СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                           "BG Север" - брой 39  (4-10 ноември 2011 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

сн. BG СеверВалерий Ангелов

 

Изминалите местни избори, състава на местния парламент и възможните конфигурации в него, защо имаше хаос в изборните секции и кой е отговорен за това, коментира общинският съветник с два мандата опит Валерий Ангелов, който отново успя да влезе в местния парламент. Специално за "BG Север" той отговаря на въпроси като дали е имало купуване на гласове и кой участва в него, както и в крайна сметка колко струват изборите за плевенчани.

 

Новият ОбС ще работи за разчупване
на едноличния модел на Зеленогорски

 

Валерий Ангелов е роден на 2 март 1955 г. в Никопол. Средното си образование завършва в СПУ "Анастасия Димитрова". Диплом за висше образование получава от Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов, специалност "Организация на производството и управление на промишлеността". От 1980 до 1990 г. е преподавател по обществени науки във ВВВУ "Г. Бенковски" - Долна Митрополия.

Валерий Ангелов е доктор по философия с над 50 публикации в областта на философията, социологията и политологията. На настоящите местни избори той бе избран за общински съветник с листата на НДСВ, това ще бъде неговият трети мандат в местния парламент в Плевен.

Женен, с две деца.

 

Интервю на Емилия КАРАБУЛЕВА

 

- Г-н Ангелов, балотажът в Плевен приключи с минимална разлика в броя гласове между досегашния кмет Найден Зеленогорски и неговия опонент от ГЕРБ доц. Димитър Стойков. Как ще коментирате този изборен резултат?

 

- Това е резултат на оспорвани избори и на отношения между определени политически сили в Плевен. А оспорваният резултат се дължи на позицията на БСП по случая - по мои лични данни, около 60% от членовете и симпатизантите на левицата са подкрепили Найден Зеленогорски. За мен това е крайно нелогично за плевенските социалисти и това доведе до интрига. В цифри това означава, че ако 9 хил. социалисти са дали гласовете си, то около 5 хиляди от тях са отишли за досегашния кмет. Това го показа екзитполът. За мен това е нелогично, тъй като не може цели 12 години да се бориш срещу една диктатура в местната власт и после да искаш нейното удължаване.

 

- Вие сте следили всички избори за дълъг период от време. С какво настоящите местни и президентски избори се отличават от предишните?

 

- По принцип всички избори си имат специфика. Но тук вече имаме вот две в едно, което означава, че избирателят е затруднен в някаква степен. Например, в някои села той гласува с четири бюлетини. Това създаде затруднения, но броят на недействителните бюлетини, които в Плевен са 3 хиляди, срещу 57 000 действителни пък е белег, че гражданите се справиха с този вот. Затрудненията дойдоха от самата процедура и технологията, ако всички се бяха явили на вота, може би хаосът щеше да е още по-голям.

 

- Точно по този начин бяха охарактеризирани тези избори - хаос и липса на организация. Според вас какви са причините?

 

- Причините са няколко. Първата от тях визира това, че около 40% от членовете на секционните комисии бяха нови хора, които досега не са участвали в избори - ГЕРБ имаха много председатели на комисии, които би трябвало да са двигател на дейността. Втората причина се състои в това, че ако управляващите се бяха помъчили да отиграят варианта - как гласуват 1 000 човека в една секция за 12 часа, то щяха да разберат, че няма как това да стане технологично. И затова хората ходиха по няколко пъти, редиха се на опашки, създаде се напрегната атмосфера. Другата причина е в мудността на общинската администрация, която до обяд на другия ден приемаше резултатите от комисиите. Това демотивира една част от хората да участват в комисии за втория тур. Пък и срещу заплащане от 60 лв., напрежението и нечовешките усилия едва ли си струват.

 

- А кой е отговорен за това положение?

 

- Моето лично мнение е, че тези избори не трябваше да бъдат две в едно, а да се организират в две последователни седмици. Това, че ще се икономисат пари, е дребен проблем. Според мен отговорността е на ГЕРБ, заради прекалено високата им квота в комисиите - от 9 човека те имаха 4. А те пък бяха нови хора, които до момента не бяха участвали изобщо в изборни комисии и не бяха запознати с процеса.

 

- Мислите ли, че ще има достатъчно основания за касиране на тези избори?

 

- Според мен няма основания за касиране на изборите. Не виждам нарушения, които биха повлияли на крайния резултат. Специално за нашата група от НДСВ сме наясно, че полученото е коректно.

 

- Какви са очакванията ви за работата на новия общински съвет в Плевен, като се има предвид съставът му?

 

- Добре го казвате, защото новият общински съвет действително ще бъде 70% нов. На банките ще седнат нови хора, нови лица, с нови виждания, с нови идеи. А това в известен смисъл ме притеснява. Например при колегите от ГЕРБ има само няколко, които досега са били съветници. И аз не виждам по какъв начин ще попълнят комисиите си, трудно е да сложиш нов човек там, който не знае за какво става въпрос. Не виждам и как ГЕРБ ще изберат председател на местния парламент, това е сложно. Те имат и 8 коалиционни партньори от други партии, с които ще сформират мнозинството.

 

- Очаквате ли разногласия?

 

- Вероятно ще има такива. Но като си помислим, че трябва да се изберат десетина председатели на комисии... Най-вероятно ГЕРБ ще поискат да имат преобладаващо мнозинство, но от тях пък само трима - четирима са били съветници досега.

 

- Новият кмет от ГЕРБ доц. Димитър Стойков и общинският съвет ще могат ли да работят заедно ефективно или очаквате да има повече търкания и проблеми?

