда, отчитахме 29% ръст. В края на кампанията отчитахме вече 34% ръст на безработицата. Но това не е реалната картина, защото има латентна безработица, която е в много по-голям процент. Ще намаляваме безработицата чрез търсене на чужди инвеститори, на които да създадем условия да могат да развият бизнеса си в общината, и като участваме в оперативни програми.

 

- Как виждате община Никопол в края на мандата си през 2015 г.?

 

- Иска ми се общината да бъде желана и привлекателна за живеене за всички нейни жители.

 


върни се в НАЧАЛО