 

- Аз не мисля, че кметът ще има проблеми с общинския съвет, ако той и неговата администрация предлагат разумни решения. Никой няма интерес Плевен да потъва по начина, по който потъваше досега, нито пък да бъде подчинен на някакъв диктат. Самият факт, че кметът ще бъде подкрепен от 8 други съветници от други партии, е много важен индикатор, че нещата ще бъдат демократични. А не както беше досега. В никакъв случай няма да може кметът да си разиграва коня, както се случваше досега. Новият кмет ще бъде контролиран, надявам се общинската собственост да стане публична, да има прозрачност. В този случай всеки гражданин на Плевен ще може да провери кой имот на кого е - нещо, което обещаваше и предишният кмет, но не го направи.

 

- А ще могат ли гражданите да участват в местното самоуправление, да поставят свободно проблемите си, да дават идеи за развитието на града, да има желание от страна на общинския съвет да бъдат чути? Питам ви, защото виждаме, че досега това не се случи, всичко беше формално.

 

- Знаете, че досега точката за изслушване на граждани беше последна. Хората не можеха да чакат цял ден, за да поставят проблемите си. Затова сега, в новия ОбС изслушването ще е в началото на сесията. От НДСВ ще предложим заседанията да се излъчват директно по телевизията. Това е част от публичността, която ще се опитаме да наложим.

 

- В крайна сметка - кои грешки на стария ОбС не бива да се повтарят от новия?

 

- Миналият ОбС беше еднолично управляван от Найден Зеленогорски. Там за дебати не можеше да става въпрос. Дори и да имаше дебати, в крайна сметка решението се вземаше от онова мнозинство от трийсетина човека. Ако предишният ОбС бе мокрият печат на кмета, то ние ще работим сега за разчупване на едноличния модел на Зеленогорски. Да се дискутира, да се разисква, да се правят оценки на проблемите, да има висока активност - така ще изглежда настоящият ОбС.

 

- На всички е ясно, че бившият кмет остави тежко наследство за града ни - огромен дълг към банките, лоша инфраструктура, не се използваха възможностите за усвояване на средствата от европейските фондове, малкият и среден бизнес загива, а стандартът на хората е обидно нисък. Мислите ли, че новият кмет и ОбС имат достатъчен експертен потенциал, за да се справят с тази критична ситуация в Плевен?

 

- Аз мисля, че новият ОбС в тази си конфигурация има възможности и потенциал да се справи с тези проблеми. Ние няма да тръгнем да уволняваме специалисти от община Плевен. Но е ясно, че там щатът е прекалено раздут и трябва да се редуцира. По моя преценка - поне с 30%. Но това да стане за сметка на увеличаване на възнаграждението за останалите служители. Както се прави навсякъде по света. Премиерът Бойко Борисов вече го постави като теза в национален мащаб - да работят по-малко хора срещу по-високи заплати. Не може да се харчат около 3,5 млн. лева само за общинската администрация, както беше досега. По моя преценка може да се икономиса поне 1 млн. лв. от този несъразмерно раздут щат за дейността и функциите, които изпълнява общинската администрация.

 

- Според вас налагат ли се съкращения и в общинските фирми?

 

- Да, ще се наложи редуциране на състава на служителите и в общинските фирми. Защото не е логично при тези огромни активи, които има общината, печалбата от тях да възлиза само на около 350 хил. лв. Там се налагат промени заради доста съмнителните отчети. Моето мнение е, че общинските фирми не бива да се ликвидират. Там трябва да се поставят условия на управителите, че им е нужен финансов резултат, който да покажат в определен срок. Ако се справят, ще означава, че могат да работят и да печелят. Общинските фирми ще покажат резултат ако се управляват правилно и не се краде в тях.

 

- Имате ли някакви данни - купуваха ли се гласове в Плевен и в областта на тези избори? От кого и колко струваха?

 

- Ако кажа, че не се купуваха гласове - сигурно няма да бъда прав. Ако твърдя, че се купуваха - трябва да дам конкретни примери. Но прави впечатление, че някои от политическите сили имат твърде големи резултати. Аз не мога да твърдя, че те са купували гласове - това може да го каже само съдът. Всичко виси във въздуха, ако конкретният човек не бъде подведен под отговорност и не бъде осъден. Останалото са само приказки.

 

- Социолозите отчетоха висока избирателна активност за настоящия вот. Как ще коментирате това, симптом на какво е тази активност?

 

- Според логиката трябва да е симптом на събудено гражданско общество, т. е. хората разбират, че от техния глас зависи нещо, което ще стане в Плевен. Аз имам неофициално потвърждение, че ГЕРБ се канят да налеят в града 30 млн. лева за следващата година. Тези пари ще отидат за инфраструктура, за ремонтни дейности на различни общински обекти, за съживяване на търговията и за продължаване на работата по АЕЦ "Белене". Това са пари от държавата и от европейските програми.

 

- Имате ли някаква представа - колко ни струваха изборите в Плевен?

 

- По моя груба сметка - за членовете на избирателните комисии и за застъпниците са отишли около 200 хил. лева. Заедно с нагледната агитация, която струва близо 100 хил. лева, общо изборите ни струват около 300 хил. лв. Не знам другите политически сили с какви средства са разполагали, но НДСВ за тези избори похарчи 12 хил. лв.

 

- Интересно е, че в настоящия ОбС няма нито един независим съветник. Защо се случи така?

 

- За съжаление, а може би и нарочно е направено, законодателството не позволява обединяване в листа на независими кандидати. А при тези условия никой не може да излезе сам. Изобщо, както законът, така и изборната ни система не толерират малките играчи в политиката.

 


върни се в НАЧАЛО